Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość
SWOIMI płacimy...ponad 90% katolickimi - Twoje ida na stadiony, autostrady.
Sereneth pięknie, że się troskasz o muzułmanów - sprawdź zatem jaka kwota corocznie przeznaczana jest z Funduszu Kościelnego na obiekty kultu wyznawców Islamu w Polsce.

Pn sie 18, 2008 12:32

To, że jest 90% osób, które deklarują się na katolików nie znaczy jeszcze, że 90% popiera takie szastanie kasą.

Pn sie 18, 2008 12:46

To może zamiast muzułmanów, co z innowiercami? Żydami? Ateistami? Buddystami? Oni też mają płacić na kolejną świątynię jakiegoś Boga? A co z satanistami?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 18, 2008 13:11
Serenah...zaden problem sprawdzić, że dotacje rozdzielane są na wniosek osób prawnych Kosciołów i związków wyznaniowych.
A ateiści?...od 1945r do 1989r brali wszystko jak leci i nikogo nie pytali o zgodę....za mało jeszcze nas okradli???????

Pn sie 18, 2008 15:43
Nie zauważyłam...co z satanistami?...niech im diabeł da.

Pn sie 18, 2008 15:45

"Wierni oczekują od kapłanów tylko jednego, aby byli specjalistami od spotkania człowieka z Bogiem. Nie wymaga się od księdza, by był ekspertem w sprawach ekonomii, budownictwa czy polityki. Oczekuje się od niego, by był ekspertem w dziedzinie życia duchowego."
Dlatego myślę że ŚOB to chybiony pomysł. Bo dziś wierni potrzebują duszpasterstwa indywidualnego (skierowanego na osobistą relację Mistrz - Uczeń), a nie duszpasterstwa masowego (sprzyjającemu rozwojowi kultu i obrzędów).
Pieniądze tu nie mają nic do rzeczy, bo nikt ich z budżetu kraść nie będzie.
Aby lepiej wyjasnić o co mi chodzi przytoczę fragment rozmowy Jezusa z samarytanką przy studni Jakuba:
Rzekła do Niego kobieta: "Panie, widzę, że jesteś prorokiem. Ojcowie nasi oddawali cześć Bogu na tej górze, a wy mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy czcić Boga". Odpowiedział jej Jezus: "Wierz Mi, kobieto, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie czcili Ojca. (...) Nadchodzi jednak godzina, owszem już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli chce mieć Ojciec. Bóg jest duchem: potrzeba więc, by czciciele Jego oddawali Mu cześć w Duchu i prawdzie.
(J 4, 19-21; 23-24)
Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn sie 18, 2008 15:48

Papież B16 powiedział w Warszawie:
"Wierni oczekują od kapłanów tylko jednego, aby byli specjalistami od spotkania człowieka z Bogiem. Nie wymaga się od księdza, by był ekspertem w sprawach ekonomii, budownictwa czy polityki. Oczekuje się od niego, by był ekspertem w dziedzinie życia duchowego."/quote]
Zbyt literalnie to interpretujesz. Nie słyszałem o duchownych latających po budowach z cyrklem i kielnią (Słyszałem o duchownych latających z cyrklem i kielnią po lożach, ale to chyba nie na temat, prawda?)

ŚOB nie budują księża, lecz świeccy. Co też niesie pewne niebezpieczeństwa, dlatego pewną wiedzę również o ekonomii i budownictwie niektórzy wyznaczeni duchowni powinni mieć, by jacyś złoczyńcy nie zadziałali na konto Kościoła. Przyznasz, że zajmowanie np. dóbr kościoła na pokryciie szkód przez świeckich, którym z niewiedzy zaufano nie jest niczym dobrym dla Kościoła (casus afery w diecezji gdańśkiej i parę innych).

Dabar napisał(a):
Dlatego myślę że ŚOB to chybiony pomysł. Bo dziś wierni potrzebują duszpasterstwa indywidualnego (skierowanego na osobistą relację Mistrz - Uczeń), a nie duszpasterstwa masowego (sprzyjającemu rozwojowi kultu i obrzędów).
Pieniądze tu nie mają nic do rzeczy, bo nikt ich z budżetu kraść nie będzie.

Ależ tu nie ma sprzeczności. Potrzebne jest i dupszpasterstwo indywidualne i "zbiorowe". Potrzebna jest równowaga, być może masz rację, że jej brak z powodu zaniechań w indywidualnym. Nie wiem. Nie widzę tu jednak zależności "albo-albo". Kościów to osoby ale i zbiorowość. Osoby mają swoje potrzeby na drodze do Zbawienia, jednak zbiorowość może w tym znakomicie pomóc.

Sprawa pieniędzy. Odniosłem się do tego, bo taki kierunek dyskusji sprowokowano. Mogę dodać do tego co napisałem wcześniej, że warto by co niektórzy przyjżeli się jaki udział w produkcie globalnym brutto np. Włoch ma tzw. "turystyka religijna" i przestali chrzanić głupoty. Bo się ośmieszają.

Wspomniałem o posłach krytykujących dofinansowanie edukacyjno-historycznej funkcji ŚOB z budżetu. Warto by ktoś z dziennikarzy śledczych przyjżał się kto wykupił okoliczne grunty. Ciekawe rzeczy by się pokazały. Oczywiście pod względem prawnym wszystko jest ok. Zostało to zrobione fachowo.

Pn sie 18, 2008 18:09
Zobacz profil WWW

Pewnie zjadłem literkę w słowie "duszpasterstwo", dlatego jest "(censored)"
:D

Pn sie 18, 2008 18:13
Zobacz profil WWW

A kto powiedział o dawaniu? Ja się pytam, dlaczego skoro powstaje ŚOB w kraju, w którym jest nie tylko katolicyzm, nie ma np. Wielkiej Świątyni Czcicieli Lucyfera? Albo Wielkiej Wieży Czcicieli Spagetti? Dlaczego osoby wierzące w Spagetti mają płacić na ŚOB? I nie pisz mi o tym, że ateiści swoje wzięli Bo w Polsce kościół jest znacznie dłużej obeznany z "braniem wszystkiego jak leci" niż od 1945 roku...

Skoro piszesz, aby satanistom dał biabeł, to może niech Wam da Wasz Bóg? Jest w końcu wszechmocny :D

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 18, 2008 18:21

200mln- można zbudować szpital- jest Schönbrunn

Pn sie 18, 2008 18:33

Sejm tak postanowił po uchwaleniu Konstytucji III Maja. Ale gdzie była ta opatrznośc gdy niedługo później Rzeczpospolita została podzielona miedzy zaborców i utraciła na 123 lata niepodległość? :P

ŚOB miała być świątynią wszystkich ludzi-to jest świecka idea, natomiast uwcześni hierarchowie błogosławili im bliską (jak wynika) Targowice.

Pn sie 18, 2008 18:44

Sareneth, a niech postawia sobie świątynię nawet za 100 miliardów euro, byle ani centa z budżetu państwa polskiego nie wzięli... ja im nie bronię, niech kultywują wiarę, rozwijają turystyke i niech im interes kwitnie na zdrowie - ale interes rozkręcony za własne pieniądze - a nie pieniądze z budżetu państwa.

Pn sie 18, 2008 21:12
Budżet państwa to nasze pieniądze....ponad 90% katolików....chcesz dysponować Niderlandami :D

Wt sie 19, 2008 7:41
Oczywiście że słusznie budujemy tą świątynie- niech na tysiąclecia będzie ona pomnikiem głupoty ludzkiej.

Wt sie 19, 2008 8:33

Czyli inne religie nie mogą budować świątynie z pieniędzy państwa, a katolicy mogą? Szczyt hipokryzji...

Wt sie 19, 2008 9:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Następna strona