| Autor | Wiadomość | 

| pedziwiatr 
   | Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem.  Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly.  
Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow.  W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie.  Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.

| 

| Śr sty 24, 2007 23:29 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| jlp 
   |  pedziwiatr napisał(a): Zeby wiedziec, co sie dzieje w Kosciele, trzeba w nim byc, zyc jego zyciem.  Trudno sie dziwic, ze nie widzisz osob spowiadajacych sie, jesli tylko odwiedzasz koscioly.  Praktykowanie spowiedzi tuz przed msza ma zazwyczaj miejsce w Polskich Misjach Katolickich, gdzie czesto i ksiadz i wierni dojezdzaja do kosciola kilkadziesiat kilometrow.  W parafiach niemieckich natomiast spowiedz najczesciej jest w sobote lub po umowieniu sie telefonicznym w dowolnym czasie.  Mozesz to sprawdzic w biuletynie kazdej niemieckiej parafii.
widze, ze ty nie masz zielonego pojecia. ale to zadnego.
 dla tewj informacji. terminy spowiedzi sa podawane wraz z terminami wszystkich nabozenstw (oczywiscie rowniez w biuletynach). tutaj chodzi jednyie o spowiedz wspolna nigdy o indywidualna a jesli chodzi o telefoniczne prywatne terminy to jak najbardziej sa praktykowane dla osob w bardzo podeszlym wieku jak tez osob chorych czy nie pelnosprawnych. proponuje odbiec od teori nie zdawac sie zawsze na slowo pisane i popatrzec na realia zycia.

| 

| Cz sty 25, 2007 8:41 | 

| 

|  | 

| jo_tka 
   | Realia nadużycia - zgodnie z zasadami przyjętymi przez Kościół, jesli mówisz o zbiorowym rozgrzeszeniu. To że ktos w jakiś sposób postepuje, nie znaczy że postępuje dobrze.
 Chyba, że masz na myśli nabożeństwa pokutne ze spowiedzią indywidualną - wtedy wszystko jest w porządku.

| 

| Cz sty 25, 2007 9:39 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| Anonim (konto usunięte) 

| jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie."
Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi".
 Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?

| 

| Cz sty 25, 2007 14:11 | 

| 

|  | 

| jlp 
   | Lucyna napisał(a): jlp. bardzo chcialabym sie dowiedziec co sie kryje pod tym terminem "efektywniejsza metoda spowiedzi. tzw spowiedz wspolna na nabozenstwie."Co oznacza "efektywniejsza metode spowiedzi".
 Oraz o jakich nabozenstwach wspominasz?
efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)
 jak sie takie nabizenstwo nazywa po polsku niestety nie wiem.     jednak po niemiecku: "Bußgottesdienst"
 jo_tka, co ty sie tak uparlas na naduzycie?
 czy nie umeisz zaakceptowac prawdy, ktora brzmi: "co kraj to obyczaj"
 lub "kosciol to sprawa interpretacji"?
 przyznaje, ze teoria zapewne mowi cos innego ale my ludzie zyjemy praktycznie!

| 

| Pt sty 26, 2007 8:49 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| godunow 
   | Cytat  Cytuj:  efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)  Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...   Ciekawie piszesz    Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni..  

| 

| Pt sty 26, 2007 10:44 | 

| 

|  | 

| jlp 
   | godunow napisał(a): Cytat  Cytuj:  efektywniej mam na mysli, ze w ciagu powiedzmy 30 minut wszyscy, ktorzy sa w koscile otrzymuja absolucje. (nawet jesli by byly tysiace ludzi)  Czyżby w kościele katolickim miano zrezygnować z konfesjonału...   Ciekawie piszesz    Zresztą chrześcijaństwo pierwszych wieków nie zna instytucji konfesjonału i spowiedzi usznej.. Czyżby powrót do korzeni..  nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa.
 jesli tak bardzo cofiesz sie w czasie piszac o chrzescianstwie pierwszych wiekow to cofnijmy sie dalej. ludzie starego testamentu nie znali wiele sakramnetow i bog ich tez kochal!

| 

| Pt sty 26, 2007 12:39 | 

| 

|  | 

| godunow 
   | Cytat  Cytuj:  nie wiem z czego ktos chce zrezygnowac czy tez nie chce. ja moge tylko powiedziec jak to wyglada. jedno jest pewne obraz spowiedzi w polsce i w niemczech to calkowicie inny obraz. czy napewno mamy jedne kosciol? to pytanie sie nasuwa. byłem dosyć niedawno w Niemczech i z moim teściem wszedłem do kościoła katolickiego w Niemczech i uderzyło mnie jedno . J a tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiło bo  nie były to żadne święta tylko zwykła wakacyjna niedziela. Ale o udzielaniu rozgrzeszenia wszytkim w kościele  bez spowiedzi. Ni e słyszałem i dlatego zapytałem 
 Co do Boga Bóg kocha wszystkich i to on i tylko on będzie decydować kto ma zbawienie.  .
 Jest to tema szeroki zapewne
 . Pozdrawiam

| 

| Pt sty 26, 2007 13:59 | 

| 

|  | 

| Emil 
   | godunow napisał(a): uderzyło mnie jedno . Ja tylko i mój teściu nie byliśmy do komunii . Mocno mnie to zdziwiłoI co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek?

| 

| Pt sty 26, 2007 14:21 | 

| 

|  | 

| godunow 
   | cytat  Cytuj:  I co? Wyciągnąłeś z tego jakiś wniosek? Czasami i bywam w kosćiele katolickim moja żona katoliczka  . ( tak nawiasem  mówiąc Franciszkanie maja ciekawe kazania ) .
 Zastanowiło mnie .. Wiesz u protestantów nie ma spowiedzi ale u nas w zborze nie wszyscy przystopują do Pamiątki Wieczerzy pańskiej z różnych względów . Pytałem jednego niemeickiego ( Polaka tam mieszkającego czemu sie tak dzieje) ale na podstawie jego wypowiedzi nie chciałbym wyciągać wniosków..  Wiesz ja jeszcze z życia JPII  pisałem na forach ze kościół katolicki na świecie nie jest jednakowy jest niesamowicie  zróżnicowany.. To  potwierdza moją teze   No ale to jakby inny temat 
 Pozdrawiam

| 

| Pt sty 26, 2007 20:03 | 

| 

|  | 

| akacja 
   | Obecnie jeśli są różne problemy z grzechami odsyła się ludzi do konfesjonału, to gdyby zrezygnować ze spowiedzi gdzie rozwiązywałoby się takie problemy ... w serwisie internetowym, u psychologa?
Dlatego jest to argument przemawiający za spowiedzią w formie obecnej.

| 

| So lut 03, 2007 19:29 | 

| 

|  |