Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ? 
Autor Wiadomość
Post Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Jak uważacie, dlaczego Pan Bóg, kazał ludzi, którzy nie wypełniali jego poleceń żywcem kamionować ?
Przecież to chyba najbrutalniejsza z możliwych metod ?
Dziwi też fakt, że w tych brutalnych egzekucjach brali udział wszyscy.
Nie sądzicie, że mogło to wyzwalać w tych ludziach negatywne zbrodnicze instynkty ?

Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ?
Dlaczego Bóg był tak brutalny ?
Jedna z piosenek religijnych mówi: "Do końca ich umiłował... " Nie możemy tych słów zastosować w przypadku kamionowania ?

Wt maja 29, 2007 21:36

Ludzi którzy nie wypełniali poleceń? To jeszcze lepiej - ja słyszałem tylko o osobach cudzołożących...
Cytuj:

Według mnie brutalna to delikatne określenie - to pospolite barbarzyństwo. Szczególnie że zalecane jest takie dobieranie kamieni, aby delikatnie mówiąc 'osoby kamienowanej za szybko nie zabić'...
Cytuj:
Nie sądzicie, że mogło to wyzwalać w tych ludziach negatywne zbrodnicze instynkty ?

Faktycznie jest to dziwne, tym bardziej, że jak Jezus przed pewną egzekucją powiedział "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem." to nikt się nie przełamał...
Cytuj:
Czy nie lepsza była by egzekucja którą wykonały by osoby do tego przeznaczone ? Czy nie lepiej było otruć, zabić mieczem, powiesić ?

Może nie tyle Bóg, co 'Jego wysłańcy' - przecież pasterz musi pokazać owieczkom, co je czeka za nieposłuszeństwo ;)

Wt maja 29, 2007 22:10

Być może będziesz mógł zapytać Boga o to kiedyś :)

Cytuj:
Jak uważacie, dlaczego Pan Bóg, kazał ludzi, którzy nie wypełniali jego poleceń żywcem kamionować ?

Oj są gorsze :D Władcy hellenistyczni kazali religijnych żydów smażyć na oleju na patelni (czy jakoś tak) :D

Wt maja 29, 2007 22:16
Ale tylko ta metoda jest szczególna bo jest pomysłem samego boga :-)

Śr maja 30, 2007 7:10

O karach wykonywanych w czasach Biblijnych

Poza tym, kamienowanie jest obecne po dziś dzień w Islamie, i jakoś nikt się tym za bardzo nie przejmuje.

Śr maja 30, 2007 21:39
Poza tym, kamienowanie jest obecne po dziś dzień w Islamie, i jakoś nikt się tym za bardzo nie przejmuje.

A najmniej rzekomo Nieskonczenie Dobry Bog.

Cz maja 31, 2007 1:52

Post Re: Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Aztec napisał(a):

Jedna z piosenek religijnych mówi: "Do końca ich umiłował... " Nie możemy tych słów zastosować w przypadku kamionowania ?

Kara śmierci poprzez kamienowanie była sublimacją popędu analno-sadystycznego. Na nieuświadamianym poziomie masowe obrzucanie kogoś kamieniami oznacza wydalanie nań kału. Odchody = kamienie.

Pt cze 01, 2007 18:13
no nie krytykujcie tak tego kamienowania, bog okazal i tak wiele milosierdzia , mogl przeciez wymyslec zeby ludzi posyłac na rozszarpanie psom...to dopiero bylaby "kara":> a tak... pare kamykow i po sprawie

p.s.
w starym testamencie sa piekne opisy jak np. nalezy przeprosic boga za zabojstwo kogos w miescie jesli sie winny nie znajdzie- wtedy nalezalo wybrac najpiekniejszego z wołu i w rzece dokonac jego usmiercenia poprzez uderzenie w kregoslup, tak aby pekl- wtedy byk pada a kat podcina mu gardlo....prawie jak "piła 3"...a to tylko mala czastka;)

Pn cze 04, 2007 14:13

Post Re: Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ?
Aztec napisał(a):

No cóż taka była Jego wola i On tak chciał.

Pn cze 04, 2007 14:24

Reasumując, wierzymy w mściwego i litościwego, miłosiernego i nienawidzącego Boga :-)
@killing-joke
No cóż, "Niech się dzieje wola nieba - z nią się zawsze zgadzać trzeba" :-D

Pn cze 04, 2007 15:08

Reasumując, wierzymy w mściwego

1) Sprawiedliwość to nie to samo co zemsta.
i litościwego, miłosiernego
Użyszkodnik napisał(a):
i nienawidzącego Boga :-)

2) Nienawiść do czynów, nie do ludzi.

@Marcinlet - jeśli wierzysz w to co nauczał Freud, to poczytaj sobie coś aktualnego...

Pn cze 04, 2007 15:29

1) Sprawiedliwość to nie to samo co zemsta.

Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta. A tak w ogóle, niech każdy wstawi odpowiednie dla siebie słowo...

Sprawiedliwość – koncepcja filozoficzna i prawna, która w najogólniejszym sensie oznacza równe, uczciwe i moralne traktowanie wszystkich ludzi, szczególnie w relacjach społecznych, ale także rodzinnych i osobistych.

Zemsta - odwet na osobie lub grupie za doznane wcześniej zło. Zemsta może przypominać sprawiedliwą karę za winy, ale jej motywem nie jest dobro społeczeństwa, lecz osobista żądza odegrania się na przeciwniku.
Cytuj:

Dlaczego więc Bóg nie nawrócił tych ludzi (jak np. Szawła) a skazał na śmierć i bardzo prawdopodobnym jest, że także na wieczne potępienie?[/i]

Pn cze 04, 2007 17:28

Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta. A tak w ogóle, niech każdy wstawi odpowiednie dla siebie słowo...

Kara to też nie sprawiedliwość, i nie zemsta. Tak mieszając pojecia można dyskutować w nieskończoność. W tej materii nie polegałbym jednak zbytnio na wikipedii

Cytuj:

Dlaczego więc Bóg nie nawrócił tych ludzi (jak np. Szawła) a skazał na śmierć i bardzo prawdopodobnym jest, że także na wieczne potępienie?[/i][/quote]
Bo Szaweł (Saul z Tarsu) postepował tak z pobudek czysto religijnych.

Pn cze 04, 2007 17:50
mimo wszystko skoro bog jest bogiem to powinno go stac na cos boskiego cos na miare boga, dlaczego nie ukazuje swego milosierdzia i nie przebacza a kieruje sie zemsta i nienawiscia, jak np. podczas wyprawy mojzesza po tablice z przykazaniami, po powrocie ujzawszy zlotego cielca bog kazal zabic wszystkich niewiernych...brat zabijal brata, czy wspanialomyslny bog nie potrafilby uczynic czegos wspanialego zamiast prostej rzezi??

Pn cze 04, 2007 18:30

zemsta «odwet za doznaną krzywdę»
#
sprawiedliwość
1. «uczciwe, prawe postępowanie»
2. «organa sądowe, sądownictwo, sąd, sądzenie»

Zgodnie z tym czego uczono mnie na lekcjach religii, każdy grzech w pewien sposób krzywdzi Boga, zadaje Mu ból. Jeśli Bóg zgładził jakichś ludzi za grzechy, mi to bardziej podchodzi pod 1. pojęcie ;) Ale jak już pisałem...
Cytuj:
Dla Ciebie - sprawiedliwość. Dla mnie - kara, zemsta.

Poza tym nie napisałem, że kara i zemsta to jedno. Owszem, można powiedzieć, że kara jest formą zemsty, jednak nie to miałem na myśli.
Pozdrawiam :)

Pn cze 04, 2007 18:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona