Mam pytanie:dlaczego mariawici zostali ekskomunikowani w1904
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): A betanki odwrotnie. Betanki za spowiednika miały także zbuntowanego księdza, byłego franciszkanina.
|
Śr lis 10, 2010 10:49 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Mam pytanie:dlaczego mariawici zostali ekskomunikowani w
Kolejność jest taka (zwłaszcza jeśli chodzi o objawienia i różne "dzieła"):
1. Nauka Kościoła -> zawsze, bezwzględnie i absolutnie posłuszeństwo nauce Kościoła musi być na pierwszym miejscu! 2. Zdanie przełożonego, szczególnie spowiednika -> należy go słuchać o ile tylko nie zachęca do grzechu, czyli do wystąpienia w czymś przeciw nauce Kościoła. 3. Własne zdanie - o ile nie stoi w sprzeczności z nauką Kościoła i spowiednik nie ma nic przeciwko.
Celowo nie napisałam w punkcie 3 "własne sumienie", bo to byłoby określenie bardzo nieprecyzyjne. Sumienie wierzącego powinno być ukształtowane zgodnie z nauką Kościoła, ale z drugiej strony może się w nim pojawić pewność dotycząca objawień lub planowanego działania i nie wiadomo, co wtedy określić jako "sumienie".
Błąd betanek polegał na nieposłuszeństwie wobec nauce Kościoła, a błąd Kozłowskiej na postawieniu siebie nad spowiednikiem i nad Kościołem. I jedno i drugie było ewidentnie niewłaściwe i nie mogło przynieść dobrych owoców.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr lis 10, 2010 19:06 |
|
 |
ratio
|
Cytuj: (...) W maju 2006, podczas sympozjum teologicznego organizowanego przez parafię Kościoła Starokatolickiego Mariawitów w Łodzi, ksiądz rzymskokatolicki prof. dr hab. Ireneusz Mroczkowski, członek Komisji Mieszanej do spraw Dialogu Teologicznego między Kościołem Rzymskokatolickim i Kościołem Starokatolickim Mariawitów powiedział, że w świetle dzisiejszych informacji nie boi się nazwać Marii Franciszki Kozłowskiej osobą świętą. " ( http://www.petlura.com.pl/kalendarium_1920/matenka.html) Nie mogę też zrozumieć demonstrowania ekumenizmu przez biskupa płockiego Piotra Liberę, który w tygodniu ekumenicznym modlił się wspólnie z mariawitami u grobu ekskomunikowanej mateczki Kozłowskiej. Wydaje mi się, że modlitwa biskupa lokalnego Kościoła Katolickiego nie jest modlitwą prywatną i wprowadza zamęt duchowy wśród wiernych.
|
Cz lis 11, 2010 11:09 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
ratio napisał(a): Nie mogę też zrozumieć demonstrowania ekumenizmu przez biskupa płockiego Piotra Liberę, który w tygodniu ekumenicznym modlił się wspólnie z mariawitami u grobu ekskomunikowanej mateczki Kozłowskiej. A to ekskomunikowani powinni być identyfikowani z potępionymi? ratio napisał(a): Wydaje mi się, że modlitwa biskupa lokalnego Kościoła Katolickiego nie jest modlitwą prywatną i wprowadza zamęt duchowy wśród wiernych. Jaki zamęt? Żeby modlić się za wszystkich? Przecież tym gestem biskup nie dokonał żadnej rehabilitacji ani tym bardziej kanonizacji.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 11, 2010 11:37 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Problem jest taki, że najprawdopodobniej mariawici nie są chrześcijanami, a jedynie sektą. Bo wg ich dokumentów teologicznych zniekształcili naukę o Trójcy, uważając wręcz, że Mateczka Kozłowska jest czwartą osobą boską. W takim wypadku nie są chrześcijanami, bo każda wspólnota, która chce uważać się za chrześcijańską musi mieć zachowaną naukę o Trójcy świętej.
To był spory problem ekumeniczny, bo Kościół rzymskokatolicki w Polsce podpisał m. in. z mariawitami dekret o uznaniu ważności chrztu. Wówczas uwierzono mariawitom, że są chrześcijanami i uznają podstawowe dogmaty chrześcijańskie. Później okazało się, że jest inaczej...
Jeśli nie wycofają się z takich twierdzeń jak to ubóstwienie Mateczki to pozostaną poza wspólnotą chrześcijan.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz lis 11, 2010 14:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To akurat mariawici katoliccy. Starokatolicy mateczki tak nie czczą.
|
Cz lis 11, 2010 14:42 |
|
 |
Elbrus
|
@szumi Należy odróżnić mariawityzm ortodoksyjny (starokatolicki)od katolickich mariawitów reformowanych (denominacja felicjanowska) o czym pisaliśmy tutaj: viewtopic.php?p=560061#p560061//o Eucharystii viewtopic.php?p=559999#p559999//o prywatnym objawieniu abpa Kowalskiego viewtopic.php?p=560006#p560006//o wykrzywieniu przesłania Feliksy Kozłowskiej
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ostatnio edytowano Cz lis 11, 2010 15:03 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 11, 2010 15:01 |
|
 |
Silva
|
Tak, właśnie. Starokatoliccy uznają zupełnie ortodoksyjną naukę o Trójcy. To ci o których wcześniej napisałam że da się z nimi rozmawiać 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Cz lis 11, 2010 15:02 |
|
 |
Elbrus
|
http://www.wnss.agh.edu.pl/zpasek/wp-content/mariawit.DOC(Geneza mariawityzmu - Zbigniew Pasek) http://ekumenizm.wiara.pl/doc/478413.Plock-i-Felicjanow-dwa-Koscioly-mariawitowszumi napisał(a): Bo wg ich dokumentów teologicznych zniekształcili naukę o Trójcy, uważając wręcz, że Mateczka Kozłowska jest czwartą osobą boską. Czwartą osobą Trójcy, co? Zasady Wiary Kościoła Katolickiego Mariawitów: "(...) Kościół Katolicki Mariawitów rozwinął chrześcijańską naukę o Trójcy Świętej, to znaczy naukę o udziale wszystkich Trzech Osób Boskich w Dziełach Odkupienia i Odnowienia człowieka przez cześć Przenajświętszego Sakramentu, a także o obecności Trójcy Świętej w Eucharystii, przez Którą Bóg ma dokonać ostatecznego zbawienia świata. Koncepcja ta zakłada, że tak, jak Druga Osoba Trójcy Świętej - Syn Boży wcielił się w Jezusa Chrystusa, tak Bóg Ojciec wcielił się w Maryję, a Duch Święty w Marię Franciszkę Kozłowską. Mariawici uznają Jezusa, Maryję oraz Marię Franciszkę Kozłowską za członków Trójcy Świętej wcielonej (tj. uznanie ich jako Osób Boskich)." " Spełniło się. Przyszła na ziemię Mateczka, Święta Parakletka, Wcielony Duch Święty. Wypełniła Ona Swoim przyjściem obietnicę Ojcowską i Pana Jezusa. Zrodziła nowy Kościół, nowy bo Eucharystyczny – Chrystusa i Jej: Małżonki Chrystusowej, Wcielonej Pocieszycielki." ( List pasterski abpa Wojciechowskiego na Zmartwychwstanie Pańskie 1991 r., s. 2). KOŚCIÓŁ KATOLICKI MARIAWITÓW ŚWIĘTOWAŁ SETNY JUBILEUSZ Z okazji 100-lecia mariawityzmu w oświadczeniu wydanym przez Kościół Katolicki Mariawitów napisano, iż mariwityzm przeżywa obecnie najtrudniejszy okres. Podkreślono jednak pełnię nadziei na to, iż jubileusz przyczyni się do obiecanego w Piśmie Świętym Zmartwychwstania. (...) W mariawityzmie felicjanowskim charakterystyczny jest silny kult Mateczki Marii Franciszki, która uważana jest za małżonkę duchową Chrystusa oraz za niewiastę z Apokalipsy "obleczoną w słońce" i "przybraną w pas arcykapłański" zapowiadający kapłaństwo kobiet. Kościół Katolicki Mariawitów zrównał postać Mateczki Kozłowskiej z Matką Bożą. Tekst podkreśla także szczególną rolę Mateczki Kozłowskiej w zbawieniu świata. Możemy przeczytać: "W bieżącym roku upływa sto lat, gdy w pojęciu współczesnych skromna Dziewica, Felicja Kozłowska, nazywana przez mariawitów Mateczką, rozpoczęła na ziemiach polskich działalność, której celem było zainicjowanie i duchowe, lecz najprawdziwsze, zrodzenie Dzieła Wielkiego Miłosierdzia. (...) Jej narodzenie i przygotowanie do tej misji było rezultatem przedwiecznych i miłosiernych planów Bożych, między innymi tych, które w Księdze Rodzaju mówiły o przyjściu na Ziemię Niewiasty dla starcia głowy węża, czyli szatana, lub w Apokalipsie: o przyjściu "podobnej Synowi Człowieczemu", albo Niewiasty obleczonej w słońce, lub też „Małżonki Barankowej” dla ponownego zbawienia świata i dokonania Dzieła Odkupienia dokonanego przez Chrystusa. (...)” Pismo Kościoła Katolickiego Mariawitów przypomina historię objawień bł. Mateczki i podkreśla, iż pochodziły one od Boga – „Mateczka chociaż była Bogiem, Duchem Świętym, nie rozpoczęła Swej publicznej działalności Sama, lecz Swoją misję Zbawicielki wraz z Dziełem Bożym otrzymała od Pana Jezusa na drodze Objawienia (...)”. ( http://www.ekumenizm.pl/article.php?story=20061011202857660)
|
Cz lis 11, 2010 16:51 |
|
 |
Silva
|
Jako ciekawostkę dodam, że "mateczka Kozłowska" nie jest pierwszą osobą w historii uważaną przez swoich wyznawców za wcielenie Ducha Świętego. Za Parakleta podawał się także (i tak był czczony) Montanus - twórca millenarystycznej, rygorystycznej sekty z II wieku.
|
Cz lis 11, 2010 20:04 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Oj takich, to nie brakowało w historii.
Co jakiś czas się taki ktoś trafi.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz lis 11, 2010 20:48 |
|
 |
Silva
|
I ciekawe, że wyznawcy każdego kolejnego "wcielonego Parakleta" uważają że poprzedni byli fałszywi, a akurat ten ich jest prawdziwy 
|
Pt lis 12, 2010 9:20 |
|
 |
ann000
|
"Mariawici to sekta?" Ktos kto tak uwaza musi byc naprawde malo wyksztalcony. Jestem mariawitka i katolicy moga mnie oblozyc klatwa...Ich sprawa. Skoro nie maja w sobie za grosz tolerancji...Tacy ludzie nie powinni uwazac sie za religijnych skoro potrafia tak nienawidzic drugiego czlowieka!
|
So kwi 09, 2011 13:37 |
|
 |
Elbrus
|
ann000 napisał(a): Jestem mariawitka i katolicy moga mnie oblozyc klatwa... Ich sprawa. Skoro nie maja w sobie za grosz tolerancji... To nie kwestia tolerancji, tylko wierności wierze. A klątwą nikt ciebie obłożyć nie musi, bo sama zaciągasz na siebie klątwy odrzucając objawione prawdy Kościoła.
|
So kwi 09, 2011 14:02 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): A klątwą nikt ciebie obłożyć nie musi, bo sama zaciągasz na siebie klątwy odrzucając objawione prawdy Kościoła. Prosimy o numer odpowiedniego Kanonu Kodeksu Prawa kanonicznego.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So kwi 09, 2011 14:35 |
|
|
|