O prawie do wolności religijnej.
Autor |
Wiadomość |
lokis
|
 Re: O prawie do wolności religijnej.
Cytuj: Katolicy swoim zwyczajem zejdą do katakumb. Poswiec sie dla nas wszystkich, zejdz pierwszy i to juz. 
|
Wt cze 25, 2013 21:38 |
|
|
|
 |
Endek
|
lokis napisał(a): Cytuj: Katolicy swoim zwyczajem zejdą do katakumb. Poswiec sie dla nas wszystkich, zejdz pierwszy i to juz.  [...]tego nie sprawi, by mnie wystraszyć.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
Ostatnio edytowano Śr cze 26, 2013 15:01 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
usunięto inwektywę
|
Śr cze 26, 2013 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Takie jak Szwajcaria? Jak Grecja? Jak Irlandia? Zaiste bardzo wyznaniowe.
|
Śr cze 26, 2013 9:46 |
|
|
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Ja jestem wyznania rzymskokatolickiego w pelnej lacznosci z Ojcem Swiety i Kosciolem katolickim.
Jakie to wyznanie bez Soboru Florenckiego, Trydenckiego, Watykańskiego 1870 i orzeczeń towarzyszących? Samą siebie okłamujesz, czy mnie?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr cze 26, 2013 9:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ty jak nie jestes w schizmie, jezeli odrzucasz Sobor Watykanski II i papieze posoborowi ciebie w oczy kluja?
Nie odrzucam dogmatow i nie odrzucam Kosciola. I nie ze znajomosci wszelakich papierow koscielnych Pan Bog mnie bedzie rozliczal.
|
Śr cze 26, 2013 10:11 |
|
|
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): A ty jak nie jestes w schizmie, jezeli odrzucasz Sobor Watykanski II i papieze posoborowi ciebie w oczy kluja?
Nie odrzucam dogmatow i nie odrzucam Kosciola. I nie ze znajomosci wszelakich papierow koscielnych Pan Bog mnie bedzie rozliczal. Posoborowych bylo kilku a ja mam za sobą 262. Wierność V2 a odrzucenie wszystkich pozostałych, może do zbawienia wiecznego być niewystarczająca. Dlaczego trzeci już raz Lourdes zalewa woda? Dlaczego relikwie JP2 tam nie czynią cudów?
|
Śr cze 26, 2013 10:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No coz, jezeli wierzysz w cudowna moc relikwii czyichkolwiek a nie w Pana Jezusa, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. Ty w ogole wiesz na czym polega czesc swietych? Naprawde myslisz, ze przez stulecia przedsoborowe relikwie zawsze i wszedzie strzegly przed katastrofami? Ze wo gole katastrof nie bylo moze? Przeciez w kazdym kosciele relikwie byly i to rozne.
Lourdes jest zalewane woda, wiec Endek widzi, no wlasnie co? Kare Boza? I na kogo? Chorych?
|
Śr cze 26, 2013 11:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): No coz, jezeli wierzysz w cudowna moc relikwii czyichkolwiek a nie w Pana Jezusa, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. Ty w ogole wiesz na czym polega czesc swietych? Naprawde myslisz, ze przez stulecia przedsoborowe relikwie zawsze i wszedzie strzegly przed katastrofami? Ze wo gole katastrof nie bylo moze? Przeciez w kazdym kosciele relikwie byly i to rozne.
Lourdes jest zalewane woda, wiec Endek widzi, no wlasnie co? Kare Boza? I na kogo? Chorych? No cóż nie tylko Endek przypisuje moc relikwiom, wystarczy każdego roku podczas procesji Bożego Ciała zobaczyć co się dzieje z gałęziami brzóz dekorujących ołtarze. Pomieszanie chrześcijaństwa z pogaństwem.
|
Śr cze 26, 2013 12:03 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): No cóż nie tylko Endek przypisuje moc relikwiom, wystarczy każdego roku podczas procesji Bożego Ciała zobaczyć co się dzieje z gałęziami brzóz dekorujących ołtarze. Pomieszanie chrześcijaństwa z pogaństwem. Prawisz protestancką herezję KATECHIZM POLEMICZNY CZYLI WYKŁAD NAUK WIARY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ PRZEZ ZWOLENNIKÓW LUTRA, KALWINA I INNYCH Z NIMI SPOKREWNIONYCH ZAPRZECZANYCH LUB PRZEKSZTAŁCANYCH O. JAN JAKUB SCHEFFMACHER SI
Nauka V O Relikwiach P. Jak katolicy czczą Relikwie? O. Czczą je jako drogocenne resztki, które nam znakomitą świętość przypominają. P. Jak jeszcze więcej? O. Czczą je, jako drogocenne zabytki, które ich ufność w przyczynę Świętych ożywiają. P. Czy też i pierwsi chrześcijanie Relikwiom cześć oddawali? O. Tak zaiste, ponieważeśmy się od nich tej czci nauczyli. P. Jak się o tym św. Bazyli nad Ps. 115 wyraża? O. "Żydzi poczytywali się za nieczystych, gdy się który z nich zmarłego dotknął, my zaś poczytujemy sobie za wielką łaskę, gdy się nam dozwala kości świętych Męczenników dotykać". P. Co mówi św. Ambroży w 98 mowie nad świętymi Męczennikami Nazariuszem i Celsem? O. "Czczę te ciała, które Chrystusa w ciężkiej śmierci uczciły i z Nim w niebie królują". P. Co mówi św. Augustyn w swej 102 mowie do Kwintyniana? O. "Przesyłam wam Relikwie św. Męczennika Szczepana, które z należytym uczczeniem przechowacie". P. Co powiesz o św. Hieronimie? O. Ten Święty napisał całe dzieło przeciwko Wigilancjuszowi, który pierwszy przeciwko czci Relikwii powstawał. P. Czy Relikwie same przez się mają jaką moc? O. Bynajmniej; lecz Bóg często przez nie wielkie łaski zwykł udzielać. P. Przytocz tego przykład z Pisma św.? O. Dotknięciem ciała zmarłego Elizeusza, zmarły do życia powrócił (IV Król. XIII, 21). P. Przytocz przykład z Nowego Testamentu? O. Niewiasta za dotknięciem kraju szaty Chrystusowej, została uzdrowioną. P. Przytocz jeszcze przykład z Dziejów Apostolskich? O. Za pośrednictwem chustki św. Apostoła Pawła, a nawet przez cień św. Piotra wielu chorych wyzdrowiało.
|
Śr cze 26, 2013 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: P. Czy Relikwie same przez się mają jaką moc?
O. Bynajmniej; lecz Bóg często przez nie wielkie łaski zwykł udzielać. Endek, czytaj moze sam co piszesz? Czy "czesto" oznacza "zawsze i kazdej laski", ktora by sobie ludzie zyczyli? Czy posiadanie relikwii ratuje przed kazda kleska, pozoga, zaraza? Nawet wiara w pomoc swietych za przyczyna relikwii nie zalatwia beztroskiego zycia. Bo te wszystkie cuda zawsze byly po cos. A po co, to na pewno sam wiesz. Nie dla ziemskiego powodzenia.
|
Śr cze 26, 2013 17:56 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Czy posiadanie relikwii ratuje przed kazda kleska, pozoga, zaraza? Nawet wiara w pomoc swietych za przyczyna relikwii nie zalatwia beztroskiego zycia. Bo te wszystkie cuda zawsze byly po cos. A po co, to na pewno sam wiesz. Nie dla ziemskiego powodzenia. Bóg zawsze przemawiał i przemawia do ludzkości także poprzez znaki. Powszechna posoborowa apostazja jest faktem, a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10. Posoborowe towarzystwo z kultu Boga sobie drwi w żywe oczy i jeszcze wmawia pozostałym wiernym, jakoby Ten tak sobie życzył. Dewastacja świątyń idzie w parze z dewastacją liturgiczną i ogólną degrengoladą moralną, dla której już wszystko jest dozwolone, za wyjątkiem starej dobrej przedsoborowej wiary prawdziwie katolickiej.
|
Cz cze 27, 2013 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): (...) a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10. Skąd to wiesz? Zaintrygowałeś mnie.
|
Cz cze 27, 2013 10:02 |
|
 |
Endek
|
MIXer napisał(a): Endek napisał(a): (...) a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10. Skąd to wiesz? Zaintrygowałeś mnie. Przez chwilę założyłem różowe okulary.
|
Cz cze 27, 2013 14:09 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Przez chwilę założyłem różowe okulary. Czyli przerwa na bycie soba. Wychodza ukryte namietnosci. Nastepnym razem marsz pod teczowa flaga, rozowe stringsy i implanty kilogramowe. 
|
So cze 29, 2013 15:22 |
|
 |
Endek
|
lokis napisał(a): Cytuj: Przez chwilę założyłem różowe okulary. Czyli przerwa na bycie soba. Wychodza ukryte namietnosci. Nastepnym razem marsz pod teczowa flaga, rozowe stringsy i implanty kilogramowe.  kto ma sadło, temu snadno.
|
So cze 29, 2013 18:09 |
|
|
|