Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 8:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Nieważna spowiedź? 
Autor Wiadomość

Post Nieważna spowiedź?
Witam!
Mam taki problem. Przy ostatniej spowiedzi ksiądz przerwał mi wymienianie swoich grzechów (nie wymieniłem wszystkich które chciałem) chcąc powiedzieć coś od siebie. Problem w tym że kiedy skończył przeszedł od razu do rozgrzeszenia. No i właśnie czy w takim przypadku mogę spokojnie podejść do komunii (na sumieniu mam jeszcze trochę grzeszków w tym i ciężkie). Dzięki wielkie za wszystkie odp. Wesołych świąt! ;)

Cz gru 25, 2008 12:27

Miałem podobny przypadek. :D Jeszcze nie skończyłem wymieniać wszystkich grzechów, a ksiądz przeszedł do rozgrzeszenia.

Cz gru 25, 2008 13:04

Myślę, że jeśli wtedy jeszcze miałeś coś do dodania/powiedzenia trzeba było księdzu "wejśc" w słowo i wyjawic wszystko co ci na sercu leżało. A tak, to czujesz jakiś niedosyt spowiedzi i wydawac by się modło, że nie z własnej winy. Też bym myślała, co z tym fantem zrobic. Trzeba było nie odchodzic od konfesjonału i dodac to, co cię gnębiło i w jakiś sposób nadal gnębi.

Cz gru 25, 2008 15:40

Stało się i tyle. Tylko co teraz? Podejść spokojnie do komunii czy jeszcze raz do spowiedzi?

Cz gru 25, 2008 17:59
Jeśli Cię to gnębi to możesz iść do spowiedzi i powiedzieć o tych grzechach. Ale możesz też o tych grzechach wspomnieć przy następnej spowiedzi.
Do Komunii Świętej możesz przystępować.

Taka sytuacja jest, gdy rzeczywiście chciałeś wyznać, ale już nie miałeś możliwości. W innym przypadku tak nie można i nie można przystępować do Komunii św.

Cz gru 25, 2008 18:05

a co w przypadku takim, jak botoxa, tylko załóżmy, że wsród grzechów, które nie zdążyły być wymienione, byłby taki, którego ksiądz nie powinien odpuścić??? czy wina spada na księdza? bo w sumie przystąpienie do Komunii w takim przypadku byłoby świętokradztwem, a ktoś może nie mieć świadomości, że to aż tak ciężki grzech.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz gru 25, 2008 18:28
a co w przypadku takim, jak botoxa, tylko załóżmy, że wsród grzechów, które nie zdążyły być wymienione, byłby taki, którego ksiądz nie powinien odpuścić??? czy wina spada na księdza? bo w sumie przystąpienie do Komunii w takim przypadku byłoby świętokradztwem, a ktoś może nie mieć świadomości, że to aż tak ciężki grzech.

Jeśli nie ma świadomości to nie ma świętokradztwa. A ewentualne niewymienione grzechy - w tym konkretnym przypadku - wymienia się przy kolejnej spowiedzi i przedstawia sytuację jaka zaszła przy ostatniej spowiedzi.
Ksiądz może odpuścić każdy grzech, jeśli penitent żałuje. Z tym, że są pewne grzechy, które może odpuścić pewien tylko wyznaczony ksiądz lub można uzyskać rozgrzeszenie w pewnym wyznaczonym kościele przez biskupa. (ale to grzechy podpadające pod ekskomunikę, np. aborcja).

Cz gru 25, 2008 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]