Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 12:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 O zakresie tematycznym HydeParku i przyległościach 
Autor Wiadomość

Skierowałaś mnie jo_tko do tematu moderacja. Oto jestem. Wobec powyższego zadaję pytanie. Dlaczego moja odpowiedz Bezimiennemu została usunięta z tematu „nasza twórczość z przymrużeniem oka” w dziale „Hyde park” ?

Skoro Bezimienny odpowiedział mi wierszem, to ja również zrobiłem to w taki sam sposób.
Stąd pytanie – dlaczego nie mogę mu odpowiedzieć w tamtym dziale ?
Przypominam <nasza twórczość z przymrużeniem oka> w dodatku w dziale Hyde park - wydaje mi się jak najbardziej odpowiednim miejscem, tego uzasadniać nie trzeba.
viewtopic.php?t=1463&postdays=0&postorder=asc&start=30

Pouczony przez moderatora – odpowiadam Bezimiennemu, w tym dziale, Tobie jo_tko poświęciłem również kilka linijek (choć tu mogą paść zarzuty, że tu w temacie moderacja nie pisze się rymami – ale zaryzykuję) czekam na odpowiedź – wszystko jedno gdzie.

[...] - w tym miejscu znajdowały się wzmiankowane posty - jo_tka

Następne pytania dot usunięcia wierszy o kotach w następnym poście
pozdrawiam :)

Cz gru 15, 2005 13:43

Wobec tego przypomnę wspominane przez Ciebie "przekierowanie" - ponieważ zawiera również uzasadnienie:

jo_tka napisał(a):
Pozwolę sobie zauważyć, że do problemów czatowych służy odpowiedni dział - i prosiłabym, żeby tam umieszczać ewentualne uwagi i zażalenia, dodam - w formie konkretnej, bo tylko wtedy ma to sens.

Chyba że sensem jest nie przedstawianie uwag i zażaleń, a przenoszenie drwin z czatu na forum - jeśli tak, uprzedzam, że takie posty będą usuwane.

jo_tka napisał(a):
Lars - do uwag do moderacji również jest określony dział, jeśli masz konkretne zarzuty. [...]

I wyjaśniam:
1. Hyde Park nie służy do pisania zażaleń czatowych - do tego jest dział: "Problemy i uwagi związane z czatem"

2. Jeżeli uwaga ma mieć sens, powinna być w miarę konkretna, a nie zawierać wyłącznie średnio jasne aluzje, bo tylko do tak sformuowanej uwagi można się odnieść.

3. To samo dotyczy uwag do moderacji.

4. Twój post pojawił się po ostrzeżeniu i zgodnie z nim został usunięty. Jeżeli chcesz odpowiedzieć Bezimiennemu na jego odpowiedź (bo to od Ciebie wyszła inicjatywa w tym watku) załóż temat w formie konkretnej. Polemika na wierszyki z drugim dnem nie wydaje mi się rozwiązaniem w najmniejszym stopniu konstruktywnym i prowadzącym do jakiegokolwiek dobra. Nawet do rozładowania emocji - z poprzednich doświadczeń wiem, że raczej je podkręca.

Chyba że nie masz zamiaru formuować żadnych konkretnych zarzutów... - to nie zmuszam :)

Cz gru 15, 2005 16:34

Post "...wierszyki z drugim dnem..." - pytanie
SzBoze jotka,
mam pytania:
1 - Dlaczego nie wolno zamieszczac w thread "Hydepark - radosna tworczosc" kulturalnych i zgodnych z regulaminami forum poezji czyli wierszy? I co wobec tego mozna tam umieszczac?
Czy wiersze satyryczne dotyczace jakiegokolwiek tematu - pisane bez chamstwa i w zgodzie z duchem wyzej wymienionego watku tematycznego sa poddawane tematycznej cenzurze? Jakiej? I kto ustala te normy?
Bo jakos nie moge sie doczytac, ze podobne tresci sa zabronione czy obwarowane cenzura?
2- Czy uwagi na temat moderacji forum wolno zamieszczac tylko w okreslonej formie?
I w jakiej?
Czy wolno je pisac wierszem?
W formie fraszki?
W formie listu?
I co to znaczy w formie "konkretnej" ?
Prosze o rzeczowe informacje.
Bylabym bardzo wdzieczna.
3- Co znaczy twoj cytat w odpowiedzi na rzeczowe pytanie uzytkownika <Lars> : " Polemika na wierszyki z drugim dnem nie wydaje mi się rozwiązaniem w najmniejszym stopniu konstruktywnym i prowadzącym do jakiegokolwiek dobra. " ???
I co to to sa "wierszyki z drugim dnem"? Bo nie wiem. Chyba nie uwazalam na wykladach z literaturoznawstwa...

Z gory dziekuje za Twoje odpowiedzi -
pozdrawiam - z Bogiem - Ruth

Cz gru 15, 2005 18:40

Powtórzę - po raz, mam nadzieję, ostatni...

1. Tematyka "Problemów czatowych" znajduje się w innym dziale i proszę, żeby tam się znajdowała.

2. Posty zawierające uwagi i zażalenia - jeśli mają mieć sens - powinny być konkretne.

3. Ostrzeżenie dotyczące kontynuowanie tej tematyki w taki sposób napisałam w odnośnym temacie ja, skopiował saxon, i powtórzyłam w bieżącym temacie, post wyżej. To już trzy razy, wystarczy, żeby się tego doczytać...

4. Owszem - jak już napisałam - w formie konkretnej.
Cytuj:
Konkretny - określony pod względem czasu, miejsca, warunków, realny, rzeczywisty, nieabstrakcyjny

Tak podaje Słownik Języka Polskiego PWN.

5. To zdanie oznacza dokładnie to co napisałam. Myślę że zamiast zajęć z językoznawstwa wystarczy chwila zastanowienia. Nie wydaje mi sie konieczna zabawa językowa polegająca na zamianie każdego słowa w tym zdaniu na wyraz bliskoznaczny.

Cz gru 15, 2005 22:00

Post Dziekuje za odpowiedz . ale jeszcze nie rozumiem...
SzBoze jot_ka - dziekuje za Twoja odpowiedz.
Nie wiem ile razy musisz powtarzac swoja rutynowa odpowiedz - ale przykro mi, ze nie raczysz przeczytac i odpowiedziec na moje pytania.
Moze nie rozumiesz moich pytan, albo zmeczenie daje Ci sie we znaki - bo odpowiadasz tak pozno wieczorem....
Chodzi mi o watki tematyczne dopuszczalne na forum - na thread - Hydepark. Zreszta przeczytaj jeszcze raz:
"1 - Dlaczego nie wolno zamieszczac w thread "Hydepark - radosna tworczosc" kulturalnych i zgodnych z regulaminami forum poezji czyli wierszy? I co wobec tego mozna tam umieszczac?
Czy wiersze satyryczne dotyczace jakiegokolwiek tematu - pisane bez chamstwa i w zgodzie z duchem wyzej wymienionego watku tematycznego sa poddawane tematycznej cenzurze? Jakiej? I kto ustala te normy?
Bo jakos nie moge sie doczytac, ze podobne tresci sa zabronione czy obwarowane cenzura?
Prosze pokornie o wykaz tematow dozwolonych na thread "Hydepark"

Czy moge liczyc na dokladne przeczytanie pytania i rzeczowa odpowiedz?
jot_ka?
Bylabym wdzieczna.
Z gory dziekuje za twoj trud i ciesze sie juz na Twoja odpowiedz - z Bogiem - Ruth.

Pt gru 16, 2005 18:58

Post Przepraszam za nieprawidlowe napisanie Twojego nicku jo_tka
SzBoze jo_tka!
Mam nadzieje ze sie nie gniewasz, ze napisalam twoj nick nieprawidlowo - otoz jo_tka - mam nadzieje ze wkrotce mi odpowiesz na moje pytanie - jo_tka-
Z Bogiem - Ruth

Pt gru 16, 2005 19:38

Post Re: Dziekuje za odpowiedz . ale jeszcze nie rozumiem...
Cytuj:
Regulamin jest podstawą działania moderatorów, jednak nie jest możliwe, aby ująć w nim wszystkie możliwe sytuacje, dlatego prosimy nie pisać zażaleń dotyczących interwencji moderatora w jakimś miejscu, jeśli jedynym uzasadnieniem byłoby stwierdzenie, że „tego nie ma w regulaminie.

To dla przypomnienia.

Nie ma i nie będzie wykazu tematów HydeParkowych, bo takiego zwyczajnie stworzyć się nie da. Założeniem tego działu jest pisanie na tematy luźne, towarzyskie, artystyczne, itp. - oraz wszystko, co buduje więź. Natomiast Hyde Park nie służy do poruszania kwestii poważnych, zwłaszcza mających swoje miejsce w innych częściach tego forum.

Dlatego wolno w HydeParku zamieszczać kulturalne i zgodne z regulaminem poezje i wiersze. Ograniczenie, które postawiłam, dotyczy ich tematyki - poruszały kwestie poważniejsze, w dodatku mające swoje miejsce na tym forum. Można to potraktować jako wyjątek od reguły.

Uważam pisanie satyry jako formy interwencji w sprawie [satyra jest rodzajem interwencji, jej prześmiewczy charakter jest celowy] w sytuacji, gdy można napisać wprost konkretne uwagi za pewien rodzaj unikania odpowiedzialności - postawienie konkretnego zarzutu wymaga jego określenia i odpowiedzialności za swoje słowo. Satyra nie wymaga tego w żaden sposób.

A ponieważ uważam, że jeśli ktoś stawia zarzut, to uczciwość nakazuje powiedzenie - w stosunku do kogo i w jakiej sprawie/ z jakiego powodu, w sposób wystarczająco konkretny, żeby można się było do tego odnieść - takiej formy na tym forum będę bezwzględnie wymagała. Zwłaszcza, że jest możliwość przedstawienia problemu w wymagany sposób [co innego, jeśli satyra jest jedyną dostępną metodą protestu, ale takiej sytuacji tu nie ma].

Stąd owa "tematyczna cenzura" - jeśli tak chcesz to określać.
Dotychczas wydawało mi się wprawdzie, że cenzura to zakaz publikowania pewnych treści, a nie zakaz ich publikowania w pewnej formie i miejscu, jeśli wskazane miejsce jest dokładnie tak samo dostępne dla tych samych osób (na przykładzie - trudno nazwać cenzurą zakaz wywieszenia artykułu na tablicy ogłoszeniowej z uwagi na jego treść, jeśli jednocześnie wydaje się zgodę na powieszenie go na sąsiedniej tablicy, tylko po napisaniu go w bardziej precyzyjnej formie) - ale jeśli zależy Ci na tym określeniu, nie mam nic przeciw jego stosowaniu.

W kwestii doczytania odpowiadałam częściowo w poprzednim poście - dodatkowe wyjaśnienie w podanym na górze cytacie z regulaminu.

Normy działania na forum w kwestiach nie ujętych w regulaminie określają moderatorzy i administrator.

Pt gru 16, 2005 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]