Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Czyli niepotrzebnie Bóg stworzył ludzi?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 15, 2012 12:05

Nie ludzie są niepotrzebni, ale zło. Zło tylko skomplikowało plan Pana pomimo jego woli. Niektórzy aniołowie zmarnowali swoją szansę i wybrali grzech. to nie powinno się wydarzyć.

Bardzo trudny do zrozumienia może okazać się fakt, że Bóg nie chciał zaistnienia zła nawet wtedy, gdy wiedział, że grzech nastąpi. Dlatego może niektórzy twierdzą, że wszechwiedza nie może obejmować przyszłości - wówczas łatwiej wytłumaczyć, ze wolą Pana nie było istnienie tego, co niedobre. Ale jaka jest prawda? Proroctwa dotyczące śmierci Zbawiciela sprawdziły się bardzo dokładnie. A zdrada Judasza nie mogła być elementem Bożego Planu - miało jej w ogóle nie być. Miało nie być odkupienia, ponieważ miało nie być żadnego grzechu.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr lut 15, 2012 14:53

fusilli napisał(a):
tanie_wino napisał(a):
Alus napisał(a):
Gdyby nie obdarzył aniołów wolną wolą nie potrafiliby się buntować.

No ale po co one się zbuntowały? Jaka krzywda im się działa?

Krzywda, żadna im się nie działa, ale po prostu nie chcieli służyć niższym od nich istotom jakimi są ludzie.

No dobrze, to niech nie służą, niech żyją sobie w spokoju z dala od Boga i jego wymagań, ale napisz mi dlaczego one stały się złe, nienawistne itd. a ich guru czyli tzw. obecnie szatan, to już ponoć zło największe i w dodatku osobowe. Dlaczego ci wszyscy buntownicy nie znalezli sobie jakiegoś skrawka przestrzeni żeby spokojnie tam istnieć? Dlaczego dręczą ludzi i chcą ich zguby?

Śr lut 15, 2012 16:35
Moderator

Przykładasz do aniołów ludzką miarę i się dziwisz tym, co Ci wychodzi :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lut 15, 2012 16:42

Post Re: Złe rozumienie Wszechwiedzy nie pozwala zrozumieć Miłośc
niewazny12 napisał(a):
Złota zasada teologiczna mówi, ze nie należy czynić zła, by wynikło z niego większe dobro. Czy więc Bóg by złamał tę zasadę, czyniąc siebie despotą? Oczywiście, ze nie. Może przed stworzeniem aniołów Bóg nie wiedział, jaką podejmą decyzję, ponieważ z natury aniołów wynikało, ze nawet Pan nie jest w stanie wiedzieć o ich wyborach, zanim się one nie wydarzą. Gdyby wiedział, to jak tu mówić o winie czy zasłudze, skoro to wszystko było wiadome przed dziełem stworzenia?

Co to jest "Złota zasada teologiczna" ? Kto ją sformułował? i czy Bóg musi się do niej dostosować?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 15, 2012 17:49

Soul33 napisał(a):
Przykładasz do aniołów ludzką miarę i się dziwisz tym, co Ci wychodzi :)

Jakbym przykładał anielską, to pewnie jeszcze bardziej bym się dziwił :)

Cz lut 16, 2012 0:11

Andy72 napisał(a):
Acro napisał(a):
Jestem niedoskonały, bo takim mnie stworzył Bóg.
Ale rozmawiamy nie o mnie, tylko o Bogu. Ten ma chyba troszkę większe możliwości naprawienia świata (który zresztą sam zfuszerował) niż ja. To może odpowiesz na moje pytania?

To Ty popsułeś swój świat. A Bóg ma możliwości aby naprawić świat "otrze łzę".
Świat to idylla ale pole walki dobra ze złem, Wybieraj po której stronie walczysz, ale wiedz że to Bóg wygra.

Primo: nic nie zepsułem, był zepsuty na długo zanim sie tu pojawiłem

Secundo: nawet jeśli bym zepsuł to tylko dlatego, że takim mnie stworzył Bóg. Jak komputer narozrabia to winny jest procesor czy programista?

Tertio: czy ja jestem wszechmocny i wszechmiłosierny? To może wróćmy do Boga. Czemu toleruje zło, skoro - jako wszechmocny - może je zniszczyć, a jako przemiłosierny - powinien tego chcieć?

Cz lut 16, 2012 0:21

Acro napisał(a):

Ten świat który zostałeś naprawiasz czy bardziej psujesz?

Cz lut 16, 2012 0:37

łatwo jest popsuć, ale trudniej naprawić.

Gdyby nie było zła, naprawa by nie istniała.

Naprawiając to, co zniszczył grzech, stworzenie cierpi i trudzi się.

Bóg nie zepsuł świata. Jeszcze ktoś będzie próbował wmówić, że dzięki cierpieniu wszystko stało się lepsze... Chyba to jakiś "heroinista" - uzależniony od piękna istot, które cierpią i trudzą się, tymczasem Trójca Święta nie może cierpieć i trudzić się, a pomimo tego jest nieskończenie wspanialsza niż całe cierpiące i poświęcające się stworzenie.

Ale wielką głupotę popełnili ci aniołowie, którzy upadli. Oczywiście, Pan nie kazał im grzeszyć czy cierpieć!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Cz lut 16, 2012 12:13

"Trójca Święta nie może cierpieć i trudzić się" ?
Jezus jest Bogiem a cierpiał

Cz lut 16, 2012 13:32

Andy72 napisał(a):
Acro napisał(a):

Ten świat który zostałeś naprawiasz czy bardziej psujesz?

Co to ma do rzeczy? Jeśli go naprawiam, to był dzieki temu bardziej, czy mniej zły przed moim stworzeniem?

(tak trzymając się logiki, to jeślibym go naprawiał, to oznaczałoby tylko, ze nie mógł być idealny, bo ideału nei da nie poprawić :P )

Przeczytaj może uważniej co napisałem. To tylko kilka zdań. I odpowiedz na MOJE uwagi, a nie na swoje o nich wariacje. I wszystkie (zauważ, że po primo było jeszcze secudo i tertio) , bo znowu mi uciekasz i zaraz powrócimy do punktu wyjścia.

Cz lut 16, 2012 14:24

Matka Teresa zastała świat gdzie są trędowaci n naprawiało go. Można też zepsuć. Z Twoich wypowiedzi można wywnioskować że popsułeś swój świat i teraz masz pretensje do Boga.

Cz lut 16, 2012 16:20

Andy72 napisał(a):
Matka Teresa zastała świat gdzie są trędowaci n naprawiało go. Można też zepsuć. Z Twoich wypowiedzi można wywnioskować że popsułeś swój świat i teraz masz pretensje do Boga.

Czy czegoś w mojej odpowiedzi nie zrozumiałeś, że znowu odpowiadasz nie na temat? Może na początek popatrz, jaki jest temat watku, a potem przeczytaj mój poprzedni post i odpowiedz NA NIEGO, a nie losuj jakieś pseudopsychologiczne złote myśli.

Cz lut 16, 2012 23:06

Andy72 napisał(a):
"Trójca Święta nie może cierpieć i trudzić się" ?
Jezus jest Bogiem a cierpiał
viewtopic.php?p=630972#p630972 - Czy Bóg cierpi ?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz lut 16, 2012 23:11

Nie bardzo rozumiem:
Nie narodził się bowiem jeden z Ojca, drugi z Matki:
sam jednak nie jest podzielony w obydwóch rodzajach natur,
lecz jako jeden i ten sam Syn nie tylko Boga, lecz także i człowieka;
sam żyje, chociaż umiera, sam umiera, chociaż żyje; sam nie podlega cierpieniu, chociaż cierpi;

"sam nie podlega cierpieniu, chociaż cierpi", jak wiadomo nie tylko ciało Jezusa cierpiało, cierpiał duchowo: "Boże Mój czemuś Mnie opuścił" czy w Ogrójcu.
Skoro Trójca jest niezmienna i nie może cierpieć ani zniknąć, to jak to pogodzić z Wszechmocą?

Pt lut 17, 2012 5:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona