Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Świetnie, tyle że człowiek jak podmiot z definicji nie jest obiektem i posiada zazwyczaj nawet nie nazwę ale imię, zaś pomijanie tego i próby obiektywizowania w tej materii mogą prowadzić tylko do zafałszowań.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 26, 2012 12:38 |
|
|
|
 |
Acro
|
Badasz skuteczność leku na agresję. W tabelach, opisujących kurację i efekty, piszesz pacjent nr 1, 2 ,3 zamiast Elunia, Misiaczek, Krwawy, Hiena... I teraz powiedz: co taki zapis ma fałszować. Za to ja Ci powiem, co używanie imion (czy nawiązywanie relacji) fałszuje: lubianym (nawet tylko o fajnym, łagodnym imieniu) będziesz miał tendencję poprawiać wyniki, nielubianym (zwłaszcza o imieniu Krwawy) pogarszać. Nawet ktoś, kto tych ludzi nie zna, będzie się - jakże indywidualną i odprzedmiotowującą - ksywką sugerował. Nawet jeśli to tylko imię - Ela skojarzy się ze zołzą z liceum i już podświadomie wpłynie na ocenę. Dlatego np. stosuje się podwójnie ślepe próby. Wiesz, co to jest i jak działa? Wiesz, czemu jest stosowane? Na pewno nie dlatego, żeby sobie życie utrudnić.  Człowiek może w życiu być podmiotem, ale gdy jest badany - staje się przedmiotem, obiektem tych badań i tyle. Podmiotem badań jest badacz.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lip 26, 2012 14:36 |
|
 |
Andy72
|
Traktujesz ludzi jak przedmioty?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lip 26, 2012 15:31 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Acro napisał(a): Badasz skuteczność leku na agresję. W tabelach, opisujących kurację i efekty, piszesz pacjent nr 1, 2 ,3 zamiast Elunia, Misiaczek, Krwawy, Hiena... I teraz powiedz: co taki zapis ma fałszować.
Nic, bo to badanie nie dotyczy podmiotowości, tylko zachowania. Nie twierdziłem przecież nigdzie, ba, nawet pisałem o tym, że są parametry człowieka, które można traktować przedmiotowo, obiektywizować. Nie rozumiem też do końca dlaczego wciąż wracasz do badań naukowych, mówiliśmy przecież o poznaniu w ogólności, prawdaż, którego badania naukowe są tylko szczególnym przypadkiem. Acro napisał(a): Podmiotem badań jest badacz. Owszem. I dlatego właśnie w poznaniu pomiotu potrzebne jest wyjście poza paradygmat badań, wejście w dialog.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 26, 2012 16:02 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Traktujesz ludzi jak przedmioty? Nie rozumiesz określenia "przedmiot badań". JedenPost napisał(a): Nic, bo to badanie nie dotyczy podmiotowości, tylko zachowania. To ja nie rozumiem w takim razie, czego dotyczą badania przedmiotowości. Co z pozostałymi badaniami? Emocje w nich przeszkadzają czy nie? Cytuj: Nie rozumiem też do końca dlaczego wciąż wracasz do badań naukowych, mówiliśmy przecież o poznaniu w ogólności, prawdaż, którego badania naukowe są tylko szczególnym przypadkiem.
Czymże się poznanie ogóle od poznania naukowego różni? Tylko rozległością, systematycznością i stopniem zorganizowania. Im więcej w zwykłym, codziennym badaniu metodologii naukowej, tym prawdziwszy wynik. Cytuj: Owszem. I dlatego właśnie w poznaniu pomiotu potrzebne jest wyjście poza paradygmat badań, wejście w dialog. Jeśli badanie polega na dialogu - to tak. Jeśli badasz np czy delikwent woli oglądać TV Polo czy TV Kulturę, to lepiej o tym z nim nie gadać (bo choćby wstydząc się wyboru, zawyży Kulturę kosztem Disco Polo). Najlepiej obserwować. A jeśli chcesz zbadać wagę, to gadanie w ogóle nie ma sensu. Można, ale nic to nie powinno zmienić.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lip 26, 2012 19:02 |
|
|
|
 |
Andy72
|
To się dotyczy osób, a jeszcze bardziej Boga
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lip 26, 2012 19:15 |
|
 |
Acro
|
Co się dotyczy osób i Boga?
|
Cz lip 26, 2012 20:58 |
|
 |
Andy72
|
Żeby poznać Boga należy nie traktować Go neutralnie ale z życzliwością
|
Pt lip 27, 2012 5:07 |
|
 |
Acro
|
Ciekawa ewolucja. Najpierw było, że miłość potrzebna jest do poznania wszystkiego, potem, że to nie miłość, ale życzliwość, potem, że to do poznania ludzi, teraz bardziej Boga...
I dalej pozostaje zagadką (bo zapomniałeś o czymś tak banalnym, jak argumentacja) - niby czemu życzliwość, a nie np senność?
|
Pt lip 27, 2012 8:30 |
|
 |
JedenPost
|
Bo senność nie funkcjonuje w ramach dialogu?
|
Pt lip 27, 2012 8:32 |
|
 |
Lurker
|
Bo życzliwość niweluje psychologiczne mechanizmy obronne i potencjalnie umożliwia zaprzyjaźnienie się?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt lip 27, 2012 8:46 |
|
 |
Acro
|
JedenPost napisał(a): Bo senność nie funkcjonuje w ramach dialogu? Nie, zwłaszcza głęboka senność - wtedy dialog zanika - chyba że masz na myśli gadanie przez sen. Lurker napisał(a): Bo życzliwość niweluje psychologiczne mechanizmy obronne i potencjalnie umożliwia zaprzyjaźnienie się? Jeżeli eksperymentatorzy uznają, że się pojawił i do tego istnieje potrzeba przełamania takiego mechanizmu - to pewno moga go użyć. Np w wywiadzie psychistrycznym/psychologicznym. To jednak bardzo konkretne, jednostkowe zastosowanie i do tego odległe od miłości. Dla porządku dodajmy, ze czasem konieczne jest użycie "nieżyczliwości' z tego samego powodu - np przy badaniach agresji.
|
Pt lip 27, 2012 9:27 |
|
 |
JedenPost
|
Acro napisał(a): JedenPost napisał(a): Bo senność nie funkcjonuje w ramach dialogu? Nie, zwłaszcza głęboka senność - wtedy dialog zanika - chyba że masz na myśli gadanie przez sen. No właśnie, masz zatem odpowiedź, dlaczego życzliwość tak, miłość tak, a senność i czkawka - nie 
|
Pt lip 27, 2012 9:36 |
|
 |
Acro
|
A życzliwość funkcjonuje w ramach dialogu? Np w zdaniu "pięniądze albo śmierć" życzliwości nie masz nic, a dialog konkretny.
No i ciągle jest ten temat, że bynajmniej nie zawsze dialog jest potrzebny do badania człowieka.
|
Pt lip 27, 2012 10:41 |
|
 |
JedenPost
|
Pewnie, że nie zawsze. Bo i do badania w sensie naukowym zasadniczo nie służy.
|
Pt lip 27, 2012 10:47 |
|
|
|