Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona
 Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu 
Autor Wiadomość

Małe przekłamanie - powinno być:

Czy wysłuchanie nauk misjonarza oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa ?

Śr cze 21, 2006 10:17
P.S.

Rafał,
Nie wiem w jakim stopniu dany misjonarz przekazał to co miał przekazać i w jakim stopniu to podziałało na serca jego słuchaczy. Ale czy to, że ktoś może nie zrozumieć jego nauki oznacza, że nie powinien głosić Jezusa? Ja po prostu nie wiem, w jakim stopniu należy się zżyć z nauką Jezusa, z Ewangelią, by móc być uznanym potem za tego, który poznał i odrzucił. NIE WIEM!!! Ale to, że nie wiem, nie robi mi różnicy, bo nie mam zamiaru odrzucać i przestać wierzyć. Poza tym wiara to nie jest osiągnięcie pewnego poziomu i już można wtedy powiedzieć, że się coś osiągnęło.

Misjonarz nie jest zbrodniarzem. A sprawę tą, która Cię tak nurtuje powinieneś zostawić Bogu i misjonarzowi. Bo jeśli to jego wina, to zostanie za to ukarany, a jeśli nie to nikt. (oczywiście dla mnie dobrze, że dociera z nauką jak najdalej).

Śr cze 21, 2006 10:46

Proszę o odpowiedź Astronoma, Krisa i Maxa :)

TAK!

Jezus nakazał w którymś momencie, aby apostołowie szli głosić ewangelie do innych miast i powiedział im, ze jeżeli pomimo ich cudów i głoszenia jakieś miasto ich nie przyjmie, mają otrzepać piach z butów i ich zostawić a oni już dostaną nagrodę stosowną do ich uczynku.

Przeczytaj Biblię tak z ciekawości a znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania i sam przemyśl to, co wyczytałeś a nie pytasz się na okrągło.

Teraz już EOT i basta.

Śr cze 21, 2006 10:50

Mozna czegoś wysłuchać i tego nie zrozumieć.

Śr cze 21, 2006 11:41

Mozna czegoś wysłuchać i tego nie zrozumieć.

Apostołowie tez nie rozumieli wielu przypowieści, ale chcieli, aby im to wytłumaczono, tak samo było z faryzeuszami i pospólstwem, ale tylko cześć z faryzeuszów i pospólstwa uwierzyło i zrozumiało, bo chciało zrozumieć i nie trwało w zatwardziałości swych serc.

Śr cze 21, 2006 11:50

rafal3006 napisał(a):
P.S.

Rafał,
Nie wiem w jakim stopniu dany misjonarz przekazał to co miał przekazać i w jakim stopniu to podziałało na serca jego słuchaczy. Ale czy to, że ktoś może nie zrozumieć jego nauki oznacza, że nie powinien głosić Jezusa? Ja po prostu nie wiem, w jakim stopniu należy się zżyć z nauką Jezusa, z Ewangelią, by móc być uznanym potem za tego, który poznał i odrzucił. NIE WIEM!!! Ale to, że nie wiem, nie robi mi różnicy, bo nie mam zamiaru odrzucać i przestać wierzyć. Poza tym wiara to nie jest osiągnięcie pewnego poziomu i już można wtedy powiedzieć, że się coś osiągnęło.

Misjonarz nie jest zbrodniarzem. A sprawę tą, która Cię tak nurtuje powinieneś zostawić Bogu i misjonarzowi. Bo jeśli to jego wina, to zostanie za to ukarany, a jeśli nie to nikt. (oczywiście dla mnie dobrze, że dociera z nauką jak najdalej).

Kris, dogmat KK jest taki:

Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony

Jeśli zatem mówisz, NIE WIEM czy wysłuchamie nauk misjonarza oznacza, że nawracany "poznał Chrystusa" to czy nie gryzie cię sumienie ?

Czy masz moralne prawo do nawracania ?

Przecież jest oczywiste, że Buszmen z Konga, który nigdy o Chrystusie nie słyszał może byc zbawiony na podstawie prawa naturalnego.

Skuteczność nawracania to może 5%, może 10% ....

Tu nie można mówić NIE WIEM !!!! :o

Bo posłanie do piekła na podstawie powyższego dogmatu choćby jednego człowieka, to po prostu zbrodnia !

Tak więc albo jestem pewien, że głoszenie nauk Chrystusa jest nieszkodliwe dla słuchaczy, albo jestem zbrodniarzem !!!! :o

Tu nie może być żadnych wątpliwości !

... i to powinien rozstrzygnąć nie misjonarz, ale KK, bo oczywistym jest że skuteczność nawracania jest niewielka !!!! :o

Śr cze 21, 2006 12:09

rafal3006 napisał(a):

Proszę o odpowiedź Astronoma, Krisa i Maxa :)

TAK!

Jezus nakazał w którymś momencie, aby apostołowie szli głosić ewangelie do innych miast i powiedział im, ze jeżeli pomimo ich cudów i głoszenia jakieś miasto ich nie przyjmie, mają otrzepać piach z butów i ich zostawić a oni już dostaną nagrodę stosowną do ich uczynku.

Czyli jeśli tubylec powie po naukach misjonarza NIE dziękuję, to ma zapewnione 100% piekło ? :o :o :o

Biblia w Twoim wydaniu to jakiś totalny idiotyzm, to brednie chorego człowieka :o

Śr cze 21, 2006 12:36
Nie mam mocy posyłania do piekła. Posyłać się może dany człowiek sam.
W tym momencie kończę dyskusję.

Śr cze 21, 2006 12:38

Nie mam mocy posyłania do piekła. Posyłać się może dany człowiek sam.
W tym momencie kończę dyskusję.

Kris pewnie że nie masz mocy.

Jednak twierdzisz, że nauka misjomarza może skutkować faktem, że nawracany "poznał Chrystusa" i nie uwierzył, a to zgodnie z dogmatem KK.

Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony

oznacza dla tego człowieka 100% piekło.

Jak możesz mówić, że człowiek ten sam siebie wysłał do piekła, bo poznał i nie uwierzył ?

To Ty go do tego piekła posłałeś, bo gdyby nie wysłuchał twojej prawdy o Chrystusie, to nie miałby pojęcia kim jest Chrystus i byłby na mocy prawa naturalnego zbawiony !

Jest absolutnie pewne że:

Wysłuchanie nauk misjonarza nie może zaszkodzić słuchaczowi, czyli że jeśli tubylec po naukach powie NIE DZIĘKUJĘ, to Bóg może co najwyżej wtrącić do piekła misjonarza, NIGDY NAWRACANEGO !!!! :o :o :o

Inaczej to wszystko nie ma sensu, Bóg jest fałszem, a kara i nagroda picem !

Śr cze 21, 2006 12:53

Biblia w Twoim wydaniu to jakiś totalny idiotyzm, to brednie chorego człowieka :o

Sam jesteś chory, nie znasz Biblii a prowadzisz dyskusje według własnego widzimisie. Przeczytaj Biblię bo nie ja napisałem jej tylko inni i basta.

Tez ją kończę, bo miałem juz nie pisać ale nie pozwole aby ktoś mówił że ja i inni jestesmy chorzy, typowe lewacko-ateistyczne zagranie i jak tu akceptować ateistów.

Śr cze 21, 2006 12:54

Jeśli tubylec świadomie i dobrowolnie, jako dorosły człowiek przyjmie chrzest, to dopiero wtedy można mieć nadzieję że "poznał Chrystusa".

W przeciwnym razie do piekła może iść co najwyżej misjonarz :)

Wysłuchanie nauk misjonarza nie może zaszkodzić słuchaczowi, czyli że jeśli tubylec po naukach powie NIE DZIĘKUJĘ, to Bóg może co najwyżej wtrącić do piekła misjonarza, NIGDY NAWRACANEGO !

Inaczej to wszystko nie ma sensu, Bóg jest fałszem, a kara i nagroda picem !

Śr cze 21, 2006 13:29
po życiu jest reinkarnacja i tylko reinkarnacja

Śr cze 21, 2006 14:23

Ale ci ludzie bez nauki najprawdopodobniej i tak zostali by potępieni bo tam moralności niema praktycznie żadnej! Więc czy próbę ratunku można nazwać zbrodnią? Czy mając broń i widząc grupę ludzi rozszarpywaną przez stado lwów nie będziemy strzelać ryzykując zranienie/zabicie człowieka?

Śr cze 21, 2006 14:40

lecz niestety jako nowa osoba lecz można odkryć kim było się kiedyś

Śr cze 21, 2006 14:42

Ale ci ludzie bez nauki najprawdopodobniej i tak zostali by potępieni bo tam moralności niema praktycznie żadnej! Więc czy próbę ratunku można nazwać zbrodnią? Czy mając broń i widząc grupę ludzi rozszarpywaną przez stado lwów nie będziemy strzelać ryzykując zranienie/zabicie człowieka?

Bzdury pleciesz totalne.

W Judaiźmie, Buddyźmie, Islamie, Ateiźmie ... nie ma moralności ?

Czy myślisz, że 10% katolików do nieba a reszta 90% ludności świata do piekła bo tam nie ma moralności ?

KK i Judaizm dopuszczają zbawienie jeśli ktoś nie zna (nie przyjął) ich wiary !!!!

A misjonarz jest zbrodniarzem, bo odbiera ludziom którzy powiedzieli NIE DZIĘKUJĘ szansę na zbawienie - a tych jest około 90% !

Czy myślisz że Hinduista, Buddysta, Żyd, Muzułmanin jak wysłuchają nauk misjonarza z ciekawości to natychmiast porzucą swoją wiarę ?

Śr cze 21, 2006 14:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona