| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Pedofile w Kościele
pilaster napisał(a): Jajko napisał(a): No i kolejny kapłan Kościoła kat. zatrzymany! A potem, kiedy prokuratura umorzy sprawę z powodu niestwierdzenia przestępstwa, to już ani media, ani jajko się nawet nie zająkną Nic nie stoi na przeszkodzie by zająknął się o tym pan pilaster. Zapraszamy. I STAŁ SIĘ CUD! W Krakowie po raz pierwszy w Polsce odprawiona została wieczorem liturgia pokutna za grzechy pedofilii w Kościele. - Zawstydzeni i skruszeni prosimy o przebaczenie. Prosimy Boga i prosimy ludzi skrzywdzonych przez kapłanów - mówił biskup płocki Piotr Libera. Hierarcha powiedział, że problem wykorzystywania i zaniedbywania dzieci dotyczy Polski. - I wyznajemy to nie po to tylko, żeby odzyskać mityczną wiarygodność Kościoła, nie po to, żeby zrobić unik przed kolejnym ciosem. Czynimy to, bo tak trzeba. http://wiadomosci.onet.pl/krakow/bp-lib ... anow/yzbm7Ciekawe ile lat zajmie Kościołowi dojście do wniosku że TRZEBA zadośćuczynić inaczej niż tylko modlitwą (która, jak wiadomo, nic nie kosztuje i tyleż daje)? Kasiorka, panowie w sukienkach, kasiorka. Kiedy popłynie do ofiar?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pt cze 20, 2014 21:41 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
uważasz kasiorkę za jedyną słuszną rekompensatę?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So cze 21, 2014 10:48 |
|
 |
|
Jajko
|
Uważam za znacznie lepszą niż rytualne "przepraszamy". A Ty co byś proponował?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| So cze 21, 2014 10:51 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Nie mam potrzeby, by cokolwiek proponować. Jednak proponowanie pokrzywdzonemu "kasiorki" wydaje mi sie wyjatkowo niesmaczne. Pieniądz lekarstwem na wszystko? To o to więc w "dochodzeniu sprawiedliwości" chodzi?
|
| So cze 21, 2014 10:58 |
|
 |
|
Jajko
|
Czyli nie masz nic do zaproponowania, ale krytykujesz.... Ja krytykuję konstruktywnie. Uważam, że rytualne "przepraszam" nic ofiarom nie daje.
|
| So cze 21, 2014 11:06 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
- My, biskupi, wyznajemy, że dawaliśmy się zwieść sprawcom zbrodni pedofilii, zamiast uwierzyć skrzywdzonym dzieciom - te mocne słowa wypowiedział bp Piotr Libera podczas pierwszej w historii polskiego Kościoła mszy pokutnej za grzech pedofilów w sutannach. Cały tekst: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... LokKrajTxt#ixzz35GhufQys U nas też jest jeden forumowicz, który za nic nie chce uwierzyć ofiarom. Może słowa biskupa go przekonają, by zmienił zdanie?
|
| So cze 21, 2014 11:31 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Jajko napisał(a): Czyli nie masz nic do zaproponowania, ale krytykujesz....
Tak, krytykuję... Twoje wpisy. I pogląd, że pieniądz jest "rekompensatą" za wszystko. Jajko napisał(a): Ja krytykuję konstruktywnie. Uważam, że rytualne "przepraszam" nic ofiarom nie daje. Jeśli konstruktywną krytyką ma być negatywne zdanie to chyba mamy różne koncepcje tego, co konstruktywne.
|
| So cze 21, 2014 13:32 |
|
 |
|
Jajko
|
Znasz jakieś lepsze zadośćuczynienie niż pieniądze? Czekam na konstruktywne propozycje.
|
| So cze 21, 2014 13:52 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Znasz gorsze zadośćuczynienie niż pieniądze? I to nie od tego, kto skrzywdził, ale od całej społeczności,ktora z ta krzywdą nie ma nic wspólnego? Czekam na konstruktywne propozycje.
|
| So cze 21, 2014 15:55 |
|
 |
|
Jajko
|
Nie znam lepszego -jest to zresztą praktykowane na całym świecie. Pieniądze powinny pójść nie od całej społeczności, ale od firmy.
Ja moją propozycję podałem. Ty - żadnej.
|
| So cze 21, 2014 19:10 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
a która firma jeszcze wypłaca odszkodowania za prywatne wykroczenia czy przestępstwa swoich ludzi?
|
| So cze 21, 2014 19:35 |
|
 |
|
Jajko
|
Nie wiem, ale jak zarząd firmy przeprasza i przyznaje, że popełnił błąd nie widząc tego co się działo, to pewnie wypłaca.
No więc jaka jest TWOJA propozycja?
|
| So cze 21, 2014 19:36 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Przecież już napisałem, że nie mam potrzeby, by cokolwiek proponować. Zadośćuczynienia niech poszkodowany domaga się od sprawcy. A firma nie była sprawcą. Zarząd firmy nie przyznał, że on popełnił przestępstwo, ale, że "dał się zwieść sprawcy i uwierzył jemu zamiast uwierzyc skrzywdzonym" jak dzielnie wkleiłeś. Błąd "firmy" polegał na tym, że nie uwierzyła w przestępstwo swojego człowieka.
Czy więc domagasz się za to zadośćuczynienia? Że "firma" nie uwierzyła w oskarżenia o przestepstwo swojego człowieka? Czy w tym przypadku domaganie się rekompensaty pienieżnej nie jest przesadą i wykorzystywaniem faktu, że od "firmy" łatwiej może coś skubnąć niż od osoby prywatnej?
|
| So cze 21, 2014 19:44 |
|
 |
|
Jajko
|
Oczywiście, że od firmy jest łatwiej, niż od jej pracownika, zwłaszcza jak firma jest bogata, a pracownik często ma tylko ubranie.
Firma przyznała się do błędu i przeprosiła, że uwierzyła oprawcy, a nie ofierze. Ergo, gdyby uwierzyła ofierze, mogłoby być mniej następnych ofiar. A skoro firma popełniła błąd i się do niego przyznała, to wypada zrobić cokolwiek więcej niż tylko przeprosić. Trzeba za to zadośćuczynić. Ale dobry i pierwszy krok. Firma zrobiła go po wielu wielu latach i pod wpływem mediów. Chwała Allahowi za media!
|
| So cze 21, 2014 19:54 |
|
 |
|
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Zadośćuczynienia niech poszkodowany domaga się od sprawcy.
I jak to zwykle bywa w wypadku duchownych i zakonników okaże się niechybnie, że sprawca nie ma z czego płacić, bo nic nie ma, nie zarabia, utrzymuje go wspólnota?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So cze 21, 2014 20:17 |
|
|
|