Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 14:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona
 Niezbite dowody na to aby WIERZYĆ 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Niezbite dowody na to aby WIERZYĆ
Osiris napisał(a):
Ech... i Ty chcesz rozmawiać o chrześcijaństwie nie mając pojęcia nie tylko o Biblii.

:lol:
Osiris napisał(a):
Twój post można skwitować: brak argumentów

Mt 7,6

Pn paź 02, 2017 22:03

Małgosiaa napisał(a):
Osiris napisał(a):
Ech... i Ty chcesz rozmawiać o chrześcijaństwie nie mając pojęcia nie tylko o Biblii.

:lol:
Osiris napisał(a):
Twój post można skwitować: brak argumentów

Mt 7,6

Jeśli się nie mylę to podajesz ten fragment:

"Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały"

Jakieś konkretne przesłanie tegoż zapisu? Nie ośmielę się zinterpretować samemu gdyż z pewnością nie mam odpowiedniej wiedzy. Spodziewałem się argumentów na temat mojej nieznajomości Biblii i nie tylko a otrzymuję cytat :D

Pn paź 02, 2017 22:55

Chciałbym się was zapytać co sądzicie o takim zdaniu, powiedzeniu:
"Jeżeli Ty mówisz do Boga to dobrze, jeżeli Bóg mówi do Ciebie to masz problem"

Wt paź 03, 2017 19:33

Pytanie, co autor przez to rozumie. Czy kpi - chodzi mu o omamy słuchowe? Załóżmy, że autor tego zdania jednak nie kpi - wtedy owszem, może to być doczesny problem, bo przecież "fajniej" jest nie mieć w życiu rozterek, folgować swym pragnieniom i żądzom nie bacząc na to, że wyrządza się krzywdę bliźnim.

Wt paź 03, 2017 19:46

Z niczego nie kpię, gdzieś słyszałem takie powiedzenie i bardzo mnie ono zaintrygowało, a nawet poruszyło.

Wt paź 03, 2017 19:56

Ja nie napisałem, że Ty kpisz, tylko zastanawiałem się, co miał na myśli autor tego zdania które zacytowałeś.

Wt paź 03, 2017 19:57

Drwal napisał(a):
Chciałbym się was zapytać co sądzicie o takim zdaniu, powiedzeniu:
"Jeżeli Ty mówisz do Boga to dobrze, jeżeli Bóg mówi do Ciebie to masz problem"

Słyszałem taką wersję:

"Jeśli mówisz do Boga to masz problem a jeśli Bóg mówi do Ciebie to idź do psychiatry".

Wt paź 03, 2017 21:25

W pierwszej części tego zdania chodzi o modlitwę, czyli rozmowę z Bogiem, bo tak też się często o modlitwie mówi, jeżeli ty mówisz do Boga czyli się modlisz.

Śr paź 04, 2017 8:07
Moderator

Drwal napisał(a):
W pierwszej części tego zdania chodzi o modlitwę, czyli rozmowę z Bogiem, bo tak też się często o modlitwie mówi, jeżeli ty mówisz do Boga czyli się modlisz.

To jest monolog i jako taki nie spełnia warunków rozmowy. Do rozmowy trzeba co najmniej dwóch osób, tu człowiek i Bóg. Modlitwa to mówienie do Boga i słuchanie Boga.

Śr paź 04, 2017 14:32

Małgosiaa napisał(a):
To jest monolog i jako taki nie spełnia warunków rozmowy. Do rozmowy trzeba co najmniej dwóch osób, tu człowiek i Bóg. Modlitwa to mówienie do Boga i słuchanie Boga.

A w jaki sposób objawia się mowa Boga do modlącego się człowieka? Pytam poważnie.

Śr paź 04, 2017 16:09
Moderator

Bóg mówi na wiele sposobów. Pomijam Biblię, bo jest oczywiste, że kiedy ją czytamy, Bóg mówi do nas najwyraźniej. Bóg mówi do nas przez wewnętrzne poruszenie w sercu: pojawiające się na modlitwie przekonanie o słuszności bądź nie w jakiejś konkretnej sprawie; przez jakieś zewnętrzne wydarzenie, przez świadectwo lub upomnienie przez jakiegoś człowieka, a także wewnętrzny głos w sercu.

Śr paź 04, 2017 17:31

To prawda, tzn. wydaje mi się, że tego doświadczyłem wielokrotnie.

Śr paź 04, 2017 17:37

Małgosiaa napisał(a):
Bóg mówi na wiele sposobów. Pomijam Biblię, bo jest oczywiste, że kiedy ją czytamy, Bóg mówi do nas najwyraźniej. Bóg mówi do nas przez wewnętrzne poruszenie w sercu: pojawiające się na modlitwie przekonanie o słuszności bądź nie w jakiejś konkretnej sprawie; przez jakieś zewnętrzne wydarzenie, przez świadectwo lub upomnienie przez jakiegoś człowieka, a także wewnętrzny głos w sercu.

Jeżeli Bóg mówi w Biblii do nas najwyraźniej to biada nam. Nie będę przytaczał niewygodnych cytatów bo dostanę ostrzeżenie. Reszta twojej wypowiedzi mówi o czymś nieokreślonym, rozmytym... nie wiadomo o czym...jakiś głos w sercu. I z tym się zgadzam

Śr paź 04, 2017 18:33
Moderator

KotSyberyjski napisał(a):
Jeżeli Bóg mówi w Biblii do nas najwyraźniej to biada nam.

Tobie, z takim podejściem... najwyraźniej tak. Mam jednak nadzieję, że zdążysz zmienić nastawienie i to Cię ominie.

Śr paź 04, 2017 18:41

To zdanie, które przytoczyłem według mnie na taki sens:
Jeżeli Ty mówisz do Boga - czyli jeżeli mówimy do Boga, modlimy się lub po prostu głośno czy w myślach wyrażamy jakieś swoje prośby, cokolwiek w stronę Boga to jest to w porządku. Natomiast druga część zdania "jeżeli Bóg mówi do Ciebie to masz problem" oznacza, że jeżeli to Bóg z nami się komunikuje w jakikolwiek sposób czy to przez głos w sercu czy w inny sposób to jesteśmy w sytuacji problemowej, problem mamy my, bo występuje konflikt na linii Bóg-człowiek. Albo coś jest z nami nie tak albo jesteśmy problemem dla Boga i on poprzez swoją mowę nas prostuje albo w ogóle jest to jakiś szerszy niepojęty problem. Tak to rozumiem. Uważam, że to powiedzenie jest prawdą.

Śr paź 04, 2017 18:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona