| Autor |
Wiadomość |
|
Owieczka_in_black
|
Trochę się namieszało jak widzę.
Posłużę się Sewerynie Twoim podpisem
Cytuj: Tam gdzie kończy się wiara, zaczyna się ciemność. a jednak Cytuj: Brak wiary w Boga. Natomiast jest wiara w co innego
Pytania pomocnicze: Czy to Stwórca stworzył świat -Nie Czy masz na to dowody -Nie Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć [...]
Więc wniosek z tego, że ateiści jednak nie kroczą w ciemnościach.
Tak?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| N paź 11, 2009 14:19 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): A potrafisz udowodnić, że to stwórca nie np. stwórcy?
Nie potrafię, dlatego nie jest to kwestia mojej wiedzy lecz wiary, że to Stwórca.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N paź 11, 2009 14:20 |
|
 |
|
Seweryn
|
Owieczka_in_black napisał(a): Więc wniosek z tego, że ateiści jednak nie kroczą w ciemnościach. Tak?
Potrzebne jest minimum zdrowego rozsądku aby wiedzieć, że chodzi o wiarę w Boga, a nie samą wiarę.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N paź 11, 2009 14:24 |
|
|
|
 |
|
No
|
Wręcz przeciwnie Sewerynie nic w tym cytacie nie wskazuje na to chodziło o wiarę w Boga.
|
| N paź 11, 2009 14:26 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Dzięki, Sewerynie. Nie mam wielu rzeczy w życiu i żyje, więc jedna w tę czy w tę nie stanowi już dla mnie różnicy.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| N paź 11, 2009 14:28 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
frater napisał(a): Witoldzie niemając najmniejszych dowodów zakładasz, że BOGA nie ma.
A absurdem jest to , że dowody potwiedzające istnienie BOGA odrzucasz bez konkretnej przyczyny. Nadto jesteś wulgarny, zapewne z powodu braku argumentów.
fraterze, nie mając najmnejszych dowodów zakładasz, że Latającego Potwora Speghetti nie ma. Odrzucasz dowody potwierdzające jego istnienie. To absurd!
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N paź 11, 2009 14:32 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Wręcz przeciwnie Sewerynie nic w tym cytacie nie wskazuje na to chodziło o wiarę w Boga.
Z nazwy tego forum też to nie wynika , jednak posiadając minimum zdrowego rozsądku można się tego domyśleć, ale ok informuję Cię, że w moim podpisie chodzi o wiarę w Boga.
Chyba zaczynam rozumieć ludzi niewierzących. Przecież do wiary w Boga potrzebny jest zdrowy rozsądek.
|
| N paź 11, 2009 14:33 |
|
 |
|
Witold
|
Seweryn napisał(a): Brak wiary w Boga. Natomiast jest wiara w co innego W co? Cytuj: Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć
Nie ty niezbyt bystra osobo, to znaczy że NIE WIEM i ani trochę więcej.
|
| N paź 11, 2009 14:33 |
|
 |
|
Acro
|
 Re: Zakład Pascala
Seweryn napisał(a): Acro napisał(a): TWÓJ Bóg może i jest dobry, ale to tylko jeden system wierzeń z tysięcy!!! Nie musisz mieć racji - więcej, prosta statystyka pokazuje, że masz marne szanse na trafienie we własciwą wiarą... Nie wspomnę o tym, że skoro jest dobry, to z pewnością wybaczy ateiście sceptycyzm i zdrowy rozsadek a nawet doceni uczciwość i fakt, że nie udawał wiary dla niepewnej nagrody po śmierci... A mój podpis - jak się nad nim zastanowisz, to tylko zabawa słowami. Zrozumiesz to, jeśli zastąpisz słowo 'Bóg' słowem "Odyn" i weźmiesz go do siebie...
Tysiące wierzeń to przesada. Jest kilka liczących się systemów reszta upadła z barku fundamentów. Jeśli podajesz za przykład potwora spaghetti to takich wierzeń może być milion bo wiadomo że są wymyślone , ma to nic wspólnego z religią.
Ponoć ich w sumie jest koło 10 tysiący. Upadły z braku fundamentów?! Niby jakich?! Prawie zawsze upadły, bo wyrżnięto ich wyznawców albo/i zmuszono ich do zmiany wyznania! Jaki masz dowód na to, że wiara chrześcijańska nie jest bardziej wymyślona niż LPS? Nie przywłaszczasz sobie prawa do nazywania swojej wiary religia?
A jesli chcesz się dowiedzieć, jak powstają religie (każda , naturalnie, jest ta jedyną i prawdziwą) to poczytaj sobie o kultach cargo... Przezabawne historyjki!
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N paź 11, 2009 14:38 |
|
 |
|
No
|
Seweryn napisał(a): Z nazwy tego forum też to nie wynika , jednak posiadając minimum zdrowego rozsądku można się tego domyśleć, ale ok informuję Cię, że w moim podpisie chodzi o wiarę w Boga. Nie wiem co rozumiesz przez "zdrowy rozsądek", gdybym miał zgadywać o czym jest to forum po nazwie mógłbym dojść do wniosku, że to forum traktujące o różnych religiach nie koniecznie z naciskiem na chrześcijaństwo. Cytuj: Chyba zaczynam rozumieć ludzi niewierzących. Przecież do wiary w Boga potrzebny jest zdrowy rozsądek.
Na zdrowy rozsądek to dziewica nie urodzi dziecka a zmarły nie zniknie jeśli ktoś mu w tym nie pomorze a już na pewno nie wróci do życia chyba, że został źle zdiagnozowany.
|
| N paź 11, 2009 14:57 |
|
 |
|
Seweryn
|
Witold napisał(a): Seweryn napisał(a): Brak wiary w Boga. Natomiast jest wiara w co innego W co? Cytuj: Jeśli nie masz dowodów to znaczy, że nie wiesz i możesz tylko wierzyć Nie ty niezbyt bystra osobo, to znaczy że NIE WIEM i ani trochę więcej.
1) Wiem że będziesz się bronił przed tym ale nie ma innej możliwości, jeśli świat nie został stworzony przez Stwórcę niezależnie od nazwy, to musiał powstać sam z niczego lub z czegoś co powstało z niczego . Jeśli masz inny pomysł słucham.
2)Jeśli nie wiesz to nie możesz wykluczyć również tego, że został stworzony przez Stwórcę, niezależnie od nazwy. Dziwi mnie więc, że wykluczasz.
|
| N paź 11, 2009 14:58 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Nie wiem co rozumiesz przez "zdrowy rozsądek", gdybym miał zgadywać o czym jest to forum po nazwie mógłbym dojść do wniosku, że to forum traktujące o różnych religiach nie koniecznie z naciskiem na chrześcijaństwo.
Na zdrowy rozsądek to dziewica nie urodzi dziecka a zmarły nie zniknie jeśli ktoś mu w tym nie pomorze a już na pewno nie wróci do życia chyba, że został źle zdiagnozowany.
Jednak wiesz co rozumiem przez zdrowy rozsądek. Właśnie to o czym piszesz, dziewica nie urodzi dziecka jeśli nie wydarzy się cud, a zmarły nie zmartwychwstanie, jeśli nie będzie Synem Bozym.
|
| N paź 11, 2009 15:05 |
|
 |
|
Witold
|
Seweryn napisał(a): 1) Wiem że będziesz się bronił przed tym ale nie ma innej możliwości, jeśli świat nie został stworzony przez Stwórcę niezależnie od nazwy, to musiał powstać sam z niczego lub z czegoś co powstało z niczego . Jeśli masz inny pomysł słucham. Nie wiem. Czy te dwa słowa są dla ciebie zbyt skomplikowane? Cytuj: 2)Jeśli nie wiesz to nie możesz wykluczyć również tego, że został stworzony przez Stwórcę, niezależnie od nazwy. Dziwi mnie więc, że wykluczasz.
Ani ty że powstał z pie*****cia przedwiecznej krowy.
Konsekwentnie rozumując.
|
| N paź 11, 2009 15:10 |
|
 |
|
Witold
|
Niewiedza w jakiejś materii nie jest powodem, żeby przyjmować byle jakie wyjaśnienie, tylko po to żeby załatać dziurę w wiedzy.
|
| N paź 11, 2009 15:11 |
|
 |
|
Epikuros
|
I znowu Seweryn czaruje :]
Nie wiedzieć czemu sam siebie już nie obliguje do wyjaśnienia skąd pochodzi stwórca. Czsyli Seweryn wierzy, że powstał sam z niczego  To ja już chyba wolałbym wierzyć, że kilka pierdylionów bezwładnych atomów powstało z niczego niż superinteligentny byt. Ot mi logika...
_________________ MÓJ BLOG
|
| N paź 11, 2009 15:14 |
|
|
|