Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 23:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 14-latka i jej ciąża 

Czy aborcja wykonana została słusznie?
Tak - dziewczyna miała do tego prawo 43%  43%  [ 33 ]
Nie - dziewczyna mogła urodzić dziecko a następnie oddać do adopcji 22%  22%  [ 17 ]
Nie - dziewczyna powinna urodzić dziecko i wychować je 8%  8%  [ 6 ]
Nie - dziewczyna mogła przewidzieć konsekwencje "pójćia w tango" 9%  9%  [ 7 ]
Nie - dziewczyna została zmuszona do aborcji 13%  13%  [ 10 ]
Nie interesuje mnie ta cała sprawa 5%  5%  [ 4 ]
Liczba głosów : 77

14-latka i jej ciąża 
Autor Wiadomość

Proszę o otwarcie wątku o striptizie: viewtopic.php?t=17582 ze względu na błędne rozumienie wypowiedzi użytkowników i nieprawidłową interpretację Biblii przez WISTa.

Wt sie 12, 2008 13:09

Justyna25 napisał(a):
A jej syndrom po aborcyjny to nic? Jakie rozmiary może mieć u tak młodej osoby, skoro nawet dorosłe kobiety (które zrobiły co zrobiły na "spokojnie" i u ginekologa) nie radzą sobie z tym

Po pierwsze możesz mówić o czymś co może wystąpić, ale nie musi. Po drugie gdyby katolicy nie robili takiej nagonki wokół tej sprawy, to myśle, że sznsa na wystąpienie czegoś takiego byłaby znikoma. Po trzecie, skąd wiesz, że ona myśli takimi kategoriami jak ty?

bo też jestem kobietą

Wt sie 12, 2008 13:37

Teraz 2:
gdyby babcia miała wąsy... guzik prwda. nawet niewierzące kobiety tak mają. najlepiej jak zawsze "zwalić" winę na Kosciół i duchownych bo tak jest wygodnie
a co do 1 to: obawiam się że nawet po wizycie u dentysty i wyrwaniu zęba ma się jakąś traumę. Dziecko to nie ząb.

Wt sie 12, 2008 13:41

Wt sie 12, 2008 13:47

bo też jestem kobietą

A wszystkie kobiety myślą tak samo ?

Wt sie 12, 2008 14:45

Cytuj:
bo też jestem kobietą

A wszystkie kobiety myślą tak samo ?

Nie ale wszystkie mają instynkt macierzyński i pewną kobiecą wrażliwosć

Wt sie 12, 2008 14:47

To co z tego? To tak jakby twierdzić, że wszystkie kobiety mają depresję poporodową.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt sie 12, 2008 14:58

To co z tego? To tak jakby twierdzić, że wszystkie kobiety mają depresję poporodową.

Poród jest mniejsza traumą niż aborcja

Wt sie 12, 2008 15:04

Więc wszystkie kobiety po aborcji mają przeżywać traumę, a jak jej nie przeżywają to są złe? Nieczyste? Nie są kobietami?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt sie 12, 2008 15:07

Justyno nie da się wszystkich ludzi upchać w sztywne granice i mówić, że się wie co oni myślą. Nie wiem skąd u ciebie takie myślenie, ale to na kilometr pachnie logiką jakiegoś proboszcza nie z tej epoki, który uznał, że spłynęła na niego prawda i wie o innych wszystko. Ja nie wątpię, że ta dziewczyna się teraz źle czuje, ale moim zdaniem jest to spowodowane przede wszystkim nagonką rozpoczętą przez katolików. Nie twierdze też, że aborcja nie jest czymś nieprzyjemnym, ale ten przykład z zębem był do prawdy idiotyczny (miałem wyrywanego zęba i jakoś nie czułem traumy). Gdyby to się odbyło normalnie to ta dziewczyna pewnie by poszła do ginekologa, zniosłaby niemiły zabieg, po miesiącu już by tak się nie przejmowała, po pół roku zapominała, a po roku nie pamiętała. Pewnie napiszesz skąd to mogę wiedzieć? Powiem ci tak: sam kiedyś chorowałem, długo leżałem w szpitalu, ale po jakimś czasie wyzdrowiałem. Po roku już w ogóle o tej chorobie nie pamiętałem. Ona też by o aborcji zapomniała jakby miała spokój, a nie aferę na cały kraj.

Wt sie 12, 2008 16:52

Gdyby to się odbyło normalnie to ta dziewczyna pewnie by poszła do ginekologa, zniosłaby niemiły zabieg, po miesiącu już by tak się nie przejmowała, po pół roku zapominała, a po roku nie pamiętała. Pewnie napiszesz skąd to mogę wiedzieć? Powiem ci tak: sam kiedyś chorowałem, długo leżałem w szpitalu, ale po jakimś czasie wyzdrowiałem. Po roku już w ogóle o tej chorobie nie pamiętałem. Ona też by o aborcji zapomniała jakby miała spokój, a nie aferę na cały kraj.

Nawet gdyby to się odbyło "normalnie" najprawdopodobniej również pozostawiłoby ślad w tak młodej osobie. Syndrom poaborcyjny nie ma nic wspólnego z katolicyzmem i odczuwają go kobiety o różnym światopoglądzie, bardzo często odzywa się właśnie dopiero "po latach".
Przykład, który podajesz jest zupełnie nietrafiony. Aborcja to nie choroba, to zabójstwo, grzech ciężki - to dla osób wierzących. Ale jest bardzo często też tak, że kobiety mające z wiarą niewiele wspólnego również odczuwają, że zrobiły coś złego, choć u nich to nie mieści się w kategorii grzechu, jednak potrafi obciążać sumienie.
Aborcja u tak młodej osoby wiąże się z wysokim prawdopodobieństwem, że ta dziewczyna nie będzie mogła już zajść w ciążę, gdyż taki zabieg nie jest obojętny - powoduje stany zapalne w narządach rodnych oraz zrosty, które mogą w przyszłości uniemożliwić zapłodnienie. Wyłyżeczkowanie nie jest obojętne dla żadnej kobiety. Pozostawia trwałe okaleczenia i uszkodzenia w macicy, u wielu kobiet w przyszłości może też być przyczyną chorób narządów rodnych niestety włącznie z nowotworami.
Porównywanie aborcji do jakiejś choroby , o której się zapomina bo nic się nie stało, jest w świetle powyższego pomyłką.

Wt sie 12, 2008 17:29

Ale widzę że często ateiści przyrównują ciążę do choroby.
Mówią LEKI antykoncepcyjne... leki na chorobę jaką jest życie dziecka, albo właśnie przyrównują usunięcie ciąży do usunięcia wyrostka robaczkowego. Tu już nie chodzi o kwestie wiary katolików czy jakichkolwiek innych ludzi tylko o to jak się dziś patrzy na żywe dziecko którego narodziny niekoniecznie będą pasowały matce. A jeszcze rozstępów dostanie...

Wt sie 12, 2008 17:55

Nie ale wszystkie mają instynkt macierzyński

Czy mogłabyś podać jakieś wiarygodne źródło na poparcie swojej tezy?

Wt sie 12, 2008 18:29

Sareneth napisał(a):

Poród jest mniejsza traumą niż aborcja

A co, miałas juz aborcję?

Wt sie 12, 2008 18:48

Nawet gdyby to się odbyło "normalnie" najprawdopodobniej [...]

Co do syndromu aborcyjnego - to na pewno jest uzależnione od psychiki danej osoby, może wystąpić a może nie. Nie możesz powiedzieć na pewno.
Co do powikłań - dziewczyna mogła się zastanowić, nikt jej nie zmuszał (chociaż ta cała nagonka na pewno jej tego nie ułatwiła).
Co do samego aktu aborcji - już to wcześniej pisałem, ale powtórzę, dla mnie to nie morderstwo.
Co do porównania do choroby - jest ono moim zdaniem trafne z tego względu, że choroba jak i niechciana aborcja to nieporządne stany organizmu.

Śr sie 13, 2008 10:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona