Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 czy nowoczesny katolik może śpiewać godzinki? 
Autor Wiadomość

Pn sie 21, 2006 21:28

Wolę prostą modlitwę, z prostymi słowami, bez wymyślnych przenośni i dworskiego splendoru.
Ad Lucyna. Chcę Ci powiedzieć, że czczę Maryję, a że nie są mi potrzebne do tego Godzinki, to już zupełnie inna sprawa. Nie żyję w XVII wieku, żeby dla wyrażania swych uczuć, próśb podziękowan czy podziwu używać przestarzałego i niezrozumiałego dzisiaj języka. Dlatego po raz trzeci powtarzam: to, co było dobre dla kultury sarmackiej, niekoniecznie odnajduje się w kulturze współczesnej. Gdyby było inaczej, nie dokonywano by nowych przekładów Pisma świętego, żeby zbliżyć go do współczesnych ludzi. To samo dotyczy form modlitwy.

Pn sie 21, 2006 21:33
To samo myślę o Litanii Loretańskiej.

:roll:

A co z piesnia - Siedem antyfon adwentowych "O Sapientia" (W wersji polskiej - "Madrosci, ktora z Bozych ust wyplywasz") ?

Pn sie 21, 2006 21:34
Krotki wyklad o Godzinkach, warto przeczytac.

http://www.mi.franciszkanie.pl/mrrn/mf/mf033.html

Pn sie 21, 2006 21:44

Kwestia gustu. Jedni po prostu wolą dawniejsze pieśni, z moze archaicznym brzmieniem, inni wolą nowe, proste piosenki, ze współczesnymi słowami. I obie opcje są równie dobre, jeśli pomagają sie nam dobrze modlić :)

Pn sie 21, 2006 21:48

Ja niestety raczej nie modle sie godzinkami, ale doswiadczylem jak wielka moc maja, podczas pielgrzymki na Jasną Górę! Jak to jest w zwyczaju na pielgrzymce, codziennie rano modlilismy sie godzinkami (nie umiem tego dokładnie opisac) ale po tej modlitwie wszystko wyglądało inaczj, odrazu z innej perspektywy postrzegalem swiat 8) do teraz czesto jeszcze podspiewuje sobie wersety, ktore szczegolnie utkwily w moim sercu :-D Chwała Panu za radosc jaką wlewa ta modlitwa w moje serce!!!! :)

"prawda was wyzwoli" J 8,32b

Cz wrz 21, 2006 21:13
Zobacz profil WWW
Ja osobiście polecam nowoczesnym katolikom godzinki,
to bardzo dobra forma ;-)
Będziecie miłym okiem postrzegani w społeczeństwie ;-)

Wt paź 03, 2006 19:40
Napisałeś, że jesteś ateistą - więc po prostu trollujesz. Nas akurat mało obchodzi, czy będziemy z tego powodu inaczej postrzegani (mean wyśmiewani) w społeczeństwie. Bo jak powiedział Chrystus - "Królestwo moje nie jest z tego świata". 8)

Wt paź 03, 2006 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4