Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Kościół - postęp, historia i błędy 
Autor Wiadomość
- postęp, rozwój nauki, wynalazki, są dobre - służą człowiekowi, ułatwiają egzystencję, inspirują rozwój....
Wg Ciebie wojna stanowi bodziec, przyczynę = wniosek: wojna jest dobra.
-Kościół rzucał grożby.... Kościół zawsze cytuje Ewangelię, słowa Jezusa, a Jezus mówił:"Jeśli chcesz"...; "musisz" - we wszystkich Ewangeliach jest tylko raz:"Syn Człowieczy musi wiele wycierpieć" Łk 9,22
Bóg "musi", nam zostawia wolną wolę:"jeśli chcesz" - czy to jest groźba?
Wynalazków dokonywali ludzi o umysłach otwartych, z szeroką perspektywą: na świat, drugiego człowieka.
Wojna ogranicza perspektywy, powoduje koncentrację, zamknięcie się w nienawiści, chęci odwetu, usiłowanie przetrwania, przeżycia.
My przeprosiny papieża uznajemy, to Ty i podobnie myślący do Ciebie, nie dostrzegacie i Inkwizycja stanowi stale dla was koronny argument p-ko KrK.

N sty 16, 2005 12:40
Nic dziwnego, że nie możemy dojść do porozumienia, skoro w taki sposób rozumiecie moje posty. Pokaż mi miejsce w którym naposałem, że wojna jest dobra. Czekam.

Kilka postów wcześniej.
qrczak7 napisał(a):
Wojny mój drogi, wojny - one zawsze były motorem postępu. A u nas było ich najwięcej.

Nie pisz mi tylko, że Kościół specjalnie 'organizował' wojny dla szybszego rozwoju :)

viewtopic.php?p=40959#40959
A ty najwyraźniej idziesz "na żywca" w zaparte

N sty 16, 2005 13:04

Post Kosciol,postep,historia,bledy
Mysle,ze kazdy wynalazek moze byc uzyty w dwoch celach-moze sluzyc dobru lub zlu.Kiedy Nobel wynalazl dynamit,nie sadzil,ze posluzy czlowiekowi do zabijania blizniego.

N sty 16, 2005 13:06

Nic dziwnego, że nie możemy dojść do porozumienia, skoro w taki sposób rozumiecie moje posty. Pokaż mi miejsce w którym napisałem, że wojna jest dobra. Czekam.

Przeczytaj jeszcze raz, dokładnie.

Cytuj:
- postęp, rozwój nauki, wynalazki, są dobre - służą człowiekowi, ułatwiają egzystencję, inspirują rozwój....
Wg Ciebie wojna stanowi bodziec, przyczynę = wniosek: wojna jest dobra.

Najgłupszy wniosek jaki przeczytałem. Przykro mi to pisać...

Cytuj:
Kościół rzucał grożby.... Kościół zawsze cytuje Ewangelię, słowa Jezusa, a Jezus mówił

Ci zaś, którzy staną się przyczyną upadku jednego z tych malutkich... coś tam o młyńskich kamieniach. Czy może sam fakt, że za grzechy czeka nas pieklo. To sprawia, że JA i wielu innych odbieramy to jako grożby.

Cytuj:
My przeprosiny papieża uznajemy, to Ty i podobnie myślący do Ciebie, nie dostrzegacie i Inkwizycja stanowi stale dla was koronny argument p-ko KrK.

Przeczytaj wymianę postów z Belim, ten topik, trochę wcześniej.

Cytuj:
Wojna ogranicza perspektywy, powoduje koncentrację, zamknięcie się w nienawiści, chęci odwetu, usiłowanie przetrwania, przeżycia.

A jednak to te własnie zachowania sprawiaja, że ludzie wymyślają różne sposoby pozbycia sie ich. Oczywiście, że podczas pokoju też dokonywane sa rózne odkrycia, ale w wczasie wojny jest ich zdecydowanie wiecej. Nie mówie, że to dobre, po prostu tak jest.

N sty 16, 2005 15:42
Zobacz profil WWW
Czyżby samokrytyka? - twierdzisz w końcu, że dobro nie leży po stronie "wojujących królów" mecenasów rozwoju techniki?
"Za wszystko przyjdzie kiedyś nam zapłacić" ... słowa piosenki.
W odróżnieniu od świata zwierząt, cechą człowiekieka jest poczucie odpowiedzialności, obowiązujące nas na każdym etapie życia.
Kościól nie grozi - przypomina Ci o tym i stara się uświadomić konsekwencje.

N sty 16, 2005 16:18

Czytaj cały post, mam wrażenie, że moje pisanie nie ma sensu...
Cytuj:
A jednak to te własnie zachowania sprawiaja, że ludzie wymyślają różne sposoby pozbycia sie ich. Oczywiście, że podczas pokoju też dokonywane sa rózne odkrycia, ale w wczasie wojny jest ich zdecydowanie wiecej. Nie mówie, że to dobre, po prostu tak jest.

To było ledwie parę centymetrów u góry...

Cytuj:
Kościól nie grozi - przypomina Ci o tym i stara się uświadomić konsekwencje.

Czyli grozi konsekwencjami, a jak mówiłem grozby rzucane do tłumu są oznaka bezradności.

N sty 16, 2005 16:22
Zobacz profil WWW
qrczak, w tym problem, że raz mówisz, że: wojna, wojujący królowie wyzwalają postęp; innym razem deklarujesz, że: "nie mówie, że to dobre".
Nie kwestionowaną od wieków zasadą, normą, jest fakt, że:zło rodzi zło, dobro wyzwala dobro.
Jeśli wojna jest złem (z czym zgadzamy się obydwoje), dążenia ludzi wojny idą w kierunku zwycięstwa, które można uzyskać przez pokonanie, unieszkodliwienie przeciwnika.
Wynalazki wojenne służą zabijaniu, ewentualnie usprawnieniu procesu niszczenia przeciwnika.
Znanym wynalazkiem czasu walki-rewolucji jest gilotyna.
Dr J. G.Guillotin - lekarz anatom, humanista, chcący zhumanizowania wykonania kary śmierci, wykorzystał i udoskonalił urządzenie znane strożytnym Persom.
W 1792r Zgromadzenie Narodowe Francji podjęło uchwałę:"Humanizm wymaga, aby skazanych na śmierć, pozbawiano życia w sposób jak najmniej bolesny".
Humanitarny wynalazek pracował pełna parą.
Podaj przykłady tych wojennych wynalazków, o których piszesz, że jest ich zdecydowanie więcej, które służyły człowiekowi w czasach pokoju, nie dla skuteczniejszego (może i humanitarnego) zabijania.
Jeśli za oplucie nauczyciela, kodeks ucznia grozi Ci wyrzuceniem ze szkoły - to konsekwencje Twojego czynu czy oznaka bezradności szkoły?

N sty 16, 2005 18:26

qrczak, w tym problem, że raz mówisz, że: wojna, wojujący królowie wyzwalają postęp; innym razem deklarujesz, że: "nie mówie, że to dobre".

Nie rozumiesz co czytasz ? Może nie umiesz czytać ?
Zacytuję raz jeszcze (ale już ostatni) przeczytaj dokładnie:
Cytuj:

I nigdy nie pisałem inaczej.

Cytuj:
Podaj przykłady tych wojennych wynalazków, o których piszesz, że jest ich zdecydowanie więcej, które służyły człowiekowi w czasach pokoju, nie dla skuteczniejszego (może i humanitarnego) zabijania.

Coś się tak czepił tego zabijania ?
Radiolokacja, silnik odrzutowy, potęga atomu, konstrukcje żelbetonowe. Może chodzi o dawne czasy ? proszę bardzo: katapulta, trebusz, kusza, znaczny rozwój techniki wytapiania metali, pierwsza broń palna, kartografia (to akurat na skutek kolonializmu, ale to też mozna zaliczyć do wojen)
A z historii najnowszej, wystarczy cofnąć się o kilkadziesiąt lat wstecz, do czasow zimnej wojny: wykorzystanie energii atomowej dla produkcji energii, rozwój smigłowców, że już o locie na Księżyc nie wspomnę...
Starczy ?

Cytuj:
Jeśli za oplucie nauczyciela, kodeks ucznia grozi Ci wyrzuceniem ze szkoły - to konsekwencje Twojego czynu czy oznaka bezradności szkoły?

Rozpoczynając edukację w szkole zgadzasz się na pewne obowiazujące tam zasady. Rodząc się człowiekiem wcale nie musisz się zgadzać na to by wierzyć w Boga. Głupi przykład. Demagogiczny.

Zdroofko

N sty 16, 2005 19:27
Zobacz profil WWW
Wiekszość przykładów jakie podajesz, to jak pisałam - wykorzystanie odkryć, wynalazków, przez ludzi wojny
-radiolokacja - radio, wynalazek G. Marconiego w 1895r.
-silnik odrzutowy - opatentował w 1930r, zbudował w 1937r, pierwsza próba 1939r; konstruktor lotniczy i polot doświadczalny W. Frank
- potęga atomu - 1913r Niels Bohr, opracował model atomu, następny kroplowy model atomu, pomocny do zrozumienia zjawiska rozczepienia jądra w 1934r. W czasie wojny musiał uciekać z okupowanej Danii, przez Szwecję do USA. Uczestniczył (znaczenie symbolicznie)w zespole pracującym nad budową bomby atomowej, ale był b. przeciwny jej wykorzystaniu. Po wojnie angazował się bardzo w walkę przeciw zbrojeniom atomowym.
Możemy tak dalej.
Jedno jest pewne, wojna nie stymuluje rozwoju nauki, wynalazków.
Zimna wojna spowodowała, że świat siedzi na bombie atomowej i nikt nie jest w stanie przewidzieć, kiedy jakiś wariat nacisnie guzik.
Pozostaje się tylko modlić i mieć ufność w Bogu.
Nie musisz wierzyć w Boga, Twój wybór.
Nie musisz, nie ma takiej potrzeby, ubolewać nad losem wierzących, wg Ciebie straszonych przez ten okropny Kościół.
Jean-Jacgues Rousseau, któremu niektórzy historycy przypisują duży wpływ na myśl pedagogiczną, własne 5 nieślubne dzieci umieścił w przytułku.
Nie ma to jak widać być "specem" w temacie i znać go z autopsji :D

N sty 16, 2005 22:09

Jedno jest pewne, wojna nie stymuluje rozwoju nauki, wynalazków.

Dowcip kwartału. wyjaśniłes zaledwie trzy, z podanych przeze ,mnie wynalazków. A nawet jeżeli nie były one wynalezione w czasie wojen, to były one z myślą o wojnie tworzone (bez względu na to co mówili o tym ich twórcy)

Cytuj:
Zimna wojna spowodowała, że świat siedzi na bombie atomowej i nikt nie jest w stanie przewidzieć, kiedy jakiś wariat nacisnie guzik.

Poniewaz lot na księżyc jest jedynie drobnostką, ledwie zauważalną w historii ludzkości...

Cytuj:
Nie musisz, nie ma takiej potrzeby, ubolewać nad losem wierzących, wg Ciebie straszonych przez ten okropny Kościół.

Wielu rzeczy nie musze, a jednak je robię. Po prostu czuję, że musze to robić. Nie umiem tego wyjaśnić...

Cytuj:
Nie ma to jak widać być "specem" w temacie i znać go z autopsji

Nie sądź, byś nie był sądzonym. Czy możesz o sobie powiedziec, że jesteś idealnym katolikiem, znajacym swoją wiarę w 100% ?

N sty 16, 2005 23:32
Zobacz profil WWW
Nie muszę być idealnym katolikiem - wiara to zaufanie, nie szlifowanie wiedzy.
Mistrzostwo jak widać, to Twoja domena - "to było one z myślą o wojnie tworzone" - kuriozum ....Ty znasz myśli ludzi, nawet tworzących przed wiekami!!!!!!!
Takie wypowiedzi degradują całość Twoich wynurzeń i wniosków.
W historii ludzkości lot na Księżyc był drobnostką, nie zaważył w żaden sposób na bieg dziejów (dla naukowców-tak). Fakt, że przez tyle lat nie podjęto następnej próby, świadczy o randze tego wydarzenia.
Szkoda mi czasu na wyjaśnianie punkt po punkcie, bo wszystki inne podobnie się mają do zaprezentowanych przeze mnie 3 przykładów.

Pn sty 17, 2005 9:51
Mylisz strasznie pojęcia, qrczak - wiele z wynalzków zostało "zaadaptowanych" z przeznaczeń czysto cywilnych na wojskowe.
Coś takiego, jak telefon miał przyczynić się poprawie jakości bytu ludności, telegraf - szybkości przekazywania informacji i ratownicta, o wykorzystaniu samolotu do działań wojennych początkowo nikt nawet nie myślał na poważnie.
Tymczasem - zupełnie nie wiem, co te wtręty mają na celu udowodnić - rozmawiamy przecież na temat "Kościół - postęp, historia i błędy"

Pn sty 17, 2005 17:56

Mylisz strasznie pojęcia, qrczak - wiele z wynalzków zostało "zaadaptowanych" z przeznaczeń czysto cywilnych na wojskowe.

Nawet jeżeli, to wojna wpłynąła znacznie na ich rozwój.

Cytuj:
Szkoda mi czasu na wyjaśnianie punkt po punkcie, bo wszystki inne podobnie się mają do zaprezentowanych przeze mnie 3 przykładów.

[krztusi się ze śmiechu]

Cytuj:
W historii ludzkości lot na Księżyc był drobnostką, nie zaważył w żaden sposób na bieg dziejów

Jasne...

Cytuj:
Ty znasz myśli ludzi, nawet tworzących przed wiekami!

Niektóre rzeczy wydaja się oczywiste, jeżeli naprawdę dogłębnie je zbadac.

Cytuj:
Tymczasem - zupełnie nie wiem, co te wtręty mają na celu udowodnić - rozmawiamy przecież na temat "Kościół - postęp, historia i błędy"

Pragnę zuważyć, że odkąd zacząlem pisać do tego tematu, cały czas wy cos zarzucacie (czyli prowadzicie rozmowę), więc obecny kształt topiku jest wynikiem waszej 'twórczości'

Zdroofko

Pn sty 17, 2005 18:58
Zobacz profil WWW
Rozmawiamy na temat Kościoła, który dla qrczaka jawi się: "jako coś z założenia konserwatywne, hamuje rozwój nauki".
"Wojny były motorem postępu" - opinia qrczaka
- stąd wtręty.
qrczak
..."jeżeli naprawdę dogłębnie je zbadać".... i kto to mówi?... Ty, który pytasz:"dlaczego Kopernik nie mógł opublikować swego dzieła (poważnie)...biedaku... Kopernik mógł i opublikował w roku 1543.
Ujęte w Indeksie Ksiąg Zakazanych, zostało w 1616r.
Ucz się młody, bo niewiele jednak wiesz.

Pn sty 17, 2005 20:00

dlaczego Kopernik nie mógł opublikować swego dzieła

Przeczytaj w jakim kontekście padły te słowa, a potem sie wymądrzaj.

Cytuj:
Wojny były motorem postępu

To akurat nie tylko moja opinia.

Cytuj:
jako coś z założenia konserwatywne, hamuje rozwój nauki

Czyż nie jest to oczywiste ?

Zdroofko

Pn sty 17, 2005 21:46
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona