Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 1:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
 Wierzyć, nie wierzyć? 
Autor Wiadomość

Posłużę się Sewerynie Twoim podpisem

Cytuj:
Tam gdzie kończy się wiara, zaczyna się ciemność.

a jednak

Cytuj:
Brak wiary w Boga. Natomiast jest wiara w co innego

Pytania pomocnicze:
Czy to Stwórca stworzył świat
-Nie
Czy masz na to dowody
-Nie
Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć [...]

Więc wniosek z tego, że ateiści jednak nie kroczą w ciemnościach.
Tak?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N paź 11, 2009 14:19

A potrafisz udowodnić, że to stwórca nie np. stwórcy?

Nie potrafię, dlatego nie jest to kwestia mojej wiedzy lecz wiary, że to Stwórca.

N paź 11, 2009 14:20

Więc wniosek z tego, że ateiści jednak nie kroczą w ciemnościach.
Tak?

Potrzebne jest minimum zdrowego rozsądku aby wiedzieć, że chodzi o wiarę w Boga, a nie samą wiarę.

N paź 11, 2009 14:24

Wręcz przeciwnie Sewerynie nic w tym cytacie nie wskazuje na to chodziło o wiarę w Boga.

N paź 11, 2009 14:26

Dzięki, Sewerynie. Nie mam wielu rzeczy w życiu i żyje, więc jedna w tę czy w tę nie stanowi już dla mnie różnicy.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N paź 11, 2009 14:28

Witoldzie niemając najmniejszych dowodów zakładasz, że BOGA nie ma.

A absurdem jest to , że dowody potwiedzające istnienie BOGA odrzucasz bez konkretnej przyczyny. Nadto jesteś wulgarny, zapewne z powodu braku argumentów.

fraterze, nie mając najmnejszych dowodów zakładasz, że Latającego Potwora Speghetti nie ma. Odrzucasz dowody potwierdzające jego istnienie. To absurd!

N paź 11, 2009 14:32

Wręcz przeciwnie Sewerynie nic w tym cytacie nie wskazuje na to chodziło o wiarę w Boga.

Z nazwy tego forum też to nie wynika , jednak posiadając minimum zdrowego rozsądku można się tego domyśleć, ale ok informuję Cię, że w moim podpisie chodzi o wiarę w Boga.

Chyba zaczynam rozumieć ludzi niewierzących. Przecież do wiary w Boga potrzebny jest zdrowy rozsądek.

N paź 11, 2009 14:33

W co?

Cytuj:
Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć

Nie ty niezbyt bystra osobo, to znaczy że NIE WIEM i ani trochę więcej.

N paź 11, 2009 14:33

Post Re: Zakład Pascala
Seweryn napisał(a):
Acro napisał(a):

TWÓJ Bóg może i jest dobry, ale to tylko jeden system wierzeń z tysięcy!!! Nie musisz mieć racji - więcej, prosta statystyka pokazuje, że masz marne szanse na trafienie we własciwą wiarą... Nie wspomnę o tym, że skoro jest dobry, to z pewnością wybaczy ateiście sceptycyzm i zdrowy rozsadek a nawet doceni uczciwość i fakt, że nie udawał wiary dla niepewnej nagrody po śmierci...
A mój podpis - jak się nad nim zastanowisz, to tylko zabawa słowami. Zrozumiesz to, jeśli zastąpisz słowo 'Bóg' słowem "Odyn" i weźmiesz go do siebie...

Tysiące wierzeń to przesada. Jest kilka liczących się systemów reszta upadła z barku fundamentów. Jeśli podajesz za przykład potwora spaghetti to takich wierzeń może być milion bo wiadomo że są wymyślone , ma to nic wspólnego z religią.

Ponoć ich w sumie jest koło 10 tysiący. Upadły z braku fundamentów?! Niby jakich?! Prawie zawsze upadły, bo wyrżnięto ich wyznawców albo/i zmuszono ich do zmiany wyznania! Jaki masz dowód na to, że wiara chrześcijańska nie jest bardziej wymyślona niż LPS? Nie przywłaszczasz sobie prawa do nazywania swojej wiary religia?
A jesli chcesz się dowiedzieć, jak powstają religie (każda , naturalnie, jest ta jedyną i prawdziwą) to poczytaj sobie o kultach cargo... Przezabawne historyjki!

N paź 11, 2009 14:38

Z nazwy tego forum też to nie wynika , jednak posiadając minimum zdrowego rozsądku można się tego domyśleć, ale ok informuję Cię, że w moim podpisie chodzi o wiarę w Boga.

Nie wiem co rozumiesz przez "zdrowy rozsądek", gdybym miał zgadywać o czym jest to forum po nazwie mógłbym dojść do wniosku, że to forum traktujące o różnych religiach nie koniecznie z naciskiem na chrześcijaństwo.

Cytuj:
Chyba zaczynam rozumieć ludzi niewierzących. Przecież do wiary w Boga potrzebny jest zdrowy rozsądek.

Na zdrowy rozsądek to dziewica nie urodzi dziecka a zmarły nie zniknie jeśli ktoś mu w tym nie pomorze a już na pewno nie wróci do życia chyba, że został źle zdiagnozowany.

N paź 11, 2009 14:57

Seweryn napisał(a):

W co?

Cytuj:
Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć

Nie ty niezbyt bystra osobo, to znaczy że NIE WIEM i ani trochę więcej.

1) Wiem że będziesz się bronił przed tym ale nie ma innej możliwości, jeśli świat nie został stworzony przez Stwórcę niezależnie od nazwy, to musiał powstać sam z niczego lub z czegoś co powstało z niczego . Jeśli masz inny pomysł słucham.

2)Jeśli nie wiesz to nie możesz wykluczyć również tego, że został stworzony przez Stwórcę, niezależnie od nazwy. Dziwi mnie więc, że wykluczasz.

N paź 11, 2009 14:58

Nie wiem co rozumiesz przez "zdrowy rozsądek", gdybym miał zgadywać o czym jest to forum po nazwie mógłbym dojść do wniosku, że to forum traktujące o różnych religiach nie koniecznie z naciskiem na chrześcijaństwo.

Na zdrowy rozsądek to dziewica nie urodzi dziecka a zmarły nie zniknie jeśli ktoś mu w tym nie pomorze a już na pewno nie wróci do życia chyba, że został źle zdiagnozowany.

Jednak wiesz co rozumiem przez zdrowy rozsądek. Właśnie to o czym piszesz, dziewica nie urodzi dziecka jeśli nie wydarzy się cud, a zmarły nie zmartwychwstanie, jeśli nie będzie Synem Bozym.

N paź 11, 2009 15:05

1) Wiem że będziesz się bronił przed tym ale nie ma innej możliwości, jeśli świat nie został stworzony przez Stwórcę niezależnie od nazwy, to musiał powstać sam z niczego lub z czegoś co powstało z niczego . Jeśli masz inny pomysł słucham.

Nie wiem.
Czy te dwa słowa są dla ciebie zbyt skomplikowane?

Cytuj:
2)Jeśli nie wiesz to nie możesz wykluczyć również tego, że został stworzony przez Stwórcę, niezależnie od nazwy. Dziwi mnie więc, że wykluczasz.

Ani ty że powstał z pie*****cia przedwiecznej krowy.
Konsekwentnie rozumując.

N paź 11, 2009 15:10

Niewiedza w jakiejś materii nie jest powodem, żeby przyjmować byle jakie wyjaśnienie, tylko po to żeby załatać dziurę w wiedzy.

N paź 11, 2009 15:11

Nie wiedzieć czemu sam siebie już nie obliguje do wyjaśnienia skąd pochodzi stwórca. Czsyli Seweryn wierzy, że powstał sam z niczego :( To ja już chyba wolałbym wierzyć, że kilka pierdylionów bezwładnych atomów powstało z niczego niż superinteligentny byt. Ot mi logika...

N paź 11, 2009 15:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona