|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Człowiek
|
 Zbawcza rola Jezusa
Według religii katolickiej Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Właściwie chodzi tutaj o grzech pierworodny. Tylko mnie się to w głowie nie mieści. Jezus jest jedną z Osób Boskich. Czyli jest jakąś tam częścią Boga w Trójcy. No i teraz mamy taką sytuację: Bóg w trójcy jedyny zsyła na ziemię część samego siebie - swojego syna - aby przebłagać siebie za grzech stworzeń, które sam stworzył. O co tu chodzi?
|
| Pn cze 13, 2005 23:27 |
|
|
|
 |
|
Meg
|
Grzech pierworodny jest odpuszczany w chwili chrztu, a Jezus umarł także z aten grzech, ale każde za gchechy, które popełniliśmy i popełnimi. Za grzechy całego świata.
|
| Pn cze 13, 2005 23:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No i teraz mamy taką sytuację: Bóg w trójcy jedyny zsyła na ziemię część samego siebie - swojego syna - aby przebłagać siebie za grzech stworzeń, które sam stworzył. O co tu chodzi?
Typowa sekciarska postawa - jeśli mnie złapali i skazali za podburzanie ludności do burzenia "ładu społecznego", to nie cierpię za to, o co mnie oskarżyli, tylko za "grzechy świata".
|
| Wt cze 14, 2005 0:29 |
|
|
|
 |
|
angua
|
Człowieku, zobacz, czy przypadkiem ten wątek nie szuka odpowiedzi na Twoje pytanie:
viewtopic.php?t=3910

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| Wt cze 14, 2005 1:28 |
|
 |
|
Człowiek
|
alp. napisał(a): Cytuj: ... jeśli mnie złapali i skazali za podburzanie ludności do burzenia "ładu społecznego", to nie cierpię za to, o co mnie oskarżyli, tylko za "grzechy świata".
A nie taki jest teologiczny sens cierpienia i śmierci Jezusa? Właśnie za grzechy świata?
|
| Wt cze 14, 2005 8:28 |
|
|
|
 |
|
adam111151
|
 Re: Zbawcza rola Jezusa
Człowiek napisał(a): Według religii katolickiej Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Właściwie chodzi tutaj o grzech pierworodny. Tylko mnie się to w głowie nie mieści. Jezus jest jedną z Osób Boskich. Czyli jest jakąś tam częścią Boga w Trójcy. No i teraz mamy taką sytuację: Bóg w trójcy jedyny zsyła na ziemię część samego siebie - swojego syna - aby przebłagać siebie za grzech stworzeń, które sam stworzył. O co tu chodzi?
Totez to tylko wymysl nie majacy potwierdzenia w faktach.
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
| Cz cze 16, 2005 19:35 |
|
 |
|
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): Człowiek napisał(a): Według religii katolickiej Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Właściwie chodzi tutaj o grzech pierworodny. Tylko mnie się to w głowie nie mieści. Jezus jest jedną z Osób Boskich. Czyli jest jakąś tam częścią Boga w Trójcy. No i teraz mamy taką sytuację: Bóg w trójcy jedyny zsyła na ziemię część samego siebie - swojego syna - aby przebłagać siebie za grzech stworzeń, które sam stworzył. O co tu chodzi? Totez to tylko wymysl nie majacy potwierdzenia w faktach.
Więc, jakie niby to są fakty?
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
| Pt cze 24, 2005 19:13 |
|
 |
|
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): adam111151 napisał(a): Człowiek napisał(a): Według religii katolickiej Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Właściwie chodzi tutaj o grzech pierworodny. Tylko mnie się to w głowie nie mieści. Jezus jest jedną z Osób Boskich. Czyli jest jakąś tam częścią Boga w Trójcy. No i teraz mamy taką sytuację: Bóg w trójcy jedyny zsyła na ziemię część samego siebie - swojego syna - aby przebłagać siebie za grzech stworzeń, które sam stworzył. O co tu chodzi? Totez to tylko wymysl nie majacy potwierdzenia w faktach. Więc, jakie niby to są fakty?
a czemu niby?
Z góry wiesz ze fakty są niby?
Fakt to fakt nie moze byc niby.
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
| Pt cze 24, 2005 22:31 |
|
 |
|
Gimlas
|
Jezus nie przeblagal siebie za grzechy.Nie mozna na to tak patrzec.To prawda,jest trojjedyny Bog,Ojciec,Syn i Duch Sw. ktorzy maja jedna Boską nature i sa jednoscią.Ale roznia ich relacje miedzy sobą.Bog ojciec od nikogo nie powstał,istnial zawsze.Jezus tez istnial zawsze ale został zrodzony przez Boga ojca.I Duch Sw tez istnial zawsze ale pochodzi od Ojca i od Syna.
Trudne jest to do konca zrozumieć,ale cóż...
|
| Pt cze 24, 2005 23:30 |
|
 |
|
Neo01
|
Człowiek napisał(a): Według religii katolickiej Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy.
Według katolicyzmu umarł ale według prawdy historycznej, nawet według pisma katolików, pisama fałszowanego przez tysiąclecia nie umarł na krzyżu 
|
| Pn lip 11, 2005 21:21 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|