Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Ratunku policja 
Autor Wiadomość

Post Ratunku policja
W kościele w moim mieście do którego chodze co roku odbywają się msze za policję - przyjeżdzają policjanci w mundurach jest orkiestra i takie tam, flagi, sztandary. Wiem że to nie tylko w moim mieście, ostatniej niedzieli transmitowano w radiu taką mszę z innego miasta chyba Krakowa. Takie rzeczy się dzieją. Myśle że to jest granda.
Z tego co wiem to instytucji takiej jak policja jest daleko od chrześcijańskiego ideału przebaczenia. I w takim wypadku nie wiem już, jak daleko, czy blisko, jest do niego kościołowi kat. w polsce.
Chciałam tylko zwrócić uwagę Wasza na to. Żeby sie zastanowić a moze ktoś jest w stanie to racjonalnie wytłumaczyć jakiś inteligentny człowiek ale wątpię, dla mnie to jest granda i już.

Pt sie 01, 2008 17:03

Pewnie chcą się społeczeństwu pokazać od tej dobrej strony, nie tak jak to robiła jej poprzedniczka

Moim zdaniem Państwa, patryjotyzmu, polityki nie powinno mieszać się z religią i kościołem. Przykładem takiego zza dalekiego posunięcia są kraje Azjatycje (jakie?- nie trudno się domyślić)

Pt sie 01, 2008 17:56

Moim zdaniem Państwa, patryjotyzmu, polityki nie powinno mieszać się z religią i kościołem.

W Polsce możesz pomarzyć.

Pt sie 01, 2008 21:03

Mszy Św. nie odprawia się w intencji świętych, ale grzeszników. ZAWSZE. Niezależnie, czy chodzi o żywych, czy zmarłych.

Jak na razie to problem widzę głównie w niezrozumieniu istoty Kościoła...

So sie 02, 2008 6:30

Z tego co wiem to instytucji takiej jak policja jest daleko od chrześcijańskiego ideału przebaczenia

Wszystko się rozbija o to jedno zdanie, którego jest dla mnie dziwne. W pewnym sensie jest, ale czy to źle? Tzn. rozumiem że po ulicach powinni biegać przestępcy z przebaczeniem i moją komórką, albo pistoletem? Zresztą co ma przebaczanie do policji, przebaczyć może ofiara napastnikowi, tak ja jak i policjant nie za bardzo nawet możemy przebaczyć ososbie która komuś zrobiła krzywde, bo niby jak? Także nie gniewaj się, ale absurdalne jest to co piszesz.

N sie 03, 2008 1:12
Podobnie jak WISTA, zaszokowało mnie zdanie o "przebaczeniu".
Obowiązkiem Policjanta jest dbanie o bezpieczeństwo i porządek, o to bym mógł spokojnie chodzić ulicą, o to by mieć pewnośc, ze przestępca zostanie odpowiednio ukarany. Z tym, ze akurat karami (poza mandatami) Policja sie nie zajmuje, od tego jest Sąd.
Czasem nawet żałuję, ze Policja ma tak małą władze jeżeli chodzi o karanie. Gdyby czasem wlepili parę razy jakiemuś smarkaczowi gumową pała po tyłku, to na drugi raz by się zastanawaiła co można, a czego nie można robić.

leniwiec
To co napisałes to jest dopiero granda.

N sie 03, 2008 10:53
Przebaczenie nie zwalnia od odpowiedzialności...vide Jan Paweł II wybaczył Agcy ale nie postulował o amnestię dla niedoszłego mordercy.

N sie 03, 2008 11:09

Obawiam się że jednak postulował i to nie raz. No ale co do reszty to oczywiście zgoda z Wami.

N sie 03, 2008 13:51
Gdyby tak było, media nie ukrywałyby takiego newsa.
Jezus w przekazując orędzie o miłosierdzu Bożym (Dzenniczek) wymienia miłosierdzie przed sprawiedliwością....więc wybaczenie nie wyklucza sprawiedliwości.
A sprawiedliwość wymaga zadośćuczynienia za winy.

N sie 03, 2008 14:46

Opiekunem policji jak i obrońcą Kościoła jest św Michał Archanioł z mieczem ognistym, który do czegoś w końcu służy , nieprawdaż ? To trudna moralnie służba, zdarzaja sie po latach służby odchyłki na skutek nieustannego tarzania się w brudzie. Opieka duchowa, odnajdywanie właściwych dróg jest tu sprawa zasadniczą.
Chyba w Kościele cokolwiek zapomniano, że św Michał Archanioł wraz z aniołami toczy nieustanną walkę o nasze dusze z zastępami diabłów. Policja w pewnym sensie wykonuje podobne zadania i powinna bardzo dbać o jego ochronę i wstawiennictwo.

N sie 03, 2008 21:54

Alus nie jest to żadna nowość że Jan Paweł II postulował ułaskawienie Agcy.
Wikipedia nie jest może najlepsza, ale jak chcesz to początek dla Ciebie bardziej wiarygodnych poszukiwań:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Ali_A%C4%9Fca

Nie widze powodu do dalszej rozmowy na ten temat.

N sie 03, 2008 22:24
czasowo zablokowany

Chodzi bardziej o policjantów niż policję
wiekszość społeczeństwa jest katolicka
wiec i większość policjantów musi być katolikami

nie chodzi o to, że oni są zdala od ideału przebaczanie (zresztą skąd możesz to wiedzieć? -swoją drogą, oni nie zajmują się osądzaniem)
chodzi o to, że oni są od tego aby zaprowadzić porządek
czyli jest to idea pokojowego życia w społeczeństwie, w kraju
a taka idea jest częścią miłością i pokoju do jakiego ludzkość została powołania przez Boga ...

po za tym, być może policjanci modlą się w takim dniu szczególnie za siebie, aby ich służba przebiegała w spokoju, jest to pewnie też dzień troski szczególnej za zmarłych policjantów ...

Pamiętaj, że nie możemy nikogo oceniać ani krytykować, że się modli ...

N sie 03, 2008 22:56
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]