Autor |
Wiadomość |
piotr_vv
|
motek napisał(a): nie wolno czynić wizerunków w celu składania im pokłonu. Masz rację motku w 100% w celu a jeśli nim nie jest wolno  Cytuj: nie ma "katolickiej" - jest tylko biblijna
Tak tylko przez KK została wyniesiona na wyżyny natomiast według protestantów na niziny 
_________________ Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Mt 5:48
|
Wt paź 18, 2005 14:11 |
|
|
|
 |
motek
|
Cytuj: Masz rację motku w 100% w celu a jeśli nim nie jest wolno wolno jdnak cel malowania ikon, albo odlewania figurek MB jest kultowy piotr_vv napisał(a): Tak tylko przez KK została wyniesiona na wyżyny tam gdzie miejsce Boga Cytuj: natomiast według protestantów na niziny 
wsyscy korzymy się przed Bogiem - im kto bardziej święty, tym mocniej
Upokórzcie się więc pod mocną ręką Boga, aby was wywyższył w stosownej chwili.
(1 Ptr 5:6)
tylko Bóg zna czas wywyższenia, i On to sam zrobi - nie potrzebuje naszej wyręki...
nasz rola: uniżyć się
|
Wt paź 18, 2005 14:40 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): jednak cel malowania ikon, albo odlewania figurek MB jest kultowy Cokolwiek czynicie, z serca wykonujcie jak dla Pana, a nie dla ludzi (Kol) Cytuj: tam gdzie miejsce Boga Nie motku i dobrze o tym wiesz Cytuj: wszyscy korzymy się przed Bogiem - im kto bardziej święty, tym mocniej
Motku masz rację ale występuje różnica pomiędzy docenieniem i uhonorowaniem a wywyższeniem 
_________________ Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Mt 5:48
|
Wt paź 18, 2005 15:00 |
|
|
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): jednak cel malowania ikon, albo odlewania figurek MB jest kultowy Cokolwiek czynicie, z serca wykonujcie jak dla Pana, a nie dla ludzi (Kol) nie rozpędzałbym się zbytnio: ...nadchodzi godzina, w której każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu.(Jn 16:2) Cytuj: Cytuj: tam gdzie miejsce Boga Nie motku i dobrze o tym wiesz nie tam? to gdzie? Potrzeba, by On wzrastał, a ja się umniejszał.(Jn 3:30) taka jest potrzeba swietych... Cytuj: Cytuj: wszyscy korzymy się przed Bogiem - im kto bardziej święty, tym mocniej Motku masz rację ale występuje różnica pomiędzy docenieniem i uhonorowaniem a wywyższeniem 
możliwe
ale zamiast dzielić włos na czworo i analizować definicje wolę oddać chwałę Bogu...
|
Wt paź 18, 2005 16:53 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): ...nadchodzi godzina, w której każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu.(Jn 16:2) Motku z kontekstu możemy stwierdzić że chodzi prawdopodobnie o osoby które będą zabijać w imię Boga i dla boga W pobliżu Boga Cytuj: Potrzeba, by On wzrastał, a ja się umniejszał. (Jn 3:30) A czy Maryja się wywyższa? przez KrK zostało tylko stwierdzone jej pośrednictwo, udział w odkupieniu itp. bo to jest fakt biblijny zachowując zdrowe podejście ale jeśli chcemy doszukać się zła to się doszukamy Cytuj: taka jest potrzeba swietych... Zgadza się ale motku ale zrozum jeśli np. stwierdzisz pan x przyczynił się w złapaniu przestępcy np. podając namiary jest tym który go złapał? Cytuj: możliwe ale zamiast dzielić włos na czworo i analizować definicje wolę oddać chwałę Bogu...
Ok motku ja natomiast wolę --> Oddać Bogu co Boskie a cesarzowi co cesarskie 
|
Wt paź 18, 2005 17:18 |
|
|
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): ...nadchodzi godzina, w której każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu.(Jn 16:2) Motku z kontekstu możemy stwierdzić że chodzi prawdopodobnie o osoby które będą zabijać w imię Boga i dla boga Na tym przykłądzie widać, ze wcale nie wystarczy tylko chcieć uczcić Boga. W pobliżu Boga to święci sie zachowuja tak: ...upada dwudziestu czterech Starców przed Zasiadającym na tronie i oddaje pokłon żyjącemu na wieki wieków, i rzuca przed tronem wieńce swe, mówiąc: Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, odebrać chwałę i cześć, i moc, boś Ty stworzył wszystko, a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone.(Ap 4:10-11) Cytuj: Cytuj: Potrzeba, by On wzrastał, a ja się umniejszał. (Jn 3:30) A czy Maryja się wywyższa? nie inni ja wywyzszają wbrew potrzebie świętych Cytuj: przez KrK zostało tylko stwierdzone jej pośrednictwo, udział w odkupieniu itp. bo to jest fakt biblijny Nie fakt biblijny jest inny: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus (1 Tm 2:5) a co do udziału w planie zbawienia - wyolbrzymiacie go tak, aż powstaje nawet herezja współodkupicielstwa... Cytuj: zachowując zdrowe podejście ale jeśli chcemy doszukać się zła to się doszukamy doszukamy? wybacz, ale zło sie raczej mi pchało przed oczy, trudnio było go uniknąć Cytuj: Cytuj: taka jest potrzeba swietych... Zgadza się ale motku ale zrozum jeśli np. stwierdzisz pan x przyczynił się w złapaniu przestępcy np. podając namiary jest tym który go złapał? sorki nie zrozumiałem tego zdania Cytuj: Cytuj: możliwe ale zamiast dzielić włos na czworo i analizować definicje wolę oddać chwałę Bogu... Ok motku ja natomiast wolę --> Oddać Bogu co Boskie a cesarzowi co cesarskie 
Odpowiedzieli arcykapłani: Poza Cezarem nie mamy króla.
(Jn 19:15)
Ja nie mam cezara - mam tylko Króla.
|
Wt paź 18, 2005 17:53 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): Na tym przykłądzie widać, ze wcale nie wystarczy tylko chcieć uczcić Boga. Co nie zmienia faktu że to nie ma żadnego związku z Maryją Cytuj: W pobliżu Boga to święci sie zachowuja tak A Maryja nie? Ona natomiast wstawia się za nami u Jezusa  Cytuj: inni ja wywyzszają wbrew potrzebie świętych ? nie rozumiem Cytuj: Nie fakt biblijny jest inny: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus (1 Tm 2:5) Tak tak Tak  Ale motku katolicy Maryi nie traktują jak Boga i nie twierdzą że Maryja jest pośrednikiem między ludźmi a Bogiem lecz pośrednikiem do Jezusa Cytuj: a co do udziału w planie zbawienia - wyolbrzymiacie go tak, aż powstaje nawet herezja współodkupicielstwa Na zdrowy rozum czy w pewnym stopniu tak nie jest? przecież Maryja urodziła Boga - człowieka więc czy nie brała udziału? Wiem że ten temat jest trudny lecz swoje podstawy ma Cytuj: sorki nie zrozumiałem tego zdania No to może inaczej motku występuje różnica pomiędzy królem a królową i taka sam jest w pomiędzy Bogiem a Maryją Cytuj: Ja nie mam cezara - mam tylko Króla.
A ja mam jeszcze królową która nie jest równa królowi lecz jest pomocą w rozmowach z królem wedle jego uznania :>
|
Wt paź 18, 2005 18:16 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): Na tym przykłądzie widać, ze wcale nie wystarczy tylko chcieć uczcić Boga. Co nie zmienia faktu że to nie ma żadnego związku z Maryją wiem, ze tego związku nie zauważasz zacytiwałes fragment z Kolosasn o ochotnym sercu (on też "nie ma żadnego związku z Maryją") Cytuj: Cytuj: W pobliżu Boga to święci sie zachowuja tak A Maryja nie? Ona natomiast wstawia się za nami u Jezusa  Cytuj: inni ja wywyzszają wbrew potrzebie świętych ? nie rozumiem wyjaśniam: Pragnieniem świętego, jest maksymalnie unizyć się po to by Bóg był maksymalnie wywyższony. A tymczasem katolicy wynosza Mriam (i inych świętych) na wyżyny (jak sam to ująłeś) Cytuj: Cytuj: Nie fakt biblijny jest inny: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus (1 Tm 2:5) Tak tak Tak  Ale motku katolicy Maryi nie traktują jak Boga i nie twierdzą że Maryja jest pośrednikiem między ludźmi a Bogiem lecz pośrednikiem do Jezusa Wybacz, ale po to Bóg Niebios się wcielił i zszedł na ten padół łez i grzechu, żebyśmy mogli do Niego przystapić śmiało juz bez żadnych pośredników. Dlatego idea Maryi-Pośredniczki (a także kapłaństwa służebnego) są redukowaniem wartości zbawczego dzieła Chryustusa. 14. Mając więc arcykapłana wielkiego, który przeszedł przez niebiosa, Jezusa, Syna Bożego, trwajmy mocno w wyznawaniu wiary. 15. Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu. 16. Przybliżmy się więc z ufnością do tronu łaski, abyśmy otrzymali miłosierdzie i znaleźli łaskę dla /uzyskania/ pomocy w stosownej chwili.(Hbr 4:14-16) 10. Przez to teraz wieloraka w przejawach mądrość Boga poprzez Kościół stanie się jawna Zwierzchnościom i Władzom na wyżynach niebieskich - 11. zgodnie z planem wieków, jaki powziął [Bóg] w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. 12. W Nim mamy śmiały przystęp [do Ojca] z ufnością dzięki wierze w Niego.(Ef 3:10-12) Cytuj: Cytuj: a co do udziału w planie zbawienia - wyolbrzymiacie go tak, aż powstaje nawet herezja współodkupicielstwa Na zdrowy rozum czy w pewnym stopniu tak nie jest? przecież Maryja urodziła Boga - człowieka więc czy nie brała udziału? znikomy - była biernym narzędziem To juz bardziej na ten tytuł zsługuje Jan Chrzciciel, Paweł, Piotr i wielu innych, którzy mieli w tym czyny, ofiarny (do krwi!) udział. Ale to sa tylko słudzy, a jedynym inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia jest Bóg. Cytuj: Cytuj: sorki nie zrozumiałem tego zdania No to może inaczej motku występuje różnica pomiędzy królem a królową i taka sam jest w pomiędzy Bogiem a Maryją Miriam jest dzieckiem Bożym, a nie Bożą małżonką Cytuj: Cytuj: Ja nie mam cezara - mam tylko Króla. A ja mam jeszcze królową która nie jest równa królowi lecz jest pomocą w rozmowach z królem wedle jego uznania :>
jeśłi uważasz, że potrzebujesz pomocy w rozmowie z Bogiem, to znaczy, że kwestionujesz (nie wierzysz), że Jezus całkowicie znisczył barierę między Bogiem a człowiekiem
i to jest główny problem mariologii: umniejsza zbawcze dzieło Chrystusa
|
Śr paź 19, 2005 10:00 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): A tymczasem katolicy wynosza Mriam (i inych świętych) na wyżyny (jak sam to ująłeś) Oddają należytą cześć Cytuj: Wybacz, ale po to Bóg Niebios się wcielił i zszedł na ten padół łez i grzechu, żebyśmy mogli do Niego przystapić śmiało juz bez żadnych pośredników. Dlatego idea Maryi-Pośredniczki (a także kapłaństwa służebnego) są redukowaniem wartości zbawczego dzieła Chryustusa. Ok więc dlaczego prosisz o modlitwę wstawienniczą swoich braci i siostry ze zboru? Po jakiego grzyba? Cytuj: znikomy - była biernym narzędziem No właśnie w tym momencie przedstawiłeś podejście protestantów do Maryi czyli umniejszenie które godzi w prawdę o Maryi  Motku jak dobrze wiesz lub nie urodziła Boga-człowieka, została zapowiedziana w ks. rodzaju zostało to potwierdzone w Ap, na jej prośbę Jezus rozpoczął swoją działalność wcześniej przemieniając wodę w wino, towarzyszyła Jezusowi w najważniejszych chwilach jego życia, jest błogosławiona, łaski pełna, umierała duchowo przy krzyżu! Mało? Cytuj: To juz bardziej na ten tytuł zsługuje Jan Chrzciciel, Paweł, Piotr i wielu innych, którzy mieli w tym czyny, ofiarny (do krwi!) udział. Ale to sa tylko słudzy, a jedynym inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia jest Bóg. Nie Cytuj: Miriam jest dzieckiem Bożym, a nie Bożą małżonką A nie urodziła Boga-człowieka? więc kogo jest matką Boga czy człowieka? Cytuj: jeśłi uważasz, że potrzebujesz pomocy w rozmowie z Bogiem, to znaczy, że kwestionujesz (nie wierzysz), że Jezus całkowicie znisczył barierę między Bogiem a człowiekiem Nie to ty nie rozumiesz tego że Bóg nie jest robotem :> Cytuj: i to jest główny problem mariologii: umniejsza zbawcze dzieło Chrystusa
Nikt nie umniejsza
|
Śr paź 19, 2005 11:06 |
|
 |
Incognito
|
piotr_vv napisał(a): A nie urodziła Boga-człowieka? więc kogo jest matką Boga czy człowieka?
Człowieka. Bóg z Boga jest zrodzony. Od Marii pochodzi jedynie ludzka część natury Chrystusa, a i to nie w pełni.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr paź 19, 2005 12:47 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): A tymczasem katolicy wynosza Mriam (i inych świętych) na wyżyny (jak sam to ująłeś) Oddają należytą cześć uważam, że sam święty wie to lepiej - a świety mówi: potrzeba abym ja sie umniejszałCytuj: Cytuj: Wybacz, ale po to Bóg Niebios się wcielił i zszedł na ten padół łez i grzechu, żebyśmy mogli do Niego przystapić śmiało juz bez żadnych pośredników. Dlatego idea Maryi-Pośredniczki (a także kapłaństwa służebnego) są redukowaniem wartości zbawczego dzieła Chryustusa. Ok więc dlaczego prosisz o modlitwę wstawienniczą swoich braci i siostry ze zboru? Po jakiego grzyba? Po to byśmy ramię w ramię, razem przystapili zgodnie do tronu Boga. Nie ma pośrednictwa - jest to zgodna modlitwa o której mówił Jezus: Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich.(Mt 18:19-20) A skoro Jezus jest pośród nich, to po kiego grzyba im jeszcze jakieś pośrednictwo? Czy używasz pośrednika, gdy rozmawiasz z kimś, kto siedzi obok na kanapie? Cytuj: Cytuj: znikomy - była biernym narzędziem No właśnie w tym momencie przedstawiłeś podejście protestantów do Maryi czyli umniejszenie które godzi w prawdę o Maryi  prawda jest taka, że Miriam sie po prostu zgodziła Wymagało to wiary, pokory i odwagi - ale nie byłow tym nic z aktywnego działania Pawłą, który też się nazywał naczyniem. A "narzędziem przebłagania" to nawet samego Chrystusa nazywał, więc nie wydziwiaj. Cytuj: Motku jak dobrze wiesz lub nie urodziła Boga-człowieka, została zapowiedziana w ks. rodzaju zostało to potwierdzone w Ap, nie - to naciągana interpretacja oparta naluźnych skojarzankach Cytuj: na jej prośbę Jezus rozpoczął swoją działalność Jezus rozpoczął działalność wtedy, kiedy "nadeszła godzina" Jego - i nie Miriam Mu ja wyznaczyła. Cytuj: towarzyszyła Jezusowi w najważniejszych chwilach jego życia w kuszeniu na pustyni? przy chrzcie? na procesie? w Getsemane? w przemienienu na Taborze? podczas rozmnożenia chleba? podczas ostatniej wieczerzy? podczas pojmania? przy grobie po zmartwychwstaniu? przy wniebowstąpieniu? Cytuj: jest błogosławiona, a który chrześcijanin nie jest? a kto z dzieci Bozych nie jest obdarzony łaską? Cytuj: umierała duchowo przy krzyżu! a Jan albo Maria Magdalana to nie? żeby nakłonić do złamania przykazania, to zdecydowanie za mało Cytuj: Cytuj: To juz bardziej na ten tytuł zsługuje Jan Chrzciciel, Paweł, Piotr i wielu innych, którzy mieli w tym czyny, ofiarny (do krwi!) udział. Ale to sa tylko słudzy, a jedynym inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia jest Bóg. Nie Miriam jest inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia? To juz nawet katolickie nie jest... Cytuj: Cytuj: Miriam jest dzieckiem Bożym, a nie Bożą małżonką A nie urodziła Boga-człowieka? odziedziczył po niej boskość? A może mesjańskość? Cytuj: Cytuj: jeśłi uważasz, że potrzebujesz pomocy w rozmowie z Bogiem, to znaczy, że kwestionujesz (nie wierzysz), że Jezus całkowicie znisczył barierę między Bogiem a człowiekiem Nie to ty nie rozumiesz tego że Bóg nie jest robotem :> bo wierzę w proste obietnice Chrystusa? Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.(Mt 6:6) Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie...(Mt 6:8-9) Cytuj: Cytuj: i to jest główny problem mariologii: umniejsza zbawcze dzieło Chrystusa Nikt nie umniejsza
to czemu kwestionujesz dary Boże okupione Krwią Chrystusa?
|
Śr paź 19, 2005 14:50 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich. (Mt 18:19-20)
Motku, dokładnie na tym polega wstawiennictwo (pośrednictwo) świętych, z którymi się gromadzimy wspólnie, aby zwracać się do Jezusa Chrystusa, jedynego Pośrednika do Ojca.
|
Śr paź 19, 2005 15:09 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): uważam, że sam święty wie to lepiej - a świety mówi: potrzeba abym ja sie umniejszał Prośba o wstawiennictwo nie zaprzecza temu o czym mówisz Cytuj: A skoro Jezus jest pośród nich, to po kiego grzyba im jeszcze jakieś pośrednictwo? Czy używasz pośrednika, gdy rozmawiasz z kimś, kto siedzi obok na kanapie? A jeśli sprawa jest pilna i siedzi obok mnie żona kolegi i powiem jej np. aby mi pomogła w pożyczeniu kasy u męża to jest to pe i tym samym umniejszam mężowi czy mam? osobę która mnie wesprze w mojej prośbie? Cytuj: nie - to naciągana interpretacja oparta naluźnych skojarzankach Luźnych [...] ale oszukujesz siebie Cytuj: Jezus rozpoczął działalność wtedy, kiedy "nadeszła godzina" Jego - i nie Miriam Mu ja wyznaczyła. 1 Trzeciego dnia odbywało się wesele w Kanie Galilejskiej i była tam Matka Jezusa. 2 Zaproszono na to wesele także Jezusa i Jego uczniów. 3 A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina. 4 Jezus Jej odpowiedział: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja? 5 Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powieCytuj: w kuszeniu na pustyni? przy chrzcie? na procesie? w Getsemane? w przemienienu na Taborze? podczas rozmnożenia chleba? podczas ostatniej wieczerzy? podczas pojmania? przy grobie po zmartwychwstaniu? przy wniebowstąpieniu? Wystarczy że "towarzyszyła" przy śmierci i narodzinach! Cytuj: a który chrześcijanin nie jest? Zapomniałeś dodać bracie --> między niewiastamiCytuj: a kto z dzieci Bozych nie jest obdarzony łaską? Pełną? Cytuj: To juz bardziej na ten tytuł zsługuje Jan Chrzciciel, Paweł, Piotr i wielu innych, którzy mieli w tym czyny, ofiarny (do krwi!) udział. Ale to sa tylko słudzy, a jedynym inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia jest Bóg. Cytuj: a Jan albo Maria Magdalana to nie? Jeśli uważasz że patrzenie na mękę swego syna i śmierć jest równomierne ze śmiercią np. Szczepana który dobrowolnie oddał życie za swoją wiarę ja nie mam więcej pytań Ps. A jeśli mi nie wierzysz motku łatwiej oddać życie za wiarę czy patrzeć np. gdy twoją córkę katuje, biczuje, opluwa, wydaje na pośmiewisko i na końcu przybija do krzyża oprawca? Cytuj: żeby nakłonić do złamania przykazania, to zdecydowanie za mało Którego?  Cytuj: Miriam jest inicjatorem i wykonawcą planu zbawienia? Nie lecz jest bardzo ważnym ogniwem Cytuj: odziedziczył po niej boskość? A może mesjańskość? Człowieczeństwo  ok. więc kogo jest matką Maryja Boga czy człowieka? Cytuj: Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. (Mt 6:6) Cytuj: Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie... (Mt 6:8-9) Super ale to nie neguje prośby o wstawiennictwo Cytuj: to czemu kwestionujesz dary Boże okupione Krwią Chrystusa?
Nie kwestionuje
22 Wtedy to ludzie ci odeszli w stronę Sodomy, a Abraham stał dalej przed Panem. 23 Zbliżywszy się do Niego, Abraham rzekł: Czy zamierzasz wygubić sprawiedliwych wespół z bezbożnymi? 24 Może w tym mieście jest pięćdziesięciu sprawiedliwych; czy także zniszczysz to miasto i nie przebaczysz mu przez wzgląd na owych pięćdziesięciu sprawiedliwych, którzy w nim mieszkają? 25 O, nie dopuść do tego, aby zginęli sprawiedliwi z bezbożnymi, aby stało się sprawiedliwemu to samo, co bezbożnemu! O, nie dopuść do tego! Czyż Ten, który jest sędzią nad całą ziemią, mógłby postąpić niesprawiedliwie? 26 Pan odpowiedział: Jeżeli znajdę w Sodomie pięćdziesięciu sprawiedliwych, przebaczę całemu miastu przez wzgląd na nich. 27 Rzekł znowu Abraham: Pozwól, o Panie, że jeszcze ośmielę się mówić do Ciebie, choć jestem pyłem i prochem. 28 Gdyby wśród tych pięćdziesięciu sprawiedliwych zabrakło pięciu, czy z braku tych pięciu zniszczysz całe miasto?» Pan rzekł: Nie zniszczę, jeśli znajdę tam czterdziestu pięciu. 29 Abraham znów odezwał się tymi słowami: A może znalazłoby się tam czterdziestu? Pan rzekł: Nie dokonam zniszczenia przez wzgląd na tych czterdziestu. 30 Wtedy Abraham powiedział: Niech się nie gniewa Pan, jeśli rzeknę: może znalazłoby się tam trzydziestu? A na to Pan: Nie dokonam zniszczenia, jeśli znajdę tam trzydziestu. 31 Rzekł Abraham: Pozwól, o Panie, że ośmielę się zapytać: gdyby znalazło się tam dwudziestu? Pan odpowiedział: Nie zniszczę przez wzgląd na tych dwudziestu. 32 Na to Abraham: O, racz się nie gniewać, Panie, jeśli raz jeszcze zapytam: gdyby znalazło się tam dziesięciu? Odpowiedział Pan: Nie zniszczę przez wzgląd na tych dziesięciu. 33 Wtedy Pan, skończywszy rozmowę z Abrahamem, odszedł, a Abraham wrócił do siebie.
Motku jeśli Abraham prosił Boga dlaczego Maryja jako matka tego nie może? Przecież Bóg jest doskonały, jaki ma sens prośba jeśli z góry wiemy że Bóg i tak wie lepiej?
|
Śr paź 19, 2005 16:33 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): nie - to naciągana interpretacja oparta naluźnych skojarzankach
Aby było wszystko jasne zapraszam --> http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?t=6278&postdays=0&postorder=asc&start=45
|
Śr paź 19, 2005 18:38 |
|
 |
motek
|
Leszek, Jan napisał(a): Cytuj: Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich. (Mt 18:19-20) Motku, dokładnie na tym polega wstawiennictwo (pośrednictwo) świętych, z którymi się gromadzimy wspólnie, aby zwracać się do Jezusa Chrystusa, jedynego Pośrednika do Ojca.
wiem, że na tym polega, ale co to ma wspólnego z pośrednictwem?
to jest po prostu wspólnota ludzi, którzy mają przywilej przystępować do Boga - sa wszyscy równi - jak robotnicy w winnicy.
|
Śr paź 19, 2005 18:58 |
|
|
|