Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
 O prawie do wolności religijnej. 
Autor Wiadomość

Post Re: O prawie do wolności religijnej.
Cytuj:
Katolicy swoim zwyczajem zejdą do katakumb.

Poswiec sie dla nas wszystkich, zejdz pierwszy i to juz. :)

Wt cze 25, 2013 21:38

lokis napisał(a):
Cytuj:
Katolicy swoim zwyczajem zejdą do katakumb.

Poswiec sie dla nas wszystkich, zejdz pierwszy i to juz. :)

[...]tego nie sprawi, by mnie wystraszyć.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Ostatnio edytowano Śr cze 26, 2013 15:01 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

usunięto inwektywę

Śr cze 26, 2013 9:24
Drapke napisał(a):
Jarosław Kaczyński chce wprowadzić do preambuły konstytucji RP słowa "W imię Boga wszechmogącego", czyli de facto zrobić z RP państwo wyznaniowe.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html

Niech żyje Polska Rzeczkatolicka! :-D

Takie jak Szwajcaria? Jak Grecja? Jak Irlandia? Zaiste bardzo wyznaniowe.

Śr cze 26, 2013 9:46

Kael napisał(a):

Ja jestem wyznania rzymskokatolickiego w pelnej lacznosci z Ojcem Swiety i Kosciolem katolickim.

Jakie to wyznanie bez Soboru Florenckiego, Trydenckiego, Watykańskiego 1870 i orzeczeń towarzyszących? Samą siebie okłamujesz, czy mnie?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr cze 26, 2013 9:58
A ty jak nie jestes w schizmie, jezeli odrzucasz Sobor Watykanski II i papieze posoborowi ciebie w oczy kluja?

Nie odrzucam dogmatow i nie odrzucam Kosciola. I nie ze znajomosci wszelakich papierow koscielnych Pan Bog mnie bedzie rozliczal.

Śr cze 26, 2013 10:11

Kael napisał(a):
A ty jak nie jestes w schizmie, jezeli odrzucasz Sobor Watykanski II i papieze posoborowi ciebie w oczy kluja?

Nie odrzucam dogmatow i nie odrzucam Kosciola. I nie ze znajomosci wszelakich papierow koscielnych Pan Bog mnie bedzie rozliczal.

Posoborowych bylo kilku a ja mam za sobą 262.
Wierność V2 a odrzucenie wszystkich pozostałych, może do zbawienia wiecznego być niewystarczająca.
Dlaczego trzeci już raz Lourdes zalewa woda?
Dlaczego relikwie JP2 tam nie czynią cudów?

Śr cze 26, 2013 10:22
No coz, jezeli wierzysz w cudowna moc relikwii czyichkolwiek a nie w Pana Jezusa, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. Ty w ogole wiesz na czym polega czesc swietych?
Naprawde myslisz, ze przez stulecia przedsoborowe relikwie zawsze i wszedzie strzegly przed katastrofami? Ze wo gole katastrof nie bylo moze? Przeciez w kazdym kosciele relikwie byly i to rozne.

Lourdes jest zalewane woda, wiec Endek widzi, no wlasnie co? Kare Boza? I na kogo? Chorych?

Śr cze 26, 2013 11:55
Kael napisał(a):
No coz, jezeli wierzysz w cudowna moc relikwii czyichkolwiek a nie w Pana Jezusa, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. Ty w ogole wiesz na czym polega czesc swietych?
Naprawde myslisz, ze przez stulecia przedsoborowe relikwie zawsze i wszedzie strzegly przed katastrofami? Ze wo gole katastrof nie bylo moze? Przeciez w kazdym kosciele relikwie byly i to rozne.

Lourdes jest zalewane woda, wiec Endek widzi, no wlasnie co? Kare Boza? I na kogo? Chorych?

No cóż nie tylko Endek przypisuje moc relikwiom, wystarczy każdego roku podczas procesji Bożego Ciała zobaczyć co się dzieje z gałęziami brzóz dekorujących ołtarze.
Pomieszanie chrześcijaństwa z pogaństwem.

Śr cze 26, 2013 12:03

Alus napisał(a):
No cóż nie tylko Endek przypisuje moc relikwiom, wystarczy każdego roku podczas procesji Bożego Ciała zobaczyć co się dzieje z gałęziami brzóz dekorujących ołtarze.
Pomieszanie chrześcijaństwa z pogaństwem.

Prawisz protestancką herezję

KATECHIZM POLEMICZNY

CZYLI

WYKŁAD NAUK WIARY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ

PRZEZ ZWOLENNIKÓW LUTRA, KALWINA I INNYCH Z NIMI SPOKREWNIONYCH
ZAPRZECZANYCH LUB PRZEKSZTAŁCANYCH

O. JAN JAKUB SCHEFFMACHER SI

Nauka V

O Relikwiach

P. Jak katolicy czczą Relikwie?

O. Czczą je jako drogocenne resztki, które nam znakomitą świętość przypominają.

P. Jak jeszcze więcej?

O. Czczą je, jako drogocenne zabytki, które ich ufność w przyczynę Świętych ożywiają.

P. Czy też i pierwsi chrześcijanie Relikwiom cześć oddawali?

O. Tak zaiste, ponieważeśmy się od nich tej czci nauczyli.

P. Jak się o tym św. Bazyli nad Ps. 115 wyraża?

O. "Żydzi poczytywali się za nieczystych, gdy się który z nich zmarłego dotknął, my zaś poczytujemy sobie za wielką łaskę, gdy się nam dozwala kości świętych Męczenników dotykać".

P. Co mówi św. Ambroży w 98 mowie nad świętymi Męczennikami Nazariuszem i Celsem?

O. "Czczę te ciała, które Chrystusa w ciężkiej śmierci uczciły i z Nim w niebie królują".

P. Co mówi św. Augustyn w swej 102 mowie do Kwintyniana?

O. "Przesyłam wam Relikwie św. Męczennika Szczepana, które z należytym uczczeniem przechowacie".

P. Co powiesz o św. Hieronimie?

O. Ten Święty napisał całe dzieło przeciwko Wigilancjuszowi, który pierwszy przeciwko czci Relikwii powstawał.

P. Czy Relikwie same przez się mają jaką moc?

O. Bynajmniej; lecz Bóg często przez nie wielkie łaski zwykł udzielać.

P. Przytocz tego przykład z Pisma św.?

O. Dotknięciem ciała zmarłego Elizeusza, zmarły do życia powrócił (IV Król. XIII, 21).

P. Przytocz przykład z Nowego Testamentu?

O. Niewiasta za dotknięciem kraju szaty Chrystusowej, została uzdrowioną.

P. Przytocz jeszcze przykład z Dziejów Apostolskich?

O. Za pośrednictwem chustki św. Apostoła Pawła, a nawet przez cień św. Piotra wielu chorych wyzdrowiało.

Śr cze 26, 2013 17:46
Cytuj:
P. Czy Relikwie same przez się mają jaką moc?

O. Bynajmniej; lecz Bóg często przez nie wielkie łaski zwykł udzielać.

Endek, czytaj moze sam co piszesz?
Czy "czesto" oznacza "zawsze i kazdej laski", ktora by sobie ludzie zyczyli? Czy posiadanie relikwii ratuje przed kazda kleska, pozoga, zaraza? Nawet wiara w pomoc swietych za przyczyna relikwii nie zalatwia beztroskiego zycia. Bo te wszystkie cuda zawsze byly po cos. A po co, to na pewno sam wiesz.
Nie dla ziemskiego powodzenia.

Śr cze 26, 2013 17:56

Kael napisał(a):
Czy posiadanie relikwii ratuje przed kazda kleska, pozoga, zaraza? Nawet wiara w pomoc swietych za przyczyna relikwii nie zalatwia beztroskiego zycia. Bo te wszystkie cuda zawsze byly po cos. A po co, to na pewno sam wiesz.
Nie dla ziemskiego powodzenia.

Bóg zawsze przemawiał i przemawia do ludzkości także poprzez znaki. Powszechna posoborowa apostazja jest faktem, a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10.
Posoborowe towarzystwo z kultu Boga sobie drwi w żywe oczy i jeszcze wmawia pozostałym wiernym, jakoby Ten tak sobie życzył.
Dewastacja świątyń idzie w parze z dewastacją liturgiczną i ogólną degrengoladą moralną, dla której już wszystko jest dozwolone, za wyjątkiem starej dobrej przedsoborowej wiary prawdziwie katolickiej.

Cz cze 27, 2013 9:05
Endek napisał(a):
(...) a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10.
Skąd to wiesz? Zaintrygowałeś mnie.

Cz cze 27, 2013 10:02

MIXer napisał(a):
Endek napisał(a):
(...) a ilość osób wierzących do niewierzących tylko na tym portalu to 1/10.
Skąd to wiesz? Zaintrygowałeś mnie.

Przez chwilę założyłem różowe okulary.

Cz cze 27, 2013 14:09

Cytuj:

Czyli przerwa na bycie soba.
Wychodza ukryte namietnosci. Nastepnym razem marsz pod teczowa flaga, rozowe stringsy i implanty kilogramowe. :D

So cze 29, 2013 15:22

lokis napisał(a):
Cytuj:

Czyli przerwa na bycie soba.
Wychodza ukryte namietnosci. Nastepnym razem marsz pod teczowa flaga, rozowe stringsy i implanty kilogramowe. :D

kto ma sadło, temu snadno.

So cze 29, 2013 18:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15