Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 23:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
 Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
To nie tak. Ew.o któych piszesz /np.Piotra,Tomasza/ powstały w III w.i później. Do kanonu włączono te pisma,które powstały w I wieku.Ich autorami niekoniecznie są Apostołowie, dlatego powinno się mówić np.Ew.według Jana a nie Ew.Jana. To rzecz wiadoma,że np.Ap.Paweł często dyktował swoje listy a tylko na końcu potwierdzał je znakiem/podpisem.
Niedawno archeolodzy odkryli najstarszy oryginał Ew.Marka.
Jasne,że kto nie wierzy może wszystko wyrzucić do kosza, a kierować się np.mszalikiem ale ja jednak zostanę przy swoim.

Śr kwi 25, 2012 11:01
Najstarszy znaleziony fragment Ewangelii Tomasza pochodzi z roku 140. I jest to datacja najpóźniejsza fragmentu; i może to być data jeszcze mniejsza. Jest więc 20 lat różnicy między najstarszym znaleziskiem Ewangelii Jana. Ewangelie były anonimowe. Autorstwo przypisano im później dla zwiększenia autorytetu pisma; tak czynili wszyscy autorzy ewangelii, kanonicznych czy poza kanonicznych.

Nie było oczywiście żadnego ustalonego kanonu biblijnego przynajmniej do czasów Jezusa włącznie.100 % dowodem na to są saduceusze którzy uznawali za natchnioną tylko torę. Niemożliwe byłoby pełnienie wysokich funkcji kapłańskich przez ludzi nieuznających kanonu Pism gdyby taki kanon istniał

Śr kwi 25, 2012 17:35

MARIEL napisał(a):
No dobrze. Znasz kogoś na kogo nałożono ekskomunikę z tego powodu?

Czy czytając książki, które są na kościelnym indeksie można zasłużyć na ekskomunikę?
Czy tańcząc tango można j/w? Zdaje mi się, że papieska anatema nie została z tanga zdjęta do dziś... Jeśli tak jest, to zasłużyłam sobie na ekskomunikę po wielokroć. Jakby pomijając już fakt iż po prostu odeszłam z KK, a w tej chwili nie jestem nawet chrześcijanką.

N kwi 29, 2012 19:52
corkafizdejki napisał(a):
Czy czytając książki, które są na kościelnym indeksie można zasłużyć na ekskomunikę? .

Indeks Ksiąg Zakazanych na szczęście już nie obowiązuje. Kościół odszedł od tego ponieważ był dla niego kompromitujący.
corkafizdejki napisał(a):
Jeśli tak jest, to zasłużyłam sobie na ekskomunikę po wielokroć. Jakby pomijając już fakt iż po prostu odeszłam z KK, a w tej chwili nie jestem nawet chrześcijanką.

Identycznie jak ze mną. Mam ekskomunikę że hoho, nawet nie musze bawić się w apostaze

N kwi 29, 2012 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14