Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary. 

Czy kościół katolicki powinien istnieć ?
Ankieta wygasła Pt cze 27, 2008 9:03
TAK 64%  64%  [ 25 ]
NIE 36%  36%  [ 14 ]
Liczba głosów : 39

Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary. 
Autor Wiadomość

Niewierny ja też nie mam na celu fanatycznego bronienia winnych. Uważam jednak, że oczyszczanie Kościoła na obecnych warunkach (tzn na wrzucaniu wszystkich kapłanów i wiernych do jednego worka) nie ma sensu.

Po pierwsze: rozwaga.

Spokojnie, nigdzie czegoś takiego nie napisałem :x . Jednak uważam, że kościół powinien zdobyć się na coś więcej niż tylko przenosić "czarne owce" z parafii do parafii. Ja wiem, że powołań nie ma aż tak dużo jakby tego sobie życzyli hierarchowie kościoła, ale bez przesady, lepiej usunąć rakową komórkę niż pozwolić jej się rozplenić. Dla mnie zachowanie kościoła w tej kwestii jest niezrozumiałe, bo o ile w innych dziedzinach potrafi on zadbać o swój interes to w sprawach "kadrowych" instytucja ta wykazuje się nad wyraz posuniętą ignorancją.

Pn sie 04, 2008 12:29

Powtórzę to, co napisałem kiedyś do Mariolci :
[quote="opat_90']Acha i jeszcze jedno: uważaj, żebyś kogoś nie zraniła swoimi "celnymi" opiniami.

Prawdę powiedziawszy wiele osób mogłoby się poczuć dotkniętych tym co piszesz... To jest tak, jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły a Ty od razu nazywasz całą wioskę siedliskiem zła. Uważaj na słowa[/quote]

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn sie 04, 2008 16:34

Sorry Niewierny- to nie było do Ciebie, tylko do tej Mariolci z odzysku, która teraz nazywa się Biedronką.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn sie 04, 2008 16:36

Sorry Niewierny- to nie było do Ciebie, tylko do tej Mariolci z odzysku, która teraz nazywa się Biedronką.

Spoko

Pn sie 04, 2008 19:53

Dla mnie ten temat jest absurdalny a te wszystkie przykłady jakiś księży oszustów czy zabójców są sfabrykowane przez niechętną kościołowi i wierzącym prasę. Myślę że to trochę wstyd ze na forum dla wiernych aż 35% wypowiedziało się że kościół katolicki nie powinien istnieć.

Wt sie 05, 2008 8:26
"forum dla wiernych"...na tym forum nie wypowiadaja sie tylko i wyłącznie wierzący.
I nie wszystkie naganne zachowania kapłanów preparuje prasa....duchowni także dokonują aktu apostazji.

Wt sie 05, 2008 8:52

Ale według tego co jest w tym temacie duchowni dokonują tez aktów z małoletnimi czy innych złych rzeczy. Mnie chodzi o to że takich rzeczy nie należy wywlekać na światło dzienne bo to nieładne.

Wt sie 05, 2008 9:09

W sumie wszystko jedno, skoro można się pośmiać :D
Alus, nie warto dyskutować...

Wt sie 05, 2008 11:38

Dlaczego kabaret ? Mówię tylko ze teraz na topie jest wywlekanie tego co jest złe w kościele. Prawda jest taka że choćby na ziemi istniał tylko jeden dobry ksiądz a reszta była by złymi monstrami to i tak nie powinno to zachwiać wiara w Pana Jezusa bo Pan Jezus jest osobiście czysty i jego nauki też.

Wt sie 05, 2008 11:50

Nie powinna. Nawet gdyby nie było żadnego. Bo wierzę w Boga nie w księdza. Uzależnianie wiary od zachowania księży to tylko drugi biegun klerykalizmu.

Ale pozwolisz, że odnośnie Twoich wypowiedzi zdania nie zmienię? ;-)

Wt sie 05, 2008 12:01

I bardzo słusznie bo księża póki co nie nadają samym sobie świętości- ale to kwestia czasu. A do kościoła nie chodzi się choćby tam kazania prawił jakiś sadysta-pedofil tylko chodzi się dla Pana Jezusa i dla Pana Boga i dla Najjaśniejszej Panienki. Najobrzydliwszy ksiadz nie jest w stanie zniechęcić do chodzenia do kościoła tych którzy idą tam pomodlić się bo modla się nie do księdza ale do Pana Jezusa i dla Pana Boga i dla Najjaśniejszej Panienki.

Wt sie 05, 2008 12:12

Chyba ci nie wychodzi... Tracisz polot i pomysły ;-) I tyle dygresji w tym temacie.

Wt sie 05, 2008 12:16

Za to księża aż kipią pomysłami o czym często mozna poczytać w prasie w rubryce "skandale obyczajowe".

Wt sie 05, 2008 12:18

Z ludu wybrani do ludu posłani.Jaka parafia taki ksiądz.Trzeba się modlić za swoich pasterzy.Narzekamy na księży a co dzieje się w naszych rodzinach katolickich.Znam wielu wspaniałych kapłanów.Pozdrawiam. :)

Wt sie 05, 2008 20:50

"Michał Pałamarz"Kościół istnieje i będzie istniał. Tu innej możliwości nie ma.
To o czym piszesz, rzeczywiście ma miejsce w Kościele, ale są to procenty w porównaniu z dobrymi księżmi.
Media, szukając sensacji często szukają ich w Kościele. Nie pokazują dobra, tylko to, co złe. Myśleliście kiedyś o tym, dlaczego tak jest?
Czy można powiedzieć, że dana szkoła jest zła, gdy matury nie zda w niej 4-5 uczniów? Nie. Szkoła jest dobra, tylko ci uczniowie się nie przygotowali. Podobnie jest w Kościele. Coś nie tak jest z tymi księżmi, którzy z jakichś powodów czynią źle. Trzeba z nimi rozmawiać, rozwiązywać to indywidualnie, a nie mówić ,,Kościół jest zły, trzeba go zlikwidować".

zgadzam się z Tobą absolutnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Śr sie 06, 2008 16:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona