Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło?
W Niebie według Andy'ego wszyscy o wszystkich wiedzą wszystko. Co to jest, jak nie esbecja?

Andy po prostu nie myśli, tylko powtarza mechanicznie, co mu się w życiu wpoiło. A potem się wypłakuje, że czemu go nie anihilują. Jak się głowy uzywa tylko do jedzenia...

Cytat jest z epoki, w której ludziom się zdawało, że porządek despotyczny jest szczytowym osiągnięciem politycznym ludzkości i że inaczej się nie da. Taka optyka została przez rzymski katolicyzm z pewnej mierze zakonserwowana. Ofiarami tego stanu rzeczy są szeregowi wyznawcy mający prawo do pisku "zboczenie! zboczenie!", chociaż poza Owczarnią już dawno funkcjonuje neutralna "parafilia".

Pn cze 27, 2016 23:06

O ile na ziemi niewskazane było by gdyby wszyscy o wszystkich wszystko wiedzieli (gdyby ludzie znali myśli, to dopiero byłby totalitarny system), to nawet na ziemi wielokrotnie ludzie dowiadywali się tego co chciałem ukryć, przez co bywałem zły na Boga.
A Bóg wie wszystko.
Jeżeli zaprzeczymy że w Niebie wszyscy wszystko wiedzą, to co będzie z Sądu Ostatecznego? Czy w Niebie każdy będzie robił jakieś ciemne machlojki na boku, będzie nosił maski?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn cze 27, 2016 23:12
Ni cholery mnie to nie obchodzi. Komu droga do Nieba, bardzo proszę, chociaż Jezus obiecywał dwa tysiące lat temu, że wróci szybko. Jeśli tłumaczyć to tak, że dla Boga jeden dzień jest jak tysiąc lat, to doprawdy, nie widzę powodu, dla którego piekło nie miałoby się okazać miejscem przyjemniejszym, nawet jeśli miałoby to być piekło z kotłami. Bo dla człowieka to jednak jeden dzień jest jak jeden dzień. Przy takich różnicach w postrzeganiu rzeczywistości wszystkie obiecanki jezusowe można o kant d... roztłuc.

Pn cze 27, 2016 23:36

Coś wyjątkowo prymitywne byłoby to "oczyszczanie". Już widzę tych szydzących - "pocierpię te x czasu, z później sobie poszydzę z tych 6 miliardów". Zaiste bardzo pouczające. A później do nieba, tak?
A gdzie pokora, miłość do bliźniego, przebaczanie?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Wt cze 28, 2016 0:47

Pokora to stanięcie w Prawdzie. Wielu będzie wolało zostać w piekle by się nie oczyszczać.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt cze 28, 2016 10:06

Trafiłeś w sedno, Andy!
:brawo:

Wt cze 28, 2016 15:25
Zobacz profil WWW

Andy72 napisał(a):
Ustawiony przeto zostanie - to moja własna antycypacja - gigantyczny ekran, na którym wyświetlane będą kolejno wszystkie te uczynki każdego z nas, które najbardziej chcielibyśmy zataić, a nawet nie tylko uczynki rzeczywiste, ale różne marzenia i pragnienia grzeszne i gorszące. To już będzie duży kawał czyśćca; każdemu będzie dane, całej ludzkości będzie dane do woli szydzić z grzechów cudzych - dopóki jego własna kolej nie przyjdzie. Może się nasuwać obiekcja, że proces taki ogromnie długo musiałby się ciągnąć; to prawda, po pierwsze jednak czasu będziemy mieli pod dostatkiem (a będzie to rozrywka zajmująca, przyznajmy, choć nie dla tego człowieka, którego sprawa będzie właśnie wyświetlana), po wtóre zaś nie wiemy, w jakich to czasowych warunkach Świat Nowy zostanie urządzony.

To ludzie będą wyglądać w ten sam sposób jak za życia na ziemi?
Bo przecież ja bym chciał zmienić swój wygląd w tej sytuacji nikt by mnie już później nie rozpoznał :mrgreen:

Zresztą ludzki mózg ma dość duże ograniczenia i jeśli chodzi o zapamiętywanie i pojemność, weźmy takiego standardowego gościa, 80 lat życia, tak 10 grzechów dziennie, to nam daje, weźmy tak z 50 tyś grzechów ile czasu trzeba by na tym ekranie to oglądać? kilka tygodni? a przecież na ziemi żyło bardzo dużo ludzi, to już można by liczyć jeśli jeszcze świat potrwa z 10tyś. lat to tak spokojnie na sądzie ostatecznym znajdzie sie 500 miliardów ludzi! to jeśli wszyscy by zaczeli to oglądać, to ile by wytrzymali? kto by to wszystko spamiętał? komu by sie chciało to oglądać?
Zresztą nie rozumiem dlaczego tutaj wszyscy mówią o tym że niebo to wspólnota, to nie da rady żyć sobie w samotności? to będzie zabronione?

Wt cze 28, 2016 18:25

Ja, gdybym miał możliwosć życia wiecznego, zadowoliłbym się samym tym i nie siliłbym sie by zasłużyc sobie na (nudne) nebo. Do piekła tez by mnie nie wtracili bo i za co? Na piekło \ chyba trzeba by sobie zasłużyć "mocnymi" uczynkami. Troche to smieszne, ze do piekła można by trafic w wyniku nieprzestrzegania jakichs tam przepisów koscielnych.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt cze 28, 2016 20:27

Już to oświadczyliście - kilkanaście razy.

Wt cze 28, 2016 20:52
Zobacz profil WWW

Spowiedź jest taką próbą, by przełamywać wstyd i stawać w prawdzie

Wt cze 28, 2016 21:14

Andy72 napisał(a):
Spowiedź jest taką próbą, by przełamywać wstyd i stawać w prawdzie

To ja po śmierci Bogu będe sie spowiadał ze swoich grzechów? :D
To Bóg ich nie zna? gdzie jego wszechwiedza?

Wt cze 28, 2016 22:47

Po śmierci spotkasz się z Prawdą, gdzie ukażą się w świetle twoje grzechy

Wt cze 28, 2016 22:49

Andy72 napisał(a):
Po śmierci spotkasz się z Prawdą, gdzie ukażą się w świetle twoje grzechy

No i na co mi to?
Przecież i tak sie tego nie cofnie, więc na co to pokazywać?

Wt cze 28, 2016 22:52

Andy72 napisał(a):
Pokora to stanięcie w Prawdzie. Wielu będzie wolało zostać w piekle by się nie oczyszczać.

Możesz wytłumaczyć, czym jest "stanięcie w Prawdzie". Nie jestem zbyt lotny w takich sprawach.

Askadtowiesz napisał(a):
Ja, gdybym miał możliwosć życia wiecznego, zadowoliłbym się samym tym i nie siliłbym sie by zasłużyc sobie na (nudne) nebo. Do piekła tez by mnie nie wtracili bo i za co? Na piekło \ chyba trzeba by sobie zasłużyć "mocnymi" uczynkami. Troche to smieszne, ze do piekła można by trafic w wyniku nieprzestrzegania jakichs tam przepisów koscielnych.

Znaczy wiesz, to zależy, kto w tych zaświatach rządzi ;)
Np. znajomy protestant wierzy, że tylko protestanci-baptyści będą zbawieni, a resztę czeka potępienie (jeśli dobrze zrozumiałem).

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Śr cze 29, 2016 10:31

Nie wiesz co to Stanięcie w Prawdzie? Którego słowa nie rozumiesz?

Śr cze 29, 2016 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona