Czy Bóg może wybaczyć każdy grzech ?
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: Czy Bóg może wybaczyć każdy grzech ?
Witold33 napisał(a): Ciągle słyszę z ambon, z radyja, czytam od katolików , że wszystko było doskonałe łącznie z człowiekiem i dopiero GP = konsumpcja jabłka/owocu wszystko w Jego Dziele popsuła. Łącznie ze zwierzętami, co w raju tylko łącznie z lwami trawę jadły . Ks. prof. Moskal nawet objaśnił, czemu stworzenie światów doskonałych nie nastąpiło, jednak omijając szerokim łukiem racjonalność, która nomen omen była tytułem audycji, nie wspomniał o nie do przeskoczenia nawet dla Stwórcy/Stwórczyni/Stwórców /Stwórczyń prawach biologii i fizyki. Może spróbujcie odgadnąć tok wywodu księdza profesora. Nie dacie rady. Ale dla wnikliwych link do audycji. Rozwiązanie jest w części pierwszej, telewizyjnej. Ale szczyty elokwencji i erudycji dopiero w drugiej. Polecam. Link jutro. https://www.radiomaryja.pl/multimedia/r ... sci-wiary/A rozum Ci nie mówi, że doskonałość, czyli coś "naj...", bez żadnych braków, może być tylko Jeden, On. No i w religijnym mysleniu nie ograniczaj się tylko do kaznodziejskich filmów.
|
N sie 03, 2025 7:24 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Rozum mi mówi, że To, co stworzyło kosmos, jest bardzo wysoko uorganizowane, niewyobrażalnie inteligentne i sprawcze. Ale czemu zaraz bajeczkowa pełna doskonałość? A nie wystarczy prawie doskonałość? To też bardzo wiele. Zaraz musi być złota karoca?
|
N sie 03, 2025 7:57 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Rozum mi mówi, że To, co stworzyło kosmos, jest bardzo wysoko uorganizowane, niewyobrażalnie inteligentne i sprawcze. Ale czemu zaraz bajeczkowa pełna doskonałość? A nie wystarczy prawie doskonałość? To też bardzo wiele. Zaraz musi być złota karoca? Dziwne Twoje wymagania. Nie wystarczy ci stworzenie czegoś dobrego, a stworzenie czegoś doskonałego jest niemożliwe, bo byłoby jedynym Bogiem, to wobec tego ten świat mógłby być "prawie doskonały". Może gdzieś taki jest, skoro nie znamy całego wszechświata z bilionami światów i mich możliwości. Nasz spośród tych bilionów jest taki jaki jest i ma swój sens na poziomie swojej ograniczonej "doskonałości".. W sumie ta niedoskonałość jest bolesna tylko dla niedoskonale rozumnego człowieka, który chce zrozumiałości dla ludzkiej niedoskonałości - cierpienia.
|
N sie 03, 2025 8:43 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Boga, czy szerzej patrząc Siły Wyższej i tak nie ogarniemy wyobraźnią. Tym bardziej wymagań mieć nie możemy. Ja tylko mówię o sprzecznościach i absurdach, o lakiernictwie i infantylizacji w dawanych do wierzenia narracjach. Choć zarazem rozumiem i doceniam zmysł komercyjny autorów i apologetów. Trzódka żarliwej uwielbi te wszystkie wszechmocne, wszechwiedze i ultra doskonałości niż fabuły bardziej zniuansowane.
|
N sie 03, 2025 9:46 |
|
 |
andej
|
Doskonałość, albowiem nie ma nikogo doskonalszego. Doskonałość absolutna, maksymalna i totalna, albowiem istnienie kogoś doskonalszego jest całkowicie poza naszą percepcją.
|
N sie 03, 2025 11:39 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Mylisz się i Go obrażasz. Pomniejszasz. Miłym jest barwnych używać alegorii, ale KS.prof. Piotr Moskal wyraźnie objasnił: Bóg w swej wszechmocy może stworzyć coś bardziej doskonałego od siebie. Zatem wg ks. profesora nie jest najdoskonalszy.
|
N sie 03, 2025 12:51 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Boga, czy szerzej patrząc Siły Wyższej i tak nie ogarniemy wyobraźnią. Tym bardziej wymagań mieć nie możemy. Ja tylko mówię o sprzecznościach i absurdach, o lakiernictwie i infantylizacji w dawanych do wierzenia narracjach. Choć zarazem rozumiem i doceniam zmysł komercyjny autorów i apologetów. Trzódka żarliwej uwielbi te wszystkie wszechmocne, wszechwiedze i ultra doskonałości niż fabuły bardziej zniuansowane. Uprawiasz tu jakieś krętactwo. Jaką ideologię wyznajesz, określ się, bo w końcu nie rozpoznajemy Twojego języka.
|
N sie 03, 2025 13:48 |
|
 |
Witold33
|
Jestem agnostykiem, a może i nawet teistą. Nie tylko nie wykluczam istnienia Siły Stwórczej we wszechświecie , ale nawet raczej się ku takiemu przekonaniu skłaniam. Zarazem nie jestem w stanie nie tylko do wierzenia przyjąć rzekomego "Objawienia" , ale nawet poważnie go traktować. Kieruję się elementarnym rozsądkiem i prostą logiką próbując skleić w jedno geniusz Stwórczy z infantylną, dydaktyczną narracją autorstwa ludzkich rozumków sprzed tysiącleci. Nie idzie. Ale skoro tak mądry i oczytany człowiek, jak Kardynał Ratzinger (powiedzmy) pokładał wiarę w nauce KK - czuję się przy Nim mały i nadal czegoś poszukuję. Czuję się w tym osamotniony - dawno wykpiony przez znajomych ateistów, a brany za ateistę przez wierzących i apologetów różnej maści. Jednak nie ustępuję, licząc, że wreszcie przeczytam/usłyszę cokolwiek od autentycznych katolików , co będzie katalizatorem dla nowego namysłu, a może "nawrócenia" Moje pytania i przedstawiane tezy nie mają nikomu dokuczyć, a jedynie sprowokować dającą do myślenia argumentację. Z wrodzonej skromności zawsze zakladam, że inni dawno te moje wątpliwości już mieli, znaleźli na nie odpowiedź i stąd są tak pewni swego światopoglądu. I ja też tak chcę, dlatego dopytuję.
|
N sie 03, 2025 17:30 |
|
|
|