Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
 14-latka i jej ciąża 

Czy aborcja wykonana została słusznie?
Tak - dziewczyna miała do tego prawo 43%  43%  [ 33 ]
Nie - dziewczyna mogła urodzić dziecko a następnie oddać do adopcji 22%  22%  [ 17 ]
Nie - dziewczyna powinna urodzić dziecko i wychować je 8%  8%  [ 6 ]
Nie - dziewczyna mogła przewidzieć konsekwencje "pójćia w tango" 9%  9%  [ 7 ]
Nie - dziewczyna została zmuszona do aborcji 13%  13%  [ 10 ]
Nie interesuje mnie ta cała sprawa 5%  5%  [ 4 ]
Liczba głosów : 77

14-latka i jej ciąża 
Autor Wiadomość

Jak ktoś lubi spać materacu z siana- to będziesz mu na silę wpychać jedwabną pościel i łózko z baldachimem ??

N cze 22, 2008 21:19
W Twoim przykładzie to kwestia wyboru. Ty przedstawiasz niebo jakby każdy miał tam wyznaczone konkretne role, których nie może zmienić, bo "nie umie czytać". Co innego decyzja, a co innego nie móc wpływać na to na czym się śpi. Porównanie jest więc absolutnie nie adekwatne.

N cze 22, 2008 21:59
Ależ każdy z nas ma wpływ właśnie w tym życiu...

N cze 22, 2008 22:01

Ale w tym życiu ludzie nie mają równych szans więc w dużej mierze pozycja w niebie zależy od urodzenia i zwykłego przypadku

N cze 22, 2008 22:24
Ale Bóg ocenia za to co mogliśmy/byliśmy w stanie zrobić a nie porównuje jedna osobę z drugą...

N cze 22, 2008 22:37

A co tu oceniać każdy robi to co może zrobić a to co zrobi to kwestia przypadku

N cze 22, 2008 22:41

Nie zgodziłbym się, że każdy robi to co może zrobić.
Bo praktycznie każdy z nas mógłby czynić o wiele więcej dobra niż czyni.

Pn cze 23, 2008 10:51

Nie zgodziłbym się, że każdy robi to co może zrobić.
Bo praktycznie każdy z nas mógłby czynić o wiele więcej dobra niż czyni.

raczej teoretycznie ale to już raczej dyskusja do wątku o wolnej woli

Pn cze 23, 2008 12:10
Teresse, rozmawialiśmy o dzieciach nienarodzonych. One nie zasłużyły w żaden sposób na niebo i ich "pozycja" w niebie jest zupełnie od nich niezależna. Skoro Bóg potrafi ocenić już na poziomie zygoty człowieka, to po co życie na ziemi?

Pn cze 23, 2008 15:36

Teresse, rozmawialiśmy o dzieciach nienarodzonych. One nie zasłużyły w żaden sposób na niebo
Chciałbym Ci powiedzieć, że ani Ty ani ja ani nikt tu z nas obecnych nie zasłużył na niebo.

Cytuj:
i ich "pozycja" w niebie jest zupełnie od nich niezależna.

No i co z tego?

Cytuj:
Skoro Bóg potrafi ocenić już na poziomie zygoty człowieka, to po co życie na ziemi?
Bo Bóg chce aby na ziemi było życie i rodzili się nowi ludzie i nie tylko.

Pn cze 23, 2008 15:40

No dobrze ale poco?

Pn cze 23, 2008 15:54

Cytuj:

No dobrze ale poco?

Powiedział pesymista

Po prostu dla wzbogacenia świata .

Pn cze 23, 2008 15:57
Chciałbym Ci powiedzieć, że ani Ty ani ja ani nikt tu z nas obecnych nie zasłużył na niebo.

Obcy, ja się pytam, bo Teresse twierdzi, że w niebie jest hierarchia (im ktoś lepszy tym ma więcej- nie wiem czego, bo tego nie powiedziała, ale taki mniej więcej miało to sens). Dzieci nienarodzone nie mogły w żaden sposób w życiu zdecydować, czy pragną Boga, nie mogły wpłynąć na to jakie zajmą miejsce w niebie.

Cytuj:
No i co z tego?

To z tego, że to niesprawiedliwe.

Cytuj:

Na świecie jest wiele cierpienia. Po co Bóg chce by ludzie cierpieli. Skoro dziecko idzie od razu do nieba, to dlaczego Bóg naraża niektóre dusze na potępienie (żyjący może trafić do piekła). Jeżeli przyjmujemy, że zapłodniona komórka ma duszę, to znaczna większość dusz idzie automatycznie do nieba (większość ciąż kończy się poronieniem). Tylko niektóre dusze się rodzą. Co więcej wiele dzieci ginie i też idzie do nieba. Z tych wszystkich dusz może z 1% będzie oceniane, reszta trafi do nieba. W jakim celu Bóg coś takiego stosuje i to jeszcze w sposób tak wybiórczy? Co więcej Bóg wie, która dusza gdyby nie została poroniona, czy usunięta trafiłaby do nieba. Czy wobec tego Bóg te nienarodzone dusze ocenia (pod względem potencjału) i kieruje albo do nieba, albo do piekła? Czy dusze nienarodzonych dzieci trafiają do piekła, jeżeli po urodzeniu człowiek wybrałby właśnie taką drogę? Z tego co Teresse pisze tak się chyba dzieje.

Pn cze 23, 2008 15:58

Powiedział pesymista

Po prostu dla wzbogacenia świata .

A poco wzbogacać świat?Dla samego wzbogacania?

Nie jestem pesymistą.

Pn cze 23, 2008 16:06

Obcy, ja się pytam, bo Teresse twierdzi, że w niebie jest hierarchia (im ktoś lepszy tym ma więcej- nie wiem czego, bo tego nie powiedziała, ale taki mniej więcej miało to sens). Dzieci nienarodzone nie mogły w żaden sposób w życiu zdecydować, czy pragną Boga, nie mogły wpłynąć na to jakie zajmą miejsce w niebie.

Bóg jest, sprawiedliwy, wszechmocny i wszechwiedzący - zna spsób aby ich pozycja była uczciwa - twierdzisz, że te dzieci w niebie są za mało szczęśliwe?

Cytuj:
To z tego, że to niesprawiedliwe.
A może tym dzieciom to wystarcza i nie chcą więcej.

Cytuj:
Na świecie jest wiele cierpienia.
Które jest skutekiem człowieka.
Cytuj:
Po co Bóg chce by ludzie cierpieli.
Nie wiem kiedy w końcu zrozumiesz, że Bóg nie chce ludzkiego cierpienia. Myślałem, że zadajesz pytania żeby się czegoś dowiedzieć. Ale za każdym razem jak coś zostanie wytłumaczone ty wracasz do swojego zdania.
Cytuj:
Skoro dziecko idzie od razu do nieba, to dlaczego Bóg naraża niektóre dusze na potępienie (żyjący może trafić do piekła)
Człowiek sam decyduje gdzie chce iść, to nie Bóg odrzuca od siebie, jeżeli człowiek to wybierze to jego sprawa.
Cytuj:
Jeżeli przyjmujemy, że zapłodniona komórka ma duszę, to znaczna większość dusz idzie automatycznie do nieba (większość ciąż kończy się poronieniem).
Owszem
Cytuj:
Tylko niektóre dusze się rodzą. Co więcej wiele dzieci ginie i też idzie do nieba.
No
Cytuj:
Z tych wszystkich dusz może z 1% będzie oceniane, reszta trafi do nieba.
No dobra
Cytuj:
W jakim celu Bóg coś takiego stosuje i to jeszcze w sposób tak wybiórczy?
Celem życia niektórych jest np umrzeć i sprowadzić innych swoją śmiercią na drogę do Boga.
Cytuj:
Co więcej Bóg wie, która dusza gdyby nie została poroniona, czy usunięta trafiłaby do nieba. Czy wobec tego Bóg te nienarodzone dusze ocenia (pod względem potencjału) i kieruje albo do nieba, albo do piekła?

Człowiek jest oceniany za to co zrobił a nie za to co by zrobił. Kto wie czy św Franciszek byłby taki święty gdyby nie dostał się do niewoli - może byłby jednym z największych rozpustników i trafił do piekła.
Cytuj:
Czy dusze nienarodzonych dzieci trafiają do piekła, jeżeli po urodzeniu człowiek wybrałby właśnie taką drogę?

Nie

Pn cze 23, 2008 17:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona