Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 3:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 JAK I GDZIE SIĘ SPOWIADAĆ 
Autor Wiadomość

Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem. Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly.
Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow. W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie. Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.

Śr sty 24, 2007 23:29

Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem. Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly.
Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow. W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie. Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.

widze, ze ty nie masz zielonego pojecia. ale to zadnego.
dla tewj informacji. terminy spowiedzi sa podawane wraz z terminami wszystkich nabozenstw (oczywiscie rowniez w biuletynach). tutaj chodzi jednyie o spowiedz wspolna nigdy o indywidualna a jesli chodzi o telefoniczne prywatne terminy to jak najbardziej sa praktykowane dla osob w bardzo podeszlym wieku jak tez osob chorych czy nie pelnosprawnych. proponuje odbiec od teori nie zdawac sie zawsze na slowo pisane i popatrzec na realia zycia.

Cz sty 25, 2007 8:41

Realia nadużycia - zgodnie z zasadami przyjętymi przez Kościół, jesli mówisz o zbiorowym rozgrzeszeniu. To że ktos w jakiś sposób postepuje, nie znaczy że postępuje dobrze.

Chyba, że masz na myśli nabożeństwa pokutne ze spowiedzią indywidualną - wtedy wszystko jest w porządku.

Cz sty 25, 2007 9:39
jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie."
Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi".
Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?

Cz sty 25, 2007 14:11

jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie."
Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi".
Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?

efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)

jak sie takie nabizenstwo nazywa po polsku niestety nie wiem. :(
jednak po niemiecku: "Bußgottesdienst"

jo_tka, co ty sie tak uparlas na naduzycie?
czy nie umeisz zaakceptowac prawdy, ktora brzmi: "co kraj to obyczaj"
lub "kosciol to sprawa interpretacji"?

przyznaje, ze teoria zapewne mowi cos innego ale my ludzie zyjemy praktycznie!

Pt sty 26, 2007 8:49

Cytuj:
efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)
Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...?? Ciekawie piszesz !! Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni.. ??

Pt sty 26, 2007 10:44

Cytat
Cytuj:
Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...?? Ciekawie piszesz !! Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni.. ??

nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa.

jesli tak bardzo cofiesz sie w czasie piszac o chrzescianstwie pierwszych wiekow to cofnijmy sie dalej. ludzie starego testamentu nie znali wiele sakramnetow i bog ich tez kochal!

Pt sty 26, 2007 12:39

Cytuj:
nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa.

byłem dosyć niedawno w Niemczech i z moim teściem wszedłem do kościoła katolickiego w Niemczech i uderzyło mnie jedno . J a tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiło bo nie były to żadne święta tylko zwykła wakacyjna niedziela. Ale o udzielaniu rozgrzeszenia wszytkim w kościele bez spowiedzi. Ni e słyszałem i dlatego zapytałem

Co do Boga Bóg kocha wszystkich i to on i tylko on będzie decydować kto ma zbawienie.!!.
Jest to tema szeroki zapewne

. Pozdrawiam

Pt sty 26, 2007 13:59

uderzyło mnie jedno . Ja tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiło

I co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek?

Pt sty 26, 2007 14:21

Cytuj:
I co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek?
Czasami i bywam w kosćiele katolickim moja żona katoliczka . ( tak nawiasem mówiąc Franciszkanie maja ciekawe kazania ) .
Zastanowiło mnie .. Wiesz u protestantów nie ma spowiedzi ale u nas w zborze nie wszyscy przystopują do Pamiątki Wieczerzy pańskiej z różnych względów . Pytałem jednego niemeickiego ( Polaka tam mieszkającego czemu sie tak dzieje) ale na podstawie jego wypowiedzi nie chciałbym wyciągać wniosków.. Wiesz ja jeszcze z życia JPII pisałem na forach ze kościół katolicki na świecie nie jest jednakowy jest niesamowicie zróżnicowany.. To potwierdza moją teze No ale to jakby inny temat
Pozdrawiam

Pt sty 26, 2007 20:03

Obecnie jeśli są różne problemy z grzechami odsyła się ludzi do konfesjonału, to gdyby zrezygnować ze spowiedzi gdzie rozwiązywałoby się takie problemy ... w serwisie internetowym, u psychologa?
Dlatego jest to argument przemawiający za spowiedzią w formie obecnej.

So lut 03, 2007 19:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2