Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy reformy sa mozliwe? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Czy reformy sa mozliwe?
Na ile wiem, (a mogę się mylić), Jan Paweł II starał się załatwiać te problemy w tajemnicy i poufnie. Dlatego dziś uważa się, że afery pedofilskie za jego pontyfikatu zagroziły poważnie jego beatyfikacji.
Papież Benedykt XVI nie zamiata nic pod dywan, tylko publicznie nie kryje swego negatywnego stosunku do tych afer i publicznie stara się załatwiać te problemy.

Wt cze 08, 2010 16:40
maly_kwiatek napisał(a):
Na ile wiem, (a mogę się mylić), Jan Paweł II starał się załatwiać te problemy w tajemnicy i poufnie. Dlatego dziś uważa się, że afery pedofilskie za jego pontyfikatu zagroziły poważnie jego beatyfikacji.
Papież Benedykt XVI nie zamiata nic pod dywan, tylko publicznie nie kryje swego negatywnego stosunku do tych afer i publicznie stara się załatwiać te problemy.

Mylisz się.
To kurialiści, biskupi miejsca usiłowali tuszować.
JPII pozbawił kilku hierarchów funkcji ordynariuszy w Kościele USA, za wieloletnie tuszowanie problemu np. kardynała Law.
Na spotkaniu, na które w lutym 2002r wezwał ich do Rzymu, nazwał pedofilię "niewybaczalną zbrodnią" do której przykładali rękę osłaniając przestępców.

Wt cze 08, 2010 17:21
zbanowany na stałe

Alus, widzę, że znasz te sprawy.
Czy chciałabyś powiedzieć, że Benedykt XVI w stosunku do poprzednich Papieży spowalnia oczyszczanie Kościoła z problemu pedofilii ?

Bo tak chyba zasugerował Elbrus:
Elbrus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Ta kampania wynika między innymi z tego, że
Papież ostro rozprawia się z pedofilią wśród duchowieństwa.
Albo zbyt pobłażliwie.

Wt cze 08, 2010 19:12
maly_kwiatek napisał(a):
Alus, widzę, że znasz te sprawy.
Czy chciałabyś powiedzieć, że Benedykt XVI w stosunku do poprzednich Papieży spowalnia oczyszczanie Kościoła z problemu pedofilii ?

Tak w Kościele USA, jak i w europejskich Kościołach w przeważającej większości te sprawy tyczą lat ubiegłych, tzn 70-80-90 tych XXw.
Ukrywane, tuszowane były przez hierarchów Kościołów lokalnych.
Najpierw przedostały się do opinii publicznej, następnie do Vatykanu.
Na co obaj papieże podejmowali stosowne decyzje.
Przy czym należy mieć na uwadze, że część z tych doniesień stanowi pożywkę dla świata mediów, więc podkolorowanie, ubarwienie, jest nie tylko wskazane, jak pożądane.
Z całego zalewu informacji należy dopiero wyłowić esencjonalną prawdę i zachować odpowiedni dystans.
Bywa, jak w przypadku z USA, gdzie śmiertelnie chora "ofiara" kapłana pedofila, wyznała publicznie, że wszystko zmysliła dla korzyści materialnych.
A oskarżony kapłan zmarł z piętnem pedofila.
Zresztą z innego podwórka - ostatnia szeroko zakrojona akcja poszukiwania gwałciciela w okolicach Zielonej Góry, wywołana przez panie szukające medialnej sławy udające ofiary gwałtu.
Dlatego nie neguję faktu zgorszenia, występku zboczonych duchownych, ale należy wykazac się przy tym daleko posuniętą ostrożnością w ocenia zjawiska.

Wt cze 08, 2010 21:00

Alus starasz się bronić straconej sprawy. Już samo środowisko w seminarium jest patologiczne , dla młodego człowieka. Bez dostępu do kobiety i tylko wokół mężczyzn, każdy normalny facet wariuje. Mężczyzna ma silniejszy popęd. Bez możliwości jego zaspokojenia rodzi się masturbacja, pedofilia, homoseksualizm,kochanki itd.
W imię czego ma służyć to życie w celibacie ? Jezusa na pewno nie.
"A Duch wyraźnie mówi,ze w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystań do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich.
Uwiedzeni obłuda kłamców,naznaczonych w sumieniu piętnem występku
którzy zabraniają zawierania związków małżeńskich, przyjmowania pokarmów" 1Tym4,1-3

Prędzej leży to w interesie KRK. Zawsze lepiej mieć "pracownika" bez zobowiązań rodzinnych ,którym można dowolnie dysponować.

Wniosek: dopóki celibat będzie istniał KRK, sam sobie generuje pedofilię wewnątrz Kościoła.

Śr cze 09, 2010 8:35

Cytuj:
dopóki celibat będzie istniał KRK, sam sobie generuje pedofilię wewnątrz Kościoła.

Nie udowodniono żadnej zależności między celibatem a pedofilią. A ton Twojego postu w ogóle jest dziwny - jakby ktoś komuś kazał iść na księdza.. ja od początku dojrzewania wiedziałem, że nie wytrzymałbym bez kobiet - więc nie poszedłem do seminarium ani do klasztoru i tyle.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 09, 2010 8:53
ashkel86 napisał(a):
Alus starasz się bronić straconej sprawy. Już samo środowisko w seminarium jest patologiczne , dla młodego człowieka. Bez dostępu do kobiety i tylko wokół mężczyzn, każdy normalny facet wariuje. Mężczyzna ma silniejszy popęd. Bez możliwości jego zaspokojenia rodzi się masturbacja, pedofilia, homoseksualizm,kochanki itd.
W imię czego ma służyć to życie w celibacie ? Jezusa na pewno nie.
"A Duch wyraźnie mówi,ze w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystań do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich.
Uwiedzeni obłuda kłamców,naznaczonych w sumieniu piętnem występku
którzy zabraniają zawierania związków małżeńskich, przyjmowania pokarmów" 1Tym4,1-3

Prędzej leży to w interesie KRK. Zawsze lepiej mieć "pracownika" bez zobowiązań rodzinnych ,którym można dowolnie dysponować.

Wniosek: dopóki celibat będzie istniał KRK, sam sobie generuje pedofilię wewnątrz Kościoła.

Bzdura totalna - procentowo ilość przestepstw seksualnych pośród żonatych mężczyzn, w tym pastorów, nie różni się od celiberiuszy

Śr cze 09, 2010 9:08

Alus napisał(a):
Bzdura totalna - procentowo ilość przestepstw seksualnych pośród żonatych mężczyzn, w tym pastorów,
nie różni się od celiberiuszy
To wybitnie porządni ludzie zostają księżmi,
skoro przestępstw seksualnych dopuszczają się nie rzadziej niż żonaci (także świeccy)...

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr cze 09, 2010 10:04
Cytuj:
To wybitnie porządni ludzie zostają księżmi,
skoro przestępstw seksualnych dopuszczają się nie rzadziej niż żonaci (także świeccy)...

Jezus na apostołów wybrał równie "porządnych".....ludzi...gdyby zakładał konieczność uniknięcia najdrobniejszych uchybien powołałby aniołów.

Śr cze 09, 2010 10:09

Alus napisał(a):
Jezus na apostołów wybrał równie "porządnych".....ludzi...
Czy poza Judaszem znalazł się jeszcze jakiś przestępca?
12+72 - stanowi to blisko 99% porządnych (bez cudzysłowu) ludzi.
Alus napisał(a):
gdyby zakładał konieczność uniknięcia najdrobniejszych uchybien powołałby aniołów.
To nie są "uchybienia" ani najdrobniejsze ani drobne.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 09, 2010 11:04

Jhonny99 napisał(a):
Nie udowodniono żadnej zależności między celibatem a pedofilią. A ton Twojego postu w ogóle jest dziwny - jakby ktoś komuś kazał iść na księdza.. ja od początku dojrzewania wiedziałem, że nie wytrzymałbym bez kobiet - więc nie poszedłem do seminarium ani do klasztoru i tyle.

Zacznijmy od tego ,że ten kto twierdzi ,iż bez kobiet jakoś wytrzyma oszukuje siebie samego. A skoro kleryk nie ma dostępu do kobiet to pojawiają się metody "zastępcze".

Czemuż to powstały klasztory zamknięte, niczym twierdze zamurowane i okratowane ? Odpowiedź jest prosta nie radzono sobie z celibatem, dlatego musiano uciekać się do takich desperackich metod. Doszło nawet do tego ,że zakazano wpuszczania na teren klasztorów zwierząt o płci żeńskiej :roll:

Stroje kapłańskie też są zaprojektowane w ten sposób ,aby były aseksualne. Ubranie zakonnicy to niemalże chrześcijańska wersja burki.

Alus napisał(a):
Bzdura totalna - procentowo ilość przestepstw seksualnych pośród żonatych mężczyzn, w tym pastorów, nie różni się od celiberiuszy

Zależy co rozumiesz przez przestępstwa seksualne. Mogę się założyć ,że pedofilia to jedynie margines. Największy problem to lewe kochanki i homoseksualizm. A to nie są przestępstwa seksualne 8) .

Śr cze 09, 2010 11:07

Cytuj:
Zacznijmy od tego ,że ten kto twierdzi ,iż bez kobiet jakoś wytrzyma oszukuje siebie samego.

Skąd taka dziwna opinia ? :o To, że ja nie wytrzymam bez kobiet nie upoważnia mnie do twierdzenia, że to samo się tyczy każdego innego faceta.

Cytuj:
A skoro kleryk nie ma dostępu do kobiet to pojawiają się metody "zastępcze".

Metody zastępcze to jedno, pedofilia to drugie. Nawiasem mówiąc, ponad 80% przypadków pedofilii wśród księży dotyczy akurat chłopców.

Cytuj:
Czemuż to powstały klasztory zamknięte, niczym twierdze zamurowane i okratowane ? Odpowiedź jest prosta

Ateiści to najwięksi na świecie miłośnicy "prostych odpowiedzi" na wszystkie pytania i wątpliwości :D

Cytuj:
Stroje kapłańskie też są zaprojektowane w ten sposób ,aby były aseksualne.

Zapewne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 09, 2010 11:12
Masz rację ashkel86 jestem pedofilem, homoseksualistą i kto wie kim jeszcze, nie mówiąc o lewych kochankach.
Dziękuje, że mnie uświadomiłeś.

Śr cze 09, 2010 11:14

viewtopic.php?f=2&t=24369 (Celibat - rozwiazanie problemu)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 09, 2010 11:15

Cytuj:
Masz rację ashkel86 jestem pedofilem, homoseksualistą i kto wie kim jeszcze, nie mówiąc o lewych kochankach.
Dziękuje, że mnie uświadomiłeś.

Nie denerwuj się kacperek, idea Ashkela wpisuje się w powszechny obecnie paradygmat "musicie uprawiać seks, bo zwariujecie". Jak się to ludziom będzie długo wmawiać, epatując jednocześnie erotyką na każdym kroku, to ludzie w końcu rzeczywiście wariują jak nie mają seksu.. ciekawe, że jednocześnie mamy do czynienia z neo-purytanizmem obyczajowym (nikt chyba tego jeszcze nie opisał, są dopiero pierwsze wzmianki), czego efektem jest np. to, że - jak słyszałem - w Niemczech wszelkie stroje choćby tylko sugerujące seksualność są coraz gorzej akceptowane (rzecz jasna w obawie przed molestowaniem). Więc Niemcy chodzą zapięci pod szyję w otoczeniu billboardów z roznegliżowanymi panienkami. Paranoja. Ktoś się jeszcze dziwi narastającym patologiom ?

Śr cze 09, 2010 11:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona