Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 22:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Bierzmowanie w Gdańsku 
Autor Wiadomość

Post Bierzmowanie w Gdańsku
A w Gdańsku jakiś kościół daje teraz bierzmowanie??? Szukam bezskutecznie... A pilnie potrzebuję bierzmowania! Pomóżcie proszę!!!

Pn lip 16, 2007 10:45

Najłatwiej w katedrze z tego co pamiętam bierzmowania są co miesiąc, choć nie wiem jak wygląda sprawa w wakacje. Zadzwoń, dowiedz się.
Więcej info > http://www.archikatedra.diecezja.gda.pl/

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn lip 16, 2007 11:08

A czy przypadkiem ta nagła potrzeba bierzmowania nie wynika z potrzeby podanej tutaj viewtopic.php?t=12823 ?
A wszystko wskazuje, że tak właśnie jest. Jeśli tak - daruj sobie bierzmowanie. Zresztą wątpię aby jakikolwiek bp udzielił Ci bierzmowania bez przygotowania

Pn lip 16, 2007 12:16

Najłatwiej w katedrze z tego co pamiętam bierzmowania są co miesiąc, choć nie wiem jak wygląda sprawa w wakacje. Zadzwoń, dowiedz się.
Więcej info > http://www.archikatedra.diecezja.gda.pl/

Łooo, wyprowadzę Cię z błędu. Bynajmniej tak nie jest.

Owszem, bierzmowania takie "dodatkowe" - tj. nie dla uczniów poszczególnych szkół - odbywają się w katedrze w Oliwie, ale na pewno nie co miesiąc. A już na pewno nie w wakacje.

Bierzmowania te w katedrze są powiedzmy ze 3-4 razy w roku (poza jednym, dla parafian). Najbliższe, domyślam się, jakoś pod koniec września będzie.

Od razu powiem - w parafiach z pewnością teraz również bierzmowań nie będzie, w końcu wakacje są.

Choć byłem kiedyś świadkiem - wakacyjnego - bierzmowania przez biskupa... jednej osoby :) [/list]

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lip 22, 2007 17:13
Zobacz profil WWW
A pilnie potrzebuję bierzmowania!

A może nie potrzebujesz? Ja kiedyś miałam problem, jak miałam być świadkiem na ślubie. A potem okazało się, że jest to zupełnie niepotrzebne. Może też masz podobną sytuację i bez bierzmowania się obejdzie?

Wt lip 24, 2007 15:44
zbanowany na stałe

Świadkami cywilnymi ślubu kościelnego powinni być katolicy, żyjący zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania. W niektórych parafiach proboszcz może żądać okazania świadectw bierzmowania świadków.

Cytuj:
A może nie potrzebujesz? Ja kiedyś miałam problem, jak miałam być świadkiem na ślubie. A potem okazało się, że jest to zupełnie niepotrzebne. Może też masz podobną sytuację i bez bierzmowania się obejdzie?

ważność/wagę takiego wyboru, oceniasz we własnym sumieniu.

Cz lip 26, 2007 9:07
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Świadkami cywilnymi ślubu kościelnego powinni być katolicy, żyjący zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania. W niektórych parafiach proboszcz może żądać okazania świadectw bierzmowania świadków.

Skąd ten cytat? Świadkiem zawarcia małżeństwa może być kazda osoba dorosła, która posiada używanie rozumu w stopniu takim, aby mogła świadczyć o fakcie zawarcia małżenstwa.
Świadkowie na slubie to nie chrzestni.

Cz lip 26, 2007 15:21
kosiarz: też się zastanawiam skąd masz ten cytat. Tego, że świadek ślubu nie musi spełniać żadnych wyjątkowych wymagań dowiedziałam się na tym forum. A no i:
Cytuj:
ważność/wagę takiego wyboru, oceniasz we własnym sumieniu.

o co Ci tu chodzi, bo nie rozumiem.

Cz lip 26, 2007 21:53
zbanowany na stałe

A no to myliłem się i ten cytat był z jakiejś "starej" bajki ;). przepraszam.

Cz lip 26, 2007 21:55
Zobacz profil WWW

http://www.info.diecezja.gda.pl/engine. ... t=30&ed=32

Do końca roku bierzmowania dla dorosłych będą dwa:

poniedziałek 17 września br. o godz. 18.00 w Bazylice Archikatedralnej w Gdańsku-Oliwie

3 grudnia br. o godz. 17.30 w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni-Śródmieściu

Kandydaci do Bierzmowania powinni być należycie przygotowani i wyspowiadani w swoich parafiach oraz zaopatrzeni w Kartkę do Bierzmowania, podpisaną przez Księdza Proboszcza i opieczętowaną pieczęcią parafialną.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So wrz 15, 2007 8:46
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]