Czy Bóg może wybaczyć każdy grzech ?
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: Czy Bóg może wybaczyć każdy grzech ?
Witold33 napisał(a): Ciągle słyszę z ambon, z radyja, czytam od katolików , że wszystko było doskonałe łącznie z człowiekiem i dopiero GP = konsumpcja jabłka/owocu wszystko w Jego Dziele popsuła. Łącznie ze zwierzętami, co w raju tylko łącznie z lwami trawę jadły . Ks. prof. Moskal nawet objaśnił, czemu stworzenie światów doskonałych nie nastąpiło, jednak omijając szerokim łukiem racjonalność, która nomen omen była tytułem audycji, nie wspomniał o nie do przeskoczenia nawet dla Stwórcy/Stwórczyni/Stwórców /Stwórczyń prawach biologii i fizyki. Może spróbujcie odgadnąć tok wywodu księdza profesora. Nie dacie rady. Ale dla wnikliwych link do audycji. Rozwiązanie jest w części pierwszej, telewizyjnej. Ale szczyty elokwencji i erudycji dopiero w drugiej. Polecam. Link jutro. https://www.radiomaryja.pl/multimedia/r ... sci-wiary/A rozum Ci nie mówi, że doskonałość, czyli coś "naj...", bez żadnych braków, może być tylko Jeden, On. No i w religijnym mysleniu nie ograniczaj się tylko do kaznodziejskich filmów.
|
N sie 03, 2025 7:24 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Rozum mi mówi, że To, co stworzyło kosmos, jest bardzo wysoko uorganizowane, niewyobrażalnie inteligentne i sprawcze. Ale czemu zaraz bajeczkowa pełna doskonałość? A nie wystarczy prawie doskonałość? To też bardzo wiele. Zaraz musi być złota karoca?
|
N sie 03, 2025 7:57 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Rozum mi mówi, że To, co stworzyło kosmos, jest bardzo wysoko uorganizowane, niewyobrażalnie inteligentne i sprawcze. Ale czemu zaraz bajeczkowa pełna doskonałość? A nie wystarczy prawie doskonałość? To też bardzo wiele. Zaraz musi być złota karoca? Dziwne Twoje wymagania. Nie wystarczy ci stworzenie czegoś dobrego, a stworzenie czegoś doskonałego jest niemożliwe, bo byłoby jedynym Bogiem, to wobec tego ten świat mógłby być "prawie doskonały". Może gdzieś taki jest, skoro nie znamy całego wszechświata z bilionami światów i mich możliwości. Nasz spośród tych bilionów jest taki jaki jest i ma swój sens na poziomie swojej ograniczonej "doskonałości".. W sumie ta niedoskonałość jest bolesna tylko dla niedoskonale rozumnego człowieka, który chce zrozumiałości dla ludzkiej niedoskonałości - cierpienia.
|
N sie 03, 2025 8:43 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Boga, czy szerzej patrząc Siły Wyższej i tak nie ogarniemy wyobraźnią. Tym bardziej wymagań mieć nie możemy. Ja tylko mówię o sprzecznościach i absurdach, o lakiernictwie i infantylizacji w dawanych do wierzenia narracjach. Choć zarazem rozumiem i doceniam zmysł komercyjny autorów i apologetów. Trzódka żarliwej uwielbi te wszystkie wszechmocne, wszechwiedze i ultra doskonałości niż fabuły bardziej zniuansowane.
|
N sie 03, 2025 9:46 |
|
 |
andej
|
Doskonałość, albowiem nie ma nikogo doskonalszego. Doskonałość absolutna, maksymalna i totalna, albowiem istnienie kogoś doskonalszego jest całkowicie poza naszą percepcją.
|
N sie 03, 2025 11:39 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Mylisz się i Go obrażasz. Pomniejszasz. Miłym jest barwnych używać alegorii, ale KS.prof. Piotr Moskal wyraźnie objasnił: Bóg w swej wszechmocy może stworzyć coś bardziej doskonałego od siebie. Zatem wg ks. profesora nie jest najdoskonalszy.
|
N sie 03, 2025 12:51 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Boga, czy szerzej patrząc Siły Wyższej i tak nie ogarniemy wyobraźnią. Tym bardziej wymagań mieć nie możemy. Ja tylko mówię o sprzecznościach i absurdach, o lakiernictwie i infantylizacji w dawanych do wierzenia narracjach. Choć zarazem rozumiem i doceniam zmysł komercyjny autorów i apologetów. Trzódka żarliwej uwielbi te wszystkie wszechmocne, wszechwiedze i ultra doskonałości niż fabuły bardziej zniuansowane. Uprawiasz tu jakieś krętactwo. Jaką ideologię wyznajesz, określ się, bo w końcu nie rozpoznajemy Twojego języka.
|
N sie 03, 2025 13:48 |
|
 |
Witold33
|
Jestem agnostykiem, a może i nawet teistą. Nie tylko nie wykluczam istnienia Siły Stwórczej we wszechświecie , ale nawet raczej się ku takiemu przekonaniu skłaniam. Zarazem nie jestem w stanie nie tylko do wierzenia przyjąć rzekomego "Objawienia" , ale nawet poważnie go traktować. Kieruję się elementarnym rozsądkiem i prostą logiką próbując skleić w jedno geniusz Stwórczy z infantylną, dydaktyczną narracją autorstwa ludzkich rozumków sprzed tysiącleci. Nie idzie. Ale skoro tak mądry i oczytany człowiek, jak Kardynał Ratzinger (powiedzmy) pokładał wiarę w nauce KK - czuję się przy Nim mały i nadal czegoś poszukuję. Czuję się w tym osamotniony - dawno wykpiony przez znajomych ateistów, a brany za ateistę przez wierzących i apologetów różnej maści. Jednak nie ustępuję, licząc, że wreszcie przeczytam/usłyszę cokolwiek od autentycznych katolików , co będzie katalizatorem dla nowego namysłu, a może "nawrócenia" Moje pytania i przedstawiane tezy nie mają nikomu dokuczyć, a jedynie sprowokować dającą do myślenia argumentację. Z wrodzonej skromności zawsze zakladam, że inni dawno te moje wątpliwości już mieli, znaleźli na nie odpowiedź i stąd są tak pewni swego światopoglądu. I ja też tak chcę, dlatego dopytuję.
|
N sie 03, 2025 17:30 |
|
 |
Saqura
|
Witold33 napisał(a): Bóg w swej wszechmocy może stworzyć coś bardziej doskonałego od siebie. Zatem wg ks. profesora nie jest najdoskonalszy. Widocznie ks. profesor jedynie mniema, że coś wie, jednak jeszcze nie wie jak wiedzieć należy. Wiedza wbija w pychę...jak to mawiał Paweł, a potem zdziwienie skąd tyle różnych odłamów. Czy doskonałość można ulepszać, czy to nie sprzeczne z ideą doskonałości. Jeśli Syn/Prawda nazwie Ojca doskonałym to tak jest. W Bogu nie ma sprzeczności i zmienności, nawet jeśli komuś tak się wydaje. " Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami"Iz. 55,8 Profesor wciąż poznaje, bo na tym polega życie wieczne każdego chrześcijanina. Witold33 napisał(a): Moje pytania i przedstawiane tezy nie mają nikomu dokuczyć, a jedynie sprowokować dającą do myślenia argumentację. Z wrodzonej skromności zawsze zakladam, że inni dawno te moje wątpliwości już mieli, znaleźli na nie odpowiedź i stąd są tak pewni swego światopoglądu. I ja też tak chcę, dlatego dopytuję. Widzisz.. Ci wszyscy z tą infantylną, dydaktyczną narracją nie mogą się nawet wybronić, ba nawet nie posiadali żadnego tytułu przed nazwiskiem(co w tym wypadku działa na ich niekorzyść  )....a jednak powstało dzieło wszechczasów. Ten skrawek Siebie, które Bóg przekazał w swym Słowie skierowanym do człowieka to prawdziwe arcydzieło, dla wszystkich tych, którzy wzrastając w miłości pragną Go choć trochę bliżej poznać. Do tego nie potrzeba cudów, bo tym jest już Jego Słowo, wystarczy człowiek i Syn. To jedyny cel stworzenia świata i człowieka....relacja w miłości, bo jedynie ta jednoczy, łączy/spaja ściśle w jedno ciało. Nie Wszechmoc czy Wszechwiedza powinny nas pochłaniać(choć z czasem stanie się jaśniej), a Miłość, bo to z jej powodu wszystko zaistniało i dla niej jesteśmy stworzeni właśnie tacy(na podobieństwo) a nie inni. Kto szuka ten znajdzie, najważniejsze że takie "łaknienie" jest 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn sie 04, 2025 8:48 |
|
 |
george45
|
Saqura napisał(a): Witold33 napisał(a): Bóg w swej wszechmocy może stworzyć coś bardziej doskonałego od siebie. Zatem wg ks. profesora nie jest najdoskonalszy. Widocznie ks. profesor jedynie mniema, że coś wie, jednak jeszcze nie wie jak wiedzieć należy. Wiedza wbija w pychę...jak to mawiał Paweł, a potem zdziwienie skąd tyle różnych odłamów. Czy doskonałość można ulepszać, czy to nie sprzeczne z ideą doskonałości. Jeśli Syn/Prawda nazwie Ojca doskonałym to tak jest. W Bogu nie ma sprzeczności i zmienności, nawet jeśli komuś tak się wydaje. […] Saqura, piszesz bo tak jest, choć jak mówisz „wiedza wbija w pychę”, czy podobnie jak ks. profesor jedynie mniemasz, że coś wiesz, jednak nie wiesz, jak wiedzieć należy? Jak mniemam zarówno Ty jak i ks. profesor opieracie się na dziele czy nawet jak piszesz arcydziele wszechczasów. Skąd zatem takie rozbieżności? Któreś z was jest doskonalszym stworzeniem, bardziej utalentowanym, pracowitym, dociekliwym, uduchowionym, ma większe ego od drugiego, a może każde z was stworzyło sobie własnego Boga?
|
Pn sie 04, 2025 16:47 |
|
 |
Idący
|
Witold33 napisał(a): Czuję się w tym osamotniony - dawno wykpiony przez znajomych ateistów, a brany za ateistę przez wierzących i apologetów różnej maści. Jednak nie ustępuję, licząc, że wreszcie przeczytam/usłyszę cokolwiek od autentycznych katolików , co będzie katalizatorem dla nowego namysłu, a może "nawrócenia" Moje pytania i przedstawiane tezy nie mają nikomu dokuczyć, a jedynie sprowokować dającą do myślenia argumentację. Z wrodzonej skromności zawsze zakladam, że inni dawno te moje wątpliwości już mieli, znaleźli na nie odpowiedź i stąd są tak pewni swego światopoglądu. I ja też tak chcę, dlatego dopytuję. Aż się wzruszyłem. I byłbym przyjął to za dobrą monetę, gdybym nie czytał dziesiątki razy prześmiewczych i obraźliwych postów. Tak częstej pogardy dla Boga, wierzących, wiary. Krokodyle łzy. Wygląda mi to bardziej na manipulację, niż szczere wyznanie. Na dodatek wcale nie osamotniony, bo z georgem plujecie równo. Tandem antychrześcijański.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn sie 04, 2025 18:15 |
|
|
|