Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 21:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 53  Następna strona
 Media o Kościele - wątek zbiorczy 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Rozumiem, za zawsze wozisz wór ze śmieciami autokarem, albo samolotem. Do domu. To przecież nietrudne. Mozna tez było wracając prywatnym samochodem wziąć ze sobą wór i po drodze wyrzucić w Alpach. tam jest tyle przepaści do zasypania.

Ale masz rację. Nie powinno sie śmiecić.
Ja jednak piszę, że zostawienie po sobie gazet, chusteczek przez część ludzi będących na placu o niczym wielkim nie świadczy.

Jajko napisał(a):
Poza tym chyba nie zrozumiałeś celu tego postu. Nie była nim chęć "dokopania katolom", jak pewnie uważasz, ale chęć postawienia pytania o to czy głęboka wiara może prowadzić do bycia lepszym?

To dlaczego tego pytania w pierwszym poście nie postawiłeś tylko dopiero teraz na siłe sie usprawiedliwiasz?

Na tak zadane pytanie odpowiem: TAK.
A wyznacznikiem bycia lepszym nie jest sprzątanie po sobie.

Wt kwi 29, 2014 9:38
Zobacz profil WWW

Ufff, nareszcie to wydusiłeś z siebie....

Nie usprawiedliwiam się na siłę, tylko tłumaczę tym, którzy nie zakapowali na początku :D

Według mnie bycie lepszym to właśnie m.in. nieśmiecenie, kasowanie biletów w autobusie, niewyrzucanie niedopałków na ulicę. To są drobne kroczki ku byciu lepszym. Przeraża mnie to, że większość ludzi tego nie rozumie i to neguje.

Wt kwi 29, 2014 9:42
A mnie przerazaja ludzie, ktorzy patrza glownie na to, co inni zle robia, zamiast dawac dobry przyklad.
Kiedy @Jajko bedzie idealem, to wszyscy (nawet katolicy) beda brac z ciebie przyklad.
Dopoki ty nie latasz z jednym papierkiem 2 kilometry do najblizszego wiadra na smieci, albo nie zabierasz ogryzkow do domu, nie masz prawa wydziwiac nad kimkolwiek.

Popatrz na inne imrezy masowe: stadiony, przemarsze homoseksualistow itp. Zawsze tam jest wszystko wyzbierane i umyte do czysta? A przeciez to sa zwiastuni kultury przyszlosci, ktora ma nam nastac od jutra....

Dlaczego @Jajko tak rece zalamuje tylko nad katolikami?

Wt kwi 29, 2014 9:50

Kael napisał(a):
A mnie przerazaja ludzie, ktorzy patrza glownie na to, co inni zle robia, zamiast dawac dobry przyklad.
Kiedy @Jajko bedzie idealem, to wszyscy (nawet katolicy) beda brac z ciebie przyklad.
Dopoki ty nie latasz z jednym papierkiem 2 kilometry do najblizszego wiadra na smieci, albo nie zabierasz ogryzkow do domu, nie masz prawa wydziwiac nad kimkolwiek.

Przecież JA WŁAŚNIE ZABIERAM ŚMIECI DO DOMU. Wyżej to napisałem. Czytaj uważnie.

Kael napisał(a):
Popatrz na inne imrezy masowe: stadiony, przemarsze homoseksualistow itp. Zawsze tam jest wszystko wyzbierane i umyte do czysta? A przeciez to sa zwiastuni kultury przyszlosci, ktora ma nam nastac od jutra....

No i o tym też pisałem!!! Obudź się! Wyraziłem jednocześnie zdziwienie, że katolicy na kanonizacji zachowują się tak samo jak wszyscy inni (homoseksualistów nie wymieniałem! - przecież zaraz bym za to bana dostał!) na imprezach masowych. Oczekiwałbym że najbardziej wierzący na wielkiej duchowej imprezie nie będą się zachowywać jak dzicz na koncercie. Tymczasem.....

Kael napisał(a):
Dlaczego @Jajko tak rece zalamuje tylko nad katolikami?

Nie tylko. Gdyby podobny syf zostawili świadkowie Jehowy, to też bym o tym napisał, no ale oni, jak na złość, są porządni. Ciekawe skąd się to u nich bierze. Pewnie na złość katolikom?

Wt kwi 29, 2014 10:09
Jezeli organizatorzy nie postawili odpowiedniej ilosci zbiornikow na smieci, to jak uczestnicy mieli to sprzatac?

I jezeli po kazdej imprezie masowej smieci sprzata miasto, to dlaczego akurat katolicy mieliby musiec sprzatac sami?

Wt kwi 29, 2014 10:16

Kael napisał(a):
Jezeli organizatorzy nie postawili odpowiedniej ilosci zbiornikow na smieci, to jak uczestnicy mieli to sprzatac?

A Ty, jak w promieniu 100 m nie ma śmietnika, to rzucasz butelkę, chusteczkę, gazetę na ulicę??? TAK czy NIE?

Kael napisał(a):
I jezeli po kazdej imprezie masowej smieci sprzata miasto, to dlaczego akurat katolicy mieliby musiec sprzatac sami?

Nie sprzątać, ale NIE ŚMIECIĆ. To różnica. Dlaczego nie śmiecić? Żeby pokazać, że są porządni, kulturalni, lepsi niż uczestnicy pierwszej lepszej imprezy masowej? Ale, najwyraźniej, nie są.

Wt kwi 29, 2014 10:19
To chyba tylko ateisci oczekuja perfekcji od katolikow. Od siebie raczej rzadko.
Ja nie smiece i jestem tak wspaniala jak ty. Niestety wielu mi znanych niekatolikow pogardzajacych katolikami smieci, pluje i nie sprzata po wlasnym psie. A taki dobry przyklad na wyzszosc ateizmu mogliby dac....
Widac nic lepszego w byciu ateista nie ma.
Tak naprawde kazdy katolik to grzesznik. Roznica do ateisty jest taka, ze my wiemy, ze jestesmy grzesznikami a wam sie wydaje, ze wy nie jestescie.

Wt kwi 29, 2014 11:44

Czy ja twierdziłem gdziekolwiek, że ateiści są lepsi? Ja tylko SPODZIEWAŁEM SIĘ, że najbardziej religijna część katolików będzie lepsza niż wszyscy inni dokoła. I się zawiodłem.

Hmm, czyli twierdzisz, że katolik WIE, że robi źle i ROBI TO ŚWIADOMIE DALEJ, a ateista NIE WIE, że robi źle i robi to nieświadomie. No to kto jest gorszy? :D

Wt kwi 29, 2014 14:30

Kael napisał(a):

To nie jest argument - ja jak nie mam gdzie wyrzucić, to niosę tak długo, aż znajdę śmietnik.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Wt kwi 29, 2014 15:56
To fantastycznie. A poza tym na pewno w kazdych innych okolicznosciach tez swiecie przykladem. No i?

Nie wiem kto poza Polakami , ktorzy po wlasnych psach nie sprzataja, byl na placu ale jesli nie wiecie, to nie kazdy kraj na swiecie ma takie przepisy jak chyba Singapur i kultura jest rozna w roznych krajach.

Wt kwi 29, 2014 16:34

Cytuj:
To nie jest argument - ja jak nie mam gdzie wyrzucić, to niosę tak długo, aż znajdę śmietnik.

A ja tak dlugo, az mi sie jesc zachce. Wtedy zjadam. Swinstwem jest zasmiecanie smietnikow! :D
Cytuj:
Niestety wielu mi znanych niekatolikow pogardzajacych katolikami smieci,

Przyklady malzenstwa twoich sasiadow, mozna uznac za wyjatek od reguly. :P
Cytuj:
Widac nic lepszego w byciu ateista nie ma.

Ateista moze chodzic nago po wlasnym mieszkaniu, katolik by sie ze wstydu spalil, a o ile bogatszy, lustro ma, na zawal wykitowal. :)

Wt kwi 29, 2014 18:45

Kael napisał(a):
To fantastycznie. A poza tym na pewno w kazdych innych okolicznosciach tez swiecie przykladem. No i?

Ja się staram.

Kael napisał(a):
Nie wiem kto poza Polakami , ktorzy po wlasnych psach nie sprzataja, byl na placu ale jesli nie wiecie, to nie kazdy kraj na swiecie ma takie przepisy jak chyba Singapur i kultura jest rozna w roznych krajach.

Miałem nadzieję, że międzynarodowa grupa arcypobożnych katolików zahcowa się lepiej niż przeciętny Polak, który po własnym psie nie sprzątnie....no i zawiodłem się.

A propos, czy ktoś z forum był i też plac zaśmiecił? Przyzna się?

Wt kwi 29, 2014 19:42

O dziecięcym koszmarze, który wydarzył się na jawie (w "poprawczaku" jak chce pilaster - ciekawe co tam robił trzylatek??) u sióstr boromeuszek:

http://vod.pl/po-prostu,149274,w.html

Śr kwi 30, 2014 15:04
Jajko napisał(a):
Żałosne jest ŚWIADECTWO jakie dali wierni. A bycie lepszym polega właśnie na takich drobiazgach, jak "proszę, dziękuję", ustąpieniu miejsca w tramwaju i niewyrzucaniu śmieci gdzie popadnie. To są drobne kroczki ku byciu lepszym. Załamuje mnie, że tak wiele osób, zwłaszcza wierzących, tego nie rozumie. Czy Jezus śmiecił dokoła siebie? Nie sądzę. Czy Ty, jak nie masz śmietnika w pobliżu, rzucasz śmieci po prostu na ulicę, na chodnik? Mam nadzieję, że jednak nie.

Żałosne jest to co wypisujesz.
Byłam na KANONIZACJI, widziałam na własne oczy to, czego TV nie pokazała.

Śr kwi 30, 2014 15:23

Chcesz powiedzieć, że tych śmieci tam nie było czy jak?

Śr kwi 30, 2014 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 53  Następna strona