|
|
|
Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
Autor |
Wiadomość |
wk00
|
 Re: Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
To nie tak. Ew.o któych piszesz /np.Piotra,Tomasza/ powstały w III w.i później. Do kanonu włączono te pisma,które powstały w I wieku.Ich autorami niekoniecznie są Apostołowie, dlatego powinno się mówić np.Ew.według Jana a nie Ew.Jana. To rzecz wiadoma,że np.Ap.Paweł często dyktował swoje listy a tylko na końcu potwierdzał je znakiem/podpisem. Niedawno archeolodzy odkryli najstarszy oryginał Ew.Marka. Jasne,że kto nie wierzy może wszystko wyrzucić do kosza, a kierować się np.mszalikiem ale ja jednak zostanę przy swoim.
|
Śr kwi 25, 2012 11:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najstarszy znaleziony fragment Ewangelii Tomasza pochodzi z roku 140. I jest to datacja najpóźniejsza fragmentu; i może to być data jeszcze mniejsza. Jest więc 20 lat różnicy między najstarszym znaleziskiem Ewangelii Jana. Ewangelie były anonimowe. Autorstwo przypisano im później dla zwiększenia autorytetu pisma; tak czynili wszyscy autorzy ewangelii, kanonicznych czy poza kanonicznych.
Nie było oczywiście żadnego ustalonego kanonu biblijnego przynajmniej do czasów Jezusa włącznie.100 % dowodem na to są saduceusze którzy uznawali za natchnioną tylko torę. Niemożliwe byłoby pełnienie wysokich funkcji kapłańskich przez ludzi nieuznających kanonu Pism gdyby taki kanon istniał
|
Śr kwi 25, 2012 17:35 |
|
 |
corkafizdejki
|
MARIEL napisał(a): No dobrze. Znasz kogoś na kogo nałożono ekskomunikę z tego powodu? Czy czytając książki, które są na kościelnym indeksie można zasłużyć na ekskomunikę? Czy tańcząc tango można j/w? Zdaje mi się, że papieska anatema nie została z tanga zdjęta do dziś... Jeśli tak jest, to zasłużyłam sobie na ekskomunikę po wielokroć. Jakby pomijając już fakt iż po prostu odeszłam z KK, a w tej chwili nie jestem nawet chrześcijanką.
|
N kwi 29, 2012 19:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
corkafizdejki napisał(a): Czy czytając książki, które są na kościelnym indeksie można zasłużyć na ekskomunikę? . Indeks Ksiąg Zakazanych na szczęście już nie obowiązuje. Kościół odszedł od tego ponieważ był dla niego kompromitujący. corkafizdejki napisał(a): Jeśli tak jest, to zasłużyłam sobie na ekskomunikę po wielokroć. Jakby pomijając już fakt iż po prostu odeszłam z KK, a w tej chwili nie jestem nawet chrześcijanką. Identycznie jak ze mną. Mam ekskomunikę że hoho, nawet nie musze bawić się w apostaze
|
N kwi 29, 2012 21:09 |
|
|
|