Autor |
Wiadomość |
pedziwiatr
|
Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem. Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly.
Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow. W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie. Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Śr sty 24, 2007 23:29 |
|
|
|
 |
jlp
|
pedziwiatr napisał(a): Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem. Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly. Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow. W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie. Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.
widze, ze ty nie masz zielonego pojecia. ale to zadnego.
dla tewj informacji. terminy spowiedzi sa podawane wraz z terminami wszystkich nabozenstw (oczywiscie rowniez w biuletynach). tutaj chodzi jednyie o spowiedz wspolna nigdy o indywidualna a jesli chodzi o telefoniczne prywatne terminy to jak najbardziej sa praktykowane dla osob w bardzo podeszlym wieku jak tez osob chorych czy nie pelnosprawnych. proponuje odbiec od teori nie zdawac sie zawsze na slowo pisane i popatrzec na realia zycia.
|
Cz sty 25, 2007 8:41 |
|
 |
jo_tka
|
Realia nadużycia - zgodnie z zasadami przyjętymi przez Kościół, jesli mówisz o zbiorowym rozgrzeszeniu. To że ktos w jakiś sposób postepuje, nie znaczy że postępuje dobrze.
Chyba, że masz na myśli nabożeństwa pokutne ze spowiedzią indywidualną - wtedy wszystko jest w porządku.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz sty 25, 2007 9:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie."
Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi".
Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?
|
Cz sty 25, 2007 14:11 |
|
 |
jlp
|
Lucyna napisał(a): jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie." Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi". Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?
efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)
jak sie takie nabizenstwo nazywa po polsku niestety nie wiem.
jednak po niemiecku: "Bußgottesdienst"
jo_tka, co ty sie tak uparlas na naduzycie?
czy nie umeisz zaakceptowac prawdy, ktora brzmi: "co kraj to obyczaj"
lub "kosciol to sprawa interpretacji"?
przyznaje, ze teoria zapewne mowi cos innego ale my ludzie zyjemy praktycznie!
|
Pt sty 26, 2007 8:49 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi) Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...  Ciekawie piszesz  Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni.. 
|
Pt sty 26, 2007 10:44 |
|
 |
jlp
|
godunow napisał(a): Cytat Cytuj: efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi) Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...  Ciekawie piszesz  Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni.. 
nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa.
jesli tak bardzo cofiesz sie w czasie piszac o chrzescianstwie pierwszych wiekow to cofnijmy sie dalej. ludzie starego testamentu nie znali wiele sakramnetow i bog ich tez kochal!
|
Pt sty 26, 2007 12:39 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa.
byłem dosyć niedawno w Niemczech i z moim teściem wszedłem do kościoła katolickiego w Niemczech i uderzyło mnie jedno . J a tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiło bo nie były to żadne święta tylko zwykła wakacyjna niedziela. Ale o udzielaniu rozgrzeszenia wszytkim w kościele bez spowiedzi. Ni e słyszałem i dlatego zapytałem
Co do Boga Bóg kocha wszystkich i to on i tylko on będzie decydować kto ma zbawienie.  .
Jest to tema szeroki zapewne
. Pozdrawiam
|
Pt sty 26, 2007 13:59 |
|
 |
Emil
|
godunow napisał(a): uderzyło mnie jedno . Ja tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiło
I co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek?
|
Pt sty 26, 2007 14:21 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: I co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek? Czasami i bywam w kosćiele katolickim moja żona katoliczka . ( tak nawiasem mówiąc Franciszkanie maja ciekawe kazania ) .
Zastanowiło mnie .. Wiesz u protestantów nie ma spowiedzi ale u nas w zborze nie wszyscy przystopują do Pamiątki Wieczerzy pańskiej z różnych względów . Pytałem jednego niemeickiego ( Polaka tam mieszkającego czemu sie tak dzieje) ale na podstawie jego wypowiedzi nie chciałbym wyciągać wniosków.. Wiesz ja jeszcze z życia JPII pisałem na forach ze kościół katolicki na świecie nie jest jednakowy jest niesamowicie zróżnicowany.. To potwierdza moją teze No ale to jakby inny temat
Pozdrawiam
|
Pt sty 26, 2007 20:03 |
|
 |
akacja
|
Obecnie jeśli są różne problemy z grzechami odsyła się ludzi do konfesjonału, to gdyby zrezygnować ze spowiedzi gdzie rozwiązywałoby się takie problemy ... w serwisie internetowym, u psychologa?
Dlatego jest to argument przemawiający za spowiedzią w formie obecnej.
|
So lut 03, 2007 19:29 |
|
|