Autor |
Wiadomość |
fortepian
|
 Czy to grzech?
Dzisiaj podczas snu miaem polucje
Ale
Bzo to juz nad ranem, wczesniej obudziem sie dwa razy, no i zaczelo mi sie snic ze uprawiam seks z dziewczyna. W momencie orgazmu rozbudzilem sie kompletnie, juz w trakcie trwania wytrysku. Nie wiem czy to grzech, pomocy
|
Pt sie 01, 2008 8:23 |
|
|
|
 |
mateola
|
Grzech (ciężki - taki, z którego trzeba się spowiadać) to coś, co musi spełniać jednocześnie trzy warunki:
1. ważna materia - wszystkie grzechy "seksualne" mają ważna materię - to nauka KK
2. pełna świadomość
3. pełna dobrowolność
Skoro to sie działo podczas snu, to nie można mówić o świadomości ani dobrowolności, w żadnym stopniu.
Tu masz do poczytania: http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm
|
Pt sie 01, 2008 8:42 |
|
 |
kazio1991
|
Skoro już mowa o grzech ciężkim, to nurtuje mniej jedna kwestia, czy nieczyste myśli też są grzechem ciężkim nawet jeśli pojawiają się 'ot tak'. Nie ma raczej tutaj pełnej świadomości?
|
Pt sie 01, 2008 10:35 |
|
|
|
 |
mateola
|
Samo pojawienie się jakiejś myśli nie jest grzechem. Człowiek bez przerwy o czymś myśli i trzeba naprawdę sporych umiejętnosci, by choć na chwilę nie myśleć o niczym. Jeśli jakaś myśl pojawi się, ale pozwolimy jej spokojnie odejść - to nie ma w tym grzechu. Nawet, jesli nas kusi, by o tym myśleć, ale tego nie robimy.
O ile jednak tę myśl świadomą i dobrowolną decyzją zatrzymujemy, wchodzimy w nią, angażujemy się, trzymamy się jej - to grzeszymy.
W ciekawy sposób jest to ujęte tu:
http://www.lodz.dominikanie.pl/index.ph ... ews_id=175
|
Pt sie 01, 2008 11:37 |
|
 |
niewierny
|
mateola sama sobie przeczysz. fortepianowi mówisz, że senne marzenia zkaończone w opisany sposób, które były nieświadome to grzech, a potem piszesz, że myśli na którymi nie mamy kontroli to nie jest grzech. Głupie.
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
Pt sie 01, 2008 13:25 |
|
|
|
 |
mateola
|
Człowiek czasem się myli...
sprawdzałam odpowiedź, którą dałam fortepianowi trzy razy - i nie wiem, jakim cudem wyczytałeś tam to, co mi zarzucasz.
To by faktycznie było głupie 
|
Pt sie 01, 2008 13:51 |
|
 |
niewierny
|
To coś jest z tobą nie tak  . Napisałeś fortepianowi, że ma grzech za coś co zdarzyło się bez udziału jego woli (nie mógł temu zaradzić). Później piszesz kaziowi, że pojawienie się myśli nie jest grzechem. U fortepiana było tak samo, bo jak niby miał się oprzeć śnieniu.
|
Pt sie 01, 2008 20:41 |
|
 |
cau_kownik
|
niewierny napisał(a): To coś jest z tobą nie tak  . Napisałeś fortepianowi, że ma grzech za coś co zdarzyło się bez udziału jego woli (nie mógł temu zaradzić). Później piszesz kaziowi, że pojawienie się myśli nie jest grzechem. U fortepiana było tak samo, bo jak niby miał się oprzeć śnieniu. Ty masz cos nie tak z oczami, z mozgiem, albo przemeczony jestes, bo widzisz rzeczy, ktorych nie ma.
_________________ ---
teh podpiss
|
So sie 02, 2008 0:26 |
|
 |
niewierny
|
cau_kownik napisał(a): niewierny napisał(a): To coś jest z tobą nie tak  . Napisałeś fortepianowi, że ma grzech za coś co zdarzyło się bez udziału jego woli (nie mógł temu zaradzić). Później piszesz kaziowi, że pojawienie się myśli nie jest grzechem. U fortepiana było tak samo, bo jak niby miał się oprzeć śnieniu. Ty masz cos nie tak z oczami, z mozgiem, albo przemeczony jestes, bo widzisz rzeczy, ktorych nie ma.
Czytamy ze zrozumieniem. Radze przejrzeć wątek od początku.
|
So sie 02, 2008 9:37 |
|
 |
cau_kownik
|
niewierny napisał(a): cau_kownik napisał(a): niewierny napisał(a): To coś jest z tobą nie tak  . Napisałeś fortepianowi, że ma grzech za coś co zdarzyło się bez udziału jego woli (nie mógł temu zaradzić). Później piszesz kaziowi, że pojawienie się myśli nie jest grzechem. U fortepiana było tak samo, bo jak niby miał się oprzeć śnieniu. Ty masz cos nie tak z oczami, z mozgiem, albo przemeczony jestes, bo widzisz rzeczy, ktorych nie ma. Czytamy ze zrozumieniem. To dobrze, mam nadzieje, ze wszyscy czytamy ze zrozumieniem  niewierny napisał(a): Radze przejrzeć wątek od początku. Staram sie nie czytac od konca 
_________________ ---
teh podpiss
|
So sie 02, 2008 11:20 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Tę dyskusję przenieście panowie na PW lub jej zaniechajcie. A tu dyskutujcie na temat jaki został zaproponowany!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sie 02, 2008 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mateola napisała
"Grzech (ciężki - taki, z którego trzeba się spowiadać) to coś, co musi spełniać jednocześnie trzy warunki:
1. ważna materia - wszystkie grzechy "seksualne" mają ważna materię - to nauka KK
2. pełna świadomość
3. pełna dobrowolność
Skoro to sie działo podczas snu, to nie można mówić o świadomości ani dobrowolności, w żadnym stopniu. Tu masz do poczytania: http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm"
niewierny powiedz mi gdzie tutaj mateola napisała że jest grzech ? warunkiem grzechu jest pełna świadomość i pełna dobrowolność a mateola napisała że "Skoro to sie działo podczas snu, to nie można mówić o świadomości ani dobrowolności, w żadnym stopniu." Nie wiem ale chyba tylko ty widzisz że napisala że jest grzech .
|
So sie 02, 2008 21:30 |
|
 |
Pawel25
|
Cytuj: To coś jest z tobą nie tak . Napisałeś fortepianowi, że ma grzech za coś co zdarzyło się bez udziału jego woli (nie mógł temu zaradzić). Później piszesz kaziowi, że pojawienie się myśli nie jest grzechem. U fortepiana było tak samo, bo jak niby miał się oprzeć śnieniu
Masz rację niewierny ale religia nie jest logiczna ,zdarzają się często przypadki ,że ludzie grzeszą nieświadomie ,a potem muszą to uznać za grzech ale to wynika ze złożoności tego świata i Bóg na sądzie ostatecznym będzie miał to na uwadze ,trzeba mu zaufać
|
So sie 02, 2008 21:37 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
mateola napisał(a): Grzech (ciężki - taki, z którego trzeba się spowiadać) to coś, co musi spełniać jednocześnie trzy warunki: 1. ważna materia - wszystkie grzechy "seksualne" mają ważna materię - to nauka KK 2. pełna świadomość 3. pełna dobrowolność Skoro to sie działo podczas snu, to nie można mówić o świadomości ani dobrowolności, w żadnym stopniu. Tu masz do poczytania: http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm
Niestety nie mogę się z tym zgodzić ...
Podczas snu bardzo łatwo o zdobycie się na świadomość, ale nie o to mi chodzi ...
większość snów erotycznych, zwłaszcza tych związanych z wytryskiem (prawie na przebudzeniu) jest na tyle świadomych, by je przerwać ...
więc musisz sobie sam odpowiedzieć, czy śniłeś o tym bo tego chciałeś czy zeczywiscie nie mogłeś przestać ?
a swoją drogą, niezaleznie od tego czy śniełeś o tym dobrowolnie czy nie, to musi być jakiś powód tego, ze o tym śniłeś ...
Nie sądze, aby ten sen pochodził od Boga, więc śmiem przypuszczać, że go sobie zaprogramowałeś, poprzez myślenie o tym za dnia ...
A o co chodzi z tą materią ?
(bo 2 kolejne warunki są przynajmniej po części spełnione)
|
N sie 03, 2008 17:45 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jacson napisał(a): A o co chodzi z tą materią ?
Materię ciężką określają Przykazania Boże.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sie 03, 2008 19:39 |
|
|
|