"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
 Re: "Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
Dziś skończyłem "Urojonego". Książkę pożyczyłem w bibliotece z działu "filozofia", ale jest słaba jako dzieło filozoficzne - Dawkins zna i cytuje filozofów, ale sam filozofem nie jest. Natomiast jako naukowiec i biolog prawi całkiem ciekawie. Końcowe odczucia mam pozytywne - książka jest napisane ładnym językiem, agresywnym, ale w granicach umiaru (jestem uczulony na zbyt zjadliwy ton), a treść mi się spodobała, bowiem dotyczy mnie osobiście - od dłuższego czasu czułem niechęć wobec dziwnego tabu niemożności krytyki religii (szczególnie teizmu) oraz jej nachalnej, publicznej lub co gorsza politycznej propagandy ideologicznej. Z zachwytem odkryłem w ostatnich dniach, że są ludzie tacy jak ja (nie chodzi tylko o Dawkinsa) - ludzie, którzy uważają, że religie muszą zostać uznane za zwykłe ideologie, te z tych ideologi, które mają zły wpływ na społeczeństwo powinny być zakazane, a indoktrynacja dzieci ideologiami religiami powinna być jak najbardziej ograniczona. I tych ludzi jest dużo 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr maja 25, 2011 20:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): Dziś skończyłem "Urojonego". Książkę pożyczyłem w bibliotece z działu "filozofia", ale jest słaba jako dzieło filozoficzne - Dawkins zna i cytuje filozofów, ale sam filozofem nie jest. Natomiast jako naukowiec i biolog prawi całkiem ciekawie. Końcowe odczucia mam pozytywne - książka jest napisane ładnym językiem, agresywnym, ale w granicach umiaru (jestem uczulony na zbyt zjadliwy ton), a treść mi się spodobała, bowiem dotyczy mnie osobiście - od dłuższego czasu czułem niechęć wobec dziwnego tabu niemożności krytyki religii (szczególnie teizmu) oraz jej nachalnej, publicznej lub co gorsza politycznej propagandy ideologicznej. Z zachwytem odkryłem w ostatnich dniach, że są ludzie tacy jak ja (nie chodzi tylko o Dawkinsa) - ludzie, którzy uważają, że religie muszą zostać uznane za zwykłe ideologie, te z tych ideologi, które mają zły wpływ na społeczeństwo powinny być zakazane, a indoktrynacja dzieci ideologiami religiami powinna być jak najbardziej ograniczona. I tych ludzi jest dużo  A bywało, że ponoć było ich miliony - "raj na ziemi ZSRR" choćby. Historia jednak ludzi nie nauczyła, że walcząc z religiami - choćby ułomnymi, walczą z Bogiem.....co zawsze skazane jest na przegraną.
|
Śr maja 25, 2011 20:42 |
|
 |
Witold
|
Alus napisał(a): Historia jednak ludzi nie nauczyła, że walcząc z religiami - choćby ułomnymi, walczą z Bogiem..... Z człowiekiem Alus, z człowiekiem. I to dlatego było to skazane na przegraną.
|
Śr maja 25, 2011 21:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Alus napisał(a): Historia jednak ludzi nie nauczyła, że walcząc z religiami - choćby ułomnymi, walczą z Bogiem..... Z człowiekiem Alus, z człowiekiem. I to dlatego było to skazane na przegraną. Gdyby tylko z człowiekiem, to niechybnie religie znikłyby podobnie jak różne systemy, ideologie. A jeśli chodzi o walkę z ludźmi religii, to z wieloma walka jest wskazana - wszelkie fanatyzmy, radykalizmy niszczące człowieka w imię religii, powinny być zwalczane.
|
Cz maja 26, 2011 8:38 |
|
 |
Acro
|
A jeżeli fanatyzm wymusza religia? To walcząc z fanatyzmem walczysz też z religią. Godzi się to?... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz maja 26, 2011 9:01 |
|
|
|
 |
Witold
|
Alus napisał(a): Gdyby tylko z człowiekiem, to niechybnie religie znikłyby podobnie jak różne systemy, ideologie. Przecież znikają. I zastępują je inne.
|
Cz maja 26, 2011 10:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Alus napisał(a): Gdyby tylko z człowiekiem, to niechybnie religie znikłyby podobnie jak różne systemy, ideologie. Przecież znikają. I zastępują je inne. Znikają formy - wiara w Boga trwa od zarania istnienia człowieka, jest wpisana w naturę.
|
Cz maja 26, 2011 11:04 |
|
 |
filippiarz
|
Alus napisał(a): A bywało, że ponoć było ich miliony - "raj na ziemi ZSRR" choćby. Historia jednak ludzi nie nauczyła, że walcząc z religiami - choćby ułomnymi, walczą z Bogiem.....co zawsze skazane jest na przegraną. Bóg stworzył wszystkie religie? Te fałszywe też? A propos historii - w "Urojonym" wyczytałem, że Stalin był za młodu w seminarium - miał być kapłanem  Witold napisał(a): Alus napisał(a): Gdyby tylko z człowiekiem, to niechybnie religie znikłyby podobnie jak różne systemy, ideologie. Przecież znikają. I zastępują je inne. Widocznie bogowie też ewoluują - zamykają stare projekty i zakładają nowe. Albo umierają, a nowo powstali bogowie ciągną biznes "tatusia". Albo też nowi bogowie zakładają biznesy konkurencyjne? (Tylko u mnie! Promocja! Dziewice w raju!*) * ilość dziewic i czas promocji ograniczony
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Cz maja 26, 2011 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bóg stworzył wszystkie religie. Te fałszywe też? Bóg stworzył naturę człowieka, który zawsze poszukuje Boga. Człowiek błędzi, pysze swojej chce dostosować Boga wedle swojego upodobania, więc tworzy fałszywy obraz Boga i fałszywe religie.
|
Cz maja 26, 2011 11:08 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Człowiek błędzi, pysze swojej chce dostosować Boga wedle swojego upodobania, więc tworzy fałszywy obraz Boga i fałszywe religie. Oczywiście katolików to nie dotyczy, bo ich obraz Boga i ich religia są prawdziwe 
|
Cz maja 26, 2011 11:12 |
|
 |
filippiarz
|
Alus napisał(a): Cytuj: Bóg stworzył wszystkie religie. Te fałszywe też? Bóg stworzył naturę człowieka, który zawsze poszukuje Boga. Człowiek błędzi, pysze swojej chce dostosować Boga wedle swojego upodobania, więc tworzy fałszywy obraz Boga i fałszywe religie. I dlatego kilka plemion Polinezji, niezależnie od siebie(!), zaczęło czcić samoloty dostawcze i wypracowały "religie cargo" i cały system religijny (włącznie z mesjaszami) dotyczący dostaw lotniczych (cargo)?
|
Cz maja 26, 2011 11:30 |
|
 |
meritus
|
To, co napisałeś jest dowodem na trzy zjawiska: - na naturalny zmysł religijny w człowieku - na konieczność Objawienia dla poznania prawdy o Bogu, gdyż ludzkie wymysły prowadzą na manowce - na to, że nie wszystkie religie są prawdziwe, lecz te, zrodzone z Objawienia
|
Cz maja 26, 2011 11:35 |
|
 |
filippiarz
|
Przesłanką, nie dowodem i tylko do punktu pierwszego.
ad 2 - nie ma nic innego niż ludzkie wymysły, tzw. "objawienie" generuje tylko kolejne ludzkie wymysły - mówimy oczywiście cały czas o religii zorganizowanej. Nie mam nic przeciwko wierze, chodzi o to, że systemy ideologiczne religijne muszą podlegać tym samym prawom do krytyki i wyśmiewania jak te niereligijne, bo to najzwyklejsza ludzka ideologia. Też mam swoją wiarę, niemniej wiara jest wewnętrzna i intymna i choćbym nawet był pod bezpośrednim wpływem super-BOGA-alfa, tak potężnego, że któremu ten Bóg z Biblii przynosi co najwyżej kapcie do łóżka, to jest to moja sprawa i nic nikomu do tego. Natomiast idee jakie wymyślam pod wpływem swojej wiary nie są boskie, są normalnymi ludzkimi ideami podlegającymi takiej samej krytyce jak jakiekolwiek inne idee.
ad 3 - znam wiele Objawień, a nawet OBJAWIEŃ.
|
Cz maja 26, 2011 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdy ktoś gania i szuka Boga pasującego do swojej koncepcji, to siłą rzeczy zna wiele Objawień, a także "OBJAWIEŃ".
|
Cz maja 26, 2011 12:32 |
|
 |
filippiarz
|
Wystarczy umieć czytać i interesować się mitologiami i kultami.
|
Cz maja 26, 2011 12:41 |
|
|
|