Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 8:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
 NPR - Jak wam to wychodzi w praktyce? 
Autor Wiadomość

Post NPR - Jak wam to wychodzi w praktyce?
Jestem w bardzo szczęśliwym związku. Przystojny, dobry mąż, udane dzieci. Kilkanaście lat po ślubie. Seks jakościowo lepszy teraz niż kiedykolwiek wczesniej.
Zawsze stosowałam NPR z dobrym skutkiem w sensie zapobiegania ciąży. Pierwsze dziecko pojawiło się 8 lat po ślubie, bo tak chcieliśmy.
Po ciążach cykl miesięczny uległ u mnie skróceniu teraz do ok. 23 dni.
W okresie przedowulacyjnym zostaje 1 dzień na seks bo nie planujemy więcej dzieci, potem owulacja i od 4 - tego dnia po, okres bezwzględnej niepłodności. Czas od owulacji do menstruacji to u mnie teraz około 10 dni. Na bezpieczne współżycie pozostaje tu ok.6 dni, w całym cyklu ok. 7 dni.
Dla nas to czasem za mało a zwłaszcza dla mojego małżonka, no bo ja jestem trochę bardziej wstrzemięźliwa. On mniej. Wtedy w ruch idzie gumka. Wiem, że wg KK to grzech. Były rozmowy, wiele rozmów. Dla mojego męża gumka nie jest problemem. Dla mnie jest - bo chcę żyć zgodnie z nauką KK.
Rozmowy kończą się raczej brakiem porozumienia w tej kwestii.
Zdarza się, że w okresie wstrzemięźliwości on mnie prowokuje i dochodzi do różnych form pieszczot. Co z tym zrobić? Ma ktoś takie problemy?

Pt lip 06, 2007 12:02

Post Re: NPR - Jak wam to wychodzi w praktyce?
monika001 napisał(a):
Pierwsze dziecko pojawiło się 8 lat po ślubie, bo tak chcieliśmy.
....
nie planujemy więcej dzieci

Możesz napisać coś o powodach tych decyzji?

Pt lip 06, 2007 12:48

Nie będę podawać szczegółów, bo chyba nie o to chodzi. Nie był to przejaw wygodnictwa. W naszym życiu zaistniały ważne przesłanki ku temu, aby poczęcie dziecka odłożyć w czasie. Dlatego stosowaliśmy NPR i pierwsze dziecko urodziło się dopiero 8 lat po ślubie.
Nauka Kościoła umożliwia odłożenie poczęcia w czasie z ważnych powodów, prawda? tak było u nas.

Nie planujemy więcej dzieci również nie z wygodnictwa czy czystego egoizmu, ale z istotnych powodów. Myślę, że taka odpowiedź powinna wystarczyć.

Pt lip 06, 2007 14:46

Chyba tak, ale dalej nie wiem, czy stosowaliście NPR czy metodę-objawowo termiczną ;)

Pt lip 06, 2007 14:58

Dla mnie nazwa nie ma znaczenia, ale jeżeli chodzi o uściślenie to tak - stosowaliśmy i stosujemy metodę objawowo-termiczną.

Pt lip 06, 2007 15:11
Mam ten sam problem. Dla męża gumki to żaden grzech :) a dla mnie tak. Przyznam że czasem stosujemy jak nas "poniesie". Wydaje mi się że takie sytuacje są trudne do uniknięcia.

Pt lip 06, 2007 23:34
Dodam że my też stosujemy NPR i jest ok! Pierwsze dziecko już jest - z początkowego braku doświadczenia w stosowaniu NPR, miało być za 3 lata:) Ale teraz już się nie boję NPR. Po porodzie byłam spanikowana okropnie przed kolejną ciążą.

Pt lip 06, 2007 23:36

Może ja trochę nie pasuję do tego tematu, bo nie stosuję jeszcze NPRu (nie jestem jeszcze w małżeństwie), ale miałem troszeczkę podobny problem, którego rozwiązanie może coś komuś da. Ja - podchodzący do nauk Kościoła rygorystycznie, ona - raczej nie. No i widoki na przyszły seks w przypadku stosowania NPRu... te powiedzmy 7 dni w cyklu to bardzo mało. O ile ja bym to prawdopodobnie przeżył (piszę prawdopodobnie, bo nie mogę twierdzić, że na pewno), to ona nie.

Ale znalazło się rozwiązanie, które jest zgodne z KK, a także prawdopodobnie daje dobrą dokładność w wyznaczaniu dni płodnych i niepłodnych (podobno można dojść do np. 10 dni płodnych - średnia jest 13 z kawałkiem), a mianowicie Lady Comp - http://www.ladycomp.pl/ .

Myślę, żewarto przeczytać przynajmniej (podchodząc do tego jednak nie tyle sceptycznie co z dystansem i rozsądkiem). Mi, jako katolikowi, nie podoba się sposób promowania tego urządzenia jako "nowoczesna metoda antykoncepcji". Poza tym cena jest bardzo wysoka (ale jeżeli nie kłamią i zapewni to szczęście w moim związku to zapłacę tyle). Inna sprawa, że trudno powiedzieć czy taka jest skuteczność jak tam piszą (wskaźnik Pearla 0,7 z tego co pamiętam), mimo badań klinicznych, bo mało kto to stosuje w Polsce chyba.

W moim przypadku zaważyły jednak takie aspekty jak:
- pewność stosowania (a przynajmniej pozorna) dla drugiej osoby
- większa ilość dni niepłodnych (przynajmniej pozornie) niż przy standardowym NPRze - dla drugiej osoby
- łatwość stosowania tego urządzenia - z wiadomych przyczyn także głównie dla drugiej osoby

Widziałem tekst o tym bodajże na katolik.pl oraz link do strony na słynnej już stronie o. Knotza http://www.szansaspotkania.net/index.php?page=1996 .

Pn lip 09, 2007 11:59
Zobacz profil WWW

Komputery cyklu działają na zasadzie termicznej, tj. niezwykle dokładnego pomiaru temperatury i analizy pomiarów za pomocą wprowadzonego zaawansowanego oprogramowania.
Podstawą działania i efektów funkcjonowania są pomiary temperatury.

jumik, musze cie chyba rozczarowac..

bo wg mnie, to tylko zwykły termometr, z ta róznica, ze jest duzo duzo drozszy, i zwalnia z rysowania wykresu...

Swego czasu bardzo chciałam mieć to urzadzonko, ale jak zobaczyłam, ze działa ono tylko na zasadzie pomiaru temp.. to stwierdziłam, ze tanszym i pewniejszym sposobem bedzie , gdy naucze sie NPR... i sama sobie bede analizowała wykresy...

W metodzie objawowo-termicznej bierzemy równiez pod uwage śluz, a w przypadku Lady-Compa, niestety, nie, no chybaze ktos ma istotna wiedze na ten temat, to może wspomagac sie obserwacja..

Naprawde prosciej nauczyc sie NPR-u..

Nauczyc jak nauczyc.. gorzej z praktyka..

A co do tematu watku..
odpowiem za siebie.....nam NPR nie wychodzi... :oops: :oops:

Pn lip 09, 2007 21:56

Ale znalazło się rozwiązanie, które jest zgodne z KK, a także prawdopodobnie daje dobrą dokładność w wyznaczaniu dni płodnych i niepłodnych (podobno można dojść do np. 10 dni płodnych - średnia jest 13 z kawałkiem), a mianowicie Lady Comp - http://www.ladycomp.pl/ .

Potwierdzam to, co w tej sprawie napisała Selena - jakakolwiek metoda objawowo-termiczna będzie tańsza i pewniejsza niż Lady Comp.

PS. Naprawdę pewne dni w metodach "naturalnych" to te po owulacji. W typowym cyklu wypada ich ok. 10 (+/-2). Trzeba się liczyć ze zmniejszonym libido u kobiety, z PMSem - czasem do totalnego "chłpowstrętu" - jak mówi moja koleżanka.
Te dni sprzed owulacji to dni niepłodności względnej - my np. z nich nie korzystamy w ogóle, bo naprawdę nie palnujemy już dzieci.

Wt lip 10, 2007 14:21

A odpowiadając Monice: czasem wychodzą cykle na samym npr, ale częściej bywają "wzmocnione". Wychodzimy z założenia, że metoda ma służyć życiu, a nie odwrotnie.

Wt lip 10, 2007 14:38

jumik napisał(a):

Potwierdzam to, co w tej sprawie napisała Selena - jakakolwiek metoda objawowo-termiczna będzie tańsza i pewniejsza niż Lady Comp.

PS. Naprawdę pewne dni w metodach "naturalnych" to te po owulacji. W typowym cyklu wypada ich ok. 10 (+/-2). Trzeba się liczyć ze zmniejszonym libido u kobiety, z PMSem - czasem do totalnego "chłpowstrętu" - jak mówi moja koleżanka.
Te dni sprzed owulacji to dni niepłodności względnej - my np. z nich nie korzystamy w ogóle, bo naprawdę nie palnujemy już dzieci.

I teraz co mam powidzieć ja? Mam baaaaaaardzo długie cykle - po 70 dni. Byłam badana i okazało się, że "taka moja uroda". Sama pani ginekolog, a to jest kobieta silnie zaangażowana w promocję npr, powiedziała mi,ze ze śluzu nie da się wyczytać konica I fazy. Po prostu śluz bardzo płodny pojawia się wkrótce po okresie. Potem zanika, a potem znowu się pojawia i tak kilka razy, aż do owulacji. Czyli wchodzi na to, że na te 70 dni pewnych dni mam jakiś 10-14. A to oznacza, że w pierwszej fazie to będzie ruletka... Jedyną szansą jest jeszzcze szyjka, która póki co robi sobie co chce.... Super perspektywa....

Wt lip 10, 2007 18:39

Jeszcze nie dawno byłam zdecydowana nauczyć się i stosować NPR, ale jak czytam na forum(w jeszcze jednym temacie też) o przypadkach kiedy metoda zawiodła tochyba zrezygnuję.

Wt lip 10, 2007 19:40
O tym, że rzekomo "metoda (NPR) jest zawodna" poczytasz wszędzie.
\Najczęściej zaś piszą o tym osoby które tych metod ... nie stosowały ...
Lub też metodę próbowały nagiąć" do własnych wyobrażeń .. :?

Wt lip 10, 2007 22:49

Jeszcze nie dawno byłam zdecydowana nauczyć się i stosować NPR, ale jak czytam na forum(w jeszcze jednym temacie też) o przypadkach kiedy metoda zawiodła tochyba zrezygnuję.
Myślę, że warto znać zasady NPR. Daje to sporą wiedzę o funkcjonowaniu organizmu kobiety, o jej indywidualnym profilu płodności, o tym, który stosunek raczej nie doprowadzi do poczęcia, a który na pewno nie.
Jeśli chodzi o zawodność, to przy NPR spore znaczenie ma:
1. dobra znajomość metody
2. rygorystyczne stosowanie zasad
3. wysoka motywacja w jej stosowaniu

Podsumowując - jestem zadowolona z tego, że znam i stosuję. Natomiast nie jestem zadowolona z tego, że jako katoliczka właściwie innego wyboru nie mam.

Śr lip 11, 2007 6:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona