|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
5 Pazdziernik Sw.Faustyna patronem dnia
Autor |
Wiadomość |
plomyk
|
 5 Pazdziernik Sw.Faustyna patronem dnia
Tylko male przypomnienie ze zblizamy sie do dnia w ktorym Sw. Faustyna zmarla. Dzis mozna zacząć nowennę do Boskiego Milosierdzia jako przygotowanie na ten dzien.
Pn wrz 26, 2005 19:53 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Na forum portalu katolik.pl lefebrysta o nicku "Katolik" (zdaje się, że tutaj występuje pod nickiem "konserwatysta") bardzo często wykorzystywał dzienniczek św. Faustyny aby pokazać ile to ludzi poszło do piekła, jak to wszyscy niewierzący pójdą do piekła oraz podeprzeć swoją religię strachu i surowego Boga. Dzienniczek i stosunek jaki miała św. Faustyna do Jezusa (dobrze wiecie, że nie cierpię namiętności w religijności) wywarły we mnie straszny uraz oraz niechęć do tej świętej i nie sądzę, aby się to kiedykolwiek udało naprawić. Kiedyś gdy tylko ktoś wspomniał o św. Faustynie reagowałem atakiem - teraz po prostu staram się unikać tego tematu jak tylko się da. To tak w ramach wyjaśnienia, na wypadek gdybym kiedyś dał się wciągnąć w dyskusję o św. Faustynie.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn wrz 26, 2005 20:53 |
|
 |
Gimlas
|
Ja czytałem http://adonai.pl/milosierdzie/m1.htm.Jest tutaj raczej obraz Boga miłosiernego anizeli surowego sędziego. No ale moze czytałeś cos innego...
|
Pn wrz 26, 2005 22:58 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Nie zrozumiałeś mnie, Gimlasie - nie napisałem, że w Dzienniczku św. Faustyny jest obraz Boga srogiego i z zapałem wrzucającego ludzi do piekła, tylko że ów lefebrysta posługiwał się fragmentami dzienniczka by taki obraz Boga uargumentować i to mnie zraziło.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn wrz 26, 2005 23:03 |
|
 |
wiking
|
Szatan poslugiwal sie Pismem Swietym by kusic Jezusa Chrystusa, czy to tez Cie zrarza do otwierania Pisma Swietego?
Wlasnie Faustyna pragnela ustanowienia swieta milosierdzia Bozego, w wigilie ktorego zmarl Jan Pawel II.
Obraz jaki przekazala malarzowi do namalowania mowi o ufnosci do Jezusa, nie o potepieniu.
Koronka do milosierdzia Bozego, raczej nie jest odmawiana na potepienie kogolwiek tylko za grzechy calego swiata. Moze zacznij moze patrzec bardziej przez pryzmat rzeczywistosci a nie prywatnych uprzedzen.
|
Pn wrz 26, 2005 23:17 |
|
|
|
 |
Piotr123
|
Rzeczywiście w dzienniczku jest w większości o miłosierdziu, ale o Bożej sprawiedliwości równiez można tam poczytac.
|
Śr wrz 28, 2005 10:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę nie powielać tematów: viewtopic.php?t=4245
|
Śr wrz 28, 2005 14:29 |
|
 |
plomyk
|
Dwa lata temu Ksiadz pozwolil mi wziasc relikwie z kosciola do domu, dzien przed Faustyny Swietem. Byla to dla mnie ogromna radosc i dar  Jezusa. Relikwia byla przywieziona do Kanady z Lagiewnik przez polskiego ksiedza.
Pn paź 03, 2005 1:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liturgiczne wspomnienie św. Faustyny, jak zauważył płomyk, jest związane z datą jej śmierci. Przebywając u boku Jezusa , św. Faustyna może obserwować, jak rodzi się coraz więcej powołań do życia wg jej duchowości . Coraz liczniejsze grono osób pragnie realizować postulat miłosierdzia poprzez czyn, słowo i modlitwę.
Tradycyjnie, 5 października, podczas uroczystej Mszy świętej są przyjmowani nowi członkowie Faustinum. Jest to żywe świadectwo na to, iż idea miłosierdzia nie zginęła , lecz rozwija się - a śmierć oznacza początek nowego życia.
Uroczystość poprzedza Triduum ( trwa od wczoraj )
Msze święte 5.10 są sprawowane wg porządku niedzielnego:
kaplica klasztorna: 630, 1900
Bazylika: 900, 1030, 1200, 1330, 1520, 1800
Godzina Miłosierdzia w Bazylice: 1500
W tym dniu celebransi sprawujący Eucharystię mogą korzystać z formularza o św. s. Faustynie.
( dostępny np. tutaj:
http://www.katolicka.alleluja.pl/tekst.php?numer=14533 )
|
Pn paź 03, 2005 16:41 |
|
 |
plomyk
|
Dziekuje za ten link. Wydrukuje sobie wszystkie czytania. W naszej parafji byla odprawiana normalna msza ale wieczorem ide do innego kosciola gdzie bedzie specialna msza z okazji Faustyny swieta. Ksiadz ktory bedzie odprawial zajmuje sie szerzeniem kultu Milosierdzia tu w Kanadzie.
Śr paź 05, 2005 23:28 |
|
 |
av
|
Incognito napisał(a): Na forum portalu katolik.pl lefebrysta o nicku "Katolik" (zdaje się, że tutaj występuje pod nickiem "konserwatysta") bardzo często wykorzystywał dzienniczek św. Faustyny aby pokazać ile to ludzi poszło do piekła, jak to wszyscy niewierzący pójdą do piekła oraz podeprzeć swoją religię strachu i surowego Boga. Dzienniczek i stosunek jaki miała św. Faustyna do Jezusa (dobrze wiecie, że nie cierpię namiętności w religijności) wywarły we mnie straszny uraz oraz niechęć do tej świętej i nie sądzę, aby się to kiedykolwiek udało naprawić.
Co do sentymentalizmu w religii po części się z Tobą zgodzę, wiara nie powinna opierać się na uczuciach, namiętnościach, być chorągiewką miotaną na wietrze ale chodzi w wierze o to by rozumem, wolą i sercem przylgnąć do Zbawiciela i jak na Skale oprzeć na Nim swe życie.
W Dzienniczku jest wiele fragmentów niezrozumiałych, ale dlaczego opierać niechęć do tej Świętej na tym że ktoś kiedyś na jakimś forum tak wykorzystywał Dzienniczek, by wzbudzić uraz.
Myślę że na tą Świętą można spojrzeć inaczej, jak prosta, zwykła osoba przekazała uniwersalne orędzie dla całego świata, oto do Krakowa Łagiewnik - centrum kultu Miłosierdzia Bożego zmierzają pielgrzymi z całego świata i powierzają Bogu swe życie, , swe rodziny, proszą o uwolnienie z nałogów, o nawrócenie, o zbawienie dla bliskich zmarłych, o rozwiązanie konfliktów w rodzinie, znalezienie pracy, pokój dla świata, o pomoc w trudnościach życia codziennego itp
_________________ Mój Panie i Boże, zabierz mi wszystko, co oddala mnie od Ciebie. Mój Panie i Boże, daj mi to wszystko co zbliża mnie do Ciebie.
|
N lut 05, 2006 13:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|