Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

To akurat 2 czy 3 wybitne osoby Kościoła, a nie Kościół.

Co by sie więc nie działo, zawsze odpowiedzialne będą tylko "wybitne osoby kościoła" a Kosciół za każdym razem umyje ręce niczym piłat.

N sie 10, 2008 18:54

Odnośnie Swiątyni Opatrzności Bożej... Podobno Sejm w przeszłości postanowił poprzez podjętą uchwałę zbudować taką świątynię jako wotum wdzięczności narodu polskiego za opiekę Bożą nad Polską i ocalenie narodu.Jeśli tak, to uważam, że każdy Polak, a przynajmniej katolik może dołączyć się do tego przedsięwzięcia historycznego i patriotycznego w sposób skromny, choćby przez symboliczną złotówkę! Każdy Polak, a więc i osoby duchowne, cały lud Kościoła.
Swego czasu myślałam, tak sądziłam, że taką rolę mogłaby z powodzeniem pełnić cudowna Bazylika w Licheniu, ale skoro już dawniej tak postanowiono, to uszanujmy decyzję historycznego Sejmu. :)

N sie 17, 2008 10:57

Szczerze mówiąc to ten ŚOP jest jak dziura w moście potrzebny. Sejm nie równierz nie jest od tego, żeby się bawić w religijne gierki typu zaspokajanie gigantomanii niektórych duchownych.

N sie 17, 2008 11:45

Odnośnie Swiątyni Opatrzności Bożej... Podobno Sejm w przeszłości postanowił poprzez podjętą uchwałę zbudować taką świątynię jako wotum wdzięczności narodu polskiego za opiekę Bożą nad Polską i ocalenie narodu.

Sejm tak postanowił po uchwaleniu Konstytucji III Maja. Ale gdzie była ta opatrznośc gdy niedługo później Rzeczpospolita została podzielona miedzy zaborców i utraciła na 123 lata niepodległość? :P

N sie 17, 2008 12:29

Odnośnie Swiątyni Opatrzności Bożej... Podobno Sejm w przeszłości postanowił poprzez podjętą uchwałę zbudować taką świątynię jako wotum wdzięczności narodu polskiego za opiekę Bożą nad Polską i ocalenie narodu.Jeśli tak, to uważam, że każdy Polak, a przynajmniej katolik może dołączyć się do tego przedsięwzięcia historycznego i patriotycznego w sposób skromny, choćby przez symboliczną złotówkę! Każdy Polak, a więc i osoby duchowne, cały lud Kościoła.
Swego czasu myślałam, tak sądziłam, że taką rolę mogłaby z powodzeniem pełnić cudowna Bazylika w Licheniu, ale skoro już dawniej tak postanowiono, to uszanujmy decyzję historycznego Sejmu. :)

Czemu kazdy z nas nie da po 1 zl dla najubozszych ?? Zapewniam Cie, ze to jest bardziej zbozny cel niz budowa kolejnej wielkiej, zlotej swiatyni.

N sie 17, 2008 13:09
Zapewniam Cię, że ci co dają na ŚOB, dają także - i to nie tylko 1 złotówkę - na biednych :)
Argument o biednych jest dostatecznie wyświechtany :D ....pytałam już wielu obrońców biednych, ile oni sami osobiście ofiarowali na potrzeby biednych - i jak dotychczas nie uzyskałam żadnej odpowiedzi :D

N sie 17, 2008 14:26

Odnosilem sie tylko do postu powyzej. Skoro autor chce zrzuty na ŚOB to czy nie lepszym pomyslem jest zrzuta na biednych ?? Zeby jakos im pomoc, w szczegolnosci wyjsc z biedy?? Osobiscie nie loze na Kosciol, nie daje na tace niedzielna (bo to IMHO pieniadze wyrzucone w bloto) choc zdazylo mi sie wspomoc Caritas.

W kazdym razie moja odpowiedz byla zwiazan tylko z tym postem :)
Pzdrufka

N sie 17, 2008 15:36
O biednych już była w tym wątku mowa. Zanim się wejdzie w dysjkusję należałoby ją w całości przeczytać.

N sie 17, 2008 16:11

Szczerze mówiąc to ten ŚOP jest jak dziura w moście potrzebny. Sejm nie równierz nie jest od tego, żeby się bawić w religijne gierki typu zaspokajanie gigantomanii niektórych duchownych.

To jak to, ale weź pod uwagę następna sprawę, że jak juz w końcu olbrzym powstanie za setki milionów złotych to trzeba bedzie go utrzymać. Ogrzewanie, remonty itepe, itede - to będa następne setki milionów złotych. Oby nie z budżetu państwa.

N sie 17, 2008 19:07

Oby nie z budżetu państwa.

A czemóż to niby nie z budżetu państwa? Budżet ma być tylko od drenowania kieszeni obywateli i firm oraz trwonienia tej kasy na cele reprezentacyjne i zasilanie zaprzyjaźnionych firm budujących autostrady?

Otóż dla budżetu każdy taki obiekt to kura znosząca złote jaja. Obrasta wszelkiego rodzaju usługami dla pielgrzymów i turystów (transport, sklepy, noclegi, pamiątki etc.), a usługodawcy bulą grubą kasę tytułem podatku-haraczu do budżetu lokalnego i centralnego.

To inwestycja Doktorze. Znasz powiedzenie "Żeby wyjąć, trzeba włożyć"?

Dobrze sobie przemyśl ten ekonomiczny aspekt i nie wylewaj tu krokodylich łez.

Spróbuj powiedzieć radnym Częstochowy, że powinni zlikwidowć Jasną Górę, a radnym Lichenia, że Sanktuarium, to cię na kopach wyniosą za granicę miasta (wywózki na gnoju od pewnego czasu się nie praktykuje).

Swoją drogą, jakaż to obłuda np. wykonaniu posłów (głównie lewicy) - wierni ze swoich funduszy wybudują, a my będziemy czerpać korzyści (podniesiemy sobie poselskie pensje).

N sie 17, 2008 23:49
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Zapewniam Cię, że ci co dają na ŚOB, dają także - i to nie tylko 1 złotówkę - na biednych

...natomiast ci którzy nie dają na ŚOB nie tylko pieniądzem ale i sercem służą biednym :)

Cytuj:
Argument o biednych jest dostatecznie wyświechtany Suszę zęby ....pytałam już wielu obrońców biednych, ile oni sami osobiście ofiarowali na potrzeby biednych - i jak dotychczas nie uzyskałam żadnej odpowiedzi

Bo to prostacki styl myślenia typu "dałeś coś na biednych- jak nie to nie wtrącaj się do tego że inni marnują setki milionów złotych".

Stanisław Adam:

Cytuj:
Otóż dla budżetu każdy taki obiekt to kura znosząca złote jaja. Obrasta wszelkiego rodzaju usługami dla pielgrzymów i turystów (transport, sklepy, noclegi, pamiątki etc.), a usługodawcy bulą grubą kasę tytułem podatku-haraczu do budżetu lokalnego i centralnego.

BAJKI WASZMOŚĆ OPOWIADASZ. Czyli lepiej wybudować 20-scia takich molochów niż urządzać EURO 2012 ? A Licheń- jak bardzo wspomógł finanse państwa ?

Cytuj:
To inwestycja Doktorze. Znasz powiedzenie "Żeby wyjąć, trzeba włożyć"?

Tylko w przypadku obiektów sakralnych w naszym kraju, kościół bez przerwy "wkłada" w Państwo...i nie wyjmuje :D

Cytuj:
Spróbuj powiedzieć radnym Częstochowy, że powinni zlikwidowć Jasną Górę, a radnym Lichenia, że Sanktuarium, to cię na kopach wyniosą za granicę miasta (wywózki na gnoju od pewnego czasu się nie praktykuje).

Ha ha ha - ale farmazony ! Równie dobrze mógłbym postulować likwidację niedochodowych ogrodów zoologicznych na rzecz budowy na ich terenie kolejnych sakralnych fanaberii za setki milionów złotych.

Pn sie 18, 2008 8:59
Prostackie to wtrącanie się w cudze sumienie i usilne próby dysponowania finansami innych ludzi.....każdy z nas dysponuje SWOIMI funduszami wedłu własnego uznania.

Pn sie 18, 2008 9:44
ALE SWOIMI a nie funduszami WSZYSTKICH by je zmarnotrawić budując gigantyczne Domy Boże a według Stanisława Adama- Gigantyczne Domu Boże- służące zbijaniu kasy...nie wiem co gorsze...

Pn sie 18, 2008 10:16

Nie wszyscy w Polsce to katolicy. Poco np. muzułmanin ma płacić na świątynię katolickiego Boga?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 18, 2008 10:32
...tym bardziej że sami katolicy mówią że nie jest ich 90% a co najwyżej połowa tej liczby w naszym kraju.

Pn sie 18, 2008 10:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 37  Następna strona