Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Jak uważacie, dlaczego Pan Bóg, kazał ludzi, którzy nie wypełniali jego poleceń żywcem kamionować ?
Przecież to chyba najbrutalniejsza z możliwych metod ?
Dziwi też fakt, że w tych brutalnych egzekucjach brali udział wszyscy.
Nie sądzicie, że mogło to wyzwalać w tych ludziach negatywne zbrodnicze instynkty ?
Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ?
Dlaczego Bóg był tak brutalny ?
Jedna z piosenek religijnych mówi: "Do końca ich umiłował... " Nie możemy tych słów zastosować w przypadku kamionowania ?
|
Wt maja 29, 2007 21:36 |
|
|
|
 |
Użyszkodnik
|
Ludzi którzy nie wypełniali poleceń? To jeszcze lepiej - ja słyszałem tylko o osobach cudzołożących...
Cytuj: Przecież to chyba najbrutalniejsza z możliwych metod ? Według mnie brutalna to delikatne określenie - to pospolite barbarzyństwo. Szczególnie że zalecane jest takie dobieranie kamieni, aby delikatnie mówiąc 'osoby kamienowanej za szybko nie zabić'... Cytuj: Dziwi też fakt, że w tych brutalnych egzekucjach brali udział wszyscy. Nie sądzicie, że mogło to wyzwalać w tych ludziach negatywne zbrodnicze instynkty ? Faktycznie jest to dziwne, tym bardziej, że jak Jezus przed pewną egzekucją powiedział "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem." to nikt się nie przełamał... Cytuj: Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ? Dlaczego Bóg był tak brutalny ?
Może nie tyle Bóg, co 'Jego wysłańcy' - przecież pasterz musi pokazać owieczkom, co je czeka za nieposłuszeństwo 
|
Wt maja 29, 2007 22:10 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ? Dlaczego Bóg był tak brutalny ? Być może będziesz mógł zapytać Boga o to kiedyś  Cytuj: Jak uważacie, dlaczego Pan Bóg, kazał ludzi, którzy nie wypełniali jego poleceń żywcem kamionować ? Przecież to chyba najbrutalniejsza z możliwych metod ?
Oj są gorsze  Władcy hellenistyczni kazali religijnych żydów smażyć na oleju na patelni (czy jakoś tak) 
|
Wt maja 29, 2007 22:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, są gorsze.
Ale tylko ta metoda jest szczególna bo jest pomysłem samego boga 
|
Śr maja 30, 2007 7:10 |
|
 |
Ks.Marek
|
O karach wykonywanych w czasach Biblijnych
Poza tym, kamienowanie jest obecne po dziś dzień w Islamie, i jakoś nikt się tym za bardzo nie przejmuje.
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
Śr maja 30, 2007 21:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks.Marek napisał(a): Poza tym, kamienowanie jest obecne po dziś dzień w Islamie, i jakoś nikt się tym za bardzo nie przejmuje.
A najmniej rzekomo Nieskonczenie Dobry Bog.
|
Cz maja 31, 2007 1:52 |
|
 |
Marcinlet
|
 Re: Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Aztec napisał(a): Jak uważacie, dlaczego Pan Bóg, kazał ludzi, którzy nie wypełniali jego poleceń żywcem kamionować ? Przecież to chyba najbrutalniejsza z możliwych metod ? Dziwi też fakt, że w tych brutalnych egzekucjach brali udział wszyscy. Nie sądzicie, że mogło to wyzwalać w tych ludziach negatywne zbrodnicze instynkty ?
Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ? Dlaczego Bóg był tak brutalny ? Jedna z piosenek religijnych mówi: "Do końca ich umiłował... " Nie możemy tych słów zastosować w przypadku kamionowania ?
Kara śmierci poprzez kamienowanie była sublimacją popędu analno-sadystycznego. Na nieuświadamianym poziomie masowe obrzucanie kogoś kamieniami oznacza wydalanie nań kału. Odchody = kamienie.
|
Pt cze 01, 2007 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no nie krytykujcie tak tego kamienowania, bog okazal i tak wiele milosierdzia , mogl przeciez wymyslec zeby ludzi posyłac na rozszarpanie psom...to dopiero bylaby "kara":> a tak... pare kamykow i po sprawie
p.s.
w starym testamencie sa piekne opisy jak np. nalezy przeprosic boga za zabojstwo kogos w miescie jesli sie winny nie znajdzie- wtedy nalezalo wybrac najpiekniejszego z wołu i w rzece dokonac jego usmiercenia poprzez uderzenie w kregoslup, tak aby pekl- wtedy byk pada a kat podcina mu gardlo....prawie jak "piła 3"...a to tylko mala czastka;)
|
Pn cze 04, 2007 14:13 |
|
 |
Rin
|
 Re: Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Aztec napisał(a): Dlaczego Bóg był tak brutalny ? Jedna z piosenek religijnych mówi: "Do końca ich umiłował... " Nie możemy tych słów zastosować w przypadku kamionowania ?
No cóż taka była Jego wola i On tak chciał.
|
Pn cze 04, 2007 14:24 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Reasumując, wierzymy w mściwego i litościwego, miłosiernego i nienawidzącego Boga
@killing-joke
No cóż, "Niech się dzieje wola nieba - z nią się zawsze zgadzać trzeba" 
|
Pn cze 04, 2007 15:08 |
|
 |
vanitas
|
Użyszkodnik napisał(a): Reasumując, wierzymy w mściwego 1) Sprawiedliwość to nie to samo co zemsta. i litościwego, miłosiernego Użyszkodnik napisał(a): i nienawidzącego Boga
2) Nienawiść do czynów, nie do ludzi.
@Marcinlet - jeśli wierzysz w to co nauczał Freud, to poczytaj sobie coś aktualnego...
_________________ Uwaga dla moderatorów:
łacińskie "vanitas" oznacza "marność"
|
Pn cze 04, 2007 15:29 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Cytuj: 1) Sprawiedliwość to nie to samo co zemsta. Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta. A tak w ogóle, niech każdy wstawi odpowiednie dla siebie słowo... Sprawiedliwość – koncepcja filozoficzna i prawna, która w najogólniejszym sensie oznacza równe, uczciwe i moralne traktowanie wszystkich ludzi, szczególnie w relacjach społecznych, ale także rodzinnych i osobistych.Zemsta - odwet na osobie lub grupie za doznane wcześniej zło. Zemsta może przypominać sprawiedliwą karę za winy, ale jej motywem nie jest dobro społeczeństwa, lecz osobista żądza odegrania się na przeciwniku.Cytuj: 2) Nienawiść do czynów, nie do ludzi.
Dlaczego więc Bóg nie nawrócił tych ludzi (jak np. Szawła) a skazał na śmierć i bardzo prawdopodobnym jest, że także na wieczne potępienie?[/i]
|
Pn cze 04, 2007 17:28 |
|
 |
vanitas
|
Użyszkodnik napisał(a): Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta. A tak w ogóle, niech każdy wstawi odpowiednie dla siebie słowo...
Kara to też nie sprawiedliwość, i nie zemsta. Tak mieszając pojecia można dyskutować w nieskończoność. W tej materii nie polegałbym jednak zbytnio na wikipedii Cytuj: 2) Nienawiść do czynów, nie do ludzi. Dlaczego więc Bóg nie nawrócił tych ludzi (jak np. Szawła) a skazał na śmierć i bardzo prawdopodobnym jest, że także na wieczne potępienie?[/i][/quote]
Bo Szaweł (Saul z Tarsu) postepował tak z pobudek czysto religijnych.
|
Pn cze 04, 2007 17:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mimo wszystko skoro bog jest bogiem to powinno go stac na cos boskiego cos na miare boga, dlaczego nie ukazuje swego milosierdzia i nie przebacza a kieruje sie zemsta i nienawiscia, jak np. podczas wyprawy mojzesza po tablice z przykazaniami, po powrocie ujzawszy zlotego cielca bog kazal zabic wszystkich niewiernych...brat zabijal brata, czy wspanialomyslny bog nie potrafilby uczynic czegos wspanialego zamiast prostej rzezi??
|
Pn cze 04, 2007 18:30 |
|
 |
Użyszkodnik
|
A na PWNie?
zemsta «odwet za doznaną krzywdę»
#
sprawiedliwość
1. «uczciwe, prawe postępowanie»
2. «organa sądowe, sądownictwo, sąd, sądzenie»
Zgodnie z tym czego uczono mnie na lekcjach religii, każdy grzech w pewien sposób krzywdzi Boga, zadaje Mu ból. Jeśli Bóg zgładził jakichś ludzi za grzechy, mi to bardziej podchodzi pod 1. pojęcie  Ale jak już pisałem...
Cytuj: Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta.
Poza tym nie napisałem, że kara i zemsta to jedno. Owszem, można powiedzieć, że kara jest formą zemsty, jednak nie to miałem na myśli.
Pozdrawiam 
|
Pn cze 04, 2007 18:32 |
|
|
|