Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 18:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby chrzestnych 
Autor Wiadomość

Post Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
- Mnie już zwykły figurant wystarczy, bo nikt ze znajomych nie chce - żali się 35-letni Aleksander z Krakowa, którego spotkałem w internecie. - Mój Franek ma cztery lata, a Ola już sześć. Nie chcę, by dzieci wytykano palcami w szkole. Myślałem już, by napisać do kardynała Dziwisza. Może znajdzie kogoś. Jak nie, wywieszę ogłoszenie w sieci.

Aleksander nie jest pierwszą osobą, która chrzestnego chce szukać w internecie.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75480,11566449,Ojc ... z1sT04eOTD

Nie sądziłem, że są z tym aż takie problemy... podejrzewam że pewien udział w tym braku chrzestnych mają (zbyt) zasadniczy księża, którzy wymagają od chrzestnych bycia prawdziwymi chrzestnymi a nie tylko złożenia podpisu na papierku. Ale i społeczeństwo przestaje być najwyraźniej zainteresowane tym rytuałem.

Cz kwi 19, 2012 7:55
Post Re: Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
Pierwszy raz o czymś takim słyszę...
Niestety, chrzestnym może zostać osoba spełniająca określone kryteria, które dla prawie każdego katolika nie stanowią większego problemu.

Nie ma się co oburzać, że księża stawiają jakieś wymagania - w końcu rodzice chrzestni mają być dla dziecka przykładem i pomocą dla rodziców w jego wychowaniu w WIERZE.

Cz kwi 19, 2012 8:23

Ja też pierwszy raz o tym słyszę, może ktoś coś więcej wie? I nie mam pretensji do księży, że sa zasadniczy - wręcz przeciwnie - oni nie chcą robić z tego cyrku i szopki, i to jest bardzo dobre, według mnie - odsiewa ziarno od plew. Niestety znaczna część społeczeństwa podchodzi do tego jak do zabawy w remizie. Z doświadczenia wiem, że dominikanie są bardzo "wyrozumiali" w takich kwestiach i nie robią problemów - nie chcę napisać, że chrzczą kogo popadnie, ale jak komuś gdzieś ksiądz odmówi chrztu czy bycia chrzestnym, to często wystarczy zgłosić się do dominikanów. Z jednej strony fajnie, ale z drugiej wspierają właśnie taką postawę festynową.

Cz kwi 19, 2012 8:29
Po pierwsze - jeśliby wierzyć bezkrytycznie w świat wg. Wyborczej to wyszłoby, że kościół to obciach^2, wiernych jest garstka a i Ci są to wierzą tylko na papierze bo nie praktykują. W dodatku większość księży jest homo i pedo, Rydzyk pali gejów na stosach, których w społeczeństwie jest przecież 30% lekko licząc.

Stosunek do - nie tyle samego kościoła ale i do ogółu wartości konserwatywnych - wyborcza ma jasno określony. Czytałem już o spadku liczby wiernych, powołań, poparcia dla kościoła i generalnie wszystko co związane z wiarą leci w dół kazdego dnia wg. redaktorów. Co jakiś czas się taki artykuł pojawia (zauważylem ze dość regularnie).

Dla mnie ich wiarygodność w tej kwestii jest żadna. Każdy kto spojrzał nieco krytyczniej na to co piszą zgodzi się ze mną, że są mocno zideologizowani.

żali się 35-letni Aleksander z Krakowa, którego spotkałem w internecie - litości. Słyszeliście o ostatnim "żarcie" jaki wykręcił wyborczej jeden z internautów (było dość dokładnie na wykopie przedstawione).

http://s4.ifotos.pl/img/Aferapng_rxqprrq.png - jak to ogarniecie to będziecie mieli pogląd na to w jaki sposób GW tworzy artykuły które są 'po linii'.

Tu jest wykop w tej sprawie (warto przejrzeć sekcję "POWIĄZANE")
http://www.wykop.pl/link/1071189/o-tym- ... nie-tylko/
warto przejrzeć sekcję "POWIĄZANE":
http://www.wykop.pl/link/1071615/przerw ... ym-chwali/

Ostatnio edytowano Cz kwi 19, 2012 9:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz kwi 19, 2012 9:50

Rewelacja!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 19, 2012 9:56
Dwa lata temu chrzczony był syn mojego brata. Chrzestnym miał zostać mój drugi brat lecz przeszkodą wydawac by się mogło, było to ze nie miał bierzmowania.
Okazało się, że wszystko można załatwić.
U tego samego ksiedza, który udzielał chrztu, za kwote 50 zł brat uzyskał papierek, potwierdzajacy przyjęcie sakramentu bierzmowania i jeszcze w tym samym tygodniu odbyły sie chrzciny

Cz kwi 19, 2012 11:34
alpert napisał(a):

No jasne, że wszystko można załatwić. Przecież i sam Nergal jest ojcem chrzestnym. I to bez bierzmowania, jak dobrze pamiętam.
Mój Tata natomiast, był świadkiem na ślubie swojego brata. Do kościoła nie chodził, do spowiedzi nie przystąpił. Brat przyniósł odpowiednią karteczkę z wymaganymi podpisami od proboszcza. I nie było z tym najmniejszego problemu.

Cz kwi 19, 2012 12:19
alpert napisał(a):
Dwa lata temu chrzczony był syn mojego brata. Chrzestnym miał zostać mój drugi brat lecz przeszkodą wydawac by się mogło, było to ze nie miał bierzmowania.
U tego samego ksiedza, który udzielał chrztu, za kwote 50 zł brat uzyskał papierek, potwierdzajacy przyjęcie sakramentu bierzmowania i jeszcze w tym samym tygodniu odbyły sie chrzciny

Bajasz - ksiądz musiałby zafałszować księgi parafialne.

A artykuł jest co najmniej śmieszny - matka niewierząca, ojciec niepraktykujacy katolik, poszukują gorliwych, praktykujących katolików, aby scedowac na nich obowiazek przekazania wiary swoim dzieciom :o .....totalne pomieszanie z poplataniem

Cz kwi 19, 2012 12:25
Alus napisał(a):

Znalazłam właśnie wywiad z Nergalem w Newsweeku (nie przytaczam linku, bo mam ten numer w wersji papierowej). Jego bratanek chrzczony był w Hiszpanii. I tak jak pisałam, Nergal bierzmowania nie ma, a "hojna ofiara załatwiła sprawę".

Cz kwi 19, 2012 12:35

Coś jest na rzeczy. Jeszcze zanim wypisałem się z Kościoła kat. zaproponowano mnie i mojej żonie zostanie chrzestnymi. Nie chcieliśmy odmawiać wprost, więc mówimy, że my przecież nie mamy ślubu kościelnego, że do kościoła nie chodzimy itd. Okazało się, że to żaden problem i że tamtemu księdzu zupełnie to nie przeszkadza. No i wówczas musieliśmy odmówić z powodów światopoglądowych... zdziwienie rodziny było straszne

Niemniej Gazeta zapewne wyolbrzymiła problem (może wykazała się pdobną rzetelnością jak w przypadku opisanym wyżej - poziom dziennikarstwa GW jest ŻAŁOSNY - połowa tych pismaków nie powinna była matury zdać - język jakiego używają zbyt często daleko odbiega od poprawnej polszczyzny). Dlatego pytam tu. Moja rodzina jakoś chrzestnych znalazła bez większego kłopotu. Nie czekali na to latami!

Ostatnio edytowano Cz kwi 19, 2012 12:41 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz

Cz kwi 19, 2012 12:37

-Vi- napisał(a):
Znalazłam właśnie wywiad z Nergalem w Newsweeku (nie przytaczam linku, bo mam ten numer w wersji papierowej). Jego bratanek chrzczony był w Hiszpanii. I tak jak pisałam, Nergal bierzmowania nie ma, a "hojna ofiara załatwiła sprawę".

Zawsze można powiedzieć, że Newsweek lub Nergal zmyślają i już.

Cz kwi 19, 2012 12:38

-Vi- napisał(a):
Przecież i sam Nergal jest ojcem chrzestnym. I to bez bierzmowania, jak dobrze pamiętam.
viewtopic.php?p=640092#p640092

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz kwi 19, 2012 12:51
Jajko napisał(a):
Niemniej Gazeta zapewne wyolbrzymiła problem (może wykazała się pdobną rzetelnością jak w przypadku opisanym wyżej - poziom dziennikarstwa GW jest ŻAŁOSNY - połowa tych pismaków nie powinna była matury zdać - język jakiego używają zbyt często daleko odbiega od poprawnej polszczyzny).

To prawda. Sama czytuję GW, chociaż też miewam do nich zastrzeżenia. I to zarówno jeśli chodzi o język, jak i właśnie o tendencyjność pewnych artykułów. Na pewne rzeczy biorę więc po prostu poprawkę i dzielę przez dwa ;-) Ale i tak w sumie najczęściej tam właśnie zaglądam, zaraz po PB.

Jajko napisał(a):
Zawsze można powiedzieć, że Newsweek lub Nergal zmyślają i już.

Ano można ;-)

Elbrus napisał(a):
-Vi- napisał(a):
Przecież i sam Nergal jest ojcem chrzestnym. I to bez bierzmowania, jak dobrze pamiętam.
viewtopic.php?p=640092#p640092

O! Dziękuję :)
Właśnie o ten fragment mi chodziło. U Wojewódzkiego chyba też o tym wspominał.

Cz kwi 19, 2012 12:57

Jajko napisał(a):
Moja rodzina jakoś chrzestnych znalazła bez większego kłopotu. Nie czekali na to latami!

aż się wierzyć nie chce, że nie mogą znaleźć chrzestnych, przecież już dla świętego spokoju ktoś z bliższej lub dalszej rodziny by się zgodził. imo problem wyssany z palca.

Cz kwi 19, 2012 13:05
-Vi- napisał(a):
Alus napisał(a):

Skąd wiesz jakie warunki chrzestnym stawia hiszpańskie Kosciół?

W Polsce przed 1983r (zmiana KPK) nie wymagano świadectwa bierzmowania od osób biorących ślub kościelny.
Facet, który drze Księgę nazywając ją g****em, która dla milionów jest święta, pozbawia się wiarygodności.....nikt rozsądnie myślący nie potraktuje jego słow w kategorii faktu.

Cz kwi 19, 2012 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona