Ile kosztuje polskie społeczeństwo utrzymanie KK w Polsce?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
niewierny...ja wiem, że przy dzisiejszym upale wolniej się mysli  ...ale jak Ty możesz wytłumaczyć rozdzielność chrześcijaństwa od Kościoła Katolickiego? 
|
N cze 22, 2008 15:02 |
|
|
|
 |
niewierny
|
Alus napisał(a): niewierny...ja wiem, że przy dzisiejszym upale wolniej się mysli  ...ale jak Ty możesz wytłumaczyć rozdzielność chrześcijaństwa od Kościoła Katolickiego? 
Ale co tu jest do tłumaczenia?
Nie rozumiesz słowa rozdział? 
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
N cze 22, 2008 15:03 |
|
 |
niewierny
|
Pisałem już o tym: katolicy nie sami dotują swój kościół. Czy wierzących ktoś zmusza do płacenia datków na organizacje ateistyczne? Nie. Więc my ateiści nie chcemy płacić na wasze fanberie. To proste.
Rozdział powinien dotyczyć oczywiście również innych aspektów, ale o większości już wspominałem wcześniej.
|
N cze 22, 2008 15:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Ja nie kwestionuję tego, że chrześcijaństwo jest fundamentem...co nie zobowiązuje do utrzymywani instytucji "Kościół katolicki"....nikt, kto myśli choć odrobinę logicznie nie demontuje fundamentu.
A Ty chcesz to uczynić, uznając chrześcijaństwo jako historyczny i fundament...ale teraz już można je sobie odpuścić
"Katolicy nie sami dotują"...chcę Ci przypomnieć, że 95% Polaków deklaruje przynależność do katolicyzmu.....3-5% ateistów, agnostyków "dotujących" KK przypomina tą mrówkę "Słoniu ale tupiemy!!!" 
|
N cze 22, 2008 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewierny, jak powiesz, jak katolicy moga "wypisac sie" z dotowania dzialalnosci organizacji i czynnosci, ktorych nie chca dotowac, to bedziesz mial odpowiedz jak niewierzacy moga sie "wypisac" z dotowania katolikow i ich dzialalnosci.
|
N cze 22, 2008 18:04 |
|
|
|
 |
niewierny
|
Alus napisał(a): "Ja nie kwestionuję ....
95%? Skąd żeś wziął te dane, z kurii? To, że tylu ludzie jest ochrzczonych to jeszcze nie znaczy, ze są katolikami. Ja nie twierdze, że jest was niewiele więcej, ale człowieku zejdź na ziemie. Takie dane to z przed 20 lat chyba.
Kamala: Podaj jakieś przykłady tych instytucji.
|
N cze 22, 2008 22:46 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Zastanawiam się czy już przekroczona została granica absurdu.
Niech niewierny odpowie na proste pytanie: Ile kosztuje KK w Polsce utrzymanie polskiego społeczeństwa ?
Pn cze 23, 2008 0:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może i z przed 20 lat.
Jedno jest pewne - "wtedy do pokuty jak śmierć u d...y"...95% pochówków w Polsce odprawiają kapłani Kościoła Katolickiego.
A gdy który kapłan odmówi pogrzebu katolickiego z racji zaniechania praktyk religijnych, odcięcia się od KK przez zmarłego - to ateiści pierwsi wznoszą larum o deptanie praw człowieka i odsądzają Kościół od czci i wiary 
|
Pn cze 23, 2008 8:09 |
|
 |
R6
|
I znów te 95 %
To czemu Polska jest w tak kiepskim stanie moralnym i gospodarczym?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn cze 23, 2008 8:37 |
|
 |
R6
|
Znałem ateistę który miał katolicki pochówek bo tak chciała jego żona.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn cze 23, 2008 8:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Kiepskim stanie"...to kwestia "tylko" czy "aż" pół szklanki
"żona tak chciała"...a statystyka jest nieubłagana - bo o niej mówimy 
|
Pn cze 23, 2008 8:42 |
|
 |
deepongi
|
Kamala napisał(a): Niewierny, jednak troche edukacji zabraklo. Chrzescijanstwo dalo fundamenty Europie cywilizowanej. Od etosu pracy, ktory zakorzeniali mnisi np. benedyktyni, przez wyksztalcenie, zachowania dokumentow, zebys wiedzial, co mysleli ludzie tysiace lat przed nami, do praw czlowieka, ktory jest rowny innym przed Bogiem, a teraz i prawnie. Bez chrzescijanstwa bylibysmy np. tam gdzie teraz sa Chinczycy, muzulmanie czy narody Afryki. Tez ciekawie, ale niekoniecznie tak komfortowo. Kosciol to nie tylko indoktrynacja (jak to okreslasz), ale tez czynna pomoc. Domy samotnych matek, hospicja itp nie zostaly zalozone przez panstwo, ktore "powinno" wszystkim pomagac, bo neutralne swiatopogladowo panstwo nie moze sobie pozwolic na wcielanie w zycie chrzescijanskiej milosci blizniego bez wzgledu na jego poglady. Jeszcze nie daj Boze, pomoglo by katolikowi!!! No i pomysl pochodzi z chrzesijanstwa, a wiec bylby to udzial w indoktrynacji. Lepiej wymyslac ustawy, a konsekwencje niech ktos inny ponosi. Sprobuj u posla z twojego regionu zglosic propozycje, zeby twoje podatki (albo podatki osob deklarujacych sie jako niewierzace) nie szly na cele zwiazane z Kosciolem. Ale konsekwentnie prosze nie korzystac z niczego, co Kosciol posrenio badz bezposrednio daje innym. Nie wiem, czy zdanie sie na pomoc "neutralnego moralnie" panstwa wyjdzie ci na zdrowie.
A w ogole nie klocmy sie o to co "panstwo daje " kosciolowi, tylko piszmy petycje o zwrot majatku koscielnego i jasny podzial co sie komu od kogo nalezy ( albo nie nalezy)
Chrystianizowanie Europy zatrzymało się w połowie drogi, i tak dzisiaj nie możemy mówić o chrześcijańskiej Europie a raczej o jej pierwotnym kształcie - pogańskiej Europie.
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
Pn cze 23, 2008 9:54 |
|
 |
niewierny
|
Stanisław Adam napisał(a): Zastanawiam się czy już przekroczona została granica absurdu.
Niech niewierny odpowie na proste pytanie: Ile kosztuje KK w Polsce utrzymanie polskiego społeczeństwa ?
Gratuluje, świetne pytanie (bez ironii). Najgorsze jest to, że nikt nie jest w stanie na nie odpowiedzieć. Rząd nigdy nie poda konkretnych kwot oprócz tego co zostało przeznaczone na remonty kościołów itp. Oni dobrze wiedzą, że takie marnotrawstwo nie przeszłoby bez echa, więc milczą. Ale zakładając, że jesteś człowiekiem, który umie odpowiednio zinterpretować pewne fakty to mogę ci podać takie zestawienie:
Oszacuj ile to będzie: katecheza w szkole + pensje kapelanów + remonty kościołów + datki na budowę nowych (ŚOP) + dotowanie imprez okolicznościowych + dotacje dla katolickich uczelni wyższych + złodziejskie roszczenia komisji majątkowej (wielomilionowe odszkodowania dla kościoła za utracone ziemie, które jednak przewyższają wielokrotnie wartość orginalnych ziem) + przekazywanie przez samorządy kościołowi ziemi za symboliczną złotówkę
Na pewno to nie wszystko, ale moim zdaniem są to reprezentatywne przykłady.
|
Pn cze 23, 2008 10:55 |
|
 |
niewierny
|
Alus, jescze co do tego fundamentu. Czy ktoś utrzymuje budownictwo lepianek, bo to były pierwsze domy i w zasadzie fundament przyszłej architektury? Nie.
|
Pn cze 23, 2008 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewierny...jest takie polskie stare przysłowie - "co kumu do domu, jak chałupa nie jego"...jesteś w tych 5% poza Kościołem...więc Ty budujesz stadiony, szkoły, autostrady....rozejrzyj się ile nabudowałeś!!!! i nie troskaj się tak o nas 95% polskich katolików 
|
Pn cze 23, 2008 11:33 |
|
|
|