|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
netiusz
|
 Bierzmowanie w Gdańsku
A w Gdańsku jakiś kościół daje teraz bierzmowanie??? Szukam bezskutecznie... A pilnie potrzebuję bierzmowania! Pomóżcie proszę!!!
|
Pn lip 16, 2007 10:45 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Najłatwiej w katedrze z tego co pamiętam bierzmowania są co miesiąc, choć nie wiem jak wygląda sprawa w wakacje. Zadzwoń, dowiedz się. Więcej info > http://www.archikatedra.diecezja.gda.pl/
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn lip 16, 2007 11:08 |
|
 |
Kamyk
|
A czy przypadkiem ta nagła potrzeba bierzmowania nie wynika z potrzeby podanej tutaj viewtopic.php?t=12823 ?
A wszystko wskazuje, że tak właśnie jest. Jeśli tak - daruj sobie bierzmowanie. Zresztą wątpię aby jakikolwiek bp udzielił Ci bierzmowania bez przygotowania
|
Pn lip 16, 2007 12:16 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
zielona_mrowka napisał(a): Najłatwiej w katedrze z tego co pamiętam bierzmowania są co miesiąc, choć nie wiem jak wygląda sprawa w wakacje. Zadzwoń, dowiedz się. Więcej info > http://www.archikatedra.diecezja.gda.pl/
Łooo, wyprowadzę Cię z błędu. Bynajmniej tak nie jest.
Owszem, bierzmowania takie "dodatkowe" - tj. nie dla uczniów poszczególnych szkół - odbywają się w katedrze w Oliwie, ale na pewno nie co miesiąc. A już na pewno nie w wakacje.
Bierzmowania te w katedrze są powiedzmy ze 3-4 razy w roku (poza jednym, dla parafian). Najbliższe, domyślam się, jakoś pod koniec września będzie.
Od razu powiem - w parafiach z pewnością teraz również bierzmowań nie będzie, w końcu wakacje są.
Choć byłem kiedyś świadkiem - wakacyjnego - bierzmowania przez biskupa... jednej osoby  [/list]
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 22, 2007 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A pilnie potrzebuję bierzmowania!
A może nie potrzebujesz? Ja kiedyś miałam problem, jak miałam być świadkiem na ślubie. A potem okazało się, że jest to zupełnie niepotrzebne. Może też masz podobną sytuację i bez bierzmowania się obejdzie?
|
Wt lip 24, 2007 15:44 |
|
|
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Świadkami cywilnymi ślubu kościelnego powinni być katolicy, żyjący zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania. W niektórych parafiach proboszcz może żądać okazania świadectw bierzmowania świadków. Cytuj: A może nie potrzebujesz? Ja kiedyś miałam problem, jak miałam być świadkiem na ślubie. A potem okazało się, że jest to zupełnie niepotrzebne. Może też masz podobną sytuację i bez bierzmowania się obejdzie?
ważność/wagę takiego wyboru, oceniasz we własnym sumieniu.
|
Cz lip 26, 2007 9:07 |
|
 |
Piotr1
|
kosiarz napisał(a): Cytuj: Świadkami cywilnymi ślubu kościelnego powinni być katolicy, żyjący zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania. W niektórych parafiach proboszcz może żądać okazania świadectw bierzmowania świadków.
Skąd ten cytat? Świadkiem zawarcia małżeństwa może być kazda osoba dorosła, która posiada używanie rozumu w stopniu takim, aby mogła świadczyć o fakcie zawarcia małżenstwa.
Świadkowie na slubie to nie chrzestni.
|
Cz lip 26, 2007 15:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz: też się zastanawiam skąd masz ten cytat. Tego, że świadek ślubu nie musi spełniać żadnych wyjątkowych wymagań dowiedziałam się na tym forum. A no i:
Cytuj: ważność/wagę takiego wyboru, oceniasz we własnym sumieniu.
o co Ci tu chodzi, bo nie rozumiem.
|
Cz lip 26, 2007 21:53 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
A no to myliłem się i ten cytat był z jakiejś "starej" bajki  . przepraszam.
|
Cz lip 26, 2007 21:55 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
http://www.info.diecezja.gda.pl/engine. ... t=30&ed=32
Do końca roku bierzmowania dla dorosłych będą dwa:
poniedziałek 17 września br. o godz. 18.00 w Bazylice Archikatedralnej w Gdańsku-Oliwie
3 grudnia br. o godz. 17.30 w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni-Śródmieściu
Kandydaci do Bierzmowania powinni być należycie przygotowani i wyspowiadani w swoich parafiach oraz zaopatrzeni w Kartkę do Bierzmowania, podpisaną przez Księdza Proboszcza i opieczętowaną pieczęcią parafialną.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So wrz 15, 2007 8:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|