Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To, co prezentujesz sobą, to mędrkowanie. Myślę, że gdybyś musiał stanąć wobec sytuacji, gdy nie miałbyś nic do zjedzenia ani żadnych perspektyw na posiłek - nie byłbyś taki mądry.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn maja 02, 2005 15:34 |
|
|
|
 |
Xenotym
|
W sumie można przyjąć, że wątek się urwał - porozumienie nie zostało osiągniete.
Ziobro Adama panicznie ucieka przed tematem i życzę mu szczerze by nie miał nigdy takich dylematów.
Pozostali w większości przyjęli taktykę - i słusznie - że modlitwa ich uchroni przed taką sytuacją, a jak już nie, to i tak co zrobią to będzie dobre - no bo dobre i już.
A ja se mogę spokojnie pójść spaćku.
|
Pn maja 02, 2005 22:43 |
|
 |
ziobro Adama
|
ToMu napisał(a): To, co prezentujesz sobą, to mędrkowanie. Myślę, że gdybyś musiał stanąć wobec sytuacji, gdy nie miałbyś nic do zjedzenia ani żadnych perspektyw na posiłek - nie byłbyś taki mądry.
Co by było gdyby ...
- były inteligentne grzyby
- były gadające ryby
- itp
Rozpatrujemy konkretne przypadki czy raczej zajmujemy się problemem w sensie ogólnym ? Jeśli konkretny przypadek, to proszę podać więcej danych:
- stan zdrowia
- stan cywilny
- ostatnie miejsce zatrudnienia
- miejsce zamieszkania
- wykształcenie
- zdolności, umiejętności
- znane języki
- ilość osób na utrzymaniu
- pomoc oferowana i otrzymana od ośrodków pomocy społecznej, kościołów
- oferty pracy otrzymane z urzędu pracy
- uzależnienia (alkohol, narkotyki)
- inne
Kiedy będę miał powyższe dane, wtedy mogę się zająć indywidualnym przypadkiem i rozstrzygnąć - miał wybór, czy go nie miał, zanim ukradł.
Jednak nawet wtedy nie podejmuję się rozgrzeszenia takiego czynu, bo nie mam wglądu w ludzie sumienie. To może tylko Bóg, który dał człowiekowi przykazanie: nie będziesz kradł.
Osobiście zawsze będę żywił więcej szacunku do żebraka, niż do złodzieja.
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr maja 04, 2005 9:11 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
Xenotym napisał(a): Ziobro Adama panicznie ucieka przed tematem i życzę mu szczerze by nie miał nigdy takich dylematów.
I wzajemnie.
Co do uciekania od tematu, w moim przekonaniu, czyjś indywidualny przypadek nie jest żadnym tematem, bo to sprawa między np. osobą która dopuściła się kradzieży, a Bogiem.
Jezus jest najlepszym przykładem jak mamy postępować - piętnujmy czyn, a nigdy człowieka.
|
Śr maja 04, 2005 9:19 |
|
 |
Xenotym
|
Wybacz Adamie, ale pogubiłem się ździebko. Wypisujesz w liście do do TuMu szereg cech, namiarów, danych jakich wymagasz by dany wypadek rozpatrzć , a potem w liście do mnie cóś takiego:
ziobro Adama napisał(a): Co do uciekania od tematu, w moim przekonaniu, czyjś indywidualny przypadek nie jest żadnym tematem,
Może odrobina konsekwencji 
|
Śr maja 04, 2005 12:37 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
Xenotym napisał(a): Wybacz Adamie, ale pogubiłem się ździebko. Wypisujesz w liście do do TuMu szereg cech, namiarów, danych jakich wymagasz by dany wypadek rozpatrzć , a potem w liście do mnie cóś takiego: ziobro Adama napisał(a): Co do uciekania od tematu, w moim przekonaniu, czyjś indywidualny przypadek nie jest żadnym tematem, Może odrobina konsekwencji 
Nie zauważasz konsekwencji, być może dlatego, że nie chcesz.
Rozdzieliłem dwie rzeczy - ocenę, czy człowiek, który np. ukradł coś, miał inne wyjście z punktu widzenia prawa karnego i czy mógł tak zrobić z punktu widzenia prawa Bożego.
Nie udawaj, że tego nie dostrzegasz, bo stracę cierpliwość 
|
Śr maja 04, 2005 13:41 |
|
 |
Xenotym
|
ziobro Adama napisał(a): Nie udawaj, że tego nie dostrzegasz, bo stracę cierpliwość  Po co te nerwy? ... jakby powiedział "mój idol" A. Lepper  A do rzeczy. Piszesz, cytuję ziobro Adama napisał(a): Rozdzieliłem dwie rzeczy - ocenę, czy człowiek, który np. ukradł coś, miał inne wyjście z punktu widzenia prawa karnego i czy mógł tak zrobić z punktu widzenia prawa Bożego.
Jeśli dobrze zrozumiałem  ...to kradzież z punktu widzenia prawa karnego oznacza dla Ciebie "nie kradnę, bo nie chcę iść do ciupy", natomiast kradzież z punkt widzenia prawa Bożego - "nie kradnę, bo nie chcę iść do piekła'. Skoryguj mnie jeśli się mylę. Otóż ja nie kradnę ponieważ: tak mnie wychowano, że nie chcę zagarniać, czegoś co nie jest moje gdyż wiem, że dla kogoś może mieć to wartość. bo nie chcę kogoś krzywdzić. Myślę, że jest to bliskie Twojej definicji kradzieży z punktu widzenia religii ... nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe .. np.
Problem w tym, że często się nie da i nawet w tym zakresie trzeba dokonać wyboru. NIESTETY
|
Śr maja 04, 2005 16:29 |
|
 |
ziobro Adama
|
Xenotym napisał(a): Problem w tym, że często się nie da i nawet w tym zakresie trzeba dokonać wyboru. NIESTETY
No to wytłumacz mi, jak chłopu na miedzy:
- czego "się nie da" oraz
- dlaczego "się nie da"
Czy Boże przykazania można w pewnych okolicznościach "odłożyć do szafy" ? Jesli tak, to wskaż mi źródło, skąd czerpiesz taką wiedzę.
Też chciałbym wiedzieć kiedy "się da", a kiedy "się nie da" stosować do Bożych przykazań.
|
Cz maja 05, 2005 7:28 |
|
 |
Xenotym
|
ziobro Adama napisał(a): No to wytłumacz mi, jak chłopu na miedzy: - czego "się nie da" oraz - dlaczego "się nie da" Adamie, temat jest "czy cel uświeca środki". Wszystkie poprzednie przykłady odrzuciłeś, więc po co mam wymyślać nowe? Odrzuciłeś nawet te historyczne z okresu wojny (mój i asienkki). Bardzo szczęśliwym musisz być człowiekiem skoro nigdy życie nie zmusiło Cię do wyboru. A, może trochę przymykasz oko na rzeczywistość? ziobro Adama napisał(a): Czy Boże przykazania można w pewnych okolicznościach "odłożyć do szafy" ? A może zwyczajnie należy je interpretować i szukać rozwiązań możliwie mniej złych, więc lepszych, choć niekoniecznie idealnych. ziobro Adama napisał(a): Jesli tak, to wskaż mi źródło, skąd czerpiesz taką wiedzę. Źródło to obserwacje... wystarczy wyjść na ulicę. ziobro Adama napisał(a): Też chciałbym wiedzieć kiedy "się da", a kiedy "się nie da" stosować do Bożych przykazań.
W sensie ogólnym zgadzam się z Tobą. W sensie ogólnym, nie byłoby zła. Skoro nie byłoby zła, więc i dziecko byłoby syte, więc po co wtedy kraść? Tak by być mogło, ale czy tak jest?
|
Cz maja 05, 2005 15:38 |
|
 |
Asienkka
|
Xenotym napisał(a): Z przjemnocią podyskutuję z Tobą w tym temacie, bo jako jedyna (chyba jedyna - już nie pamiętam) zrozumiałaś z sens pytania. Nie jestem dziś specjalnie w formie, żeby się produkować w jakiś sensowny sposób, więc może zostawmy to na chwilę..... mamy wszak dłuuuuuugi weekend. Niech się inni męczą  Czy ta chwila już minęła?  A tak poważnie - moim zdaniem cel nie powinien uświęcać środków.... Niektórzy mogą uważać, że "małym złem" - np. kłamstwem - można zrobić wiele dobrego i w ten sposób można usprawiedliwić siebie samego - moje własne czyny, wybory, decyzje... Dobry cel powinien "uświęcać" dobre środki (tylko czy one potrzebują uświęcenia?  ), bądź także środki - moralnie obojętne. Nutka napisał(a): Myślę że nawet najszlahetniejszy cel nie sprawi że zły czyn stanie się dobrym. Też tak uważam... Xenotym napisał(a): ziobro Adama napisał(a): Czy Boże przykazania można w pewnych okolicznościach "odłożyć do szafy" ? A może zwyczajnie należy je interpretować i szukać rozwiązań możliwie mniej złych, więc lepszych, choć niekoniecznie idealnych.
Zwyczajnie - to znaczy jak?
A może najlepiej szukać rozwiązań... właśnie jak najbardziej idealnych?
Nie łamiąc i nie naginając przykazań?
Rozwiązanie złe czy też 'mniej złe' - nie będzie do końca dobre, tak mi się przynajmniej wydaje...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz maja 05, 2005 17:28 |
|
 |
Xenotym
|
Asienkka napisał(a): Czy ta chwila już minęła?  Pojęcie czasu  jest względne. Dla mnie chwila to rok  . Asienkka napisał(a): A tak poważnie - moim zdaniem cel nie powinien uświęcać środków.... Niektórzy mogą uważać, że "małym złem" - np. kłamstwem - można zrobić wiele dobrego i w ten sposób można usprawiedliwić siebie samego - moje własne czyny, wybory, decyzje... Dobry cel powinien "uświęcać" dobre środki (tylko czy one potrzebują uświęcenia?  ), bądź także środki - moralnie obojętne. To może taki przykład z życia Was wreszcie przekona.... Nie pamiętacie pewnie tych pięknych czasów i w sumie warto byłoby o nich zapomnieć. Chodzi o czasy bezpieki. Przesłuchanie, zdjęcie, kolega, pytania..... Więc: nie kłam czy nie donoś....... O razu wyznaję... że kłamał... i to z wielką przyjemnością. ...i nawet w pysk  omal nie dostał (przynajmniej się rymuje:)) bo chłopcy nerwowi jacyś tacy byli tacy. No więc jak: mów tak tak  , nie nie  ?... Dodam, że milczenie  byłoby potwierdzaniem podejrzeń, trza było raczej trop  zmylić, przez co ubecy poszli w maliny Coś jeszcze mam dodać? Powtarzam - INTERPRETACJA. Asienkka napisał(a): A może najlepiej szukać rozwiązań... właśnie jak najbardziej idealnych? Pewnie, że należy... o to właśnie chodzi. Asienkka napisał(a): Nie łamiąc i nie naginając przykazań? O ile się da - patrz przykład. Można naprawić błąd i dziś przeprosić ubeków za wprowadzenie ich w błąd. Asienkka napisał(a): Rozwiązanie złe czy też 'mniej złe' - nie będzie do końca dobre, tak mi się przynajmniej wydaje... Nutka napisał(a): Myślę że nawet najszlahetniejszy cel nie sprawi że zły czyn stanie się dobrym.
Powtarzam.... DLACZEGO?
Każdy ma coś na sumieniu... ja się chwilowo uzależniłem od emotikonów. WYBACZCIE... więcej nie będę.
|
Cz maja 05, 2005 20:22 |
|
 |
nospheratu
|
Wstąp do armii, tam nie mają takich dylematów. Jest rozkaz żeby zdobyć wzgórze to trzeba je zdobyć
- Sierżańcie, strzelają do nas
- Naprzód 
_________________ Mors dicit
|
Cz maja 05, 2005 21:08 |
|
 |
Spoonman
|
Xenotym,
Mówisz o sytuacjach gdy dobry uczynek okupiony jest gorzechem. Tych dwóch rzczy nie da się pogodzić.
To tak jakby sierżant pognał swoją kompanię do zdobywanie wzgórza 683 - wzgórze zdobyto, ale całą kompanię wytłukli. Sierżant poszedł pod sąd wojenny a potem do paki za złe dowodzenie.
pzdr 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt maja 06, 2005 6:53 |
|
 |
Xenotym
|
Spoonman
Wygrzebałem w histori tematu twój cytat:
Spoonman napisał(a): 1 Tes 5:22 22. Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła. (BT) Zwróć uwagę, że mowa jest tu o unikaniu. Unikam czegoś, jeśli mam wybór. Nie możesz unikać zielonego koloru, jak siedzisz na trawie. Możesz zamknąć oczy, ale nie o to przecież chodzi. Żeby zejść z trawy musisz widzieć gdzie idziesz, więc oczy otworzyć. Spoonman napisał(a): Mówisz o sytuacjach gdy dobry uczynek okupiony jest grzechem. Tych dwóch rzczy nie da się pogodzić.
Sorry, to co powinien zrobić przesłuchiwany z mojego przykładu. Możesz coś doradzić? 
|
Pt maja 06, 2005 16:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dotyczy postu:
viewtopic.php?p=69980#69980
Oczywiście, że mogę, Colorze ...
1. Rzecz w tym, że najważniejsza jest wola przejścia na metody naturalne - zatem nie ma nic złego, jeżeli chcąć "przyspieszyć" przjście na metody naturalne posłużymy się czasowo prezerwatywą
2. Kościół w szczególnych przypadkach dopuszcza takie metody - za aprobatą spowiednika (było to już poruszane na tym Forum)
Nie zaznaczyłem "za aprobatą Spowiednika" i dlatego rozumiem Twoje rozterki - i za to przepraszam.
|
N maja 08, 2005 22:13 |
|
|
|