Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Zauważam, że argument o urażaniu nie jest jedynym, ale to nie czyni go mniej nieuzasadnionym.
Zresztą, co do argumentu "dyskusja w znacznej części poszła na tory niezamierzone przez autorkę" też mam wątpliwości... Jeśli ktoś zadaje pytanie na forum dyskusyjnym, a nie w dziale zapytaj, to istnieje spora szansa, że może być zainteresowany szerszym ujęciem problemu. Poza tym rady "wyprowadź się od ojca dziecka" są dużo bardziej offtopowe, a te posty mają się dobrze.
Chyba że dostałeś PW od stonki, że konkretne posty schodzą na tory przez nią niezamierzone. Tego oczywiście nie wiem i jeśli tak było, to zasadniczo zmienia postać rzeczy.
|
Wt cze 23, 2009 15:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wist- możesz mi wyjaśnić, na czym polega dyskusja? Wydawało mi się, że na wymianie poglądów. Założyciel tematu, który zamknąłeś, oprócz zadania kilku ogólnych pytań, wyraźnie spytał o zdanie innych userów- jaki wg was ...
viewtopic.php?t=21728
- oczekiwał więc dyskusji .. Dziwne, że nie zamkniecie tematu: czy mogę wziąć ślub... jesteśmy spokrewnieni, który idealnie pasuje właśnie do działu "zapytaj", ponieważ pytający nie oczekuje dyskusji, tylko konkretnej odpowiedzi ...
|
Wt cze 23, 2009 20:47 |
|
 |
WIST
|
Mam odmienną opinię. Wystarczy raz przeczytać te pytania, aby uzmysłowić sobie że rozmowa ma być o wszystkim, czyli jak wiemy z doświadczenia o niczym. Wątpię też czy autor zapoznał się z tematem dość głęboko, oraz czy znajdzie chętnych do dyskusji, choć nie mówię że nie.
Ja generalnie zamykam tematy-pytania, choć przymykam oko na tematy ważne, istotne dla pytającego, które mogą wymagać szybkiej odpowiedzi. Więc nie ma tu takiej analogii jaką próbowałeś wskazać Baranku.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt cze 23, 2009 21:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Wątpię też czy autor zapoznał się z tematem dość głęboko, oraz czy znajdzie chętnych do dyskusji, choć nie mówię że nie.
Nie wątp ... mnie właśnie ten temat zainteresował
Przy okazji - w temacie w Sakramentach piszesz komuś, żeby uwagi prywatne wysyłał na PW- tymczasem cały Twój post jest uwagą prywatną ... nic nie wnoszącą do tematu ... którą mogłeś przzać właśnie poprzez PW- nie jest to uwaga ogólna, tylko skierowana do konkretnego usera... czemu muszę to czytać? Jeśli wymagasz czegoś, czego sam nie stosujesz, tracisz wiarygodność.
|
Wt cze 23, 2009 21:32 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Baranku, Regulamin podaje:
Cytuj: 7. Interwencje moderatora mogą przybierać następujące formy: - publiczne zwrócenie uwagi użytkownikowi w danym temacie;
Działanie moderatora WIST'a było zasadne i właściwie przeprowadzone.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt cze 23, 2009 21:40 |
|
|
|
 |
WIST
|
Dziękuje Szumi. Czy masz Baranku jeszcze jakieś pytania?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt cze 23, 2009 22:47 |
|
 |
Kancermeister
|
Mam prośbę. Wewnątrz wątku Ciąża a sex oralny, od mniej więcej tego postu wydzielił się OFF TOP dotyczący wpływu prezerwatyw (a także innych metod regulacji poczęć) na rozwój AIDS w Afryce. Pomimo, że jest ciekawy, to do głównego problemu ma się nijak. Może by go tak wydzielić?
Śr cze 24, 2009 12:28 |
|
 |
SweetChild
|
Czy jest jakaś procedura, określająca sposób rozpatrywania "reklamacji" na działanie Moderacji?
Nieskromnie  zauważę, że wykazałem wątpliwe podstawy i przynajmniej w połowie mijające się z prawdą uzasadnienie do interwencji szumiego w wątku Chcę ochrzcić dziecko ale...., ale nie doczekałem się jasnej odpowiedzi na tę uwagę do moderacji.
Oczywiście trudno być sędzią we własnej sprawie, co dotyczy i szumiego i mnie, dlatego ciekawi mnie, czy jest jakiś schemat działania w takich wypadkach. Obecnie szumi przedstawił swoje argumenty, ja swoje i zapadła taka niezręczna cisza
Przy okazji, szczególne zasady panujące w tym wątku powinny być (moim zdaniem) lepiej wyeksponowane, bo skąd mają je znać osoby piszące na Forum od niedawna? Tym bardziej, że Regulamin wspomina o szczególnych zasadach dyskusji w działach: "Prawdy wiary" i "Żyć Wiarą", co sugeruje, że innych szczególnych zasad nie ma. (Chodzi mi o ten tekst czerwoną trzcionką, przypominany co jakiś czas przez saxona).
|
Śr cze 24, 2009 14:48 |
|
 |
szumi
Moderator
|
SweetChild, Regulamin podaje:
Cytuj: Autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru (np. tematy rozważaniowe, dzielenie się doświadczeniem, rozważanie konkretnych wypowiedzi autorytetów lub dokumentów, czy konkretne pytanie w którym autor oczekuje odpowiedzi zgodnej ze swoim światopoglądem); może również w pewnym stopniu określić założenia konkretnej dyskusji
Autorka miała konkretne pytanie. Konkretnej odpowiedzi szukała. Dyskusja jaka się zrodziła nie była kontynuacją tematu założonego, ale szła już swoimi torami mając inny przedmiot. A dyskusje na temat tego, kto może być chrzestną, czy udzielać chrztu dzieciom, czy nie już na forum są, więc w tamtym temacie ta dyskusja nie jest potrzebna.
Tyle z mojej strony.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 24, 2009 15:28 |
|
 |
SweetChild
|
szumi napisał(a): Autorka miała konkretne pytanie. Konkretnej odpowiedzi szukała. Na to też już odpowiadałem. szumi napisał(a): Tyle z mojej strony.
Przede wszystkim dziękuję, że wyjaśniłeś swoje stanowisko  Dla mnie nie jest to sprawa życia i śmierci, bo nie byłem specjalnie przywiązany do tych wyciętych postów. Obecnie pogodziłem się już z ich utratą  i bardziej interesuje mnie procedura reklamacyjna. Na razie odnoszę wrażenie, że sędzią w sprawie jest moderator, który dokonał interwencji. Moim zdaniem lepiej byłoby, gdyby rozstrzygał ktoś mniej zaangażowany w sprawę.
Dobrze byłoby też, gdyby po przedstawieniu racji każdej ze stron wygenerowany został jasny komunikat, np.: "uwaga nie zostaje uznana za zasadną" albo "uwaga zostaje uznana za zasadną jedynie w części X", albo "uwaga zostaje uznana za zasadną (w części X), ale decyzja moderator nie zostanie cofnięta" itp.
|
Śr cze 24, 2009 16:56 |
|
 |
saxon
|
SweetChild
Dzięki za Twoje uwagi - ale to kwestia wypadkowej czasu/możliwości/sił - zdaję sobie sprawę z wielu niedoskonałości i zaniedbań, ale jak na teraz mamy wybór - funkcjonować tak, albo wcale.
Odnośnie zaś tej konkretnej sprawy - podtrzymuję decyzję szumiego
|
Śr cze 24, 2009 21:57 |
|
 |
SweetChild
|
saxon napisał(a): Dzięki za Twoje uwagi - ale to kwestia wypadkowej czasu/możliwości/sił - zdaję sobie sprawę z wielu niedoskonałości i zaniedbań, ale jak na teraz mamy wybór - funkcjonować tak, albo wcale. Ja też zdaję sobie sprawę, że nikt nie jest zatrudniony w moderacji na etacie. Uwagi zgłaszam, bo może coś dałoby się zrealizować niewielkim nakładem sił, ale i tak jestem pełen uznania dla pracy moderacji. saxon napisał(a): Odnośnie zaś tej konkretnej sprawy - podtrzymuję decyzję szumiego
Trudno, jakoś przeżyję  Ale pozwolę sobie pozostać przy swojej ocenie, że była to decyzja niesłuszna, a jej uzasadnienie mija się z prawdą.
Teraz przynajmniej wiem, że zrobiłem co w mojej mocy i przeszedłem całą procedurę reklamacyjną. Z mojej strony EOT 
|
Cz cze 25, 2009 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sugeruje rozważenie zamknięcia działu rodzina chrześcijańska...albo skasowanie przymiotnika chrześcijańska...
Bo osoby tam proszące o radę mogą mieć błędne przekonanie, że rad udzielają tam chrześcijanie...
To nie pierwszy raz gdy pojawia się tam zachęta do cudzołóstwa
viewtopic.php?p=444482#444482
|
Cz cze 25, 2009 23:51 |
|
 |
Moria
|
przez te reklamy z boku po prawej stronie - nie widać niektórych słów pisanych postów.
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
So cze 27, 2009 9:51 |
|
 |
jo_tka
|
Banerek mam nadzieję zaraz zniknie.
Edit: Przepraszam, okazało się, że nie mamy do tego dostępu i musimy poczekać na informatyka (do wieczora  )
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So cze 27, 2009 11:24 |
|
|
|