Dobre a złe zachowania w Małżeństwie.
Autor |
Wiadomość |
someone
|
 Dobre a złe zachowania w Małżeństwie.
Witam serdecznie. Mam pytanie co do seksualności ludzi, którzy juz zawarli związek małżeński. Mówi się troche ( choc i tak za mało ) o takich zachowaniach przed małżeństwem, a jak jest tym juz po ślubie? Czy jest gdziekolwiek napisane, co wg. Boga w małżeńskich zachowaniach seksualnych jest uznawane za właściwe a co nie? Jak jest np. z pettingiem? Czy jest jakakolwiek granica, ktorej przekrocznie w seksie małżeńskim powoduje grzech? Póki co mysle, że takimi rzeczami jest "ześwieczczenie" aktu seksualnego, czy np. seks grupowy i inne "zabawy". Prosze wyraźcie swoje opinie na ten temat, mile widziane odnośniki do stron, ksiązek itp. Pozdrawiam, Dawid.
|
Cz mar 31, 2005 8:02 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Jest w sposób prosty i jednoznaczny sformułowane jaki akt małżeński jest godziwy:
- taki który nie traktuje partnera przedmiotowo
- i który kończy się złożeniem nasienia w pochwie kobiety
- oraz nie został w żaden inny sposób sztucznie ubezpłodniony
I te trzy informacje pozwalają jednoznacznie ocenić moralnie każdą "praktykę". Przykładowo:
nie wiem, co nazywasz pettingiem ale opcje są dwie:
- wszelkie pieszczoty które nie spełniają pierwszy warunek są godziwe jako gra wstępna do właściwego współżycia i w jego trakcie
- natomiast moralnie nieuporządkowane są wszystkie zachowania które mają prowadzić do spełnienia (orgazmu) poza normalnym aktem małżeńskim
Czyli łopatologicznie: petting przed jest dobry, petting zamiast jest zły
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 31, 2005 8:52 |
|
 |
Agniulka
|
miało być "wszystkie pieszczoty które SPEŁNIAJĄ PIERWSZY WARUNEK" tego "nie" oczywiście miało nie być - przeformułowałam zdanie i nie poprawiłam całości  sorki chora jestem
|
Cz mar 31, 2005 8:54 |
|
|
|
 |
elka
|
someone - zerknij tu:
viewtopic.php?t=2649
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Cz mar 31, 2005 11:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A dlaczego petting zamiast miałby być bezwzględnie zły? Dlaczego KK przyjął taki pogląd(podstawy biblijne proszę  )Co np w sytuacji kiedy kobieta ma za soba jakąs traume seksualną i te pieszczoty mają służyć jej "odblokowaniu"??
|
Cz mar 31, 2005 11:35 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): A dlaczego petting zamiast miałby być bezwzględnie zły? Dlaczego KK przyjął taki pogląd(podstawy biblijne proszę  )Co np w sytuacji kiedy kobieta ma za soba jakąs traume seksualną i te pieszczoty mają służyć jej "odblokowaniu"??
Rozmawiamy o tym co w normalnych warunkach jest moralnie dobre, a nie o sytuacji konieczności natury terapeutycznej
|
Cz mar 31, 2005 11:48 |
|
 |
elka
|
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Cz mar 31, 2005 12:02 |
|
 |
someone
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, równierz za odnośniki. Jest to napewno temat o którym wiele mozna pisac, ale myślę, że tak naprawde kazdy musi doświadczyc tego z drugą osobą na żywo, w sakramencie małżeńskim i mysle ze trzeba nieustannie modlić się do Ducha Św. abysmy jasno mogli rozpoznac co jest dobrem a co złem, równierz własnie w kwestii seksualnej. Pozdrawiam 
|
Cz mar 31, 2005 17:51 |
|
 |
elka
|
pomocna jest bardzo Księga Tobiasza, a zwłaszcza modlitwa małżonków 
|
Cz mar 31, 2005 19:10 |
|
 |
Enson Flame
|
niech mi ktoś wyjasni dlaczego seks oralny jest zły?
i niech mi ktos powie dlaczego kościól sie miesza do spraw, które go obchodzić nie powinny? zwłaszcza jeśli się dzieją w małżeńskiej sypialni?
Cytuj: - i który kończy się złożeniem nasienia w pochwie kobiety
 ...blebleble...dajcie na to cytat z Biblii. Cytuj: mysle ze trzeba nieustannie modlić się do Ducha Św. abysmy jasno mogli rozpoznac co jest dobrem a co złem, równierz własnie w kwestii seksualnej. mozna to rozpoznać równięz bez modlitwy  jestem zadowolony, partnerka jest zadowolona? ok wszystko gra i nie będę się spowiadał z tego że coś zrobiłem niezgodnie z regulaminem.
|
Śr maja 18, 2005 0:10 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Enson Flame napisał(a): i niech mi ktos powie dlaczego kościól sie miesza do spraw, które go obchodzić nie powinny? zwłaszcza jeśli się dzieją w małżeńskiej sypialni?
A dlaczego nie powinny go obchodzić te sprawy?
Bądźcie płodni i rozmnażajcie się - oto cytat z Biblii
Zachęcam do poczytania dyskusji na tym forum w podobnych tematach. Dużo tego tu jest 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr maja 18, 2005 1:07 |
|
 |
motek
|
Moim zdaniem w seksie moralne jest wszystko na co legalni małżonkowie bez przymusu sie godzą.
rozalka napisał(a): Enson Flame napisał(a): i niech mi ktos powie dlaczego kościól sie miesza do spraw, które go obchodzić nie powinny? zwłaszcza jeśli się dzieją w małżeńskiej sypialni?
A dlaczego nie powinny go obchodzić te sprawy? Bądźcie płodni i rozmnażajcie się - oto cytat z Biblii
nie bdęziesz czynił obrazów tego co na ziemi i nie bedziesz sie im kłaniał - to też cytat z Biblii
dlaczego tak wybiórczo traktujecie Biblię?
Słowa powiedziane Adamowi nic nie mówią o antykoncepcji ani o uciechach małżeńskich "bez złożenia nasienia w pochwie" - mówia o tym, że sensem małżeństwa są dzieci i koniec. Cym się wyraża płodność? Liczbą dzieci, czy liczbą plemników "złożonych w pochwie"?
Liczbą dzieci!
Znam małżeństwa, które nie odmawiaja sobie niczego, korzystaja z antykoncepcji i mają czworo, albo pięcioro dzieci!
Tak więc ani antykoncepcja, ani seks "bez złożenia" nie stoją w sprzeczności z płodnością.
Albo chcesz mieć dzieci, albo nie chcesz mieć dzieci. To wszystko na temat przykazania płodności. Cała reszta to jekaś seksofobia, a nie moralność.
|
Śr maja 18, 2005 8:27 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Moim zdaniem w seksie moralne jest wszystko na co legalni małżonkowie bez przymusu sie godzą. Cytuj: Znam małżeństwa, które nie odmawiaja sobie niczego, korzystaja z antykoncepcji i mają czworo, albo pięcioro dzieci!
Cytuj: Albo chcesz mieć dzieci, albo nie chcesz mieć dzieci. To wszystko na temat przykazania płodności. Cała reszta to jekaś seksofobia, a nie moralność.  dokładnie. Seksofobia jak nic, Kościół za wszelką cenę stara się wyglądać jak w średniowieczu. Cytuj: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się - oto cytat z Biblii
ok, to nie ma nic wspólnego, rozmnażać się? w porządku, ale skoro nawet Kościól nie wymaga aby każdy stosunek prowadził do poczęcia to taki zakaz nie ma sensu. Równie dobrze mozna by sie czepiać uprawiania seksu w dni niepłodne. Brak jakiejkolwiek logiki. Cytuj: Zachęcam do poczytania dyskusji na tym forum w podobnych tematach. Dużo tego tu je spodziewam się, że jest ale wiem co zwykle katolicy mają na ten temat do powiedzenia, napisałem co myslę i tyle.
|
Śr maja 18, 2005 10:07 |
|
 |
motek
|
Enson Flame napisał(a):  dokładnie. Seksofobia jak nic, Kościół za wszelką cenę stara się wyglądać jak w średniowieczu.
mimo wszystko jednak nie
mnówstwo pruderii w sposobie myślenia o seksie jednak wyrugowano
Ciągle jednak seks jest traktowany ambiwalentnie - jest czyms w rodzaju "dzikiej bestii", tyle że już obłaskawionej.
Tak jak "dzicy ludzie" odkryci w zamorskich krajach, zostali wprawdzie uznani za ludzi, ale długo nie mozna było wyświęcać ich na kapłanów
Mimo wszystko seks pozostaje czymś nieczystym, skoro śluby "czystości" oznaczają rezygnację z ...założenia rodziny.
|
Śr maja 18, 2005 11:25 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: mimo wszystko jednak nie
to było celowe wyolbrzymienie Cytuj: Mimo wszystko seks pozostaje czymś nieczystym, skoro śluby "czystości" oznaczają rezygnację z ...założenia rodziny. no faktycznie, dla Kościoła jest to tak zwane "zło konieczne"  (a przynajmniej czasami tak to wygląda) niby mówią że to uświęcone przez Boga itd. itp. ale i tak nieczyste, oni lepiej wiedzą...interpretują biblię jak chcą i potem wciskają ludziom kity, a to że seks oralny jest zły, a to że stosunek musi się kończyc tak a nie inaczej...może niech cały regulamin napiszą co jest dozwolone a co nie?
(jedyną legalna pozycją jest pozycja misjonarska, dozwolony czas gry wstepnej - 20 minut (bo dłuższy jest zbedny i tylko niepotrzebnie przedłuża stan w którym się odczuwa pożądanie a to przecież grzech) itd. itp.
[zachowajmy odpowiedni poziom żartów elka]
|
Śr maja 18, 2005 11:32 |
|
|
|