BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Autor |
Wiadomość |
mijaw
|
proxy napisał(a): Dlatego tez ludzie myslacy bardziej logocznie nie dyskutuja o mozliwosci isntnienia lub niesitnienia Boga ale o tym czy wplywa On na nasze zycie proxy napisał(a): teoria Heima mowi o wymiarach wrzechswiata o odwrotnej entropii do naszej, a wiec takicjh w ktorych energia sama dazy do organizacji a wiec sugeruje istnienie ogromnej intelignecji proxy napisał(a): z innej strony teoria ingenezy sugeruje ze zjawiska zachodzace w mikroswiecie nie sa przypadkowe. proxy napisał(a): Dodajac do tego liczne obserwowalne zjawiska niefizyczne takie jak prekognicja, doswiadzczenia poza cialem, itp. dowiadujemy sie ze otaczajaca nas rzeczywistosc to nie tylko to co widzimy fizycznymi oczami. proxy napisał(a): I tak jak w naszym swiecie sa wladcy ludzie dazni wladzy, charyzmatyczni przywodcy dazacy do dobra ogolu, podobnie jest swiecie duchowym, bo jakby mialo byc inaczej. proxy napisał(a): W tym wszystkim nasza nieumiejetnosc zaakceptowania idei Boga - superistoty wynika z ograniczen w mysleniu i wyobrazni. proxy napisał(a): Duchowo ludzie sa tak stworzeni ze z reguly w cos wierza. Jesli czlowieka odczuwa glod to dlatego ze istnieje jedzenie. Jesli odczuwa glod duchowy to znaczy ze istnieje cos co ten glod moze zaspokoic inaczej by nie odczuwal. To jasne jest i logiczne. proxy napisał(a): Nauka mowi o tym ze wszystko wywodzi sie z nicosci, ale to jest nicosc materii. Dokladnie materia pojawia sie w prozni gdzie nie ma nic. Ale to nic to jest cos tylko nic materialne ale moze byc zlozone z innego rodzaju materii, ktora mozemy nazwac materia duchowa. proxy napisał(a): To skoro sa analogie miedzy mikro i makroswiatem n. patrz model budowy atomu i systemy slonecznego, nerwow laczacych komorki i ulozenia galktych we wrzechswiecie to ta samo wsrod "materii" niematerialnej moga istniec istoty swiadome. Pozostaje tylko pytanie co do ich mocy, wladzu i kwestia istnienia jednej Supeistoty - Boga.
Jak czytałem Twojego posta to miałem wrażenie że z jednej strony jest tam dużo założeń, a z drugiej strony że post jest utrzymany w tone "oczywiście że" i "przecież wszyscy dobrze wiemy". Wszystko to po to żeby utworzyć podbudowę pod zachętę do omówienia "dobrze uzasadnionej" kwestii "istnienia jednej Supeistoty - Boga".
Przedstawiłeś dużo wątków w jednym poście, ale większość z nich jest mocno dyskusyjna.
|
Cz lis 26, 2009 23:19 |
|
|
|
 |
Krzysztof1
|
 Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
To, że pewnych rzeczy nie widać - to nie znaczy że ich nie ma. Każdy poważny naukowiec zajmujący się powstaniem życia na ziemi nie wyklucza istnienia istoty wyższej. Jeśli P. Bóg nie istnieje to dlaczego od zarania dziejów ludzie instynktownie modlą się do istoty wyższej? Jeśli P.Boga nie ma to dlaczego Chrześcijanizm i Judaizm przetrwał tyle tysiącleci? Mógłbym tak dalej ale to szkolny problem. I szkoda mi czasu.
|
N lis 29, 2009 19:52 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Krzysztof1 napisał(a): Jeśli P.Boga nie ma to dlaczego Chrześcijanizm i Judaizm przetrwał tyle tysiącleci?
To akurat dowód na nic. Równie dobrze można powiedzieć, że załóżmy pogaństwo przetrwałoby wiele stuleci, gdyby pogan drastycznie nie nawrócono na chrzecijanstwo. Choć w pewien sposób, w znikomej ilości, poganstwo zapewne istniało zawsze, a jak widać obecnie odradza się. I nie świadczy to wcale o istnieniu poganskich Bogów.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lis 29, 2009 20:01 |
|
|
|
 |
No
|
Swoją drogą to ciekawe, że współcześni chrześcijanie powołują się na Judaizm (ale na Islam już nie) religię której życzyli zawsze jak najgorzej: jeśli nie całkowitego zniknięcia to jak największego poniżenia jej wyznawców by wszyscy widzieli jak żałośnie kończą ci którzy nie przyjęli Chrystusa...
|
Pn lis 30, 2009 13:32 |
|
 |
Johnny99
|
Co w tym jest takiego ciekawego ? Ja nigdy źle nikomu nie życzyłem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 30, 2009 13:33 |
|
|
|
 |
No
|
I nie łączysz Judaizmu z Chrześcijaństwem by coś sobie czy innym udowodnić więc do ciebie tego akurat nie kierowałem.
|
Pn lis 30, 2009 13:57 |
|
 |
Endorfina
|
Wydaje mi się, że logika nie pozwala wykreślić istoty, którą możemy nazywać w różnoraki sposób jako Boga, Wyższą Iteligencję, coś co jest ponad nami.. Jak do tej pory przecież człowiekowi nie udało się stworzenie czegoś co, by żyło przy użyciu ciał martwych. Przedmiotów wytworzonych przez człowieka. Einstein zachwycał się naturą i w pewnym sensie wierzył.. A myślę, że Ci którzy wierzą są lepszymi ludźmi od niedowiarków..
_________________ kalkulator kredytów
|
Pn lis 30, 2009 14:07 |
|
 |
Guzkow
|
Endorfina napisał(a): A myślę, że Ci którzy wierzą są lepszymi ludźmi od niedowiarków.. Jeśli można, to chciałbym się dowiedzieć w czym konkretnie są lepsi?
|
Pn lis 30, 2009 14:39 |
|
 |
Endorfina
|
Zobacz. .. Ludzie są jacy są ale przez to, że wierzą zachowują jakieś wartości moralne. Pomijając to, czym się kierują w danym momencie .. Czy są dobrzy ponieważ boją się Boga, czy to dlatego że nauki im tak każą.. A ktoś kto neguje wszystko - nie widzi sensu by być dobrym człowiekiem. W sumie nie chcę generalizować, ponieważ i wśród ateistów znajdą się z pewnością ludzie o bardzo dobrym sercu, acz kolwiek ta forma wiary-niewiary będzie raczej niosła za sobą negatywne skutki. Jeżeli się mylę, to przedstaw mi własny punkt widzenia 
_________________ kalkulator kredytów
|
Pn lis 30, 2009 15:04 |
|
 |
No
|
Cytuj: A ktoś kto neguje wszystko Kto ci powiedział, że ateista neguje wszystko?
|
Pn lis 30, 2009 15:21 |
|
 |
dobry_dziekan
|
No ktoś kto neguje wszystko, to z samej definicji słowa pewnie nie widzi sensu w byciu "dobrym". No i teraz jak to ma się do ateisty, który odrzuca koncepcję jakiegokolwiek boga?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn lis 30, 2009 16:09 |
|
 |
r4dz10
|
Endorfina napisał(a): Zobacz. .. Ludzie są jacy są ale przez to, że wierzą zachowują jakieś wartości moralne. Pomijając to, czym się kierują w danym momencie .. Czy są dobrzy ponieważ boją się Boga, czy to dlatego że nauki im tak każą.. A ktoś kto neguje wszystko - nie widzi sensu by być dobrym człowiekiem. W sumie nie chcę generalizować, ponieważ i wśród ateistów znajdą się z pewnością ludzie o bardzo dobrym sercu, acz kolwiek ta forma wiary-niewiary będzie raczej niosła za sobą negatywne skutki. Jeżeli się mylę, to przedstaw mi własny punkt widzenia  ta, a reszta niewierzących to źli ludzie (lub zwierzęta - logiczne przecież, że ateista nie ma uczuć) olewający wszystkie zasady, zabijający innych dookoła, okradający, bo im wolno  ? jeden użytkownik forum już był umierającym ateistą, który twierdził, że każdy ateista się nawraca na łożu śmierci. widzę, że ma swojego następcę (jeszcze żyjącego  )
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn lis 30, 2009 16:14 |
|
 |
thoren
|
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
Pn lis 30, 2009 17:59 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
thoren napisał(a): http://www.youtube.com/watch?v=8nWCsVudn5U całkiem ciekawe  Innymi słowy "dlaczego zdrowy rozsądek?" 
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Pn lis 30, 2009 18:07 |
|
 |
thoren
|
haha mam ripostę do Twojego podpisu...  cwaniaczku xD Mądrość na początku była u Boga. Skoro więc Bóg był na początku to On musiał ją rozdzielać pomiędzy ludzi no nie? Ciekawy wniosek?
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
Pn lis 30, 2009 18:12 |
|
|
|