czy nowoczesny katolik może śpiewać godzinki?
| Autor |
Wiadomość |
|
Leszek, Jan
|
To samo myślę o Litanii Loretańskiej.
|
| Pn sie 21, 2006 21:28 |
|
|
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Wolę prostą modlitwę, z prostymi słowami, bez wymyślnych przenośni i dworskiego splendoru.
Ad Lucyna. Chcę Ci powiedzieć, że czczę Maryję, a że nie są mi potrzebne do tego Godzinki, to już zupełnie inna sprawa. Nie żyję w XVII wieku, żeby dla wyrażania swych uczuć, próśb podziękowan czy podziwu używać przestarzałego i niezrozumiałego dzisiaj języka. Dlatego po raz trzeci powtarzam: to, co było dobre dla kultury sarmackiej, niekoniecznie odnajduje się w kulturze współczesnej. Gdyby było inaczej, nie dokonywano by nowych przekładów Pisma świętego, żeby zbliżyć go do współczesnych ludzi. To samo dotyczy form modlitwy.
|
| Pn sie 21, 2006 21:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): To samo myślę o Litanii Loretańskiej.
A co z piesnia - Siedem antyfon adwentowych "O Sapientia" (W wersji polskiej - "Madrosci, ktora z Bozych ust wyplywasz") ?
|
| Pn sie 21, 2006 21:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pn sie 21, 2006 21:44 |
|
 |
|
Kamyk
|
Kwestia gustu. Jedni po prostu wolą dawniejsze pieśni, z moze archaicznym brzmieniem, inni wolą nowe, proste piosenki, ze współczesnymi słowami. I obie opcje są równie dobre, jeśli pomagają sie nam dobrze modlić 
|
| Pn sie 21, 2006 21:48 |
|
|
|
 |
|
czarek:)
|
Ja niestety raczej nie modle sie godzinkami, ale doswiadczylem jak wielka moc maja, podczas pielgrzymki na Jasną Górę! Jak to jest w zwyczaju na pielgrzymce, codziennie rano modlilismy sie godzinkami (nie umiem tego dokładnie opisac) ale po tej modlitwie wszystko wyglądało inaczj, odrazu z innej perspektywy postrzegalem swiat  do teraz czesto jeszcze podspiewuje sobie wersety, ktore szczegolnie utkwily w moim sercu  Chwała Panu za radosc jaką wlewa ta modlitwa w moje serce!!!! 
_________________ www.pielgrzymka.czerniejewo.prv.pl
"prawda was wyzwoli" J 8,32b
|
| Cz wrz 21, 2006 21:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja osobiście polecam nowoczesnym katolikom godzinki,
to bardzo dobra forma
Będziecie miłym okiem postrzegani w społeczeństwie 
|
| Wt paź 03, 2006 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Napisałeś, że jesteś ateistą - więc po prostu trollujesz. Nas akurat mało obchodzi, czy będziemy z tego powodu inaczej postrzegani (mean wyśmiewani) w społeczeństwie. Bo jak powiedział Chrystus - "Królestwo moje nie jest z tego świata". 
|
| Wt paź 03, 2006 21:46 |
|
|
|