Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
IrciaLilith
|
 Re: Czy kult Maryjny jest dozwolony?
Quinque, to jak definujesz chrześcijaństwo, skoro dla Ciebie protestanci nie są chrześcijanami? Skąd pewność, że to Maria ma najbliższą relację zTrójcą? Na jakiej podstawie to opierasz? A może patriarchowie tacy jak Abraham czy choćby Noe mają identyczną pozycję? A może dla Boga nie ma osób lepszych i gorszych, bliższych i dalszych? Ogólnie fascynują mnie ludzie, którzy są przekonani, że Bóg ma takie same poglądy jak oni 
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Wt cze 11, 2019 14:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
He he, tak się składa że kieruję się chrześcijańską miłością. Szkoda mi tych ludzi i mam nadzieję że przed śmiercią zdążą się nawrócić 
|
Wt cze 11, 2019 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): He he, tak się składa że kieruję się chrześcijańską miłością. Szkoda mi tych ludzi i mam nadzieję że przed śmiercią zdążą się nawrócić  Zdecydowanie "miłość" w wersji talibanu.
|
Wt cze 11, 2019 14:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miej pretensje do Chrystusa że jest talibanem
|
Wt cze 11, 2019 14:44 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Tomek44 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): Jakim więc prawem wypowiadasz się na temat nauczania KK, skoro nie masz kompetencji? Kolejne KŁAMSTWO. Udowodnij więc, że masz kompetencje, tzn. znasz nauczanie KK. Cytuj: Podaj podstawę prawną do tego, że trzeba "mieć kompetencje" do wypowiadania się nt. nauczania KK. Również w Regulaminie forum. Jakie kompetencje?, Kto je nadaje? Nie rozśmieszaj mnie. Żeby wypowiadać się na jakikolwiek temat, trzeba z tego tematu mieć wiedzę. Nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu nauczania UNK, co widać po Twoich wypowiedziach. Przedstawiasz swoje wyobrażenia, a nie nauczanie KK.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt cze 11, 2019 14:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Miej pretensje do Chrystusa że jest talibanem Nie szargaj Bożym słowem - A ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół....jeśli bowiem miłujecie, tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie.
|
Wt cze 11, 2019 14:56 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Chrześcijańska miłość w nawracaniu ludzi... Konflikt w chińskim Kościele ma korzenie w nieumiejętnym nawracaniu. Powstał spór akomodacyjny pomiędzy Jezuitami a Franciszkanami i Dominikanami. Bez wnikania w zawiłości historyczne i polityczne - spór o sposób nawracania spowodował nie tylko zakaz misji chrześcijańskich, ale i krwawe prześladowanie Chrześcijan. Kiedy teraz Quinque oraz antyekumeniści kłócą się z "wrogami Chrystusa", którzy również wierzą w Jezusa, tworzą się stronnictwa antychrześcijańskie, na przykład ruch Roberta Biedronia. Nie dziwię się. Nawet bardzo rozumiem Biedronia. Wielu jest zgorszonych, widząc zaciekłą walkę pomiędzy członkami Kościoła, którzy nazywają się nawzajem heretykami z powodu braku kultu Maryi lub przesadnego kultu Maryi.
_________________ MODERATOR
|
Wt cze 11, 2019 15:49 |
|
 |
Zbigniew3991
|
 Apel
Quinque napisał(a): Przemek napisał(a): A jaką część ojcu? i któremu ojcu? Kościół nie ma ludzkiego ojca, tylko matkę? To jest opinia, nie ma oparcia w nauce biblijnej Tak samo jak i sola scriptura i nieutracalność zbawienia Zresztą już na tym waszym śmiesznym forum udowodniłem ci że te twoje deklaracje o "Biblijności" to pic na wodę. Przemek sam siebie zadeklarował jako "bezdenominacyjny". Co jest postawą potepioną przez Biblię. Ponadto, Przemek miał czelność powoływać się na Ojców Kościoła tj. Św. Cyprian czy Św. Ireneusz. Chociaż obaj dyskredytują eklezjologię którą Przemek uprawia Kozioł napisał(a): Czyli wycofujesz się z tego wywodu o przykazaniu o ojcu i matce? Bogu jako Ojcu, a Marii jak Matce? To bardzo dobrze, to bardzo dobrze O czym ty gadasz? Po drugie, nie jesteście u siebie na forum. Tu katolickich świętych nazywa się świętymi. Po trzecie, oddanie NMP w opiekę św. Janowi, jest argumentem na rzecz jej dziewictwa. A nie na jej półboskość(WTF?). Zresztą, w dziewictwo w które wierzyli mesjasze Luter z Klawinem Tak jak mówiłem. Dyskusja z wrogami Chrystusa( czyli protestantami) nie ma sensu  . Gdyż żadne fakty do nich nie docierają Quinque - może pisz na temat i przestań krytykować wszystkich tych, którzy myślą inaczej...
_________________ MODERATOR
|
Wt cze 11, 2019 15:59 |
|
 |
Tomek44
|
Małgosiaa napisał(a): Tomek44 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): Jakim więc prawem wypowiadasz się na temat nauczania KK, skoro nie masz kompetencji? Kolejne KŁAMSTWO. Udowodnij więc, że masz kompetencje, tzn. znasz nauczanie KK. Cytuj: Podaj podstawę prawną do tego, że trzeba "mieć kompetencje" do wypowiadania się nt. nauczania KK. Również w Regulaminie forum. Jakie kompetencje?, Kto je nadaje? Nie rozśmieszaj mnie (...) Przedstawiasz swoje wyobrażenia, a nie nauczanie KK. Pytam sie całkowicie poważnie. Zapytałaś: "JAKIM PRAWEM się wypowiadam na temat nauczania KK" - co sugeruje fakt łamania przeze mnie jakiegokolwiek prawa. Więc żądam od Ciebie podania podstawy prawnej do tego, aby mieć jakieś kompetencje do wypowiadania się na temat nauczania KK. Również w Regulaminie forum. Po drugie: udowodnij, że Ty spełniasz te właśnie wymogi prawne do wypowiadania się na temat nauczania KK - w myśl zasady: najpierw belka z własnego oka zanim źdźbło z oka bliźniego. Inaczej udowodnisz, że Ty przedstawiasz własne wyobrażenia a nie nauczanie KK
|
Wt cze 11, 2019 16:23 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): JAKIM PRAWEM się wypowiadam na temat nauczania KK Wolność wypowiedzi. Korzystasz z tej samej wolności. Wystarczy?
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Wt cze 11, 2019 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja chętnie dowiem się gdzie Biblia naucza sola scriptura albo naucza o nieutracalności zbawienia? Tyle razy pytałem was o te rzeczy i nigdy nie raczyliście mi odpowiedzieć Tomek44 napisał(a): , że Ty przedstawiasz własne wyobrażenia a nie nauczanie KK To może sprawdzimy? - jak Eucharystie rozumie Kościół Chrystusa? - co potępił Sobór Laterański V? - w jakie błędy popadł Tertulian i dlaczego?
|
Wt cze 11, 2019 17:09 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Wolność wypowiedzi. Korzystasz z tej samej wolności. Wystarczy? Nie, nie wystarczy. Nie wystarczy dlatego, że zarzuca błędy w nauczaniu KK jednocześnie nie znając tego nauczania. Tomek44 napisał(a): Po drugie: udowodnij, że Ty spełniasz te właśnie wymogi prawne do wypowiadania się na temat nauczania KK - w myśl zasady: najpierw belka z własnego oka zanim źdźbło z oka bliźniego. Inaczej udowodnisz, że Ty przedstawiasz własne wyobrażenia a nie nauczanie KK Moje kompetencje są znane na tym forum. Dodatkowo należałoby najpierw odpowiedzieć na zadane pytanie, a potem pytać. Twoja postawa jest odwracaniem kota ogonem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt cze 11, 2019 18:38 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Wolność wypowiedzi. Korzystasz z tej samej wolności. Wystarczy? Nie, nie wystarczy. Nie wystarczy dlatego, że zarzuca błędy w nauczaniu KK jednocześnie nie znając tego nauczania. Robisz dokładnie to samo: wydajesz sądy, wypowiadasz swoje poglady, zarzucasz innym błedy. Skoro nie uznajesz prawa do wypowiedzi, to w takim razie : jakim prawem to samo robisz?
|
Wt cze 11, 2019 19:54 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Nie, nie to samo. Nie wciskam innym, że wierzą w coś innego niż rzeczywiście wierzą.
|
Wt cze 11, 2019 20:07 |
|
 |
Kozioł
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Małgosiaa napisał(a): Nie, nie to samo. Nie wciskam innym, że wierzą w coś innego niż rzeczywiście wierzą. I nie wypowiadałaś się nigdy na temat teologii, czy wierzeń niekatolickich? @Tomek44 jest zdaje sie katolikiem wg teologii katolickiej (ochrzczony w KRK), to ci mówi jak katolik katolikowi 
|
Wt cze 11, 2019 20:11 |
|
|
|