Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
 Nie ufam księżom. 
Autor Wiadomość

A moja babcia musiala dac 1600 zl zeby pochowac swoja siostre

Komu? Księdzu, czy kierownikowi cmentarza zakładu pogrzebowego?

Cytuj:
a ze to wies gdzie ksieza maja drogie samochody

Na wsi z reguły jest 1 ksiądz.

Co do Maybacha to bym powiedział, że ważne jest czy ktoś NIE jeździ takim samochodem. Ponieważ pomimo opowiadań niektórych mediów żaden ksiądz takim pojazdem w Polsce nie jeździ. W jednej gazecie próbowali udowodnić, że takim jeździ pewien redemptorysta. Ale niestety montażyści zdjęcia okazali się zbyt durni, bo tego zakonnika zamiast wkleić w habicie, wkleili go w sutannie, której z zasady nie nosi. Więc był zakonnik w sutannie i w maybachu a wielu ciemniaków wciąż w to wierzy.

So sie 16, 2008 22:59

Przede wszystkim trzeba ufać Chrystusowi i wierzyć Jego Ewangelii!
Księżą są różni, ich postępowanie nie zawsze ludzkie czy miłosierne, a wtedy jest to dla nas, katolików...czas próby. Ale wielu księży jest też w porządku, w duchu Chrystusa, Zbawiciela. Nie wolno uogólniać...! :)

N sie 17, 2008 10:21

Czyli grzechy księży najlepiej puścić w niepamięć? Słodko.

N sie 17, 2008 11:43
Kapłan, podobnie jak my wszyscy, musi zadośćuczynić za popełnony grzech - nieistotne czy w życiu doczesnym czy po śmierci.
Pamięc o grzechach kapłanów nie daje nam prawa osądzania ich i nie stanowi usprawiedliwienia naszych osobistych grzechów.
Nie należy utożsamiać kapłana z obrazem Boga.....bo wierzymy w Boga, nie w kapłana.

N sie 17, 2008 12:07

Kapłan, podobnie jak my wszyscy, musi zadośćuczynić za popełnony grzech - nieistotne czy w życiu doczesnym czy po śmierci.
Pamięc o grzechach kapłanów nie daje nam prawa osądzania ich i nie stanowi usprawiedliwienia naszych osobistych grzechów.
Nie należy utożsamiać kapłana z obrazem Boga.....bo wierzymy w Boga, nie w kapłana.

Hmm nikt nam sakramentow nie udzieli jesli nie kaplan. Wiec zla postawa kaplana na pewno nie pomaga - tym bardziej, ze skoro zostal wybrany/powolany to powinien swiecic przykladem. Nie chce uogolniac bo z pewnoscia znajda sie fantastyczni ksieza ale ja na mojej drodze zyciowej spotkalem sie w wiekszosci z pazernoscia na kase, brakiem wrazliwosci na drugiego czlowieka.
W liceum uczyl mnie naprawde fajny ksiadz - przygotowywal z nami katechezy przedmalzenskie itp. Mimo, ze to byl moj okres buntu (na religie musialem chodzic bo rodzice tak mi kazali :) to uwazalem go zawsze za w porzadku czlowieka. Opowiadal o malzenstwie, czystosci przed i w malzenstwie a 2 lata po zakonczeniu liceum dowiedzialem sie, ze ma dziecko (!) i musi placic alimenty...ksiedzem jest do teraz ale stracilem do niego szacunek...Ktos powie - ksiadz tez czlowiek...w kazdym razie ja nie mam dobrego stosunku do osob duchownych...

meritus napisał(a):
Komu? Księdzu, czy kierownikowi cmentarza zakładu pogrzebowego?

KSIEDZU - temat jest "Nie ufam księżom.."

N sie 17, 2008 12:58
Masz rację - powinien świecić przykładem - "Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie" (Mt 5,16).
Nie wszyscy potrafią spostać swemu powołaniu - ale nie dają tym świadectwa Bogu, czy gremialne całemu duchowieństwu, tylko swojej słabej naturze.
Zła postawa nie pomaga, ale sakrament przez to nie traci mocy.
1.600 złotych - ale tylko za pogrzeb, czy także za kwaterę na cmentarzu?
Cmentarze są komunalne i parafialne, i niezaleznie od właściciela obowiazuje opłata za kwaterę.

N sie 17, 2008 14:21
1600 zeta za ceremonię pogrzebowa, wykopanie dziury na cmentarzu i opłatę za nią to wcale nie tak wiele.
Obecnie zasiłek pogrzebowy otrzymywany z ZUS to ponad 5 tys złotych. Tak więc babcia ze swojej kieszeni tych pieniędzy nie dała.
Te pieniądze z ZUS nie sa po to by sobie nowy telewizor kupić, ale by pochować człowieka.
Niektórzy jednak chcieliby zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko. Dlatego takie dyrdymały w dyskusjach wychodzą.

N sie 17, 2008 14:39
Żeby nie było żadnej wątpliwości to kwota zasiłku pogrzebowego na dzień dzisiejszy wynosi 5967,96 zł. Wcześniej to było pareset złotych mniej, ale od 2006 r poniżej 5 tys nie schodzi.
Kwota ta jest wypłacana każdemu kto organizuje pochówek i to zarówno w ZUS jak i w KRUS.

Piszcie więc dalej o "pazernych czarnych", będzie się z czego pośmiać.

N sie 17, 2008 14:48

Czyli kapłani mogą robić co chcą, bo katolicy wierzą, że zostaną oni potem rozliczeni przed Bogiem? Niestety reszcie to nie wystarcza.

N sie 17, 2008 14:50

Dziwna jest polska metnalność. Jeżeli ktoś czuje się zdarty przez księdza, to dlaczego nie napisze pisma do Kurii?? Wierny parafianin "zatroskany" o Kościół woli obrabiać tyłek księdzu po wsze czasy. Jak sprawa jest ewidentna to trzeba księdza wychować. Częściej jest niestety tak, że to ludzie przychodzą załatwiać sprawy z postawą roszczeniową. Nieboszczyk latami nie przyjmował kolędy, nie chodził do Kościoła, a ksiądz nie dość, że musi pogrzebać, to jeszcze najlepiej za darmo, ma podziękować i przeprosić...

N sie 17, 2008 15:39

Dziwna jest polska metnalność. Jeżeli ktoś czuje się zdarty przez księdza, to dlaczego nie napisze pisma do Kurii?? Wierny parafianin "zatroskany" o Kościół woli obrabiać tyłek księdzu po wsze czasy. Jak sprawa jest ewidentna to trzeba księdza wychować. Częściej jest niestety tak, że to ludzie przychodzą załatwiać sprawy z postawą roszczeniową. Nieboszczyk latami nie przyjmował kolędy, nie chodził do Kościoła, a ksiądz nie dość, że musi pogrzebać, to jeszcze najlepiej za darmo, ma podziękować i przeprosić...

Za ta stowe to powinienem napisac do kurii albo pojsc porozmawiac z tym ksiedzem. Odradzila mi to moja narzeczona bo niestety ksiadz tez czlowiek i do tego pamietliwy. Ja wychodze z tej parafii ale moi rodzice i moj brat (ministrant) zostaja. Ja chcialem pojsc przekonac slownie ksiedza, ze to bezprawne pobieranie oplat za swistek papieru ale w koncu nie poszedlem, zeby moja rodzina nie miala problemow (bo nie znasz dnia i godziny ).
A swoja droga ja nie chce zostac po smierci pogrzebany tylko skremowany, zeby wlasnie nie bylo takich problemow ;)

N sie 17, 2008 15:47
Urnę z prochami tez trzeba umieścić w części przeznaczonej na taki pochówek - i też zapłacić właścicielowi cmentarza.
"Reszcie to nie wystarcza"...której "reszcie"?....ej odżegnującej się od przynależności do KK?....a znasz takie powiedzenie - "co komu do domu, jak chałupa nie jego" :D

N sie 17, 2008 16:32

aaaaaaaaaaa nie o to mi chodzilo. Ja chce zostac skremowany ale nie po to zeby zostac pochowany na cmentarzu. Moja rodzina wie, ze nie chce tego i to uszanuje. Zostane rozsypany nad morzem...ale mam nadzieje, ze to bedzie za kilkadziesiat lat dopiero ;)

N sie 17, 2008 16:35

1600 zeta za ceremonię pogrzebowa, wykopanie dziury na cmentarzu i opłatę za nią to wcale nie tak wiele.
Obecnie zasiłek pogrzebowy otrzymywany z ZUS to ponad 5 tys złotych. Tak więc babcia ze swojej kieszeni tych pieniędzy nie dała.
Te pieniądze z ZUS nie sa po to by sobie nowy telewizor kupić, ale by pochować człowieka.
Niektórzy jednak chcieliby zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko. Dlatego takie dyrdymały w dyskusjach wychodzą.

No a ZUS ma te pieniadze skąd? Z NIEBA?
Zdaje mi sie, że również z moich składek. Ksiądz płaci składki? A podatki? Płaci?
Czas najwyższy zrobic porządek w tej kwestii. Przeżeranie tak wielkich kwot pieniędzy z zadłużonego ZUS-u przez księzy i zakłady pogrzebowe czas ukrócić.

N sie 17, 2008 19:02
No a ZUS ma te pieniadze skąd? Z NIEBA?
Zdaje mi sie, że również z moich składek. Ksiądz płaci składki? A podatki? Płaci?
Czas najwyższy zrobic porządek w tej kwestii. Przeżeranie tak wielkich kwot pieniędzy z zadłużonego ZUS-u przez księzy i zakłady pogrzebowe czas ukrócić.

Echh kolejny "znawca" z Bożej Łaski. Skąd ten analfabetyzm w Polsce?
Ksiądz płaci i ZUS i podatek. Napisz to sobie na kartce i przybij nad łóżkiem.
Masz poczytaj sobie. Poczytaj i postaraj się zrozumieć!
http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,4496388.html

Cytuj:
Przeżeranie tak wielkich kwot pieniędzy z zadłużonego ZUS-u przez księzy i zakłady pogrzebowe czas ukrócić

No najlepiej by było gdyby Tobie tę kasę dać. Kupiłbyś sobie nowe DVD i kupe płyt z Van Dammem lub innym Norisem

N sie 17, 2008 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona