Odpowiedzialność Boga za ludzi
| Autor |
Wiadomość |
|
Soul33
Moderator
|
 Re: Odpowiedzialność Boga za ludzi
JedenPost napisał(a): Dlaczego zatem wolność wyboru jest dana tylko na określony czas? Czy uważasz, że wieczne życie na "łez padole" miałoby sens? Andy72 napisał(a): Chciałbym się wybrać do Nieba Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.(1 Tym 2, 4)
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr sty 01, 2014 19:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): kael ja stawiam konkretne zarzuty - ze ksiadz uciekl z miejsca wypadku itd. Tu sie mnie oskarza o mordowanie nienarodzonych ( quas) lub o egoizm, materializm, zycie tylko dla siebie kosztem innych. Mam zacytowac? A jakies ku temu podstawy? Bardzo prosze o cytat, gdzie ktos (czyli niby ja) oskarza(!) CIEBIE o egoizm, materializm, zycie tylko dla siebie kosztem innych
|
| Śr sty 01, 2014 20:02 |
|
 |
|
tredje
|
kael Cytuj: : wybral dbanie tylko o wlasny dobrobyt, pomyslnosc ziemska i nie chcial nigdy sie zastanawiac ani nad losem innych ludzi, ani nad faktem, ze jego ziemskie zycie kiedys sie skonczy. Innym slowy, zaprzeczyl swojej istocie, ktorej sila zyciodajna jest milosc (nie egoizm) i to sie na nim zemsci. ja zostane potepiona, to pewne  wiec piszesz o mnie
|
| Śr sty 01, 2014 20:24 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@tredje, rece mi opadaja. Ja napisalam konkretnie do ciebie tak: Kael napisał(a): @tredje, mam dla ciebie nowine: jezeli ty tez cos robisz bezinteresownie dla innych, to ... nie uciekniesz przed Miloscia viewtopic.php?p=784798#p784798To ty sobie sama wymyslilas, ze bedziesz potepiona (choc w Boga nie wierzysz), wiec wymyslilas sobie, ze ja o tobie pisze. Tak ciebie sumienie gryzie? Niestety, musze w zwiazku z twoja dowolna interpretacja moich wpisow, powtorzyc tez to co takze do ciebie napisalam: Kael napisał(a): Widac czytanie ze zrozumieniem u niektorych lekarzy kuleje. Strach sie bac! viewtopic.php?p=784827#p784827
|
| Śr sty 01, 2014 20:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): JedenPost napisał(a): Dlaczego zatem wolność wyboru jest dana tylko na określony czas? Czy uważasz, że wieczne życie na "łez padole" miałoby sens? Ale przecież Niebo, o ile mi wiadomo, wolnej woli nie odbiera, prawda? Już choćby dlatego, że jest ona dobrem. W Piekle natomiast nie ma - znów: o ile mi wiadomo, o ile dobrze rozumiem - żadnego dobra, nie może też zatem być tam nadziei i wolności.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz sty 02, 2014 13:11 |
|
|
|
 |
|
olijula
|
W niebie myślę, ze dalej mamy wolną wolę ale chyba nikt nawet nie będzie miał zamiaru tego źle wykorzystywać gdyż tam będzie wszystko: wieczna miłość i szczęście. Więc nic bardziej nie będzie nam potrzeba.
|
| Cz sty 02, 2014 14:51 |
|
 |
|
tredje
|
kael Dlaczego sadzisz, ze nie znam milosci? Bo ateisci nie znaja? czy chodzilo o wiare - ze jezeli robie cos dla innych to uwierze?
|
| Cz sty 02, 2014 20:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie bedziesz potepiona, jezeli potrafisz cos robic bezinteresownie. Mozesz przestac sie bac.
|
| Cz sty 02, 2014 20:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): kael Dlaczego sadzisz, ze nie znam milosci? Bo ateisci nie znaja? czy chodzilo o wiare - ze jezeli robie cos dla innych to uwierze? Każdy zna miłość, ale nie zawsze definiuje ją tak samo, jak inni. Gdy Alus pisała o miłości, zareagowałaś niedowierzaniem(pytałaś o dowody), gdy spytała czy doświadczyłaś miłości, zareagowałaś nerwowo. Czym wobec tego jest miłość dla Ciebie?
|
| Cz sty 02, 2014 20:50 |
|
 |
|
eskimeaux
|
Wracając do głównego tematu wątku, trochę rozumiem Simbę.
Niektórych ludzi spotyka cierpienie niezawinione. Nie można powiedzieć: "cierpisz, bo sam tak chciałeś". Cierpienie nie zawsze jest kwestią wolnej woli, czasami po prostu nie da się go uniknąć. Chociaż Bóg dał nam wolną wolę, to mocno nam ją ograniczył. Nie mamy na tyle wolności, żeby uniknąć cierpień, wojen czy głodu.
Rozumiem także kwestię niezadowolenia z istnienia. Bóg daje nam dwie ostatecznie możliwości: niebo i piekło, ale niektórzy chcieliby także trzeciej opcji: nieistnienia. Bóg, stwarzając nas, odebrał nam wolność wyboru nieistnienia.
Czymkolwiek jest miłość Boga, nie jest to coś, co łatwo zrozumieć. Miłość Boga do ludzi i świata nie jest ani trochę oczywista. Właściwie to trudniej ją zrozumieć, niż po prostu uznać, że Bóg nie kocha ludzi. Tak więc nie ma co się dziwić, że sporo ludzi to kwestionuje.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
| Pn sty 06, 2014 23:17 |
|
|
|