Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 14:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy kastracja jest zawsze grzechem ? 
Autor Wiadomość

Pozdrawiam!

Pn gru 10, 2007 1:34

Temat już się chyba pojawiał. Wniosek aby wszystkiego nie brać dosłownie jest oczywisty jeśli wiesz jak powstawały księgi biblijne, że wykorzystywały różne gatunki i techniki literackie i że były pisane dla ludzi, którzy 2000 lat temu (i więcej) te wszystkie gatunki i techniki rozumieli. Zresztą sam Jezus według jego własnych słów nauczał w przypowieściach i przez porównania.

Inaczej dochodzi do wielkich problemów przy czytaniu. Na przykład Jezus mówi, żeby odcinać rękę jeśli prowadzi do grzechu, a św. Paweł pisze o świątyni naszego ciała.

I to jest ta sama przenośnia co w "kto nie ma w nienawiści ojca i matki"... które przecież nie jest sprzeczne z przykazaniem "kochaj matkę i ojca". Chodzi wyłącznie o podkreślenie priorytetu - staranie się o królestwo Boże ma być dla nas ważniejsze od wszystkiego.

Jeśli wolisz jakąś bardziej doktrynalną wypowiedź, odsyłam np. do ks. Kudasiewicza

Cytuj:
Fundamentalizm biblijny narodził się pod koniec ubiegłego wieku w tradycji protestanckiej, szczególnie amerykańskiej. W pewnym sensie zjawisko to wyrosło ze sprzeciwu wobec wyników nauk przyrodniczych, a także rozwoju biblistyki. Interpretacja fundamentalistyczna polega na "dosłownym czytaniu" Biblii, to znaczy odrzucaniu jej warstwy symbolicznej oraz wpływu autorów i czasów, w których pisali swoje księgi. W gruncie rzeczy jest to lektura naiwna, uciekająca od trudnych pytań. Fundamentaliści mają łatwą odpowiedź na wszystkie ludzkie problemy. Sięgają tylko do wybranego fragmentu i interpretują go dosłownie

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn gru 10, 2007 9:29

Moi Drodzy! (O ile mogę sie zwracać sie do was w ten sposób. Mogę?)
Wybaczcie, ze odejdę od właściwego tematu niniejszego wątku.
Jestem nowy na forum i nie bardzo wiem, gdzie szukać odpowiedzi na moje wątpliwości.
Mam pytanie do osób, które w swoich wypowiedziach stwierdzają (w tym watku co najmniej dwukrotnie), które fragmenty Ewangelii nie mogą być traktowane dosłownie. Na jakiej podstawie dokonuje sie tego typu założeń? Które fragmenty w takim razie powinno sie odczytywać dosłownie?
I wreszcie: (przepraszam za ten ton) kim wy jestescie, zeby cos takiego autorytatywnie wygłaszać? Ostatecznie to jest Pismo

Dlatego trzeba czytać Pismo w Duchu nauki Kościoła. trzeba poznać troche teologię i egzegezę inaczej można dojść do absurdalnych wnioskow

Pn gru 10, 2007 14:52

Post Kastrowac się?
Tak zrobił Orygenes, wybitny pisarz starochrzescijanski. Potraktowal doslownie: "jesli cos ci przeszkadza w osiagnięciu świętości, utnij to " . Pomimo wielkich zasług dla myśli chrzesijanskiej nie został świętym ,a po wykryciu tego faktu zlozony z urzedu kapłańskiego. Nie tędy droga. Bezplodoność a mozliwośc wspolzycia to dwie rózne sprawy. Mozna być porządnym mężem chociaz nie zostanie sie ojcem biologicznym. Tylko przyszla żona poiwinna o tym wiedzeć przed ślubem. A z drugiej strony ską wiadomo ze jestes bezplodny, takie rzeczy tez sie leczy!

Pn gru 10, 2007 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2