Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
JedenPost napisał(a): Nie można, ale co to w ogóle za argument? Wy możecie grandzić, bo gdzieś tam grandzą gorzej? Ale człowiek-motyl na procesji - gwałtu rety, toż to przemoc! Oczywiście, że przemoc - człowiek motyl prezentuje pogardę i przemoc, człowiek traktujący go gazem też zastosował przemoc. Każda drwina z człowieka z racji wyznawanej religii, czy bezwyznaniowości stanowi przemoc.
|
So cze 28, 2014 16:16 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A widzisz jakąś różnicę pomiędzy "przemocą" (a zwłaszcza jej skalą) człowieka motyla oraz katolika atakującego gazem łzawiącym?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 28, 2014 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A widzisz jakąś różnicę pomiędzy "przemocą" (a zwłaszcza jej skalą) człowieka motyla oraz katolika atakującego gazem łzawiącym? Oczywiście w motywacji: - człowieka motyl kieruje się niechęcią wyrażoną w formie drwiny, - obrońca z gazem źle pojętą obroną poprzez atak.
|
So cze 28, 2014 16:39 |
|
|
|
 |
Jajko
|
A w skali różnicy nie widzisz?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 28, 2014 16:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A w skali różnicy nie widzisz? Nie - gaz może spowodować konsekwencje zdrowotne, podobnie stres uczestników procesji, spowodowany drwiącym zachowaniem człowieka motyla.
|
So cze 28, 2014 16:50 |
|
|
|
 |
Jajko
|
(...)Ksiądz z Zamojszczyzny umawiał się na seks z mężczyzną. Został nagrany, a potem był szantażowany. Duchowny jest w tej sprawie pokrzywdzonym, ale to prawdopodobnie nie koniec jego kłopotów. Ksiądz umówił się na serię spotkań z poznanym na jednym z portali internetowych mężczyzną o imieniu Karol. Wraz z kolegami nagrali księdza kamerą zamontowaną w okularach. Podczas spotkania duchowny miał się z partnerem rozebrać. Do niczego jednak nie doszło, ponieważ Andrzej T. został nagle wezwany do ostatniego namaszczenia.http://wiadomosci.onet.pl/lublin/ksiadz ... wany/rqd9qCud!
|
Wt lip 01, 2014 22:55 |
|
 |
mareta
|
JedenPost napisał(a): Nie można, ale co to w ogóle za argument? Wy możecie grandzić, bo gdzieś tam grandzą gorzej? Ale człowiek-motyl na procesji - gwałtu rety, toż to przemoc! To nie była przemoc tylko prowokacja 
|
Cz lip 03, 2014 7:49 |
|
 |
JedenPost
|
Alus jest odmiennego zdania. Dla niej kpiny i przemoc fizyczna to to samo.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 03, 2014 9:06 |
|
 |
Jajko
|
Sprzeciw parafian z kościoła św. Aleksandra sprawił, że pobliska Giełda Papierów Wartościowych nie ustawi na pl. Trzech Krzyży figur byka i niedźwiedzia. Twierdzili oni, że byłaby to profanacja świątyni. Dla Giełdy byk i niedźwiedź to alegorie siły w gospodarce: pierwszy symbolizuje wzrost, drugi spowolnienie. Rada duszpasterska kościoła św. Aleksandra dostrzegała w nich jednak coś innego. W swoim stanowisku alarmowała: "powstanie wrażenie, że rzeźby są integralnie złączone z budynkiem kościoła, co może budzić mylne przekonanie, iż są symbolem biblijnego cielca spod góry Synaj, symbolu pogańskiego kultu". A prawicowe portale wskazywały, że rzeźby zaburzą "charakter historyczno-religijny placu" i utrudnią wiernym uczestnictwo w procesjach. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxtCzyż nie jest to chore?
|
Pt lip 04, 2014 9:11 |
|
 |
Johnny99
|
Nie, dlaczego?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 04, 2014 9:17 |
|
 |
JedenPost
|
Cóż, jawny dowód, że człowiek-motyl miał rację: katolicy zawłaszczają przestrzeń publiczną wedle swego widzi mi się, widzieć misia zatem nie będziemy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 04, 2014 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Sprzeciw parafian z kościoła św. Aleksandra sprawił, że pobliska Giełda Papierów Wartościowych nie ustawi na pl. Trzech Krzyży figur byka i niedźwiedzia. Twierdzili oni, że byłaby to profanacja świątyni. [...] Czyż nie jest to chore? Gdyby tak np. postawić przed Sejmem pomnik trzech mądrych małp: 
|
Pt lip 04, 2014 9:53 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Cóż, jawny dowód, że człowiek-motyl miał rację: katolicy zawłaszczają przestrzeń publiczną wedle swego widzi mi się A dlaczego Giełdzie wolno zawłaszczać przestrzeń publiczną wedle swego widzi mi się, a katolikom nie?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 04, 2014 10:03 |
|
 |
JedenPost
|
Bo Giełda jest instytucją publiczną. Zresztą nie chodzi o obronę pomysłu Giełdy, jak dla mnie psu na buty to potrzebne, ale o ujawnioną przy okazji mentalność katolików, która stanowi przy okazji niezłą odpowiedź na nurtujące Cie pytanie dlaczego notorycznie protestują katolicy, a inni niekoniecznie: otóż to wśród katolików pokutuje (sięgające być może czasów, gdy papieże uzurpowali sobie władzę nad królami, kto wie...?) przekonanie, że wszyscy we wszystkim powinni im ustępować, nawet - jak widać - w sferze symbolicznej.
|
Pt lip 04, 2014 11:16 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Czyż nie jest to chore? Owszem chore jest, kiedy jakaś instytucja chce swoje symbole zamiast u siebie, umieszczać pod kościołem.  Dobrze, że położono kres temu tupeciarstwu. JedenPost Cytuj: Giełda jest instytucją publiczną. Oczywiście nie jest.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt lip 04, 2014 11:31 |
|
|
|